Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Profotonet Fotoalbum

vrijdag 31 oktober 2014, 09:38 door | 16.303x gelezen | 6 reacties

Foto's kun je natuurlijk digitaal bekijken, maar een print is eigenlijk gewoon leuker. En als je meerdere prints wilt maken, waarom zou je die dan niet gewoon in een strak album laten afdrukken? Persoonlijk maak ik liever foto's dan albums, maar ik vond het wel leuk om het weer eens te proberen met een fotoalbum van Profotonet.

Download de Album Designer


De eerste stap is de benodigde software downloaden en installeren. Profotonet werkt met het programma Album Designer, ten tijde van deze review versie 4.1.0. De software is zowel voor Windows als voor Mac OS X te downloaden.

Voor professionele fotografen biedt Profotonet ook een apart programma aan (Album Designer Pro). Deze is specifiek voor vakfotografen en je krijgt dan ook een extra luxe fotoboek. Wil je dit programma gebruiken, dan moet je even contact opnemen met Profotonet (het gebruik van deze software is ook gratis). Wij zijn echter aan de slag gegaan met het standaard programma.

Profotonet albumsoftware

Op hun site geeft Profotonet overigens ook praktische tips voor het maken van een album en voor het werken met de Album Designer.

Foto's selecteren


Om het jezelf niet te lastig te maken in het programma zelf, is het slim om vooraf een selectie te maken van de foto's die je wilt gaan gebruiken. Ga je bijvoorbeeld een vakantiealbum maken, laad dan niet de map met al je vakantiefoto's in de software.

Maak eerst een selectie van de beste foto's (bijvoorbeeld in Lightroom). Zo voorkom je dat je in de albumsoftware nog naar de beste foto's moet gaan zoeken, dat zou zeker extra tijd kosten. Zelf heb ik voor mijn testalbum een aantal van mijn modellenfoto's van de afgelopen jaren geselecteerd.

Het album maken


Nadat het programma geïnstalleerd is kun je aan de slag om je eerste album te maken. Hier wordt je stap-voor-stap doorheen geleidt. Je kiest dan het type album wat je wilt maken en het formaat. Als al je keuzes duidelijk zijn kun je een map (of losse foto's) inladen waarmee je aan de slag kunt.

Er is een assistent die handige tips kan geven als je voor het eerst met het programma werkt. Wel zit er een irritant geluidje bij elke tip (zet je geluid gerust even uit) en moet je telkens opnieuw aanvinken dat je de tip niet nogmaals hoeft te zien.

Nog leerzamer dan de assistent zijn de informatiepagina's bij Profotonet. Het is goed om die even door te nemen voordat je aan de slag gaat.

Zelf vind ik het prettig werken om eerst een paginastijl naar een blad te slepen en daar vervolgens de foto in te slepen. Als de automatische uitlijning niet naar je zin is dubbelklik je op de foto en dan kun je de gemaakte uitsnede aanpassen. Op deze manier kun je snel een album samenstellen.

Je kunt ook werken met maskers (bijvoorbeeld om je foto's een bijzondere rand te geven of om foto's in elkaar over te laten lopen), achtergronden en kaders. Tevens kun je nog objecten uit het scrapbook toevoegen, bijvoorbeeld om een pagina met voetbalfoto's op te leuken met plaatjes van een voetbal.

Persoonlijk vind ik puur het gebruik van grote pagina-vullende foto's het mooiste, maar iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen smaak hierin.

Album bestellen


Wanneer je geheel tevreden bent over je album kun je hem bestellen. Dit doe je via het winkelwagen icoontje dat rechtsboven in het programma te vinden is. Je wordt dan doorgestuurd naar de Profotonet website waar je in moet loggen of een account moet aanmaken om verder te gaan.

Hierna krijg je nog wat keuzes. Wil je bijvoorbeeld nog een luxe bewaarbox mee bestellen (15 euro, in wit of antraciet)? Ook kun je hier het materiaal van de cover van je album kiezen (mits je voor een fotocover gekozen hebt natuurlijk). Standaard is dit van fotopapier, maar voor 5 euro extra kun je de cover van linnen laten maken. Als het ware een fotoafdruk op canvas, maar dan als cover.

Tevens kun je het fotopapier kiezen dat gebruikt wordt om je foto's op af te drukken. Je kunt hierbij kiezen voor een zijdeglans of een hoogglans. Ook kun je nog selecteren of je een schutblad wilt gebruiken aan het begin en einde van je boek. Dit kan ook gewoon een foto zijn.

Je kunt het album afhalen in Capelle aan den IJssel of gewoon via PostNL laten versturen. Inclusief verzendkosten en een bewaarbox kwam mijn bestelling van een 30x30 album met 26 pagina's (inclusief de cover) op 94,44 euro uit. Zonder cover en bewaarbox ben je 20 euro goedkoper uit.

Na je bestelling op de website keer je automatisch terug naar de albumsoftware waarna je album verzonden wordt. Circa 4 werkdagen later heb je het album in huis. Mijn album bestelde ik op donderdagochtend en het werd een week later op donderdag afgeleverd. Op woensdagmiddag ontving ik van Profotonet een verzendmelding, zodat ik wist dat ik het kon verwachten.

Verpakking en bewaardoos


Het album arriveerde in een soort dikke kartonnen envelop. Een beetje vergelijkbaar met de kartonnen enveloppen waar ook Bol.com haar boeken in verstuurd. Met een trekstrip maak je het karton eenvoudig zonder schaar open (en voorkom je dus ook dat je de boel direct zou beschadigen).

Uit de envelop kwam de antraciet grijze bewaardoos. Het is een stevige zwarte kartonnen doos met daaromheen een antraciete cover. Het geheel heeft een nette uitstraling. Als je de doos openmaakt zie je direct je fotoalbum in een zachte grijze schuimen omlijsting.

Profotonet luxe box

Hoewel mijn album niet zo dik is ligt hij toch netjes bovenaan doordat er van hetzelfde foam als laagjes onder het boek zitten. Er is dus ook ruimte om een stuk dikker album kwijt te kunnen in de bewaardoos. Aan één zijkant is een uitsnede in het foam zodat je het album er gemakkelijk uit kun pakken.

Het album


Profotonet stuurde mij twee exemplaren van mijn album; één met Fuji Lustre Album Paper (zoals ik besteld had) en één met Fuji HD Glossy Paper. Zo kon ik het verschil tussen de beide papiersoorten ook nog beoordelen.

Beide albums zijn voorzien van de fotocover op linnen. Dit is een relatief nieuwe omslag voor albums bij Profotonet. Dit is een soort fijnmazig en dunne foto op canvas. Het ziet er prima uit en details worden er nog goed op getoond (al is het een stuk grover dan een daadwerkelijke fotoafdruk). Het linnen geeft ook een soort glanzend effect aan de cover.

Het Lustre papier zorgt voor matte foto's. Persoonlijk vind ik dat vaak mooier dan het glanzende Glossy papier. Bij het Glossy papier heb je veel meer last van reflecties bij het bekijken van de foto's. Een lamp of raam zorgt er zo al snel voor dat je de foto niet goed meer kunt zien.

Profotonet album
Glossy (voorste) en Lustre (achterste)

De foto's ogen echter wel contrastrijker op het glossy papier. Afhankelijk van de betreffende foto is dat gunstig of niet. Bij veel van mijn modelfoto's in een urban omgeving vind ik het mat mooier, maar bij veel studiofoto's heeft het glossy zeker ook wel wat. Uiteindelijk is de keuze hiertussen een kwestie van wat jouw eigen smaak is.

De afdrukken zijn in beide vormen gewoon uitstekend, vergelijkbaar met de gewone prints die je bij Profotonet kunt bestellen.

De manier waarop de pagina's in het boek gebonden zijn (geplakt heet het waarschijnlijk officieel) pakt goed uit voor foto's die over twee pagina's heen lopen. Er is echt een minimaal lijntje zichtbaar waardoor een 'spread', één foto over twee pagina's, goed mogelijk is.

Hoewel ik niet veel tekst gebruikt heb in het boek had ik wel wat toegevoegd om het te testen. De teksten worden strak afgedrukt en zijn ook in klein formaat prima leesbaar. Ik had ook op de zijkant van de cover een tekst geplaatst en deze is daar ook netjes geplaatst. Ook op het linnen is de tekst nog prima leesbaar. Handig om op deze manier je fotoalbums direct in de kast al goed te kunnen onderscheiden.

Profotonet album binding

Conclusie


Het maken van een fotoalbum is me goed bevallen. Het was veel minder werk dan ik verwacht had dankzij de handige paginastijlen in de software waarmee je met één klik de indeling voor een hele pagina bepaald. Heb je liever meer vrijheid dan is dat ook prima mogelijk (maar ben je meer tijd kwijt).

De kwaliteit is, zoals we gewend zijn van Profotonet, uitstekend. Zowel in de glossy als de matte versie. Ook is het gebruik van de foto op linnen als cover een mooie manier om een omslag te maken. Wat mij betreft zijn de Profotonet Albums een aanrader.

Dit is een gesponsorde posting via Photoads.
Photofacts heeft een vergoeding ontvangen voor het maken van deze review.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

  1. Marcel
    Profiel  Marcel schreef op vrijdag 31 oktober 2014 om 11:56  | reageer

    Ik maak niet zoveel albums, meestal vakantie boeken. Het grootse probleem dat ik tegen kwam was de afdruk kwaliteit van de boeken. Ongeacht mijn gekalibreerd scherm werden de foto's bij de andere album aanbieders niet afgedrukt zoals ik ze in mijn scherm zag. Dus naar veel omzwervingen en teleurstellingen, heb ik dit jaar voor het eerst een album gemaakt van Profotonet. Ik gebruikte Profotonet al voor het afdrukken van foto's en dergelijke. vanaf nu dus ook voor mijn fotoboeken. Het software programma werkt erg fijn en de kwaliteit van het boek is echt super. Ik heb eindelijk een professioneel boek in de handen waar de foto's afgebeeld worden zoals ik ze bedoeld heb en worden weer gegeven op mijn beeldscherm. Wat een genot, had ik veel eerder moeten doen. Gr. Marcel

  2. Arthur Wittendorp
    Profiel Arthur Wittendorp schreef op vrijdag 31 oktober 2014 om 12:33  | reageer

    Deze week ga ik mijn eerste album van onze reis door Namibië en Botswana bij Profotonet bestellen. Gezien jullie goede ervaringen ben ik erg benieuwd naar het resultaat! vrolijk

  3. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 31 oktober 2014 om 14:37  | reageer

    Wat ik erg jammer vind (ik heb pas geleden zo'n beetje de duurste uitvoering van een 45x30 fotoboek laten afdrukken), is dat er maar op 150dpi wordt afgedrukt. Ik heb zelf heel veel panorama's gemaakt van mijn vakantie in het hoge noorden, dus de foto's hebben resolutie genoeg voor 300dpi op 90x30cm. Verder is het een prachtig boek geworden (ook lustre genomen met linnen bedrukte kaft).

  4. Belinda
    Belinda schreef op dinsdag 4 november 2014 om 13:59  | reageer

    Helaas ben ik niet zo tevreden over het (pro foto) boek van profotonet.
    Ik had daar een album besteld met alleen maar zwart wit foto s. Er loopt een zweem overheen.
    Na contact te hebben gehad, mogen ze daar een marge voor aanhouden. Dit heeft ermee te maken dat zwart wit op kleuren papier wordt afgedrukt. En ze hebben geen ilford papier voor fotoboeken.
    Jammer.....

  5. Elbee
    Elbee schreef op dinsdag 4 november 2014 om 14:05  | reageer

    Zwart-wit afdrukken van Profotonet hebben altijd een kleurzweem. Het fotoalbum van Profotonet viel mij tegen, de afdrukken hebben beslist niet de kleuren van mijn gekalibreerde beeldscherm

  6. RichardBerlijn
    Profiel RichardBerlijn schreef op donderdag 13 november 2014 om 22:18  | reageer

    Niet geheel toevallig weet ik hoe het bij Profotonet in zijn werk gaat. De opmerking van Paul hebben we onderzocht en de getallen die hij gezien heeft in de software is de resolutie die wij in de software hebben ingesteld als minimale resolutie voor een redelijk resultaat. De pagina's worden echter op 300 dpi gerenderd en belicht.
    Wat betreft de reacties op zwart/wit beelden afgedrukt op kleurpapier. Deze zijn nagenoeg zwart/wit onder normlicht. Bij andere lichtbronnen kunnen ze een groene of magenta zweem vertonen. Dit heeft te maken met metamerisme. (internet kan dit verder uitleggen).
    Zo ook voor gekalibreerde beeldschermen. Dat is de eerste grote stap in color management. Stap 2 is het kalibreren van de lichtbron/ruimte waar we de foto's beoordelen.
    Daglicht om 16:00 in juli is echt anders dan daglicht in december om de zelfde tijd knipoog
    Het NIDF heeft een prachtig document hierover gepubliceerd en ik mag aannemen dat op Photofacts ook het een en ander te vinden zal zijn

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Advertorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord