100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

Accu voor je camera; lithium-ion batterij opladen

vrijdag 1 mei 2009, 22:47 door | 29.568x gelezen | 9 reacties

Zoals bij alle accu's en oplaadbare batterijen heeft ook de accu van je camera een gegeven aantal laadcycli. Eén laadcyclus komt overeen met het volledig opgebruiken en weer tot 100 procent van de capaciteit opladen van een batterij. De batterij in een spiegreflex kun je tussentijds laden zonder last te hebben het 'chemisch geheugen' in oude oplaadbare batterijen en accu's. Daarmee kun je de theoretische levensduur rekken.

Een bericht daarover fascineerde me genoeg om daar eens in te duiken, ook omdat de techniek langzamerhand breder inzetbaar wordt. Zo hebben ook elektrische auto's min of meer dezelfde batterijtechniek aan boord als een digitale camera.

lader


Laadcycli
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar op het internet bestaat er grote consensus (of napraterij) over de levensduur van een lithium-ion-accu in een digitale spiegelreflex. Die zou tussen de 1000 en 1500 laadcycli liggen. Dat lijkt erg eindig, maar het zou betekenen dat ik met één batterij 300.000 foto's kan maken. Daarbij ga ik dan maar even uit van mijn Canon 20D, waarmee ik sinds mei 2006 gemiddeld driehonderd RAW-foto's per batterijlading heb gemaakt.

Het zou kunnen beteken dat de batterij een langere levensduur heeft dan de camera, die technisch in staat moet zijn om 50.000 tot 100.000 foto's te maken zonder last van slijtage aan de sluiter. Andere bronnen houden het voor lithium-batterijen overigens op 400 laadcycli. Ook dat is ruim voldoende. Mijn Canon 20D zou met één accu 120.000 foto's kunnen maken. En ik heb twee accu's bij die camera..

Bij de Canon 5D mk II ben ik nog niet tot het bijna leeg-punt gegaan, maar heb steeds tussentijds geladen. Zelf schat ik dat ik op een batterijlading ongeveer 500 a 600 RAW-foto's kan maken. Bij 400 laadcycli zijn dat grofweg 200.000 foto's. Ook dat is meer dan de 150.000 sluiteropeningen die Canon voor deze camera heeft genoemd.

Chemisch
De accu in een digitale camera blijkt meer dan een batterij die door een chemische reactie een stroom opwekt. Er zitten elektronische circuits in en een geheugenchip die de lading en ontlading controleren. Voordeel van de lithium-ion batterij is het ontbreken van een 'chemische geheugen', het verschijnsel in traditionele oplaadbare batterijen en accu's dat het laagste capaciteitsniveau voor oplading het nieuwe minimumniveau is, waardoor de capaciteit elke keer minder wordt.

De elektronica aan boord van de lithium-ion dslr-accu heeft wel een ingebouwd digitaal geheugen.
Bij deze accu is een volledige procedure van laden en bij volledig ontladen één laadcyclus. Maar je mag de accu tussentijds bijladen, zodat één laadcyclus in theorie heel lang mee kan rekken.

Dat is theorie. Er is nog een theorie, die stelt dat het digitaal geheugen bij constant opladen en tussentijds opladen van slag raakt. Ik heb niet kunnen achterhalen of dat zo is, of dat het iets is dat bij vorige generaties van lithium-ion batterijen wel waar was, maar nu niet meer.

Batterij Management
Onder leveranciers en gebruikers van elektrische tractie begint batterijmanagement van de grond te komen. Met behulp van software kan de vlootbeheerder zien welke accu wanneer is geladen en of dat correct is gedaan. Vooral beheerders van elektrotractie hebben daar belang bij. Een tractiebatterij kost enkele duizenden euro's en die wil je niet graag laten verknallen door verkeerd gebruik.

Ook in de gebruikershandleiding voor de Canon 5D mk II zag ik de mogelijkheid van 'batterij-management'. Volgens Canon 'uniek', maar ik sluit niet uit dat ook andere merken zo'n functie in nieuwe cameramodellen aanbieden. In het menu van de camera kun je zien wat de capaciteit is van alle accu's die je voor deze camera in bezit hebt.

Je kunt er ook de 'oplaadprestatie' uitlezen. Die functie geeft inzicht in de betrouwbaarheid van de accu: is hij nog bedrijfszeker, of heeft hij inmiddels zoveel laadcycli doorlopen dat je beter een nieuwe accu kunt kopen om niet voor verrassingen te komen. Volgens Canon kan de camera de informatie van maximaal zes accu's bijhouden.

menu


Volgens de info op mijn scherm is de accu in mijn camera nog bedrijfszeker: drie groene blokes. Als er één rood blokje verschijnt, dan moet deze accu worden vervangen. Ik heb de sluiter nul keer gebruikt. Klopt: de teller begint na elk moment van (bij)laden opnieuw bij nul.

Bewaren
Niet iedereen fotografeert dagelijks. Misschien blijft een camera zelfs wekenlang ongebruikt in een fototas zitten. Voor de batterij is het het beste als hij opgeladen de rusttijd in gaat. Ga je hem na een paar weken of maanden weer gebruiken, dan kun je hem zonder problemen bijladen.

Dat heeft te maken met het energieverlies. Ook als je hem niet gebruikt verliest een batterij energie en als je een half volle batterij bewaart zou het verlies steviger aantikken dan bij een volle. Of een niet gebruikte batterij door een lange rust onder de kritische grens kan raken en onherstelbaar beschadigd raakt, daar heb ik nog geen ervaring mee. Mijn camera's krijgen wel eens rust, maar ik heb ze gekocht om te gebruiken. En de batterijen zorgen ervoor dat ik ze kan blijven gebruiken.

Ik ben geen technicus, maar een geïnteresseerde leek. Daarom de uitnodiging aan lezers om de informatie aan te vullen of te corrigeren. Wil de echte batterijendeskundige opstaan? Dan leren we ook nog eens van elkaar.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

9 reacties

  1. Rick van Dijk
    Rick van Dijk schreef op zaterdag 2 mei 2009 om 00:18  | reageer

    Waar ik nieuwsgierig naar ben is of m'n 40D batterij(en)/grip gaat passen op de 5D II? Want is toch zelfde body behuizing? Enige verschil is volgens mij het batterij management dat dan mist in de batterij-en.

    Overigens is het zo dat bij Lithion batterijen het altijd beter is ze zoveel mogelijk bij te laden. Dit geldt voor laptop's en mobiele telefoons. Dan gaan de batterijen zodra ze gebruikt worden het langst mee. Dus gsm hangt bij mij thuis en kantoor altijd aan de lader. Zelfde geldt voor de laptop. Tevens laadt ik de 40D batterijen (ik gebruik de Hahnel grip met 2 D40 batterijen) ook altijd en veel bij.

    www.flickr.com/wrenchmob

  2. Rolograaf
    Rolograaf schreef op zaterdag 2 mei 2009 om 19:25  | reageer

    Zo valt er ook een heel interessant verhaal te vertellen over de Ni-MH batterijen ten opzichte van Alkaline batterijen als AA-cellen die je in je flits gebruikt. Misschien een tip?

  3. Brian
    Brian schreef op zondag 3 mei 2009 om 00:52  | reageer

    Je bent me voor vrolijk
    Ik ben namelijk bezig een stuk te schrijven over bijna dezelfde materie, maar dan specifiek over AA batterijen. Daar is ook heel veel nieuws over te vermelden.

    Ik zal in mijn stuk naar dit artikel linken vrolijk Zal wel nog een paar dagen duren voor het stuk online komt.

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 3 mei 2009 om 02:45  | reageer

    Een interessant artikel Ed! Met het oog op grootschalige elektrische tractie staat er de komende tijd nog veel te gebeuren op dit vlak. Op mijn 40D heb ik de BG-E2N batterygrip waardoor de 'foto-actieradius' flink is toegenomen. Eerlijk gezegd heb ik nooit precies vastgesteld hoeveel shots ik kan maken met twee batterijen in de grip maar ik verbaas me vaak over het aantal. Volgens jouw schatting zouden dat er dus zo'n 1.000 tot 1.200 moeten zijn. Laatst heb ik vanwege een fotoshoot in de vaak extreem koude Noordelijke Chinese stad Harbin ('s-winters min 25) uit voorzorg twee extra batterijen aangeschaft. Het schijnt dat extreem lage temperaturen niet zozeer de capaciteit maar meer de performance van de batterijen beinvloed. Enfin, het is altijd een comfortabel gevoel om een setje verse batterijen in de fototas te hebben 'in case of'.

    @Rick van Dijk:
    Naar mijn weten past de 40D batterygrip niet op de 5DII maar kun je de 40D batterijen wel gebruiken. Maar als 5DII eigenaar weet Ed Coenen, de auteur van dit artikel, je daar het fijne over te vertellen.

  5. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 3 mei 2009 om 08:54  | reageer

    Nadeel van die nieuwe functies in de batterij is dat de namakers het lastiger hebben. Momenteel is de batterijmanagement volgens mij alleen nog maar mogelijk met de echte 5Dmk2 accu. En die zijn best prijzig (zo'n 70 euro).

    Zelf heb ik momenteel twee accu's. Ik heb de tweede echter nog nooit nodig gehad, de accu gaat behoorlijk lang mee.

  6. Brian
    Brian schreef op zondag 3 mei 2009 om 10:07  | reageer

    Van wat ik heb begrepen uit een interview met mensen van Varta en Sanyo is het wel slim om geregeld van accu te wisselen als je er meerdere hebt. De reden is dat de accu anders op den duur problemen zou kunnen krijgen met zijn inwendige weerstand.

    Het zou dus niet slim zijn om slechts één accu te gebruiken als je er twee of meer hebt.

  7. Peter
    Profiel Peter schreef op maandag 4 mei 2009 om 11:55  | reageer

    Kijk ook eens op de site Batteryuniversity.com Daar staat een enorme hoeveelheid info.

    Een belangrijke tip on de levensduur van je lithium batterijen te verlengen is om ze bij ca. 40% capaciteit op te slaan, dan slijten ze het minst hard.

  8. pabras
    Profiel pabras schreef op maandag 4 mei 2009 om 12:26  | reageer

    Ook de baterijen in een Sony Alpha 700 en vermoelijk ook 900, hebben zo'n batterij functie. Je kan duidelijk zien hoeveel procent lading er nog in de accu zit.
    Zo uniek is canon dus niet.

    Wat ik wel heel bijzonder van de sony's vind is dat ze, zelfs met een twee accu grip, eerst de ene accu leeg halen en dan aan de andere beginnen. Het kan dus nooit zo zijn dat de accu's beide leeg zijn.

  9. EdC
    Profiel EdC schreef op maandag 4 mei 2009 om 22:08  | reageer

    @pabras. Ik zeg ook niet dat Canon uniek is.

    @brian. Ik zal jouw verhaal over AA batterijen graag lezen. Dan ga ik me weer verdiepen in de grote nieuwe li-ion accu's voor tractie, bijvoorbeeld voor elektrische auto's.

    @tonv en Rick van Dijk. In de 5D mkII zit een nieuw model accu, de LP-E6 en die heeft een andere bouw dan de accu's van de 10-50-serie. In de grip gaan AA-batterijen (daarover gaat Brian dus schrijven).

    Canon BP-511A Li-Ion & Charger
    Canon Li-Ion LP-E6 & CR1616

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord