Photofacts.nl
26 september 2007, 20:28 | | 9160x gelezen

Recensie: RAW door Johan Elzenga

RAW van J.W. ElzengaEen paar weken geleden viel mijn oog op het RAW boek van Johan W. Elzenga. Ik had het boek al vaker zien liggen, maar aangezien ik een tijdje terug met Johan tijdens een diner over fotografie heb gepraat leek het me wel leuk om het boek nu ook eens daadwerkelijk te gaan lezen. Johan's boek over RAW was het eerste Nederlandstalige boek volledig gewijd aan het ruwe beeldformaat dat veel (semi)professionele camera's kunnen produceren. Veel beginnende fotografen laten dit formaat echter liever links liggen. Zonde, want het RAW bestand biedt veel mogelijkheden om meer uit je foto's te halen.

Ik moet zeggen dat ik het een erg leerzaam boek vond. Ik ben niet helemaal onbekend met RAW bestanden (schiet al ruim een jaar niet anders meer), maar vooral in de eerste hoofdstukken vond ik veel detailinformatie over het RAW formaat die ik erg bruikbaar acht.

Ook wel nuttig is de bespreking van een aantal verschillende software pakketten voor het werken met RAW bestanden. Dit doet Johan aan de hand van een voorbeeldfoto waarbij hij iets corrigeerd. De beschrijving is daarbij algemeen genoeg om het ook leerzaam te houden voor iemand die niet dat specifieke pakket gebruikt. Toch krijg je zo ook een beeld van alternatieven van Adobe's Camera RAW.

Johan schrijft in een heldere, eenvoudig te begrijpen stijl en geeft bruikbare tips. Een interessant boekje voor iedereen die zich wilt verdiepen in het RAW bestand en de mogelijkheden ermee. Ook wanneer je al wat vaker met RAW bestanden gewerkt hebt bevat dit boekje nog nuttige achtergrond informatie en enkele tips die je waarschijnlijk zelf nog niet ontdekt hebt.

RAW van Johan W. Elzenga is verkrijgbaar voor 19,95 euro (ISBN 9043012629).

Geinteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

RAW
RAW (2007)
Elzenga, J.
RAW
RAW (2009)
Johan W. Elzenga


delen!

reacties (2)

  • Brian dSLR.nl
    Brian (dSLR.nl) | donderdag 27 september 2007, 06:53Hoi Elja, ik heb het boek ook een tijdje terug al gekocht nadat we Johan waren tegengekomen bij Canon en ben het volledig met je eens dat dit een goed boek is. Het is zeker leerzaam voor mensen die incidenteel met RAW werken, die gaan er gewoon meteen mooiere foto's door maken. Voor de echte RAW fanatici zoals wij is het nog steeds leerzaam omdat er genoeg in beschreven wordt over andere software dan de software die ik zelf gebruik.
  • Peter van Veen
    Profiel Twitter Peter van Veen | donderdag 27 september 2007, 09:49Ik zal het eens in onze bibliotheek ophalen, daar schijnen ze het ook te hebben.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop herfstfotografie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 99.00

Workshop herfstfotografie

De herfst is bij uitstek het seizoen voor natuurfotografie. Overweldigende kleuren, bedauwde spinnenwebben, zonneharpen, paddenstoelen en als we geluk hebben mist, staan garant voor mooie sfeervolle foto's.

» lees verder

Top artikel

Social media voor fotografen; voorkom deze 9 fouten

Een beetje fotograaf maakt tegenwoordig flink gebruik van social media. Het is een uitstekende manier om je werk onder de aandacht te krijgen bij potentiŽle klanten. Er zijn echter veel ongeschreven regels waar je als fotograaf wel rekening mee moet houden op Facebook, Twitter en andere social media websites.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord