Photofacts.nl
15 juni 2008, 23:59 | | 6516x gelezen

Recensie: Layers door Matt Kloskowski

Van Uitgeverij Pearson ontvingen wij de Engelstalige versie van 'Layers' door auteur Matt Kloskowski. Zoals de naam doet vermoeden gaat dit boek volledig over het werken met lagen in Adobe Photoshop (CS2 en hoger). Matt Kloskowski komt uit de stal van Scott Kelby en presenteert ook samen met Scott de wekelijkse Photoshop User TV podcast.

Recentelijk bespraken we overigens ook al het Photoshop Lagen boek van Johan Elzenga. Layers gaat iets uitgebreider in op het werken met lagen, maar als je het andere reeds hebt heeft dit boek weinig meerwaarde.

Voor mensen die de humor van Scott Kelby niet uit kunnen staan is dit boek wellicht beter te lezen. Matt is een stuk ingetogener met zijn grapjes, al staan er natuurlijk wel weer de nodige in. Persoonlijk heb ik me er echter niet aan ge´rriteerd.

De hoofdstukken
Uiteraard begint het boek met een uitleg over wat lagen zijn. Matt doet dit aan de hand van een voorbeeld met een foto, een transparant vel en een marker. In hetzelfde hoofdstuk gaat hij ook dieper in op het werken met het lagenpalet. Daarbij komen ook een paar handige tips voorbij voor mensen die al wat meer ervaring hebben met het werken met lagen.

Aan het eind van elk hoofdstuk wordt telkens een pagina besteed aan korte tips voor het uitvoeren van een aantal taken die in dat hoofdstuk aan het bod zijn gekomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over handige toetsenbord combinaties. Ook staan er meestal een aantal extra tips in die niet in het hoofdstuk aan het bod zijn gekomen, maar handig zijn in het dagelijks gebruik van lagen.

Hoofdstuk 2 gaat over de verschillende Blend modes. Matt demonstreert de verschillende blend modes en richt zich daarbij voornamelijk op de belangrijkste modussen die nutig zijn voor fotografen.

In de volgende hoofdstukken komen ook Adjustment layers, Layer masks en Type en shape layers aan bod. Hoofdstuk zes gaat over het verbeteren van foto's met lagen en het hoofdstuk erna worden een aantal bewerkingen met behulp van lagen besproken. In de laatste hoofdstukken worden Layer styles en Smart layers nader bekeken.

Zoals in veel boeken van Kelby Training worden de onderwerpen constant besproken aan de hand van praktische tutorials. Een prettige manier om te leren, want je kunt met het boek in de hand achter de computer gaan zitten om de bewerkingen uit te proberen.

Conclusie
Layers van Matt Kloskowski is een uitermate leerzaam boek dat bijna alle aspecten van het werken met lagen uitvoerig bespreekt. Het boek is geschikt voor iedereen die foto's bewerkt in Photoshop, of je nu al aardig bekend bent met het werken met lagen of pas net begint.

Layers; door Matt Kloskowski


Layers bevat 255 pagina's en kost 41,99 euro (ISBN 9780321534163).

Ge´nteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Layers
Layers
Matt Kloskowski


delen!

reacties (3)

 • Goya
  Profiel Goya | maandag 16 juni 2008, 09:25Leuke bespreking, blijkbaar een aanrader. Maar hoezeer ik jullie het %'tje op de aankoop van een boek gun, de prijs bij Bol ligt wel zéér hoog vind ik...
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 16 juni 2008, 09:36@Goya; Ik had nog niet zo naar de prijs gekeken, maar inderdaad is het een stuk goedkoper als je 'm bijvoorbeeld in Engeland besteld. Bij Amazon kost het boek 14 pond.

  De link hierboven naar Amazon levert me ook een percentage op. knipoog

  Als er andere plekken zijn waar je dit boek voordelig kunt bestellen hoor ik het graag. Die 50 cent die ik erop verdien kan ik ook wel missen. vrolijk
 • libeco
  Profiel libeco | maandag 16 juni 2008, 16:00Boeken bestel ik vaak via play.com.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Cursus fotografie beginners
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 199.00

Cursus fotografie beginners

De kracht van de fotografiecursussen van Liesbeth van Asselt zit in haar deskundige en praktijkgerichte aanpak. Liesbeth is geen 'stoffige' docent, maar een professionele, bevlogen fotografe die haar vak ontzettend leuk vindt en werkt met vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

» lees verder

Top artikel

Hoe regel je een model?

Je kunt natuurlijk je vrienden, familie of toevallige voorbijgangers vragen om model voor je te staan. Maar het kan een leuke uitdaging zijn om een (semi-) professioneel model voor je camera te laten poseren. Hoe vind je zo'n model en waar moet je verder op letten?

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord