Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Maaike van Steenis

De ondernemers-valkuil waarin je beslist NIET terecht wilt komen

dinsdag 23 februari 2016, 14:14 door | 8.455x gelezen | 9 reacties

Ernesto is zijn baan in de IT zat. Van zijn hobby zijn beroep maken, dat lijkt hem ideaal. Hij volgt een deeltijdstudie aan de fotovakschool. Tijdens zijn studie doet hij hier en daar wat kleine opdrachtjes. Hij schrijft zich in bij de KvK. Een goede vriend bouwt een website voor hem in ruil voor een fotoshoot.

Hij maakt zijn opleiding af. En dan is het zover. Een leven als zelfstandig fotograaf. Heerlijk je eigen tijd indelen. De hele dag bezig zijn met fotografie. En tussendoor ook eens lekker naar de speeltuin met zijn zoontje.

De toekomst ziet hij zonnig in. Hij heeft flink gespaard. Dus het eerste half jaar hoeft hij niet te leven van zijn fotografie. Dat geeft hem de tijd om zijn bedrijf op te bouwen. Daarna kan hij dan gaan investeren. In een eigen studio bijvoorbeeld. Zodat hij daar fotoshoots kan doen.

Natuurlijk, hij zou zijn spaargeld ook kunnen gebruiken om meteen een studio in te richten. Maar dat durft hij toch niet aan. Nee, eerst verdienen en dan pas uitgeven. Zijn vriendin Hilde was het daar helemaal mee eens.

Studio


En nu is Ernesto 3 jaar verder.
Van zijn plannen is maar bar weinig terecht gekomen. Hij moet elke maand zijn stinkende best doen om rond te komen. Omdat hij geen eigen studio heeft kan hij bepaalde shoots voor professionele opdrachtgevers niet doen. Ze nemen hem gewoon niet serieus, zo lijkt het. Hij kan wel ruimte huren, maar dan is hij weer veel te duur.

Hij blijft toch een beetje hangen in het circuit van vrienden en kennissen die hem vragen om voor een paar tientjes of voor een etentje wat foto's te maken voor hun website. Doordat hij veel op locatie werkt is hij meestal lang onderweg. De speeltuin heeft hij al maanden niet gezien.

Als hij het over kon doen, investeerde hij direct in een studio. Zodat hij makkelijker aan opdrachten had kunnen komen. En door beter betalende opdrachtgevers als een professional gezien zou worden.

Ernesto is niet de enige.
Investeren is voor veel fotografen iets positiefs. Maar ook iets voor “later”. Als het allemaal goed gaat. En ze een mooie buffer hebben opgebouwd.

Helaas komt het meestal nooit zover. Ze blijven ploeteren en rommelen in de marge. En op het moment dat ze zich realiseren dat er nu echt iets moet veranderen, zijn ze al op het punt dat ze amper hun huur meer kunnen betalen. En dan is investeren dus helemaal niet meer aan de orde.

Maar hoe bepaal je nu welke investeringen je het beste direct kunt doen, en welke je nog wel even uit kunt stellen? Heel simpel. Alles wat ervoor zorgt dat je meer gaat verdienen, doe je het beste zo snel mogelijk. Want hoe eerder je ermee aan de slag gaat, hoe sneller je je investering hebt terugverdiend.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Maaike van Steenis

Over de auteur

Maaike van Steenis is trainer en leert creatieve ondernemers hoe ze meer kunnen verdienen met hun werk en een succesvol bedrijf kunnen opbouwen. Meer informatie over Maaike is te vinden op haar website succesvolondernemenalscreatief.nl. Daar kun je ook haar GRATIS eBook aanvragen met 10 tips om meer te gaan verdienen als creatieve ondernemer.

9 reacties

  1. Brian
    Brian schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 15:28  | reageer

    Leuk stukje, en volledig waar... Maar.....

    "Heel simpel. Alles wat ervoor zorgt dat je meer gaat verdienen, doe je het beste zo snel mogelijk. Want hoe eerder je ermee aan de slag gaat, hoe sneller je je investering hebt terugverdiend."

    Hiermee doe je het lijken alsof het ondernemerschap heel simpel is. Ik weet dat er hier een hoop fotografen zijn mee lezen bij wie is bewezen dat dit niet het geval is. Zij die dit jaar gaan stoppen of die dat de afgelopen jaren al gestopt zijn, hadden hier zo hun redenen voor.

    Ik pleit er echt voor dat fotografen beginnen met een goed ondernemersplan en gedegen onderzoek naar de markt waar ze zich in willen begeven voor ze alles op alles zetten en als fotograaf aan de slag gaan. Voor de hele creatieve fotografen is plek, voor de zeer gewiekste ondernemers ook... De rest komt er niet, hoe vervelend ook. Er zijn gewoon teveel "zogenaamde" fotografen.

  2. Arthur Wittendorp
    Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 15:41  | reageer

    Erg leuk maar ook erg herkenbaar verhaal. Het is precies wat je aangeeft. Als je ervoor wilt gaan, ga er dan ook vol voor, en blijf niet in de marge rommelen. Ik heb na de FVS voor hetzelfde dilemma gestaan en mijn keuze was simpel. Ik ga er niet vol voor. Ik werk 'gewoon' voor een baas voor mijn. inkomen. Dat sommige opdrachtgevers mij niet voor vol of professioneel aanzien. So be it. Mijn inkomen uit de fotografie zie ik als een extra om mijn hobby kosten neutraal te kunnen maken. Met andere woorden, ik heb wel de (financiële) lusten van maar niet de lasten (Onzekerheid van het bestaan als zelfstandige).

  3. Mike
    Mike schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 17:08  | reageer

    Ik ben het met Arthur eens. Ook ik werk gewoon fulltime en doe er naast de opdrachten voor een leuk prijsje. Ik doe het omdat ik er plezier in heb. Ik vind het leuk om te fotograferen en zal me nergens door tegen houden.

  4. Maaike
    Maaike schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 18:28  | reageer

    @Brian: Dank je wel voor het compliment. Het was zeker niet mijn bedoeling te suggereren dat ondernemerschap simpel is. Integendeel. Als dat zo was, zouden coaches als ik niet nodig zijn.

    @Arthur en @Mike: Dit stuk gaat inderdaad vooral over fotografen die ervan willen / moeten leven. Of je dat wilt, is een persoonlijke keuze.

  5. Pietje Perplex
    Pietje Perplex schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 20:25  | reageer

    Een fotograaf is maar een apart beroep. Een beroep waar een netwerk en je babbel belangrijker is dan goed zijn in je vak.

    Kijk maar eens naar het aantal professionele flutfotografen, die er wel hun boterham mee kunnen verdienen. En naar de goede amateurfotografen, die wel willen , maar het toch niet voor elkaar krijgen

  6. gast schreef op dinsdag 23 februari 2016 om 23:11  | reageer

    Ik ben het geheel met Brian eens!

    Ik heb hier weinig aan toe te voegen. Als professioneel portretfotograaf, verdien ik een goede boterham. Het begrip portret, moet ruim gezien worden: diverse disciplines portretfotografie.

    Ik sta nooit stil. Ik kijk en denk altijd vooruit. Denk ik dat een investering belangrijk is voor de toekomst, dan doe ik dat. Dat is langertermijn denken. Ook bijscholing cq vernieuwingen bijhouden, vind ik belangrijk.

    Wat ik van professionele vakscholen wel een afknapper vind, is dat ze studenten er niet op wijzen dat de kans niet groot is dat ze na het behalen van hun diploma, ook voor 100% aan de bak kunnen als fulltime beroepsfotograaf. Die voorlichting zou beter moeten zijn, maar...(vul maar in)...

    Pietje,

    Klopt, netwerk is heel belangrijk. En ja, het komt veel voor dat lui met een vlotte babbel opdracht na opdracht binnen halen, maar mijn ervaring is wel, dat dit van korte duur vaak is. Echte kwaliteit, gaat er op den duur altijd mee strijken en wint het op langertermijn. Ik zeg ook weleens tegen fotografen die goed zijn en even het niet meer zien zitten: "Houd vol, de aanhouden wint bijna altijd!"

  7. ed
    ed schreef op donderdag 25 februari 2016 om 08:02  | reageer

    Ik heb wel opdrachten als trouwfotograaf en portret fotograaf en goed betaald, ik schreef me in bij lokale bedrijvengidsen en tweedehands en socialmedia website enzovoorts en zo kwam ik al op nummer 3 op google is wel een gigantisch werk je bent er uren per dag mee bezig. maar het loont wel aan het einde ineens mailen klanten dat ze je via internet hebben gevonden, niks gaat makkelijk in het leven alles moet je moeite voordoen, ik heb deze technieken geleerd via een seo curses die ik via het internet had gedownload toen ik geen raad meer wist hoe ik aan klanten moest komen. ik heb begrepen een expert zijn in een vak en een mooie website hebben is nog niks je moet ook weten hoe je klanten vinden. en dit zonder iets op papier te zetten.

  8. Luc Vancamp
    Luc Vancamp schreef op donderdag 25 februari 2016 om 10:32  | reageer

    Het is niet wát je kent, maar wíe je kent. Ik ken veel goede amateurfotografen, maar geen één goede professionele !
    Doe het vooral uit liefde voor de kunst, dus in bijberoep. Dan hoef je niet te hollen achter geld, maar heb je alle tijd voor je hobby.

  9. gast schreef op donderdag 25 februari 2016 om 12:16  | reageer

    Ed,

    Inderdaad, je moet er veel moeite voor doen. Dat vergeten heel veel mensen.

    Luc,

    Dus jij wou beweren, dat je geen goede professionele fotograaf kent? Ik vind dat, tenminste als je dat echt zo bedoeld, een schandelijke bewering. Er zijn wel degelijk héle goede professionele fotografen. Normaal heb ik niet echt favorieten omdat ik alleen maar naar mijn eigen werk als portretfotograaf kijk, maar jij zou dus beweren dat bijvoorbeeld Govert de Roos geen goede professional is...?! Uhm, vind ik nogal een bewering.

    Govert de Roos zo even als voorbeeld! En, ik heb geen enkele favoriet, maar zijn werk smaakt mij altijd goed. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Column

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord