Photofacts.nl
13 januari 2007, 16:49 | | 11758x gelezen

Fotograaf: Henk van Kooten

Henk van Kooten is een prijswinnende fotograaf die momenteel werkt vanuit Wijchen. Hij opende in mei 1997 zijn fotostudio Het Portret en vestigde zijn naam met nieuwe en moderne fotografie die net afwijkt van het gebruikelijke.

Zijn foto's zijn dan ook eenvoudig aan de stijl te herkennen. Hij heeft duidelijk een voorkeur voor veel contrast en gebruikt ook regelmatig extreme bewerkingen in zijn foto's. Een foto wordt dan bijvoorbeeld voorzien van een aantal kleurvakken. Ook de pose waarin hij de geportreteerden plaatst zijn bijzonder. Op sommige foto's vind ik dat minder geslaagd dan op anderen, maar dat blijft natuurlijk altijd een persoonlijke smaak.

Website
Zijn site vind ik persoonlijk niet geweldig. Alle informatie wordt in een krap kader gepropt waardoor je veel aan het scrollen bent en vaak moet doorklikken. Het design is verder erg fantasieloos maar neemt een prominente plaats in. Ik vind het niet passend bij zijn foto's.

One day with Henk van Kooten
Henk van Kooten heeft een DVD uitgebracht waarbij je een dagje met hem kunt meelopen in zijn werk. Een van de leden van Fotoclub Wijchen, Marina, heeft zich onlangs samen met haar man laten fotograferen door Henk. Als cadeau voor zichzelf heeft ze ook deze DVD meegenomen en ze was zo vriendelijk deze aan mij uit te lenen.

De DVD komt in een nette zwarte verpakking en is tevens voorzien van een boekje. Het boekje nam ik als eerste door en ik moet zeggen dat die wat tegen viel. De teksten zijn namelijk erg over-de-top geschreven. De (overigens Engelstalige) teksten doen Amerikaans aan en vertellen over hoe goed Henk van Kooten wel niet is en met wat voor een visie hij fotografie tot een kunstvorm verheft. Teksten die wat mij betreft arrogrant over komen.

De DVD zelf heeft die toon gelukkig niet. Ook is er hier wel de keuze voor Engels of Nederlandstalig. De DVD is duidelijk professioneel samengesteld. Nette menu's en een flitsende montage. Waarschijnlijk spreekt het onrustige camerawerk niet iedereen aan, maar ik kon het in deze vorm wel waarderen.

Op de DVD zijn een drietal shoots te zien, een studioopname van een gezin, een bruiloft in Rotterdam en een portretopname van een jongedame. Henk van Kooten geeft tijdens de filmpjes wat uitleg over hoe hij werkt (bij de bruidopname ontbreekt dit), maar gaat niet heel diep op de gebruikte technieken in.

Mogelijk zelfs interessanter vond ik de filmpjes waarbij hij wat van zijn geheimen kwijt geeft met betrekking tot zijn nabewerking in Photoshop. Waarschijnlijk is de uitleg moeilijk te volgen wanneer je niet zo bekend bent met Photoshop. Ook zijn niet al zijn tips de beste methoden om tot een eindresultaat te komen (zo is het gebruik van een layer-mask veel flexibeler dan met de eraser direct op de extra laag te werken), maar ik vond het zeker de moeite van het kijken waard.

Henk beschikt trouwens over een prachtige studio en mooie apparatuur (zoals zijn Hasselblad camera) die ook kort getoond worden.

Voor 135,- euro is het pakketje wellicht wel wat aan de prijzige kant. Bekijk ook wat Henk van Kooten zelf te vertellen heeft (pdf) over de DVD.

Door het boek in de gevraagde 135 dollar af te rekenen ben je overigens 30 euro goedkoper uit. Of zou ie daar niet in trappen? knipoog

Copyright Henk van Kooten
Twee foto's; copyright Henk van Kooten


delen!

reacties (0)

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Fotoreis naar Nepal en Tibet
Gevorderdenworkshop gegeven door Damien Franscoise | kosten: € 2,395.00

Fotoreis naar Nepal en Tibet

In een nauwe samenwerking tussen de reisorganisatie en Azië specialist Snow Leopard en Tweemetervijf fotografie is een unieke fotocursus reis naar Nepal en Tibet georganiseerd. Tijdens deze reis worden foto enthousiastelingen begeleid door mij in het maken van betere reisfoto’s / vakantiefoto’s terwijl we door één van de meest fotogenieke gebieden.

» lees verder

Top artikel

Je studeerkamer als fotostudio

Een grote professionele studio gevuld met een veelvoud aan krachtige studioflitsers is niet voor iedereen weggelegd. Niet alleen kost dergelijke apparatuur vele duizenden euro's, maar je hebt er ook nog eens een flinke ruimte voor nodig. Gelukkig kun je ook prima in je eigen huis aan de slag en met weinig investering toch professioneel ogende studiofoto's maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord