Photofacts.nl
12 april 2011, 18:28 | | 5631x gelezen

Vivian Maier; een onverwachte schat

John Maloof kocht op een antiek- en meubelveiling wat oude spullen. Daarbij was ook een enorme lading negatieven. Na flink wat uitzoek- en ontwikkelwerk bleek het een prachtige collectie straatfotografie van de tot dan toe volslagen onbekende fotografe Vivian Maier.

Een voorraad negatieven


Maloof werkte aan een historisch boek en struinde in Chicago oude winkeltjes en veilingen af naar bruikbare informatie. De voorraad negatieven kocht hij op een veiling en was afkomstig uit een opgeslagen boedel. De boedel werd geveild omdat niet meer betaald werd voor de opslag van de spullen.

Straatfotografie


John Maloof was geintrigeerd door de negatieven. Hij spendeerde dagen om alles uit te zoeken. 'Ik wist nog niet eens wat straatfotografie was', stelt hij. Maar hij bleek een schat aan foto's te bezitten, van een tot dan toe volslagen onbekende fotografe: Vivian Maier.

Vivian Maier - straatgezicht in Chicago

Nanny met een camera


Het ging om meer dan 100.000 negatieven, waarvan ongeveer een kwart nog ontwikkeld moest worden. Maloof ontwikkelde en sorteerde de foto's en raakte langzaamaan enthousiast. Hij begon zelf ook te fotograferen en zag steeds meer in het werk van Maier. Hij ging op zoek naar wie Maier was: ze bleek een nanny uit Chicago met een passie voor fotografie. Kort voor hij haar opgespoord had, overleed ze in 2009.

Portret van een man


Meerdere collecties


Het resultaat van al het ontwikkel- en uitzoekwerk is een prachtig tijdsdocument met op middenformaatfilm geschoten foto's uit de jaren '50, '60 en '70. Oordeel zelf op de website die John Maloof wijdde aan Vivian Maier. En wie er geen genoeg van kan krijgen: Jeff Goldstein kocht de negatieven op die enkele andere veilingbezoekers in bezit hadden en heeft nu een eigen collectie.

Straattafereel in Chicago

Londen


Voor wie geinteresseerd is in het werk van Vivian Maier hoeft niet naar Chicago: van 1 tot 24 juli is de collectie van Maloof te zien in The German Gynmnasium in Londen, tijdens het London Street Photography Festival.

Bron: Foto's van vivianmaier.com, copyright Maloof Collection, Ltd.

 • Erik van Rosmalen

  Over de auteur; Erik van Rosmalen
  Erik werkt als redacteur/tekstschrijver en fotograaf bij Commond, waar hij zich ook bezig houdt met webteksten, SEO en social media. Daarnaast is hij freelance fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Twitter of Facebook!

delen!

reacties (3)

 • Jeroen de Haan
  Jeroen de Haan | dinsdag 12 april 2011, 20:02Wow, wat een gaaf verhaal en wat een mooie foto's. Nog een reden om binnenkort naar Londen te gaan (Crouwel-tentoonstelling was de andere reden).
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | woensdag 13 april 2011, 09:45Dank. Zeker mooie foto's! Londen staat bij mij vooralsnog niet op de planning, maar ik ben erg benieuwd hoe het er daar uit ziet, dus mocht je nog naar deze expo gaan, schrijf gerust een recensie!
 • elga
  elga | woensdag 13 april 2011, 09:54fantastisch en zeer inspirerend (FOAM?)

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Flitsen bij natuurfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Flitsen bij natuurfotografie

De term "strobist" is bij portretfotografie al aardig ingeburgerd. Het gaat dan om flitsen met de flitser los van de camera. Maar deze techniek kan natuurlijk ook in de natuur toegepast worden!

» lees verder

Top artikel

7 tips voor de mooiste portretfoto's

Mensen zijn elke dag anders. Met portretfotografie raak je dus nooit uitgeschoten, je 'landschap' verandert dagelijks. Ook als je dezelfde personen fotografeert. Reden genoeg om regelmatige leuke portretfoto's te nemen van familie, vrienden en zelfs onbekenden. In dit artikel 7 tips om de mooiste portretfoto's te maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord