Photofacts.nl
12 april 2011, 18:28 | | 5601x gelezen

Vivian Maier; een onverwachte schat

John Maloof kocht op een antiek- en meubelveiling wat oude spullen. Daarbij was ook een enorme lading negatieven. Na flink wat uitzoek- en ontwikkelwerk bleek het een prachtige collectie straatfotografie van de tot dan toe volslagen onbekende fotografe Vivian Maier.

Een voorraad negatieven


Maloof werkte aan een historisch boek en struinde in Chicago oude winkeltjes en veilingen af naar bruikbare informatie. De voorraad negatieven kocht hij op een veiling en was afkomstig uit een opgeslagen boedel. De boedel werd geveild omdat niet meer betaald werd voor de opslag van de spullen.

Straatfotografie


John Maloof was geintrigeerd door de negatieven. Hij spendeerde dagen om alles uit te zoeken. 'Ik wist nog niet eens wat straatfotografie was', stelt hij. Maar hij bleek een schat aan foto's te bezitten, van een tot dan toe volslagen onbekende fotografe: Vivian Maier.

Vivian Maier - straatgezicht in Chicago

Nanny met een camera


Het ging om meer dan 100.000 negatieven, waarvan ongeveer een kwart nog ontwikkeld moest worden. Maloof ontwikkelde en sorteerde de foto's en raakte langzaamaan enthousiast. Hij begon zelf ook te fotograferen en zag steeds meer in het werk van Maier. Hij ging op zoek naar wie Maier was: ze bleek een nanny uit Chicago met een passie voor fotografie. Kort voor hij haar opgespoord had, overleed ze in 2009.

Portret van een man


Meerdere collecties


Het resultaat van al het ontwikkel- en uitzoekwerk is een prachtig tijdsdocument met op middenformaatfilm geschoten foto's uit de jaren '50, '60 en '70. Oordeel zelf op de website die John Maloof wijdde aan Vivian Maier. En wie er geen genoeg van kan krijgen: Jeff Goldstein kocht de negatieven op die enkele andere veilingbezoekers in bezit hadden en heeft nu een eigen collectie.

Straattafereel in Chicago

Londen


Voor wie geinteresseerd is in het werk van Vivian Maier hoeft niet naar Chicago: van 1 tot 24 juli is de collectie van Maloof te zien in The German Gynmnasium in Londen, tijdens het London Street Photography Festival.

Bron: Foto's van vivianmaier.com, copyright Maloof Collection, Ltd.

 • Erik van Rosmalen

  Over de auteur; Erik van Rosmalen
  Erik werkt als redacteur/tekstschrijver en fotograaf bij Commond, waar hij zich ook bezig houdt met webteksten, SEO en social media. Daarnaast is hij freelance fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Twitter of Facebook!

delen!

reacties (3)

 • Jeroen de Haan
  Jeroen de Haan | dinsdag 12 april 2011, 20:02Wow, wat een gaaf verhaal en wat een mooie foto's. Nog een reden om binnenkort naar Londen te gaan (Crouwel-tentoonstelling was de andere reden).
 • ErikvanRosmalen
  Profiel Twitter ErikvanRosmalen | woensdag 13 april 2011, 09:45Dank. Zeker mooie foto's! Londen staat bij mij vooralsnog niet op de planning, maar ik ben erg benieuwd hoe het er daar uit ziet, dus mocht je nog naar deze expo gaan, schrijf gerust een recensie!
 • elga
  elga | woensdag 13 april 2011, 09:54fantastisch en zeer inspirerend (FOAM?)

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Waterstudio artistieknaakt model fotografie en poledance model fotografie als combinatie.
Beginnersworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 150.00

Waterstudio artistieknaakt model fotografie en poledance model fotografie als combinatie.

In de waterstudio in Schagen is op zaterdagmiddag 29 november 2014 een watershoot met een het naakt model Aliah Aubine, in een andere ruimte in deze studio is een paaldance setting met model Rosa die het paaldansen in rook en blauwlicht demonstreerd, bij beide settings is begeleiding aansturing model, water, licht , rook effecten enz.

» lees verder

Top artikel

10 tips voor onderhoud van je camera en objectieven

Je camera is een gebruiksvoorwerp, dus je hoeft er niet altijd met fluwelen handschoenen mee te werken. Zorg er echter wel voor dat je de camera en de objectieven goed verzorgt. Met het juiste onderhoud gaan ze langer mee en zijn ze mee waard bij eventuele verkoop. Onderhoud van je camera begint met preventieve maatregelen.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord