Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Fotorecept: laat je onderwerp dansen - flits en lange sluitertijden combineren

zaterdag 18 januari 2020, 20:10 door | 7.326x gelezen | 4 reacties

Flitslicht heeft veel functies. De meest voor de hand liggende is natuurlijk het toevoegen van genoeg licht om een foto uberhaupt te kunnen maken. Maar je kunt het ook gebruiken om een geportretteerde 'los' te halen van de achtergrond.

Een randje van licht kan iemand met donker haar of donkere kleding net even een contour geven, zodat hij of zij niet verdwijnt in de donkere achtergrond.

Valentina


Iets minder voor de hand liggend misschien, wat flits ook heel mooi kan doen: het kan je beeld bevriezen. Soms heb je situaties, waarbij je een langere sluitertijd wilt gebruiken om het aanwezige licht te kunnen vangen.

Nadeel is dan dat het onderwerp net niet lekker scherp in beeld is. Met een statief kun je dat ook oplossen, maar als het onderwerp zelf wat beweeglijk is, is dat niet afdoende. Flits kan je dan helpen.

Beweging in beeld brengen


Je kunt het nog een stapje verder doorvoeren door je onderwerp in beweging te fotograferen. Tijdens een shoot met Valentina Rose ging ik op zoek naar die beweging.

Valentina danste en draaide. Met een lange sluitertijd probeerde ik bewust die beweging in beeld te brengen. Je wilt immers de dynamiek laten zien, dus geen stilstaande danseres.

Om bij die lange sluitertijd (ik varieerde tussen 1/5e en 1/10e seconde) dan toch nog enige herkenning te krijgen, heb ik flitslicht gebruikt om de contouren of het gezicht van Valentina toch nog scherp te krijgen.

Opbouw foto


We maakten deze beelden in een relatief donkere ruimte. Via een groot raam kwam weliswaar nog iets van licht binnen, maar de avondschemering was al behoorlijk ingetreden. De autofocus werkte daardoor ook niet goed meer.

Ik heb daarom handmatig scherpgesteld op het 'draaipunt' van de dansbeweging. Op de camera had ik mijn 24-70mm f/2.8. Het licht komt van één enkele ELB400 flitskop in een kleine softbox, van hoog rechts.

Voor sluitertijd en diafragma moet je vervolgens kijken wat het aanwezige licht en het flitslicht doen. Om beweging in het beeld te krijgen zonder dat het één grote waas wordt, kwam ik bij f/5.6 op een sluitertijd van 1/5e of 1/10e van een seconde. Vervolgens is het flitslicht handmatig in te regelen zodat er genoeg licht op het gezicht van Valentina valt.

Valentina


Valentina


Flitslicht en beweging


Valentina draaide rond en heeft geen specifieke richting in deze foto's. Soms heeft je onderwerp dat natuurlijk wel. Denk aan auto's, fietsen of andere bewegende objecten. Als je daar deze methode op los laat, wordt het belangrijk op welk moment je je onderwerp bevriest: aan het begin of aan het einde van de beweging.

Fotografeer je bijvoorbeeld een rijdende auto, dan zullen de autolichten strepen gaan vormen door de lange sluitertijd. Flits je vervolgens in, dan zal dat (vaak) aan het begin van de beweging zijn. Het lijkt dan alsof de auto achteruit rijdt.

Vaak kun je op je camera er dan voor kiezen om je (reportage)flitser 'op het tweede gordijn' te laten flitsen. De flits gaat dan pas af vlak voordat de sluiter van je camera weer dicht gaat. Daarover lees je al wat meer in dit artikel van Elja over de basis van flitsfotografie.

Valentina


Alle vier de foto's zijn gemaakt met diafragma f/5.6 of f/4 en sluitertijd 1/5 of 1/10 seconde, bij ISO 100.


Basiscursus flitsen op locatie


Wil je meer weten over flitsen? Volg dan de Basiscursus Flitsen op Locatie en ontdek met behulp van expert Piet Van den Eynde hoe jij ook prachtige foto's kunt maken met behulp van flitslicht.

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

4 reacties

  1. Huub Keulers
    Profiel Huub Keulers schreef op maandag 20 januari 2020 om 16:06  | reageer

    Heel apart en heel mooi verwoord en weergegeven Erik. Top! Ik gebruik de combi van langere sluitertijden en flitslicht regelmatig in mijn sportfoto's. Ik ervaar het als een zeer sterke combi.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 21 januari 2020 om 09:11  | reageer

    Hi Huub,

    Dank voor je reactie. Sport leent zich inderdaad ook prima daarvoor!

  3. Robert
    Robert schreef op dinsdag 21 januari 2020 om 13:47  | reageer

    Leuk om weer eens te zien Erik. Deed me o.a weer aan de foto-academie opdracht denken.
    Fotoschiet groet Robert

  4. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 21 januari 2020 om 15:36  | reageer

    De opdracht van de Foac die je bedoelt, die ken ik niet (heb zelf de Fotovakschool gedaan ooit), maar leuk om het zo weer eens terug te halen voor je vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Fotorecepten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord