100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Ben jij klaar om de Perseïden sterrenregen van 2022 te fotograferen?

zaterdag 6 augustus 2022, 14:41 door | 2.897x gelezen | 10 reacties

Ook in 2022 zal augustus in het teken staan van de Perseïden meteorenregen. Als het helder is zal er kans zijn om maar liefst 80 vallende sterren per uur te zien. Om de Perseïden te fotograferen moet je wel even wat voorbereiden. In dit artikel geef ik je enkele tips en wat meer leesvoer.

De Perseïden is een meteorenregen die elk jaar in de nacht van 12 op 13 augustus op zijn hoogtepunt is. In theorie zijn er dan tot 80 meteoren, ook wel vallende sterren genoemd, te zien. In de praktijk zal dat aantal altijd wel minder zijn, maar desalniettemin is het een prachtig schouwspel.

Sized NH20210812 234458 bewerkt

Een collage van de Perseïden in de nacht na het hoogtepunt in 2021

Het is uitdagend en leuk om dit met de camera vast te leggen. Veel specialistische apparatuur heb je daarbij niet nodig, een gewone camera met een groothoek is al voldoende.

Het belangrijkste is, dat je ISO hoog gezet moet worden, om zo de lichtzwakke vallende sterren ook daadwerkelijk te vangen. En je moet veel foto's maken, continu.

Vallende sterren zijn snel, zo snel als een lichtflits. Als je ze ziet, zijn ze al voorbij, bij wijze van spreken. Bovendien weet je niet waar ze zullen verschijnen.

We weten echter wel waar ze vandaan lijken te komen, en dat is het sterrenbeeld Perseus. Toch kunnen ze overal aan de hemel verschijnen. Zorg dus voor een plek met een goed vrij zicht op de nachtelijke sterrenhemel.

Zoek bij voorkeur een plek op waar het donker is, echt donker. Hoe meer strooilicht er is van omliggende steden, dorpen, wegen, of andere verlichting, hoe minder vallende sterren je zult zien. Eigenlijk zou je minimaal 60 kilometer van een stad of dorp verwijderd moeten zijn, wat in de Benelux niet mogelijk is. Kijk eventueel op een lichtvervuilingskaart om te zien waar je het beste naar toe kunt gaan.

Nando lightollutionmap

De app LightPollutionMap geeft een goed idee waar het donker is en waar niet.

Heb je een plek uitgekozen? Dan is het een kwestie van de camera opstellen, aanzetten, en genieten van een avond of nachtje vallende sterren bekijken. Neem een stoeltje mee, wat gezelschap, iets te eten en drinken.

Ondertussen kun je de camera laten fotograferen. Zorg voor een groothoek die lichtsterk is, met zeker f/2.8 of f/4 als grootste opening, en blijf continu fotograferen.

Nando perseiden2021 wolken

Bewolking is altijd een spelbreker. Laat je echter niet wegjagen door opkomende wolken. Soms trekken ze voorbij, soms zie je een vallende ster er doorheen.

Kies minimaal ISO3200 om zoveel mogelijk vallende sterren te registreren, en gebruik je sluitertijd om de juiste belichting te krijgen. Het maakt niet uit welke sluitertijd je gebruikt, zo lang die maar niet zo lang wordt dat sterren streepjes in de foto worden.

Gebruik een interval functie, of een draadontspanner met de serie opnamen stand op je camera om continu foto's te maken.

De autofocus zet je uit, en zorg voor handmatige scherpstelling. Dat hoef je maar een keer te doen, natuurlijk. En vergeet niet dat je de camera op statief zet, maar dat is vanzelfsprekend.

Gebruik geen zaklamp, hoofdlamp (wat de meest irritante, verschrikkelijke lampjes zijn die bestaan) en zet bij voorkeur het LCD scherm van je mirrorless camera uit.

Nando camera nacht


Dan is het wachten, en hopen dat er veel vallende sterren in het beeldveld van je camera vallen. Vaak zullen er (net) buiten beeld vallen, of tussen opnamen in. Er komt dus zeker een factor geluk bij kijken. Uiteindelijk heb je heel veel foto's die je thuis moet doorspitten, op zoek naar echte vallende sterren.

Wil je meer lezen over vallende sterren fotograferen? Kijk dan naar de volgende pagina's voor meer gedetailleerde informatie:

- Tips voor het fotograferen van de Perseïden
- 21 Tips voor het fotograferen van de Perseïden meteorenregen
- Voorbereidingen om de Perseïden te fotograferen (met PhotoPills)
- 60 vallende sterren of toch niet?
- Het verschil tussen vliegtuigen, satellieten, en vallende sterren
- Tips voor het bewerken van de foto's van vallende sterren

Je kunt ook de technieken gebruiken die bestemd zijn voor het fotograferen van sterrensporen. Ik heb hier op Photofacts Academy een hele cursus voor opgenomen. De link staat hieronder vermeld.


Meer weten over het fotograferen van planeten of sterren?


Bij Photofacts Academy, onze online cursussen voor fotografen, hebben we een complete cursus over het fotograferen van sterrensporen. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

10 reacties

  1. Edwin Mathlener
    Edwin Mathlener schreef op zondag 7 augustus 2022 om 22:27  | reageer

    Goed stuk, maar het is wel jammer dat dit jaar de maan erg stoort. Dat maakt dat je veel minder meteoren kunt zien en fotograferen.

  2. Nando
    Profiel Nando schreef op maandag 8 augustus 2022 om 00:22  | reageer

    @Edwin:
    Erg stoort? Zeg maar gerust de boel verpest. Het is volle maan, 100% verlicht.

  3. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 augustus 2022 om 14:07  | reageer

    Tof artikel en mooi optijd gepubliceerd. Helaas is de maan de spelbreker. Misschien heb ik geluk, want de maan gaat onder om ongeveer 02.10 uur in mijn regio.

  4. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 augustus 2022 om 14:16  | reageer

    In mijn vorige reactie zit een fout met betrekking tot de ondergang van de maan. Die aangeven tijd is die voor vandaag en het scheelt veel met de datum van de vallende sterren, want dan gaan we echt last hebben van de volle maan.

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 9 augustus 2022 om 14:32  | reageer

    @Donald Willemsen;
    De maan komt net voor 22:00 uur op, een uurtje na zonsondergang, en gaat pas weer een aantal minuten na 7:30 uur onder, ongeveer anderhalf uur na zonsopkomst.
    Dat is dus een hele nacht het licht van de volle maan. Slechter kan het niet voor vallende sterren

  6. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 9 augustus 2022 om 14:48  | reageer

    @Nando, je hebt gelijk. Ik had mezelf al gecorrigeerd in een nieuwe reactie. Ik heb niet goed gekeken op voorhand.

  7. Veuam
    Profiel Veuam schreef op woensdag 10 augustus 2022 om 18:27  | reageer

    Dank voor alle nuttige tips. Een vraag; ik zie in al je foto’s dat je ook een voorgrond meeneemt, die de foto afmaakt👍. Maar waarop dan scherpstellen met t grote diafragma, op de hemellichamen of toch ook die voorgrond scherp willen hebben?

    (Ps, komt dit ook aan de orde in de nachtfotografiebijbel?)

  8. Edwin Mathlener
    Edwin Mathlener schreef op woensdag 10 augustus 2022 om 22:42  | reageer

    @Nando "Erg stoort" is de term die sterrenkunde schrijvers gebruiken als we voor een breder publiek schrijven. Onder elkaar zeggen amateurastronomen ook dat de maan de boel verziekt. Vanwege het ritme van de maancycli geldt ruwweg dat om het jaar een meteorenzwerm goed te zien is of last heeft van de maan. Natuurlijk is het leuk om toch te kijken. De Perseïden geven soms een vuurbol en die komt prima boven de maan uit. Maar een sfeerfoto met veel meteoren zit er nu niet in. Helaas zien we nu ook weer overal in de media enthousiaste stukjes die veel te hoge verwachtingen wekken.

  9. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 11 augustus 2022 om 10:59  | reageer

    @Veuam:
    Altijd scherpstellen op de voorgrond. Omdat je meestal groothoek gebruikt, en je altijd wel een meter of 10 van je voorgrond af bent, is de kans heel groot dat je dan ook de achtergrond wel scherp hebt, zelfs met f/2,8. Tenzij de voorgrond wel heel dichtbij is, want dan wordt het een stuk moeilijker.

  10. Nando
    Profiel Nando schreef op donderdag 11 augustus 2022 om 11:02  | reageer

    @Edwin Mathlener:
    De media is tegenwoordig alleen maar sensatie en stemmingsmakerij. Objectiviteit komt niet in hun woordenboek voor, net als relativering. Dat kennen ze ook niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord