Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Vogels fotograferen op de voedertafel

vrijdag 7 januari 2011, 18:49 door | 12.154x gelezen | 14 reacties

De winter is bij uitstek geschikt voor het fotograferen van vogels: ze verliezen vaak hun schuwheid vanwege de harde omstandigheden, grijpen elke kans aan om eten te vinden en vaak is de combinatie met sneeuw ook nog eens extra fotogeniek. Alles bij elkaar een goede reden om een voedertafel op te zetten, met een schuilhutje ernaast.

Vogels zijn over het algemeen bang voor mensen, en dat maakt ze soms lastig te fotograferen. Maar aangezien ze over het algemeen ook erg klein zijn is het wel fijn om dichtbij te komen. Gevolg is dat je vaak probeert voorzichtig dichterbij te sluipen, wat de vogels over het algemeen alleen maar wegjaagt. Niet erg handig dus. In de winter is het mogelijk het andersom te doen. Met een gezond stuk geduld laat je vogels naar je toekomen, in plaats van ze weg te jagen door naar hun toe te gaan. Hoe? Met voer.

Juist in de winter, als er een dik pak sneeuw ligt is het voor vogel praktisch onmogelijk om eten te vinden: alles ligt verborgen onder de sneeuw. Wanneer er dan dus op andere manieren eten beschikbaar is verliezen vogels hun schuwheid en laten zich lokken. Niemand kijkt verbaasd op als je vogels op de voedersilo hebt, maar niet iedereen komt op het idee er een schuilhutje bij in de tuin te zetten.

Terwijl je dan juist een vogel prachtig kunt portretteren: zet een mooi takje naast de voedersilo, zorg dat er geen alternatieve zitplekken in de buurt zijn en je zult zien dat de vogels bij het aanvliegen vaak een tussenstop maken om te controleren of alles veilig is. Als er geen alternatief is zullen ze jouw takje als zitplaats kiezen. En als je dan een fotogeniek takje hebt opgehangen krijg je foto's zoals onderstaand.

Koolmees op de voedertafel

Zoals je kunt zien levert de sneeuw hier ook een egaal witte achtergrond op die de foto iets grafisch geeft: alle aandacht gaat naar het onderwerp toe. Dat is vooral geweldig als je maar weinig ruimte in je tuin hebt en zonder sneeuwdek al gauw een drukke, storende achtergrond.

En de sneeuw geeft nog meer mogelijkheden, want sommige vogels zitten eigenlijk weinig op takjes. Ze zitten meestal diep weggestopt in een boom of struik, en als ze aan het eten zijn foerageren ze op de grond: en meestal is de grond niet al te mooi. Maar als er sneeuw ligt zijn opeens ook deze soorten perfect te fotograferen. Denk hierbij aan groenlingen, vinken en kepen.

De sneeuw maakt een prachtig wit vlak, wat het ook nog eens makkelijk maakt om het gestrooide voer weg te clonen uit de foto. Dit levert dan plaatjes op als de onderstaande kepen in de sneeuw. Zoals je ziet heb ik hier twee kepen in een beeld weten te vangen, het resultaat van een hele dag zitten koukleumen in mijn schuilhutje.

Kepen in de tuin

Mijn tip zou zijn om het hele jaar te voeren om vogels zo aan je tuin te binden. In de winter kan de hoeveelheid voer worden opgevoerd, omdat vogels niks anders meer kunnen vinden. Plaats zo mogelijk ook struiken aan de rand van je tuin om vogels een stuk veiligheid tegen roofvogels en katten te bieden.

Gebruik verschillende soorten voer als zangzaad, zonnebloempitten, havermout en pindakaas: waar bijvoorbeeld spechten dol zijn op pindakaas, eten vinken weer het liefste zonnebloempitten en is een roodborstje dol op havermout.

Succes en vergeet vooral niet te genieten van al die prachtige en kleurrijke vogels!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

14 reacties

  1. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 7 januari 2011 om 23:02  | reageer

    We hebben in onze stadstuin volop bezoek gehad. Zes, zeven merels tegelijkertijd op visite, met hoger in de boom koolmezen. Soms een paar tortelduizen, een enkele lijster en frequent een roodbortsje. Heerlijk, die boterhammen met pindakaas, zonnebloempiiten en mixen voor voederplank en silo.

    Johannes, heb je deze foto's vanuit huis gemaakt? Ofwel, hoe maak je dergelijke foto's in de tuin? Sta je wellicht in een schuiltentje?

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 8 januari 2011 om 08:02  | reageer

    Weer heerlijke foto's om naar te kijken, vooral foto 1! Ik kan me voorstellen dat je na een dag in je koude schuilhutje zo stram als een speculaaspop eruit komt. Maar jouw toewijding brengt dan ook meesterwerkjes voort!

  3. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 8 januari 2011 om 10:56  | reageer

    @EdC: Door glas schieten zie je altijd op 100%, hoe schoon het ook is, je verliest scherpte. Zonde dus! Dus in mijn geval zet ik mijn schuilhutje (uitklapbaar ding in 3 seconden) op in een hoek van de tuin en zit ik een dag in de kou buiten.

    Wel af en toe even naar binnen om weer op te warmen, want stil zitten onder 0 is niet bepaald ideaal.

    @Ton: dank je voor je positieve woorden!

  4. Niels
    Profiel  Niels schreef op zaterdag 8 januari 2011 om 18:20  | reageer

    Prachtige platen, Johannes! Na je aankondiging in je vorige artikel ben ik op je site gaan kijken en daar heb ik ze al gespot. (mooie nieuwe site trouwens!)

    Zeker foto 1 kan ook je winkel in als kamerdoek vrolijk

  5. Corros
    Profiel Corros schreef op zondag 9 januari 2011 om 14:43  | reageer

    Erg mooie foto's! Het is inderdaad handig om de vogels te lokken met voer. Echter is het ook belangrijk om je tuin zo in te richten dat vogels er graag komen. Dus wat struiken, wat gras en in de herfst het bladafval laten liggen. Een fruitboom trekt ook altijd veel vogels.

  6. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 9 januari 2011 om 17:20  | reageer

    Goede aanvullende tips, inderdaad zijn struiken in je tuin erg positief om vogels te trekken, maar zorg er wel voor dat je je voedertafel uit de buurt van struiken kan zetten, ander gaan vogels liever in de struiken zitten dan op het door jou aangeboden takje.

  7. EricD
    EricD schreef op zondag 9 januari 2011 om 17:32  | reageer

    Hoi Johannes,

    Mooie foto's! Wat voor schuilhut gebruik je?

  8. vBn
    Profiel vBn schreef op zondag 9 januari 2011 om 20:32  | reageer

    Leuke tip, vooral het plaatsen van een tak. Ik heb een voedertafel op mijn balkon. Nadeel is dat je de tafel altijd erg in beeld hebt. Ga zeker eens proberen of de vogels op een tak willen landen.

  9. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 10 januari 2011 om 18:05  | reageer

    @EricD: ik gebruik de meest eenvoudige, automatisch uitklapbare versie. Iets als dit

  10. marwil
    Profiel  marwil schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 11:35  | reageer

    Heb je 'n voedertafel dan zou je op de tafel ook mos kunnen leggen wat dan ook weer veel natuurlijker aabdoet.
    Plakken mos zijn in ieder tuincentrum te verkrijgen in van die schuimbakjes en kosten weinig.
    In droge periodes zo af en toe wat water er overheen gieten, heb je er erg lang plezier van.

  11. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 11:38  | reageer

    Klopt.. of gewoon een soort plantenbak maken met wat grasjes enzo. Mos word soms iets te opzichtig gebruikt waardoor het in mijn ogen te duidelijk in scene gezet is.

    Alles voor een natuurlijke look wat mij betreft.

  12. marwil
    Profiel  marwil schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 11:55  | reageer

    Ik heb hier even 'n voorbeeld van 'n voedertafel met Koolmees.
    Deze zit dan op het aangekochte mos. Je zou er ook nog 'n dikke tak op kunnen leggen, maar die aankleding is zelf te bedenken.

  13. marwil
    Profiel  marwil schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 12:02  | reageer

    Bedankt zo voor de link. Zal het voortaan ook zo doen.

  14. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 11 januari 2011 om 12:25  | reageer

    Ik zou in ieder geval zorgen dat het voer niet zo duidelijk zichtbaar is, dat vind ik persoonlijk ook afbreuk doen aan de foto. Maar het idee zit er goed in vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord