100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Astrofotograaf Albert Dros verlicht de nacht

donderdag 21 maart 2019, 16:32 door | 5.314x gelezen | 2 reacties

Ter gelegenheid van International Dark Sky Week presenteert Sony ambassadeur Albert Dros insider-tips voor het vastleggen van de sterrenhemel. De fotoserie is vastgelegd met Sony's α7R III camera in combinatie met de 24mm f/1.4 GM-lens.

Albert tipt de vijf grootste astronomische momenten van 2019, zoals de supermaan op 21 maart tot de Geminid-sterrenregen in december. Ook astrofotografen Andrew Whyte en Leonardo Orazi waren betrokken bij dit project. Met de naderende International Dark Sky Week op 31 maart is Sony een samenwerking aangegaan met Albert Dros.

Albert dros star trail 001 sony 24mm


Samen met Sony presenteert Albert enkele insider-tips om de astronomische hoogtepunten van ons zonnestelsel vast te leggen. Van de Melkweg tot sterrensporen de astrofotograaf legt uit hoe hij een prachtige fotoserie maakt met Sony's 24mm F1.4 GM-lens.

Melkweg


Voor Albert is de Melkweg een de meest fascinerende sterrenstelsels vanwege zijn mystieke verschijning. De bekroonde Nederlands fotograaf heeft dit galactisch stelsel onlangs vastgelegd in al zijn glorie vanaf een bergpas in Kirgizië ten zuiden van het Issyk Koelmeer.

De nachtelijke hemel is oneindig mooi en mensen doen veel moeite om zijn indrukwekkende schoonheid vast te leggen. Zorg er dus altijd voor dat je je camera in de aanslag hebt om deze magie te fotograferen.

De 24mm f/1.4 GM is de perfecte lens voor het vastleggen van gedetailleerde astrobeelden dankzij zijn vermogen om heldere en scherpe foto's van de nachtelijke hemel te maken, en zelfs op f/1.4 de sterren vrijwel geen vervorming vertonen in de hoeken
, aldus Albert Dros.

Milky Way -  Albert Dros


5 mooiste astronomische momenten voor 2019


  1. De supermaan (21 maart) – De laatste supermaan van 2019, wanneer hij dit jaar het dichtst bij de aarde komt;

  2. Eta Aquarids sterrenregen (6-7 mei) – Hoogstwaarschijnlijk de beste mogelijkheid om dit jaar van een sterrenregen te genieten, wanneer de dunne maansikkel voor een inktzwarte hemel zorgt. De perfecte achtergrond voor het spectaculaire vallende sterrenschouwspel;

  3. Totale zonsverduistering (2 juli) – Deze verduistering zal niet zichtbaar zijn vanuit Europa, maar wie afreist naar Zuid-Amerika of het Stille Oceaangebied zal kunnen genieten van het spectaculaire uitzicht;

  4. Gedeeltelijke maansverduistering (16 juli) – Een klein deel van het maanoppervlak zal worden bedekt door het donkerste deel van de schaduw van de aarde. Het zal in het grootste gedeelte van Europa zichtbaar zijn, alsmede in Afrika, Centraal-Azië en de Indische Oceaan;

  5. Geminid sterrenregen (14 december) – De hemel zal gedurende ongeveer een week door vallende sterren verlicht worden, maar naar verwachting zal het hoogtepunt worden bereikt op de 14e, wanneer het mogelijk is tot wel 100 meteoren per uur te zien.


Dark Sky parks Europe


5 beste Europese bestemmingen


Bettymaya Foott van de International Dark-Sky Association geeft een toelichting over de beste locaties om het galactische middelpunt van de Melkweg te aanschouwen.

  1. Nationaal park Exmoor, VK - Zoals veel nationale parken in het Verenigd Koninkrijk, heeft Exmoor een van de mooiste nachtelijke hemels. Het is benoemd als Dark Sky Reserve in 2011 en de lichtvervuiling in het gehele park is minimaal.

    Veel van zijn mooie plekken zijn 's avonds makkelijk bereikbaar en het ligt zuidelijk genoeg om de kern van de Melkweg te kunnen bewonderen van maart tot september;

  2. La Palma, Canarische Eilanden - Gelegen in de Atlantische Oceaan op enige afstand van het Europese vasteland en met een mild en stabiel klimaat, biedt La Palma het hele jaar door de mogelijkheid om een heldere nachtelijke hemel te zien.

    Klim naar het hoogste punt op het eiland om eventuele wolken te vermijden en geniet van een spectaculair zicht op de Melkweg;

  3. De Dolomieten, Italië - Met een prachtig heuvelgebied en een klimaat waarin je 's winters kan skiën en 's zomers zonnebaden, geeft de heldere hemel in de Dolomieten je diverse fotografische mogelijkheden gedurende het hele jaar;

  4. Nationaal park Bükk, Hongarije - Bergachtig Bükk is het grootste Hongaarse nationale park, gelegen tussen de hoogste pieken van het land, omringd door betoverende watervallen en grotten. Het is benoemd tot Dark Sky Park in 2017;

  5. Nationaal park Cévennes, Frankrijk - Cévennes is recent toegevoegd aan de lijst met Dark Sky Reserves en ligt in een gebied populair voor toerisme en kamperen, waardoor zomeravonden onder de sterren een reële mogelijkheid zijn.


De Europese astrofotografen Andrew Whyte en Leonardo Orazi waren eveneens betrokken bij dit project. Lees hieronder de achterliggende verhalen van de bijzondere beelden.

Andrew whyte supermoon star trails

Foto's: Andrew Whyte - Supermoon en Star Trails

Het verhaal achter de beelden: Sterrensporen (Leonardo Orazi, Italië)


Italiaans astrofotograaf Leonardo Orazi heeft met de met 24mm f/1.4 GM-lens het sterrenspoorbeelden nabij Sestriere in de Alpen vastgelegd en benadrukt:

Mijn beste foto's maak ik meestal in de Alpen. Ik ben gek op de vredige stilte daar, maar vooral van de heldere donkere hemel die me de kans geeft het perfecte plaatje te schieten. Lichtgewicht apparatuur is voor mij essentieel wanneer ik langs de bergwand loop. Met slechts 400 gram, is de nieuwe Sony-lens de ultieme reisgenoot.

Het verhaal achter de beelden: Supermaan (Andrew Whyte, Verenigd Koninkrijk)


Andrew Whyte geeft zijn beste tips voor het vastleggen van de maan in al zijn glorie, als hij zo dicht mogelijk bij de aarde staat. Hij zegt: Het vastleggen van de supermaan is op vele manieren mogelijk – het klassieke close-up shot met iets in het vizier of een shot van afstand om de nachtelijke hemel erbij te betrekken.

De beste foto's zijn genomen met grote aandacht voor de uitrusting die ik gebruik. Sony's 24mm f/1.4 GM-lens legt de details vast, vermijdt sagittale schittering en laat mij gewoon doen waar ik goed in ben.


Andrew Whyte - star trails milky way

Foto's: Andrew Whyte - Star trails en Milky Way

Over de fotografen


Albert Dros – Albert is sinds 2012 professioneel fotograaf. Zijn werk is levendig, kleurrijk en heeft een sprookjesachtige sfeer. Over de door hem gefotografeerde landschappen wordt vaak gezegd dat ze aan de 'Lord Of The Rings' doen denken. Zijn stadsgezichten zijn juist weer kristalhelder en scherp.

Hij is een perfectionist en probeert momenten en beelden daarom altijd zo goed mogelijk vast te leggen. Hij neemt de tijd om precies de foto te maken die hij in gedachten heeft. Albert noemt zichzelf een 'moderne' fotograaf en hij is gek op nieuwe technologieën.

Hij probeert altijd op de hoogte te blijven van innovaties en zegt dat Sony daarom zo goed bij zijn opvattingen en persoonlijkheid past. Zijn werk was te zien in de tijdschriften Time en National Geographic, en in de Huffington Post.

Hij houdt zich bezig met verschillende projecten, waaronder natuurlijke landschappen en artistieke, abstracte taferelen, waarbij hij verschillende fotografietechnieken uitprobeert. Dros vindt het belangrijk dat artistieke visies zonder grenzen worden geuit. Kijk hier voor meer informatie: www.albertdros.com.

Albert dros milky way

Foto: Albert Dros - Melkweg

Andrew Whyte – Andrew is commercieel fotograaf uit Hampshire in het Verenigd Koninkrijk en is viermaal genomineerd voor Royal Observatory's Astronomy Photographer of the Year-prijs.

Andrew heeft twee opvallende specialismen: overdag legt hij luchthartige scènes vast met perspectieftrucs en 's avonds staat hij bekend om zijn astrofotografie. Kijk hier voor meer informatie: www.longexposures.co.uk.

Andrew whyte milky way2

Foto: Andrew Whyte - Melkweg

Leonardo Orazi – Leonardo is geboren in het Italiaanse Umbria en is een gepassioneerd astrofotograaf die het hele jaar door gaswolken, sterrenstelsels, clusters en andere nachtverschijnsels vastlegt. Kijk hier voor meer informatie: www.starkeeper.it.

Leonardo orazi milky way

Foto: Leonardo Orazi - Melkweg

Over International Dark Sky Week


De International Dark Sky Week is een wereldwijd initiatief om de aandacht te vestigen op lichtvervuiling. De International Dark Sky Week is ontstaan in 2003 en is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement en een belangrijk onderdeel van de Global Astronomy Month.

Dit jaar beginnen de festiviteiten op zondag 31 maart en gaan door tot 7 april 2019.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

  1. pieter kok
    pieter kok schreef op dinsdag 26 maart 2019 om 19:59  | reageer

    Ja, het is allemaal super ! Maar bij de uitstekende plaatjes past
    natuurlijk ook de instellingen !!!!!!!!!!! Die ontbreken echter.
    M vr Gr.
    Pieter Kok

  2. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 26 maart 2019 om 22:10  | reageer

    @Pieter: ik heb helaas geen content over de instellingen en ook de exif-info ontbreekt...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord