Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Je eigen stijl ontwikkelen als fotograaf

zondag 26 juni 2016, 13:31 door | 10.782x gelezen | 5 reacties

Een van de meest belangrijke dingen als fotograaf, is het hebben van een eigen stijl. Zeker nu het fotograferen steeds toegankelijker is voor iedereen, is het extra belangrijk eruit te springen door uniek te zijn. Maar hoe doe je dat?

De meeste fotografen zijn constant bezig hun eigen stijl te vinden, te veranderen, te verfijnen. Sommigen werken met één bepaalde stijl, en anderen wisselen steeds, of gebruiken meerdere stijlen.

Wanneer heb je een eigen stijl?


Een eigen stijl is in principe een soort foto die jij alleen kunt maken. Een foto waarvan anderen meteen zeggen 'Oh, die foto is van Piet, dat zie je meteen!'. Een foto die herkenbaar is.

Dat kan liggen aan het gebruik van licht of kleur, maar ook aan de compositie, de manier van nabewerken, of de onderwerpen in de foto's. Jij hebt iets wat andere fotografen niet hebben.

Het is in elk geval niet zo dat je pas een eigen stijl kunt hebben als je al heel erg lang fotografeert. Stuur 10 mensen met een camera op hetzelfde onderwerp af, en iedereen zal een andere foto afleveren. Daar begint eigen stijl al.

Een eigen stijl is dus echt niet enkel weg gelegd voor de professionals. Ook als je pas net begonnen bent kun je al prima een stijl ontwikkelen.

Eigen stijl

Ik begon te experimenteren met dromerige/magische sferen. Links zie je mijn eerste uitwerking. Rechts een foto die ik 3 jaar later maakte.

Hoe krijg je zo'n eigen stijl?


Het ontwikkelen van een eigen stijl is een tijdrovend proces, en de kern is eigenlijk gewoon; ga fotograferen. Ga aan de slag, en ontdek wat jij mooi vindt.

Kijk niet naar wat klanten lijken te willen
Newborns liggen vaak op kleedjes en de foto's zijn vaak wat zacht gephotoshopt. Dat is misschien wat veel klanten lijken te willen. Maar dat betekent niet dat jij dit ook moet doen!

Hou jij hier niet van, dan is er geen enkele reden om dit soort beelden af te leveren. Gebruik hardere texturen als je wil, bewerk ze heftiger. Maak de foto hoe jij het mooi vindt, en laat de wensen van klanten even geheel los.

Het maakt niet uit als je eerste creaties lelijk zijn. Het is natuurlijk wel handig om in dit proces nog geen geld te vragen voor je werk, zodat je ook ruimte hebt om te experimenteren.

Kijk niet te veel naar anderen
Soms kan het fijn zijn om werk van andere fotografen te bekijken. Maar vaak ga je onbewust stijlen van anderen overnemen of een beetje na doen. Het is daarom soms veiliger om niet te veel rond te kijken, maar echt van jezelf uit te gaan. Doen wat jíj mooi vindt.

Natuurlijk kun je inspiratie opdoen van anderen, daar komen vaak de beste ideeën uit voort. Maar hou er niet te veel aan vast.

Zoek je favoriete foto's uit en zet ze naast elkaar
Pak al je foto's er eens bij, en kies je 10 favoriete foto's uit. Hoe komen ze overeen? Waarin lijken ze op elkaar? Waarom vond je die ene foto zo mooi?

Je kunt hierbij kijken naar van alles. Wie stond er toen op de foto? Met welke apparatuur werkte je? Wat voor soort lenzen gebruikte je, zoom of prime? Wat was de sfeer van de foto? Heb je veel nabewerkt? Hoe was het licht? Verteld de foto een verhaal? Vanaf welk standpunt werkte je, en hoe was je compositie?

Probeer weer even terug te gaan naar wat jij mooi vindt, en hoe jij graag werkt, en probeer dat vaker toe te passen in je volgende foto's.

Vraag anderen wat zij typerend voor jou vinden
Soms heb je al een eigen stijl, zonder dat je het echt door hebt. Zelfs als ik denk dat ik eens totáál een andere kant op ben gegaan, herkennen vrienden en familie mijn foto's nog direct uit een hele collage.

Vraag je omgeving eens wat zij van je foto's vinden, wat zij kenmerkend voor jou vinden en of ze een patroon zien.

Een eigen stijl ontwikkelen kan je ver brengen als fotograaf. Wanneer jij anders bent dan de rest, en echt iets unieks kan leveren, ben je waardevol en zullen klanten je veel beter onthouden.

Cursus Photoshop voor Gevorderden

Meer weten over geavanceerde bewerkingen in Photoshop? Ik denk dat mijn cursus Photoshop voor Gevorderden bij Photofacts Academy een hele mooie aanvulling van je kennis kan zijn en je volop zal inspireren om zelf het maximale uit je foto's te halen.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

5 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op zondag 26 juni 2016 om 19:45  | reageer

    Als je maar lang en consequent genoeg doorgaat met wat je doet gaat men het vanzelf goed vinden.
    Dat is mijn credo.
    Het heeft gewerkt toen ik pin-up deed en het werkt nu ik mezelf met autofotografie bezig houd.
    Ofwel: je eigen stijl ontwikkel je vooral door hem door te blijven voeren en vooral NIET te luisteren naar wat anderen van je vinden. Als je luistert word je namelijk zoals die anderen en nooit zoals jezelf.

  2. Robert
    Robert schreef op dinsdag 28 juni 2016 om 16:17  | reageer

    Pak niet te snel naar allerlei trucs uit de toverdoos. Minder is vaak meer. Kijk echt door een zoeker en stap uit de box. Je stijl....en pure fotografie zonder bellen en toeters komt door jou eigen kijk van de wereld om je heen. Dan en dan alleen, komt je eigen 'stijl' vanzelf naar boven drijven. En geniet er vooral van. Met fotoschietgroeten,
    Robert.

  3. willy duvel
    willy duvel schreef op woensdag 29 juni 2016 om 12:40  | reageer

    Ieder kan op zijn eigen manier een prachtfoto maken Daarvoor is de zegen van een ander niet nodig Plezier beleven aan fotograferen telt Grts

  4. Ina
    Ina schreef op woensdag 29 juni 2016 om 22:26  | reageer

    Als beginnend fotografe heb ik nog niet aan een eigen stijl gedacht. Toch kijk ik vaak naar andere foto's. Laatst zag ik een foto en dacht, goh, dat had een foto van mij kunnen zijn, zo zou ik hem ook gemaakt kunnen hebben, alleen had ik dit en dat anders gedaan. Op dat moment besefte ik ook dat ik toch een voorkeur voor een bepaalde manier van iets op de foto zetten had, denk dat dat een begin van een eigen stijl ontwikkeling kan zijn.

  5. AC
    AC schreef op donderdag 30 juni 2016 om 16:24  | reageer

    Een eigen stijl gaat vanzelf, mits je niet naar anderen luistert en gewoon je eigen ding doet...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord