Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Hoe creëer je een intens rode lucht in je landschapsfoto?

vrijdag 29 april 2022, 22:44 door | 3.640x gelezen | 2 reacties

Je kent ze wel, die landschapsfoto's met een intens rode lucht. De foto's geven de indruk dat de hele lucht gekleurd was. Heb jij dat al eens in het echt meegemaakt? Wist je, dat je je deze intens rode lucht in je landschapsfoto kunt afdwingen? Ik vertel je hoe je dat doet.

Als landschapsfotograaf zoeken we altijd de mooiste momenten van de dag op. Dat is vaak zonsopkomst of zonsondergang, het gouden uurtje. Dan willen we het liefst dat de hele lucht met dat gouden licht gekleurd wordt, net zoals we dat vaak in foto's van anderen zien.

Nando rode kleur intens

De hele lucht kleurt tijdens zonsondergang. Je treft dat niet zo heel vaak maar het is wel wat we willen. Deze foto is met 24mm brandpunt gemaakt


De omstandigheden moeten natuurlijk goed zijn voor die rode lucht. We willen geen heldere lucht, er mogen ook niet teveel wolken hangen. De hoogte waar de wolken hangen moet goed zijn, zodat de zon de kans krijgt om haar licht er op te werpen.

Hebben we die omstandigheden, dan blijkt in veel gevallen die prachtige rode kleur alleen aan de horizon te ontstaan. Daarboven verandert die kleur al snel in het blauwe van een ochtendhemel. Die intens rode lucht is weer niet in de foto verschenen.

Nando rode kleur 03

Kleurt het of niet? Dat is even afwachten. Vaak blijven de intense kleuren laag aan de horizon, en bij gebruik van groothoek komt dat klein in beeld. Dit is met 15mm brandpunt gemaakt, op een 1,3x cropcamera.


Een volledig rode lucht is in feite redelijk zeldzaam. Zeker wanneer er ook nog prachtige wolken patronen te zien moeten zijn. De kans dat je ze treft wordt alleen groot als je heel vaak op pad gaat. Toch is het mogelijk om dit af te dwingen.

Het probleem met een minder indrukwekkende rode lucht is vaak het gebruik van groothoek en ultragroothoek. We willen zoveel mogelijk in beeld, inclusief een voorgrond voor de zelf opgelegde eis om diepte te creëren.

Nando rode kleur 02

Een voorgrond kan leuk zijn, maar vaak heb je groothoek nodig om het in je landschap tot recht te laten komen. Dat betekent dat die kleuren aan de horizon klein in beeld zullen verschijnen.


Veel in beeld betekent dat alles verkleind moet worden. Anders past het natuurlijk niet binnen de randen van je beeldvlak. Alles wordt klein, behalve misschien een voorgrond waar je met je neus bovenop zit. Dus die band met kleuren aan de horizon wordt ook klein afgebeeld.

Heb je een voorgrond die groot afgebeeld is omdat je er met je lens bijna op zit, dan lijkt die band met rode kleuren alleen nog maar kleiner. Bovendien wordt door die groothoek een groot deel van de blauwe lucht boven die intens rode zonsopkomst of zonsondergang weergegeven.

Nando rode kleur 07

Zonsopkomst op Ameland. Veel blauwe wolken, met slechts een smalle rand intense rode kleuren. Deze foto is niet verkeerd, maar als je de intense kleuren meer dominant in beeld wil hebben wel. Dit is met 24mm brandpunt


De oplossing heb je al geraden, vermoed ik. Gebruik een langer brandpunt. Door in te zoomen wordt de beeldhoek kleiner, en zo wordt die smalle band intens rode kleuren aan de horizon groter weergegeven. Zoom voldoende in, en de hele foto vult zich met de rode kleuren van de zonsopkomst, of zonsondergang.

Nando rode kleur 09

Door in te zoomen wordt het deel met de kleuren groter weergegeven. Dit is met 70mm.


Je hoeft niet altijd een echt teleobjectief te hebben om dit te bereiken. Soms is inzoomen tot 35mm brandpunt al voldoende. Andere keren is 70mm goed, of iets tussen 35mm en 70mm in. Maar een brandpunt van 200mm of meer kan ook. Het leuke daarvan is, dat de zonneschijf dan ook groot in beeld komt.

Nando rode kleur 08

Door nog verder in te zoomen heb je de intense kleuren volledig in beeld. Prachtig, toch? Dit is met 125mm brandpunt.


Tref je de volgende keer dat je op pad gaat een prachtige zon aan de horizon, met fantastische kleuren? Vergeet dan een keer dat je zo breed mogelijk 'moet' fotograferen. Er is geen moet. Kies het brandpunt dat het beste werkt. Voor een intens rode lucht in een landschapsfoto kan dat wel eens een langer brandpunt zijn.


101 Tips voor Luisterrijke Landschapsfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte landschapsfoto's kunt maken? In mijn boek De Landschapsbijbel geef ik je 101 tips om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen jaren als landschapsfotograaf heb opgedaan.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

2 reacties

  1. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op vrijdag 29 april 2022 om 23:02  | reageer

    Leuk artikel Nando. Hier is een foto die ik zelf heb gemaakt in St. Malo aan de Bretonse kust. https://www.facebook.com/photo/?fbid=5351267691583975&set=a.407435989300528

  2. Robert
    Robert schreef op dinsdag 3 mei 2022 om 15:31  | reageer

    Hier aan het gooimeerdijk west toverd de natuur elke keer weer de mooiste kleuren Nando. Na 17 jaar ben ik nog steeds verrast van alle tinten. Zoals in jouw foto's. Zien is wel.....knippen....het is zo weg.
    Met fotoschietgroet Robert

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord