Photofacts.nl
3 oktober 2010, 22:42 | | 3471x gelezen

E-mail marketing; binnenkomen per e-mail

'Gaarne zou ik mij, via deze mail, bij u willen introduceren en presenteren als zelfstandig fotograaf. Hierbij stuur ik u een selectie van foto's, die ik recent voor diverse opdrachtgevers maakte'. Met deze zinnen presenteerde een fotograaf zich onlangs onze directie. Hij is niet de enige. Twee tot drie fotografen per week proberen op een vergelijkbare manier bij het bedrijf binnen te komen.

Zelden worden deze e-mails persoonlijk geadresseerd. Daarnaast is het getoonde werk vaak wel mooi, maar niet aansprekend. Het is verspilde moeite. De strijd om het bestaan is hard en fotografen moeten knokken om bij bedrijven binnen te komen. Maar ik heb sterk de indruk dat de e-mails neerkomen op het schieten met hagel. Het bedrijf dat de e-mail ontvangt maakt iets, handelt in iets of is als (non-profit)organisatie actief. Maar wat binnenkomt zijn beelden die daar niet op slaan.

Illustratie


Zo vraag ik me af of je de directeur van een bedrijf die bijvoorbeeld vrachtwagens verkoopt kunt overtuigen met foto's van een reportage uit Cuba. Een klant moet het idee krijgen: dat wil ik ook. Hoe mooi die reportage vanuit fotografisch oogpunt ook mag zijn, hij spreekt op dat moment niet aan.

Overigens zie ik ook wel veranderingen in de benadering van klanten. Een paar dagen geleden kwam een mail binnen van een andere fotograaf: 'U heeft een onderwerp waar foto's van gemaakt moeten worden, en wij nemen de totale organisatie op ons voor een vooraf overeengekomen prijs. Of het nu een campagne, een beeldbank of een productieshoot is. Wij organiseren en boeken modellen, locaties, styling en visagie, fotograferen en bewerken alle definitieve opnames.'

Dat is al actiever dan het eerder genoemde mailtje, maar nog te algemeen, lijkt mij. Misschien goed voor een opdrachtgever die het geregel moe is, maar misschien is de ontvanger nog helemaal niet zover. Ook deze fotograaf heeft zich niet in de geadresseerde verdiept en schiet met hagel en spreekt zijn doelgroep waarschijnlijk niet aan.

Probeer een prospect persoonlijk te benaderen. Laat zien dat je begrijpt wat de business van de geadresseerde is. Misschien letterlijk: ga er desnoods langs en toon enthousiasme of interesse. Een persoonlijke mail komt dan later wel. En kom met iets waaruit blijkt dat je met een 'offer you can't refuse' komt. Zonder dat je dat ook zo moet benoemen.

En probeer te achterhalen wie er echt aan de touwtjes trekt en wie nu al -en wat- levert. Ken je klanten, maar ook je concurrenten.

 • Ed Coenen

  Over de auteur; Ed Coenen
  Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

delen!

reacties (3)

 • Reinoud
  Profiel Reinoud | zondag 3 oktober 2010, 23:39Email marketing? De eerste voorbeelden die je aanhaalt klinken alsof ze voldoen aan alle voorwaarden om spam te zijn: ongevraagd, niet persoonlijk en in bulk verzonden. Gelukkig is dat tegenwoordig gewoon verboden in Nederland, en sinds enige tijd ook als het aan bedrijfsmatige e-mailadressen (wat daar ook mee bedoeld wordt) is gericht...
 • tonv
  Profiel tonv | maandag 4 oktober 2010, 04:38Zoals Reinoud het zegt heeft zulke email als snel de geur van spam. Dus niet bepaald de manier om binnen te komen. Ik geloof meer in persoonlijke benadering waar jij mee afsluit. Zorg dat je met iets unieks op de proppen komt waar een potentiele klant echt op zit te wachten. En als je de juiste man met het juiste idee op 't juiste moment bent kan business niet uitblijven.
 • Niels
  Profiel Twitter Niels | maandag 4 oktober 2010, 08:23Ed: interessant artikel!

  Volgens mij is dit inderdaad niet de weg die je moet bewandelen om je dienst te verkopen. Zoals Ton zegt is persoonlijk contact veel belangrijker, de klant heeft dan ook gelijk een beeld met wie hij eventueel zaken wil gaan doen.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop compositie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Workshop compositie

"Een foto maken" klinkt zo simpel. Maar in de praktijk wordt aan vele interessante onderwerpen voorbij gelopen omdat de fotograaf ze gewoon niet "ziet". En door de fotograaf die de onderwerpen wel ziet, wordt helaas regelmatig voor een standpunt, compositie en opnametechniek gekozen die tot tegenvallende eindresultaten leidt.

» lees verder

Top artikel

Tips voor het fotograferen van een waterval

In Nederland moet je voor een mooie waterval goed zoeken, maar op vakantie kom je ze regelmatig tegen. Hoe krijg je een waterval nu eigenlijk mooi op een foto? In dit artikel tips voor het fotograferen van watervallen.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord