Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marcel Wiegerinck

Hoe haal je 30% meer omzet als fotograaf?

donderdag 27 december 2012, 15:26 door | 11.983x gelezen | 19 reacties

De laatste dagen van het jaar zijn bijna geteld. Voor de meesten van ons een goed moment om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar en nieuwe plannen te maken voor het nieuwe jaar. Dit geldt zeker ook voor je fotografie business. Hoe ga je het komende jaar te werk? Wat ga je anders doen en hoe kan je meer omzet maken.

Om je fotografie business volgend jaar flink te laten groeien is het belangrijk om een goede marketingstrategie voor jezelf te definiëren. Wat ging goed en waar ga je meer door, wat werkte niet en waar stop je dus mee? Stel jezelf zoveel mogelijk vragen om er achter te komen hoe je het gaat aanpakken in het nieuwe jaar.

Om je daarbij te helpen wil ik graag drie manieren met je delen waarvan ik denk dat je daarmee jouw omzet van je fotografie business flink kan laten groeien.

  1. Verhoog het aantal klanten
  2. Verhoog de gemiddelde verkoopwaarde
  3. Zorg dat klanten bij je terugkomen

Verhoog het aantal klanten


Ja nogal logisch, zou je denken maar heb je hier echt weleens serieus naar gekeken? Ga eens na hoeveel verschillenden klanten je dit jaar hebt gehad. Hierin telt elke klant. En als je het nog beter wilt onderzoeken zou je dat ook nog eens van het jaar ervoor kunnen doen om te kijken of je klanten in aantallen zijn gestegen of gedaald. Schrijf deze aantallen op of zet ze even in een Excel sheet.

Verhoog de gemiddelde verkoopwaarde


Bereken van alle klanten die je het afgelopen jaar hebt gehad de gemiddelde verkoopwaarde. Volgend jaar ga je deze gemiddelde verkoopwaarde verhogen. Er zijn verschillende manieren hoe je jouw verkoopwaarde kan verhogen.

Je zou gewoon meer kunnen vragen voor een opdracht door daar er een extra waarde aan toe te voegen. Kies dan iets wat voor jou niet zoveel extra moeite kost, maar voor je klant veel waarde heeft. Je zou bijvoorbeeld extra foto's kunnen leveren, een vergroting een web album noem maar op.

Als je hier met aantal vrienden over gaat brainstormen heb je zo een lijst met extra waarde die je kan toevoegen zodat je meer kan vragen voor je opdracht. Als je meer waarde geeft zal je klant zeker bereid zijn om meer te betalen.

Zorg dat klanten bij je terugkomen


Met hoeveel van je klanten heb je nog geregeld contact? Hoeveel klanten zijn er dit jaar meer dan één keer bij jou geweest voor een fotografieopdracht? Hadden dat er meer kunnen zijn? Ik kwam er onlangs achter dat de meeste fotografen hier niets of nauwelijks iets meedoen.

Dit is echt zonde omdat juist de klanten die je al kennen en tevreden zijn ongeveer vier keer sneller je een nieuwe opdracht gunnen (en daar ook nog meer voor willen betalen) dan een nieuwe 'potentiële' klant.

Marketing voor Fotografen NL

Hoe kan ik dan meer omzet creëren?


Hieronder een eenvoudig en fictief rekenvoorbeeld die je kan gebruiken met je eigen bedragen, getallen en cijfers.

Stel je had dit jaar 20 klanten met een gemiddelde omzet van duizend euro per klant. Dat betekend een totale omzet van 20.000 euro. Je gaat je in het nieuwe jaar volledig focussen om er twee klanten op jaarbasis bij te krijgen (dit zijn 10 procent meer klanten). Dit moet voor iedereen haalbaar zijn mits je er echt voor gaat.

Je verhoogt de gemiddelde verkoopwaarde met 10 procent door extra waarde te geven. 10 procent van al je klanten die je volgend jaar gaat krijgen komt bij je terug met een nieuwe opdracht of ze brengen je gemiddeld 2,2 nieuwe klanten aan.

Het rekenvoorbeeld ziet er dan als volgt uit; 22 klanten maal 1.100 euro is 24.200 euro. Twee klanten geven je een nieuwe opdracht en/of brengen iemand aan. Dit is dan nog eens 2.200 euro extra. In totaal heb je dan een omzet van 26.400 euro!

Dit betekend maar liefst een omzetstijging van 32 procent ten opzichte van het afgelopen jaar. Ik wil hiermee laten zien dat je met twee klanten extra op jaarbasis en je gemiddelde verkoopwaarde verhogen al flink meer kan verdienen als fotograaf. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

19 reacties

  1. Willem Laros
    Willem Laros schreef op donderdag 27 december 2012 om 20:49  | reageer

    Dat betekend... iemand die zoiets schrijft, kun je die nog serieus nemen?

  2. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 27 december 2012 om 21:02  | reageer

    Ik vind dat de meeste fotografen maar afwachten totdat er weer een opdracht op hun pad komt. Ik weet zeker dat je twee klanten per jaar meer kan krijgen als je er echt voor gaat. Als je dit niet kan realiseren moet je jezelf afvragen of je nog wel serieus te nemen bent als fotograaf.

    @Willem Laros
    Misschien kun je iets meer vertellen over jouw ervaringen?

  3. Melanie
    Melanie schreef op donderdag 27 december 2012 om 21:15  | reageer

    @Marcel Wiegerinck
    Ik denk dat Willem het eerder over de spelfout had knipoog Overigens ben ik het helemaal met je blog eens hoor. Makkelijk te doen. Thuis wachten tot er weer eens een opdracht voorbij komt, is natuurlijk geen optie. Je bent ondernemer of je bent het niet!

  4. Remco
    Profiel  Remco schreef op donderdag 27 december 2012 om 23:14  | reageer

    @Willem: Iemand steekt veel tijd in het schrijven van een artikel en probeert zijn collega's verder te helpen, en dan reken jij hem af op 1 spelfout? Triest en kortzichtig.

    @Marcel Het zijn wat mij betreft bekende zaken, maar het is altijd goed om het weer eens van een ander te horen.

  5. Rob Van Der Linde
    Rob Van Der Linde schreef op donderdag 27 december 2012 om 23:35  | reageer

    Prima artikel. Helder, duidelijk en maakt je wakker als je half ligt te pitten. De rest moet je zelf doen. Spelvautje ... nou en!

  6. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 28 december 2012 om 09:22  | reageer

    @Willem: Hoewel ik als redacteur/tekstschrijver een warm voorstander ben van taalkundige correctheid ben ik het roerend eens met Remco. Als het nou bol stond van de fouten en de leesbaarheid drastisch tekort gedaan zou worden, maar dat valt wel mee.

    @Marcel: Inderdaad, het is geen raketwetenschap allemaal, maar helder op een rij gezet!

  7. gast
    gast schreef op vrijdag 28 december 2012 om 10:24  | reageer

    Je kan wel merken dat je je geld niet met fotografie verdient, trouwens iemand die 20 k omzet, kan niet zonder een partner die het zelfde netto verdiend, anders leven op water en brood.

    Leg eerst maar eens uit welke omzet je moet generen om tot een minimum loon te komen en vervolgens stapsgewijs dit kan verhogen.

    Fantasierijk 2013

  8. fredkok
    Profiel fredkok schreef op vrijdag 28 december 2012 om 10:48  | reageer

    Beetje dagdromer verhaal. Alsof het alleen een rekensom is. Het blijft een kwestie van vraag en aanbod. De vraag hapert, crisis en dat soort dingen. Aanbod is er in overvloed mede door de verdwenen kloof tussen professional en goede amamteur c.q semiprof. Als je dus omzet wil vergroten zal je op een of andere manier boven het maaiveld moeten uitsteken. En dat soort tips houden de meesten - logisch - voor zich zelf.

  9. Jeroen Rebergen
    Jeroen Rebergen schreef op vrijdag 28 december 2012 om 15:09  | reageer

    Goed verhaal, maar dan is er natuurlijk nog 'hoe bereik ik dat?' Hierbij haak ik even in op de reactie van fredkok. In mijn opinie als je zegt dat de vraag hapert, crisis en dat soort dingen, moet je echt even een andere lens in je bril zetten. Ik weet zeker dat er alleen maar meer vraag is, maar de vraag en de wens zijn verandert! De kunst is dus te kijken naar wat de vraag is en hier op in spelen! Hiervoor is documentatie genoeg om je op het goede spoor te zetten, zoals bijvoorbeeld dit artikel.

    Mijn belangrijkste ervaring; vandaag hebben al jouw klanten een camera, van smartphone tot DSLR. Dankzij internet weet iedereen de prijzen van camera's, boeken, afdrukken, etc., dus mensen wegen die prijs af tegen jouw kostprijs. Terecht, misschien niet, maar leg het dan ook uit! Je hebt audiofielen die alleen een LP goed genoeg vinden, CD vinden we allemaal best, maar het gros vind MP3 prima. Dit doorvertaald naar prijs en product is mijn ervaring dat als je uitlegt wat je biedt, de acceptatie drempel ineens weg is. Er zijn klanten die een Ferrari zoeken en zij die een Citroen C1 zoeken. Leg uit wat je verkoopt! Niemand is onredelijk, dus de klant verwacht echt geen BMW voor 8000 euro. Maar wanneer niet duidelijk is welke kwaliteit je verkoopt ben je één van de velen.

    Het is niet je kop boven het maaiveld uitsteken, in het maaiveld is genoeg ruimte voor honderden koppen, als je maar specifiek bent en dit duidelijk verkoopt.

    En ook een veel gemaakte fout door ondernemers is verkopen dat wij zij leuk, handig of goed denken te vinden. Is dit ook wat de klant wil? Wanneer je het contact met de klant verliest ben je ongeveer ten dode opgeschreven. Kijk eens naar wat de vraag van de klant is en bedenk je hoe jij daar je product op aan kan passen. Hierbij hoef je je achtergrond en principes niet te verloochenen. Ondernemen is een uitdaging, denk ik oplossingen en niet in problemen.

    Wellicht warrig verhaal ,maar wilde het toch graag delen...

  10. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op vrijdag 28 december 2012 om 15:25  | reageer

    Bedankt voor de reacties allemaal.

    @gast
    Die €20000 is een fictief voorbeeld. En daarbij verdient de gemiddelde fotograaf slechts €15000 per jaar puur en alleen met fotografie. De meeste fotografen doen er dus nog iets naast.

    @fredkok
    Ik ben het helemaal met je eens dat je boven het maaiveld uit zal moeten steken om er een succes van te maken. (dat wil zeggen je moet meer inspelen op de vraag)Ik ben van mening dat de hoeveelheid fotografen en het aanbod niet of nauwelijks van invloed hoeft te zijn op je fotografie en je omzet. tenzij je alleen nog maar kijkt wat je "concurrenten" doen.

    @Jeroen Rebergen
    Een goede vraag Jeroen. Hoe bereik ik dat? Dit smaakt naar nog een blog. Jouw verhaal 100% mee eens. Dank je wel.

  11. Brian
    Brian schreef op vrijdag 28 december 2012 om 15:53  | reageer

    20.000 Euro is net genoeg voor mijn woonlasten en een stukje van de auto voor de deur. Wil je jezelf serieus nemen dan moet de afschrijving van de apparatuur er nog vanaf en verder een kleine reservering voor nieuwe apparatuur zou ook wel handig zijn. Dan hebben het het nog niet over het kaas op de boterham, laat staan die boterham zelf.

    Dank dat je jezelf als fotograaf pas serieus moet nemen bij 50.000+ als je fotografie als hoofdberoep wilt hebben.

  12. wim henddriks
    wim henddriks schreef op vrijdag 28 december 2012 om 16:01  | reageer

    @marcel,komen we op het punt terecht,mag jij je wel fotograaf noemen?ja, is het antwoord de "markt / beroepsgroep is vogel vrij".Daar komt de aap/excessen uit de mouw. We rotsooien maar wat aan. Een beetje structuur in het "vak" omtrent, Opleiding, Prijsafspraak, Erkenning als Fotograaf zou zeker op zijn plaats zijn.
    Neen, we moeten zo nodig een transparante open concurrentie vak zijn.
    Dat is dus verkeerd uitgepakt,,met zoveel andere dingen die we zijnopgedrongen.
    Wel we zijn,nu aardig in de buurt gekomen dat we alle opleidingen weer moeten betalen( HBO niet mis zoveel geld, Universiteit,niet te betalen voor Jan Modaal) en dat bij sommige banen weer een diploma wordt vereist.
    Is het nu ook de tijd ons FOTOVAK met een serieuze diploma te honoreren.En de "fotografen" te scheiden van het koren.
    Dan kom je niet tot zo'n ontzettend onzinnig artikel misschien geschikt voor debielen die je alles voor moet kauwen.
    de enige goede reactie kwam van die @gast.

  13. Robert
    Profiel Robert schreef op vrijdag 28 december 2012 om 22:01  | reageer

    @ wim hendriks: Er is met fotografie al jaren iets merkwaardigs aan de hand. Het zou voor velen een leuke hobby kunnen zijn en moeten blijven, maar op een of andere manier blijven bladen, boeken, websites en podcasts de vrijetijdsfotografen aanpraten dat "going pro" het doel moet zijn. Kopen dus, die nieuwe camera met meer pixels. Bestellen maar, die net even betere lens. Upgraden, dat professionele softwarepakket.

    Terwijl de realiteit is dat 95% van de liefhebbers niet de kwaliteiten bezit (technisch en/of qua zakeninzicht) om het echt te redden als fulltime fotograaf. Maar ja, we hebben ons door de marketingjongens prijzig spul laten aansmeren, en er moet dus geld terugverdiend worden. Met veel gerommel in de marge als gevolg.

    Beste advies aan mensen die lol hebben in fotografie is nog altijd: blijf amateur. Niet elke thuisklusser hoeft timmerman te worden. Niet iedereen die graag een taart bakt, wordt aangemoedigd een eigen restaurant te starten. Waarom doen we dat in de fotografie dan wel? Investeer als vrijetijdsfotograaf niet in dure apparatuur. Ga reizen, doe een workshop in Parijs, boek eens een professioneel model. Kortom, investeer in mooie, eigenzinnige foto's. En wanneer je echt de ambitie hebt fotograaf te worden, zal dat unieke portfolio met een eigen stijl, je meer helpen dan welke rekensom dan ook.

  14. martinphili
    Profiel martinphili schreef op vrijdag 28 december 2012 om 23:38  | reageer

    @Robert: volgens mij is het voor veel amateurs "statusverhogend" om te kunnen zeggen dat er betaald werk verricht wordt. Denk aan een soort bevestiging van de kunde van de betreffende fotograaf.
    Maar verder heb je volgens mij helemaal gelijk.
    Ik ben en blijf ook lekker een hobbyist. Ik heb een vak geleerd knipoog
    *rent nu heel snel weg* vrolijk

  15. Bram Berkien
    Profiel  Bram Berkien schreef op zaterdag 29 december 2012 om 00:48  | reageer

    Erg goeie reactie Robert. Ook je laatste zin is erg belangrijk: een uniek portfolio en eigen stijl zijn cruciaal. Er zijn zo enorm veel fotografen die neigen naar het toetreden tot de status quo, er lijkt een soort van standaardstijl te zijn waar foto's aan moeten voldoen. Iedere fotograaf kan dat leren, en als je op die manier wilt leven van fotografie wordt dat erg moeilijk. Beter is het om iets unieks te doen, je bent dan immers de enige die dat doet.

    Zelf doe ik nu naast mijn studie aan fotografie, ook in opdracht, en ik merk dat hoe meer ik voor mensen fotografeer, hoe minder ik werkelijk fotografeer. Geheel toevallig vind ik de zakelijke/marketing kant ook wel interessant, dus dat komt mooi uit, maar ik was er vantevoren niet echt op bedacht.

    Je advies om fotografie als hobby te houden is dus zeker nuttig, je moet ook echt ondernemend zijn om het professioneel te willen proberen. Dit plaatje komt aardig in de buurt van de werkelijkheid wat mij betreft.

  16. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 29 december 2012 om 09:22  | reageer

    @wim henddriks
    Ik vind het een mooie discussie. Het gaat er volgens mij niet of iemand zich wel of niet fotograaf mag noemen. Het gaat erom wat je er zelf mee doet.

    Ik citeer jou even "Dan kom je niet tot zo'n ontzettend onzinnig artikel misschien geschikt voor debielen die je alles voor moet kauwen". Kennelijk pas je dit principe al toe of je hebt al genoeg klanten en omzet. Dan zal dit voor jou niet zo'n interessant artikel zijn. Heel veel fotografen kennen dit principe maar doen er niets mee.

    Ik heb gemerkt uit de 143 fotografen die bij mij een een enquête hebben ingevuld over o.a. hun huidige inkomen en uren die ze in de fotografie steken dat voor de meeste fotografen geldt dat voor hun marketing en sales kant niet of nauwelijks tijd en aandacht aan besteed wordt. Alleen met goede foto's kom je er niet meer in het nieuwe jaar.

    Kijk niet naar wat anderen doen maar bekijk je eigen fotografie business. En als het niet loopt zo als loopt kun je er maar een iemand op aanspreken en dat ben jezelf.

    Een positieve groet en veel succes in 2013.

  17. Cas van der Voorn
    Profiel Cas van der Voorn schreef op zaterdag 29 december 2012 om 09:41  | reageer

    Na lezing van het artikel en de reacties hierboven ben ik maar blij dat fotografie voor mij gewoon een hobby is en blijft. Dat er een norm/diploma/certificering zou moeten zijn voor het vak Fotograaf lijkt me echter een utopie. Fotograferen kan iedereen, GOED fotograferen is een heel ander verhaal. Ik zie werk van overtuigde amateurs waar je je vingers bij aflikt en verbaas me anderzijds over de web-portfolio's van veel mensen die zich professional noemen. Technisch mag het allemaal in orde zijn, qua originaliteit is het vaak gaapverwekkend saai. De Pro heeft last van beide groepen: ambitieuze amateurs die wat bijklussen EN mindere beroepsgroepbroeders. Dat los je niet op met certificering.

    Het artikel komt ook op mij wat simplistisch over. Maar met Marcel's uitleg over de enquete die hij heeft gedaan begrijp ik de insteek wat beter. Dan is dit artikel dus les 1 van de cursus Marketing voor vakfotografen.

  18. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zaterdag 29 december 2012 om 11:13  | reageer

    Precies Cas

  19. T. Teernstra
    Profiel  T. Teernstra schreef op zondag 30 december 2012 om 20:59  | reageer

    Een niet te onderschatten factor in het verhogen van het aantal klanten is de vindbaarheid op internet. Veel fotografen laten daar grote steken vallen. Al is je website nog zo mooi, bezoekers en klanten komen daar niet vanzelf terecht.

    Je online vindbaarheid kan je vergroten door bijvoorbeeld een vermelding op een platform/portal voor fotografen. Dat kan veel extra potentiële klanten naar je website opleveren. Leuk of niet, de moderne (en ja, helaas ook prijsbewuste) kritische consument kiest nou eenmaal vaak voor deze route omdat ze fotografen willen vergelijken, hun portfolio's doornemen, recensies lezen etcetera.

    Fotograaf Huren (www.fotograaf-huren.nl) is een modern en gloednieuw platform voor fotografen, compleet met social media integratie, recensies, etcetera. De eerste 100 fotografen krijgen een gratis account in ruil voor promotie via social media.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord