100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura Vink

Verkoop je vrije werk met Werk aan de Muur

zondag 5 februari 2012, 22:19 door | 30.988x gelezen | 15 reacties

'Laura, die foto op je blog, kan ik die ook groot op canvas krijgen voor aan de muur?' Het is een vraag die mij vaak is gesteld. Natuurlijk een groot compliment dat personen geďnteresseerd zijn om een foto, die ik bijvoorbeeld op vakantie heb gemaakt, aan hun muur willen hebben. Maar hoewel ik zelf regelmatig foto's voor mijn fotosessie-klanten bestel, vind ik het bestellen van vrij werk vaak een gedoe.

Niet alleen moet ik meestal op zoek naar een backupschijf om die éne foto uit mijn archief te vissen, ook heb ik er geen vaste prijzen voor. En iedereen heeft weer verschillende wensen qua formaat en materiaal, wat voor veel e-mail- en uitzoekwerk zorgt.

Gelukkig is er een aanbieder die de verkoop van jouw werk als fotograaf (of beter gezegd: beeldmaker) super makkelijk maakt, namelijk de website Werk aan de Muur. Het enige wat jij namelijk hoeft te doen, is jouw mooiste foto's te uploaden in hoge resolutie, deze te voorzien van naam, trefwoorden, et cetera en instellen welke winstmarge je wilt ontvangen voor dat specifieke beeld. En de rest doet Werk aan de Muur.

Werk aan de Muur

Wat is Werk aan de Muur?


Als mensen een mooi werk aan de muur willen hebben (maar geen standaardwerk van de IKEA of iets dergelijks) kunnen ze op deze site zoeken naar foto's. Er zijn verschillende zoekmogelijkheden. Je kunt zoeken op basis van trefwoorden en stijl, maar ook op basis van kleur en locatie!

Als het geschikte beeld is gevonden kan jouw klant het gewenste formaat kiezen en bepalen op welk materiaal het gedrukt moet worden. Op dit moment bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een beeld op dibond (met/zonder acryl laag), canvas (in 2cm en 4,5cm dikte), ingelijste foto's en posters. En het formaat kan wel gaan tot 2,5 meter breed, voor bijvoorbeeld een canvas.

Werk aan de Muur neemt de bestelling van jouw klant in zijn geheel op zich. Zij regelen de betaling (de klant kan betalen met iDeal) en zorgen voor de productie en de verzending, zodat de klant na een paar dagen het werk aan de muur kan hangen!

De verkoopprijs van een product wordt bepaald door een percentage aan productiekosten en een percentage voor Werk aan de Muur (zodat bijvoorbeeld uploaden en hosting gratis is) en een percentage voor jouw winstmarge. Hoe luxer het materiaal en hoe groter het formaat, hoe hoger jouw winstmarge dus.

Zoals eerder beschreven, kun je de winstmarge per beeld zelf instellen. Het afgelopen jaar heb ik er zes werken verkocht met een gemiddelde winst van 75 euro (exclusief BTW). Dat is toch wel heel erg mooi meegenomen voor foto's die anders alleen maar op de computer staan!

De uitbetaling door Werk aan de Muur aan jou is mogelijk op elke gewenst moment, vanaf 50 euro. Wanneer je een KvK-nummer hebt, kun je hen hiervoor bovendien een creditfactuur sturen.

Werk aan de Muur

Werk aan de Muur


Kwaliteit


Van alle type producten die Werk aan de Muur verkoopt, heb ik er eentje in mijn handen gehad en ik kan niet anders zeggen dat de kwaliteit is zoals je verwacht van een dergelijke aanbieder: gewoonweg goed.

Canvassen zijn kleurecht en met de hand gevernist zodat deze met een doekje afgenomen kunnen worden (bijvoorbeeld bij stof). En de foto's op dibond (achter een acryl-laag) geven zo'n gaaf effect aan de foto dat ik er zelf een van in mijn huis wil hangen!

Verkopen via je eigen site


Elke beeldmaker heeft op de Werk aan de Muur een eigen gallery, waarmee je jouw eigen werk gemakkelijk en duidelijk in de spotlight zet. Daarnaast bestaat de mogelijkheid, zij het nog in béta, de foto's te verkopen rechtstreeks van je site.

Op mijn site lauravinkphotography.com heb ik in mijn blog en in mijn gallery bij elke foto een (klein) knopje 'buy print' staan. Als hierop gedrukt wordt, wordt een apart scherm geopend bovenop jouw site voor het bestelproces. Deze optie is vooralsnog alleen nog op aanvraag beschikbaar en enige kennis van code is wel vereist, maar voor mij geeft het het voordeel dat ik niet al mijn foto's hoeft te uploaden naar mijn eigen gallery.

Zodra er namelijk een bestelling wordt gedaan via mijn eigen site, wordt mij gevraagd het digitale bestand alsnog te uploaden voor in de gallery op Werk aan de Muur. Het bestand wordt dus altijd gecontroleerd of het geschikt is voor de bestelling en deze persoonlijke benadering vind ik erg fijn. Het kenmerkt Werk aan de Muur daarbij dat zij een goede (en snelle) support bieden, mocht er onverhoopt iets niet goed gaan bij de bestelling of het uploaden.

Nieuw?


Werk aan de Muur bestaat al enige tijd maar was voorheen onder de naam 'qohz' actief. Hoewel ik de naam qohz eigenlijk geniaal vond ('qohz' is in spiegelbeeld 'shop') werd er toch gekozen voor een andere naam, omdat het volgens de makers 'het een fijn gevoel is om de naam uit te leggen zonder het te hoeven spellen'. En daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Ik hoop dat ze met deze nieuwe naam een nog groter publiek zullen bereiken.

Samengevat


Werk aan de Muur:
  • Is een mooie manier voor het verkopen van je vrije werk
  • Levert kwaliteit
  • Goede en snelle (en persoonlijke) support en ondersteuning
  • Geeft je de mogelijkheid om zélf de winstmarge te bepalen per beeld (aanmelding en uploaden is gratis)
  • Zorgt ervoor dat je geen gedoe hebt met bestelling, betaling, producten en verzending
Wanneer een foto niet wordt verkocht, heeft het je alleen de tijd van het uploaden gekost, dus in mijn ogen zeker de moeite waard voor iedere fotograaf! Hebben jullie (goede) ervaringen met dergelijke diensten?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura Vink

Over de auteur

Laura Vink is gek op reizen, fotografie en een combinatie van die twee. Ze schreef het boek Reisfotografie en op haar website Vink Acacemy vind je veel artikelen met fotografie tips, inspiratie en (gratis) eBooks. Ook geeft ze een online fotografie cursus. Volg Laura op Instagram.

15 reacties

  1. Gerhard Ritsema
    Gerhard Ritsema schreef op zondag 5 februari 2012 om 22:37  | reageer

    Hoi, hoe zit het met het eigendomsrecht? Blijft de foto van jou of krijgt Werk aan de Muur het eigendomsrecht. Staat dit ook echt goed in de kleine lettertjes?

  2. Ron Rutgers
    Ron Rutgers schreef op zondag 5 februari 2012 om 22:38  | reageer

    Even heel realistisch.....

    "Gemiddelde winst van 75 euro per werk ex btw"
    Hoe krijg je dat voor elkaar als ik een canvas van je kan kopen voor prijzen tussen de 68 en 102 euro (gemiddeld ca. 80 euro)???

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 5 februari 2012 om 22:41  | reageer

    @Ron; Je kunt zelf je prijs (een beetje) instellen. Maar je moet inderdaad wel aan de hoge kant gaan zitten. En op de site wordt voor klanten in eerste instantie het goedkoopste product (canvas) getoond. Als kopers duurder materiaal kiezen dan maak je zelf ook meer winst.

  4. Jasper
    Jasper schreef op zondag 5 februari 2012 om 22:45  | reageer

    Gerhard, eigendom blijft helemaal bij jou. We vragen enkel voor verkooprecht zolang het werk op de site staat!

  5. Laura
    Profiel  Laura schreef op zondag 5 februari 2012 om 22:48  | reageer

    @Ron: Zoals Elja al zegt, het is afhankelijk van het materiaal dat de klant kiest. Ik heb ook foto's verkocht op dibond met acryllaag (het duurste materiaal type). De kostprijs is dus hoog en met daardoor mijn winst ook voor die beelden. (winstmarge had ik ingesteld op 33%)

  6. Ron Rutgers
    Ron Rutgers schreef op zondag 5 februari 2012 om 22:57  | reageer

    @Elja: Dat klopt helemaal, Groter, andere afwerking is i.d.d. hoger bedrag, maar ook hogere productie kosten en meer provisie.....
    Ik vind het allemaal erg optimistisch klinken en denk dat de realiteit een stuk lager uitkomt.

  7. Ron Rutgers
    Ron Rutgers schreef op zondag 5 februari 2012 om 23:02  | reageer

    @Laura: Kijk dat maakt het verhaal al heel anders!
    Ben erg benieuwd hoe vaak je daadwerkelijk iets verkoopt, in welk formaat en in welke afwerking.

    Ik verkoop ook werken via Stock. Ook voor bedragen van + 200 euro, alleen ligt het gros toch vaak een stukje lager.... knipoog

  8. Esther van CitySessies
    Esther van CitySessies schreef op maandag 6 februari 2012 om 09:39  | reageer

    Nog een tippie als je dit leuk vindt. Eager! Daar kun je je foto's kwijt als je mooie fotoseries maakt!

  9. Benny
    Profiel Benny schreef op maandag 6 februari 2012 om 11:03  | reageer

    Even een reactie:

    Waar iedereen af laat drukken moet men zelf weten, maar waarom zou ik voor een dergelijke service kiezen als Vakcolor voor mij persoonlijk meer dan goed genoeg bevalt...!?

    Wij zijn bezig met een eigen verkoop site voor onze foto's die in stock gaan, waar ook met Ideal en Paypal betaalt kan worden, dus waarom zou ik dat aan een ander overlaten...? Nu, steek ik alle winst in m'n eigen zak als broodfotograaf.

    Dan over tarieven: Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: De meeste Nederlandse fotografen vragen veel te weinig aan tarief voor hun diensten en/of producten. Als ik kijk dat ik ervan moet leven, dan heb ik aan een marge van 33% echt niet genoeg. Een marge van 3x over de kop komt eerder in de buurt... Misschien lijkt de marge veel, maar als je maar eens echt afhankelijk bent van het inkomen van je fotografie, dan kijkt men daar wel anders tegenaan. Als ik te lage bedragen vraag, dan richt ik mijzelf te gronde als bedrijf... Dus die 33% is voor mij wel heel minimaal en niet van te leven. Hi, hi!

    Kortom: Voor mij als broodfotograaf -afhankelijk van inkomen van mijn fotografie- zie ik het niet zitten om bij een dergelijke instantie mijn werk te plaatsen.

    Benny

  10. Ron Rutgers
    Ron Rutgers schreef op maandag 6 februari 2012 om 11:28  | reageer

    Dank je Benny!
    Zo hard wou ik het nog niet ventileren maar was wel mijn gedachte.

  11. Jasper
    Jasper schreef op maandag 6 februari 2012 om 13:56  | reageer

    Benny: altijd goed om eerlijke feedback te horen. De site in ontstaan vanuit mijn eigen behoefte om werk te verkopen, echter kwam ik er al snel achter dat ik op mijn eigen site simpelweg te weinig bezoek heb. Iedereen kan tegenwoordig een site bouwen waar je iets kan kopen, maar hetgeen hierna komt is een traject waar veel mensen minder goed over nadenken. Namelijk hoe krijg je goed bezoek op je site. Dit marketing spelletje is natuurlijk bijzonder lastig. Dit is iets waar wij veel ervaring in hebben en tijd in gaan steken.

    Buiten dat zitten veel fotografen, zoals Laura in d'r stuk schrijft, niet te wachten om de afhandeling van dit soort verkoop te doen. Ook dit is een pijnpunt wat we willen oplossen.

  12. Benny
    Profiel Benny schreef op maandag 6 februari 2012 om 23:02  | reageer

    Jasper,

    Voor mij als beroeps is dat gewoon niet interessant, omdat ik er niet genoeg winst dan op maak.

    Afhandeling van verkoop zie ik als: dat hoort erbij.

    Voor een goede SEO heb ik mensen die dat voor me doen. Dingen waar jezelf niet goed in bent, moet je uitbesteden...

    Benny

  13. Myriam
    Profiel Myriam schreef op zondag 15 april 2012 om 16:37  | reageer

    Hallo even een vraagje van mij over werk verkopen via "werk aan de muur "...
    Ik fotografeer voor de hobby en heb dus wat foto's geplaatst om te verkopen.
    Sta niet ingeschreven bij KvK, ben geen bedrijf.
    In hoeverre ben je verplicht dit op te geven bij de belasting mocht ik een paar werken verkopen ? Zal niet veel zijn dus...
    Weet iemand hier een antwoord op ?

  14. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 15 april 2012 om 22:55  | reageer

    @Myriam; je hoort alles netjes bij de belastingdienst op te geven als extra inkomen. Dit kan gewoon op je jaarlijkse (prive) aangifte; invullen bij 'extra inkomsten' (of iets soortgelijks). In de totale berekening wordt dit dan meegenomen.

    Bij een paar honderd euro per jaar zul je het volgens mij amper merken; je kunt best wat bijverdienen zonder dat je direct dik moet afdragen aan de belastingdienst.

    Ga je een paar duizend euro extra verdien per jaar dan is het slim om zo'n 30 procent apart te houden om de belastingen van te betalen. Het is dan overigens waarschijnlijk slimmer om je wel bij het KvK in te schrijven als eenmanszaakje. Dan kun je daar ook kosten (bijvoorbeeld nieuwe fotoapparatuur) op boeken.

  15. Philip
    Profiel Philip schreef op zondag 14 juli 2013 om 07:35  | reageer

    @Benny
    Te lage winstmarge?
    10 jaar geleden werd er nog geen kunst via het internet verkocht, het is gewoon een extra kans voor meer omzet en dat zonder kosten te maken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord