Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

8 tips voor landschapsfotografie

maandag 2 augustus 2010, 22:56 door | 13.284x gelezen | 12 reacties

Een fotoreis naar Schotland is het summum voor veel natuurfotografen, mits.. je de goede weersomstandigheden treft! Wij hadden het ideale vakantieweer: stralende zon, strakblauwe lucht, 25 graden. Maar wat voor de 'normale' toerist ideaal vakantieweer is, is voor een natuurfotograaf meestal verre van ideaal. Wij willen het liefst dreigende wolkenluchten en onweersbuien en het na die onweersbuien zo typisch Schotse mooie licht. Het is ook nooit goed.

Na de Farne eilanden en Bass Rock aan de oostkust bezocht te hebben om vluchtbeelden te maken van Papegaaiduikers, Jan van Genten en Sterns, trokken we verder het binnenland in richting Glencoe. Hier ligt een prachtige vallei die zelfs met mooi weer de moeite waard is: Glen Etive.

Glen Etive


Bij Glencoe kregen we ook eindelijk waar we zo op hoopten: regen! We konden genieten van een prachtig schouwspel van licht en schaduw en van wolkenluchten die tussen de bergen bleven hangen. We gingen er zo in op dat we het diner vergaten en zonder eten naar bed moesten.

Glencoe


Van Glencoe trokken we verder richting het eiland Skye aan de westkust. We konden ons geluk niet op: weer een dag met mooie wolkenluchten en prachtig licht!

Skye


De volgende dag op Skye was er een met een egaal grijze lucht. Niet ideaal voor landschapsfotografie, maar wel voor het fotograferen van wieren en structuren op het strand. Dus gingen we naar een van de baaien met een zandstrand: Glenbrittle. Ik ging hier echt helemaal uit mijn dak van de mooie dingen die ik op het strand vond!

Glenbrittle

Zandbos


De foto's bij thuiskomst selecterend, blijken de meeste toch gemaakt te zijn tijdens de drie dagen dat het bewolkt was. Omdat dit mooie weer echt uitzonderlijk was voor Schotland, nemen we de gok: over een paar jaar doen we het nog eens dunnetjes over!

Voor wie meer inspirerende landschapsfoto's wil zien moet echt eens op deze site kijken. Wat een prachtige natuurfoto's zijn daar te vinden!

Een paar tips om ook tot dergelijke foto's te komen:

1. Sfeer is een van de belangrijkste aspecten bij landschapsfotografie. Ga er dus eens op uit bij mist en regen! Rond zonsopkomst en zonsondergang is het licht meestal het mooist.

2. Zorg voor diepte in het beeld door gebruik te maken van invoerende lijnen. Een hek, een weg of een beekje doen prima dienst.

3. De meeste landschapsfoto's maak ik met de groothoeklens. Het is dan wel belangrijk dat de voorgrond interessant is!

4. Gebruik een grijsverloopfilter als de lucht erg licht is. Met dit type verloopfilter kun je het licht dat van de lucht af komt verminderen zodat het meer in balans is met het land of de zee. Zo kun je zowel lucht als ondergrond goed belichten.

5. Door de witbalans op bewolkt of op schaduw te zetten, wordt de foto warmer van kleur. Dit kan natuurlijk ook achteraf in de RAW-converter gedaan worden. In sommigen gevallen kun je het ook gebruiken om de foto juist kouder te maken.

6. Bij landschapsfotografie is het meestal de bedoeling dat alles scherp is. Kies dus een klein diafragma, f/11 bijvoorbeeld. Bij een nog kleiner diafragma waaiert het licht na het passeren van de (te) kleine lensopening erg uit, waardoor het beeld een deel van zijn algehele scherpte verliest. Niet doen dus.

7. Het scherptegebied voor en achter het vlak van het scherpstelpunt is niet gelijk. Van de hele scherptediepte ligt ongeveer eenderde deel voor het onderwerp waarop scherpgesteld is en tweederde deel erachter. Als bij landschapsfotografie een groot deel van de voorgrond scherp moet zijn, kies dan het scherpstelpunt niet op oneindig, maar op een voorwerp dat wat dichterbij staat, bijvoorbeeld op de helft.

Zo wordt meer van de voorgrond scherp, terwijl de achtergrond gewoon scherp blijft. De juiste instelafstanden zijn met een erg ingewikkelde formule te berekenen, maar via het internet is een programma te downloaden dat deze berekeningen voor je uitvoert.

8. Denk ook eens aan het maken van een zwart-wit landschapsfoto!

Etive


Skye


Succes!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

12 reacties

  1. Wijnand
    Wijnand schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 01:28  | reageer

    Goed artikel en mooie foto's.
    Ik wil zelf dit jaar nog naar Schotland toe om landschappen te fotograferen.
    Voor inspiratie heeft u mij een aardig eind op weg geholpen.

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 01:53  | reageer

    Prachtige foto's met een portie dramatiek! Ook jouw uitleg over diffractie is verhelderend. Het schijnt overigens dat een tilt-shift groothoek ideaal is voor de perfecte landschapfoto vanwege z'n ultieme scherptediept bij relatief kleine diafragma's (sweet spot). Maar dat wist je ongetwijfeld al natuurlijk.

    De foto's van de zandstructuren hebben een uitleg nodig anders zou ik haast denken dat het houtskooltekeningen zijn. Dat maakt ze er beslist niet minder interessant op. Hier in China heb ik landschappen gefotografeerd in Inner Mongolia met uitgestrekte steppes. Misschien wel stof voor 'n posting...

  3. Marco Nedermeijer
    Profiel Marco Nedermeijer schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 07:33  | reageer

    Goed geschreven stuk ! Altijd fijn om te lezen hoe iemand fotografie beleeft. En dan ook nog eens aangevuld met nuttige tips. Een reisje schotland komt zeker op m'n lijstje te staan..

    @tonv: Ben benieuwd naar je steppe-foto's !

  4. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 08:51  | reageer

    Ha Ton, die steppe foto's wil ik graag zien! Dat tilt-shift lenzen beter zouden werken bij kleine diafragma's heb ik inderdaad vaker gehoord, maar nog nooit zelf uitgeprobeerd. Misschien maar eens zo'n lens lenen.......

  5. Denise
    Denise schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 16:16  | reageer

    Waanzinnig mooi!!!!

  6. Margo
    Profiel Margo schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 20:01  | reageer

    Wat een sfeervolle foto's en nuttige tips!

  7. EdC
    Profiel EdC schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 20:14  | reageer

    Liesbeth, prachtige foto's van het landschap. De foto's van Skye lijken meer abrstacten dan foto's van wieren. Bedankt ook voor de link naar een site vol natuur en architectuur.

  8. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 4 augustus 2010 om 00:01  | reageer

    De eerste foto en de eerste zwart-wit foto vind ik erg mooi. Prima platen.

    Zelf ben ik een keer in Schotland geweest, maar regenachtig weer is het daar toch ongeveer per definitie? Uiteraard zijn wolken mooier dan strak blauw, maar een spectaculaire zonsondergang waarbij de zon nog te zien is zie ik toch nog liever hoor. Al zijn de (regen)wolkenluchten natuurlijk wel typisch Schots en op hun eigen manier ook wel sfeervol.

  9. Erwin
    Erwin schreef op woensdag 4 augustus 2010 om 09:50  | reageer

    Liesbeth,
    De link voor dof.exe is niet beschikbaar, je kunt hier echter het geheel ook downloaden

  10. Multax
    Profiel Multax schreef op woensdag 4 augustus 2010 om 09:51  | reageer

    Hoi Liesbeth, erg mooie foto's. Ik heb een voorkeur voor foto 3: hierin komt het door jou beschreven licht erg goed uit.
    Tip 6 was voor mij verhelderend; ik heb mij vaker afgevraagd waarom in een serie foto's (vanaf statief en met oplopende diafragmawaarden) de scherpte weer 'afneemt' vanaf F11-F13. Nu weet ik dat. Dankjewel!

  11. Remko
    Remko schreef op donderdag 5 augustus 2010 om 10:34  | reageer

    Schotland is een heerlijk land om te fotograferen. En niet alleen voor de landschappen. Denk ook aan de dorpjes en kastelen. Vorig jaar rondje met de motor gedaan. Hierbij mijn foto reisverslag.

  12. Da Gabba
    Profiel Da Gabba schreef op donderdag 5 augustus 2010 om 18:20  | reageer

    Schotland is zeker de moeite waard. Naast de mooie natuur en vele oude gebouwen ook vooral om de erg aardige mensen.
    Helaas hadden we een veel te strakke planning en vaak regen waardoor het niet altijd tof is dat er zoveel regen(wolken) zijn. De photogallery van mijn roadtrip is te vinden op http://www.robinhendriks.com/Photos/Travel/Scotland%202009/index.html

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord