Photofacts.nl
11 september 2010, 15:31 | | 5325x gelezen

De aanloop naar de hertenbronst

Als september dichterbij komt is er een groepje fotografen waarbij de verwachtingen stijgen: de hertenbronst is op komst. En dat staat garant voor actie, stoer vertoon van gespierde hertenmannen met een kolossaal gewei en dus voor mooie plaatjes. De wildbaanweg op de Hoge Veluwe is de makkelijkste locatie, omdat daar in deze tijd fors gevoerd word door nationaal park de Hoge Veluwe. Een beetje dierentuin gevoel geeft dit helaas wel.

Vorig jaar ben ik ook een keer wezen kijken en heb me toen al voorgenomen er dit jaar meer werk van te maken. Wat betreft gebruikte apparatuur: dit jaar heb ik afwisselend met en zonder 1.4 converter en altijd met de 500mm f/4 gefotografeerd.

Ik heb wat geŽxperimenteerd met hert in landschap (70-200mm), maar daarbij vielen de hertjes toch te veel weg. Ik ben er wel van overtuigd dat wanneer je herten 's ochtends in de mist kunt fotograferen het verreweg het mooiste is als een hert in zijn landschap word geportretteerd. Helaas gaat de Veluwe pas om 9 uur 's ochtends open, waardoor je amper kansen hebt tot het fotograferen in ochtendmist.

Om het goed te kunnen doen heb ik meerdere bezoeken gepleegd in de hoop dat de aantallen bezoekjes ook extra kansen en mogelijkheden bied: het geeft meer ruimte voor experimenteren. In eerste instantie wil je de herten technisch goed vastleggen, maar na een paar bezoekjes ga je nadenken over hoe je meerwaarde kunt krijgen. Bijvoorbeeld ben ik daarom bewust een keer met voorspelde buien gegaan, in plaats van met beloofde zon. Ik ben dan ook ruim een maand voor de bronst al die kant op gegaan om mijn geluk af te dwingen en de locatie goed te leren kennen.

Fotoverslag
Hierbij een fotoverslag van een aantal weken herten fotografie in Nationaal park de Hoge Veluwe. In augustus weet je dat er nog geen bronst activiteit is: sterker nog, de geweien zijn nog bedekt met een gevoelige, zacht bastlaag en de mannetjes herten trekken in kleine, vriendschappelijke groepjes rond.

De herten worden nog niet allemaal naar de voerplek (het beste territorium voor mannetjes vanwege de aanwezigheid van de dames) getrokken en dus heb je de mogelijkheid om ze op andere locaties als aan de wildbaan te vinden. Persoonlijk vind ik het veld waar onderstaande foto's zijn genomen fotogenieker vanwege de grotere afstand tussen hert en achtergrond.

Jonge mannetjes trekken vaak samen op. Tijdens mijn eerste bezoek hadden de dieren hun gewei nog in een laag fluweel zitten. Wanneer het gewei uitgegroeid is voor dit jaar schuren ze de bastlaag er af.

Jonge mannetjes herten


Twee weken later kan ik ook twee volwassen herten nog vriendschappelijk in een beeld vangen. Zelf vind ik hier het donkere grauwe weer veel sfeer toevoegen. Ik heb dan ook bewust wat onderbelicht omdat de camera het gebrek aan licht probeert te compenseren.

Volwassen mannetjes herten


Toch word er ook al gevoerd en kun je langs de wildbaan soms mooie roedels vastleggen: hindes met eerstejaars kalveren, groepen jonge spitsers (jonge mannetjes herten met nog slechts enkele staven op de kop) en soms hele groepen volgroeide mannetjes laten zich zien terwijl ze snoepen van uitgestrooide appels.

Kalfjes hebben logischerwijs een hoge aaibaarheidfactor, maar als je dan moeder en kind zo kan vastleggen dat de den een prachtige natuurlijk omlijsting vormt en dat de paarse heide prachtige kleur geeft dan heb je toch weer een topper te pakken.

omschrijving


Over een week of twee hoop ik een vervolg te kunnen geven met meerdere platen van de bronst zelf.

 • Johannes Klapwijk

  Over de auteur; Johannes Klapwijk
  Johannes Klapwijk heeft zich al een aantal jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In de zomer ligt de nadruk op macrofotografie van vlinders en libellen. Buiten het macro seizoen ligt de nadruk op vogel en landschapsfotografie.
  Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

delen!

reacties (18)

 • Edward
  Profiel Twitter Edward | zaterdag 11 september 2010, 16:10Johannes die laatste foto is inderdaad een echte topper. Geweldig hoe ze zo kijken in de lijst van groen en onscherpte.
 • tonv
  Profiel tonv | zaterdag 11 september 2010, 17:03Over foto 3 wil ik niet meer kwijt dan dat het een regelrechte wereldfoto is! De andere twee zijn ook geslaagd maar de laatste is in elk opzicht uniek!
 • EdC
  Profiel EdC | zaterdag 11 september 2010, 17:09Met zo'n voorbereiding staat ons nog veel moois te wachten. Johannes, als jij met jouw crop-camera al stelt dat de herten met een 70-200mm te klein in beeld komen, dan kan ik met met mijn full-frame wel helemaal schudden. Ik wacht dus thuis wel op jouwe beelden. vrolijk
 • Liesbeth van Asselt
  Profiel Twitter Liesbeth van Asselt | zaterdag 11 september 2010, 17:51Het kan snel gaan, zondag was er nog weinig te beleven, woensdag begon het burlen en het uitdagen. Van gevechten is het nog niet echt gekomen.
  Het is dit jaar wel goed gepland: de heide bloeit nog als de bronsttijd begint, waardoor je een mooie foto als de onderste kunt maken. Meestal is de heide al uitgebloeid rond deze tijd. En inderdaad, je krijgt wel een dierentuingevoel door het voeren en de ca. 300 fotografen die daar samen met jou langs De Wildbaan staan, maar het blijft toch een mooi schouwspel!
 • Evert
  Evert | zaterdag 11 september 2010, 20:16grappig; vorige week daar geweest en het is inderdaad een mooi gezicht - zowel de dieren als het fotografen circus knipoog
 • Ericvv
  Profiel Ericvv | zaterdag 11 september 2010, 22:12De laatste foto is mijn favoriet. De inkijk in je voorbereiding en het gedrag van die herten is voor mij een zeer gewaardeerde aanvulling. Ik kijk uit naar het vervolg!!!
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | zondag 12 september 2010, 09:21Iedereen bedankt voor de reacties, nummer 3 is ook mijn eigen absolute favoriet. Het vervolg moet nog gefotografeerd worden, dus ik hoop dat ik over een week of twee wat moois kan laten zien vrolijk Al heb ik al een eerste plaat waar ik redelijk tevreden over ben.
 • Ruud
  Ruud | zondag 12 september 2010, 10:27Johannes, de derde is top, maar eigenlijk vind ik foto twee nog net iets topper. Ik zie daarin het miezerig weer van de laatste weken en zie daar twee herten met een prachtig belicht gewei.
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | zondag 12 september 2010, 11:58@Ruud: bij foto twee ben ik ook erg tevreden over de sfeer en belichting. Het miezerde ook toen ik de foto nam en dat geeft wel veel sfeer. Veel mensen langs de wildbaan hoor ik mopperen als het minder mooi weer is, maar ik zelf ben er vaak wel blij mee.. kleuren worden verzadigder en lichte delen bijten minder uit. Ik heb ook foto's van herten tijdens een plensbui, maar dat lijkt helaas meer op enorme ruis dan op regen. Ik denk dat er gewoon te veel water tegelijk naar beneden kwam.

  Ik moet er nog eens vaker mee spelen, misschien dat een lange sluitertijd regen nog goed doet.
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | maandag 13 september 2010, 08:21Als ik het goed begrijp heb je dus echt wel serieus wat mm nodig om een leuke foto daar te kunnen maken?
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | maandag 13 september 2010, 08:30Minimaal 300 zou ik zeggen. Er zijn luitjes die verzorgen daar workshops en die hebben het over 200, maar dan krijg je toch echt nog wel miniaturen. Ik schat in dat de dieren op zijn dichtst bij zo'n veertig meter weg staan.
 • Liesbeth van Asselt
  Profiel Twitter Liesbeth van Asselt | maandag 13 september 2010, 10:38@Johannes: helemaal mee eens, 200 mm is echt te weinig. Tenzij op een DX-camera (1,5-1,6 maal crop) en met een converter. Op het linker deel van het veld komen de hindes dan dicht genoeg bij om ze mooi in beeld te krijgen. Op het rechter deel waar de burlende herten zich bevinden, kun je dan alleen een overzichtsplaatje maken. Ook mooi overigens!
 • Niels
  Profiel Twitter Niels | maandag 13 september 2010, 11:01Johannes: ik kan eigenlijk maar 1 ding zeggen: Wat een top platen!!
  Zeker de laatste vindt ik fenomenaal!

 • Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof | maandag 13 september 2010, 14:49doet me denken aan Rien Poortvliet, mooi hoor!
  Ik vind de symmetrie van de tweede foto wel fascinerend; die verwacht je niet in de natuur!
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | maandag 13 september 2010, 14:54Een grote compliment kan ik me niet voorstellen, ik vind zijn wild schilderijen werkelijk waar meesterlijk.

  hartelijk dank vrolijk
 • Roy
  Roy | maandag 13 september 2010, 20:48Het zijn weer prachtige platen zoals we van je gewend zijn. Mijn voorkeur gaat ook naar de 2e, ik kan er naar blijven kijken. Ik ben ook al benieuwd naar je zoogdieren soortenlijst op je website.
 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | maandag 13 september 2010, 20:56Hey Roy (Van Delft?)

  Bedankt!

  Ik ben nog niet echt een doorgewinterde zoogdieren fotograaf, maar beren in Finland, wat platen uit het Bayerische Wald en bijvoorbeeld een ontmoeting met een vos hebben me in de loop van de jaren toch wel een aantal platen opgelevert die de moeite waard zijn.
 • Derk
  Profiel Derk | vrijdag 17 september 2010, 20:29Johannes, je geduld wordt weer eens beloond. Die laatste foto is zo goed gelukt, je zou bijna denken dat ie samengesteld is, maar bij jou weet ik zeker dat dat niet het geval is. Echt een topfoto, precies goed, top!

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop compositie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Workshop compositie

"Een foto maken" klinkt zo simpel. Maar in de praktijk wordt aan vele interessante onderwerpen voorbij gelopen omdat de fotograaf ze gewoon niet "ziet". En door de fotograaf die de onderwerpen wel ziet, wordt helaas regelmatig voor een standpunt, compositie en opnametechniek gekozen die tot tegenvallende eindresultaten leidt.

» lees verder

Top artikel

Tips voor het maken van een bruidsreportage

Wanneer je een tijdje actief bent met fotografie krijg je doorgaans vanzelf een keer de vraag van iemand of je geen foto's wilt maken op hun bruiloft. Denk in elk geval even goed na voordat je hier op in gaat. Een bruiloft is een lange dag die snel voorbij vliegt en de foto's zijn een belangrijke herinnering aan die dag. Overdoen is er niet bij, dus je moet wel zeker van je zaak zijn. Dankzij de digitale camera's is de kans op het verpesten van een gehele shoot gelukkig en stuk kleiner geworden.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord