Photofacts.nl
4 mei 2012, 22:20 | | 4264x gelezen

De eerste oogst van het macroseizoen

In eerste instantie wilde ik nog niet echt een artikeltje schrijven. Het macroseizoen is pas net van start gegaan en ik hoop nog veel mooiere beelden te kunnen maken en wil niet iedereen vermoeien met steeds weer soortgelijke foto's. Toch werd er voor deze week gevraagd om een bijdrage en ik heb al weer heel wat insecten gefotografeerd, dus waarom niet een kleine selectie delen?

De foto's zijn nog wat strakker dan mensen van mij gewend kunnen zijn, maar zelf vind ik dat een mooie aanvulling op mijn eigen stijl.

De eerste vlinders die vers uit de pop komen in Nederland zijn de oranjetipjes. Ik heb hier al meerdere artikeltjes geschreven, maar door een bijzonder koude nacht in april kon ik een oranjetipje fotograferen op een berijpte pinksterbloem: rijp en een vlinder blijft toch een unieke combinatie en dus is deze foto leuk om te delen.

Bijzondere bijkomstigheid is dat ik hier meerdere scherpstellingen gecombineerd heb met helicon focus, waardoor meerdere bloempjes scherp zijn die normaal gesproken buiten de scherptediepte vallen. Ik wil hier nog een artikeltje over schrijven binnenkort.

Oranjetipje op een berijpte pinksterbloem
Oranjetipje op een berijpte pinksterbloem

De witsnuitlibellen zijn lastig mooi te fotograferen omdat ze vaak op warme plekjes op de grond (zandpaden bijvoorbeeld) gaan zitten opwarmen. Wanneer een beest net uit het water is gekomen heb je betere kansen en landen zo door gebrek aan vliegkracht soms op fotogeniekere plekjes, zoals in een pol pijpestrootje.

Noordse witsnuitlibel
Een van de vroegste 'echte' libellen: de noordse witsnuit

De eerste juffer die vers uit het water komt is de vuurjuffer: wat mooi is aan verse dieren is dat de vleugels prachtig glanzen. De donkere achtergrond van een diep ven in de achtergrond doen dat nog extra goed uitkomen in het onderstaande beeld.

Vers uitgeslopen vuurjuffer
Een vers uitgeslopen vuurjuffer

Een klassiek plaatje dat door het licht in de achtergrond net even iets sfeervoller word dan een helemaal kale registratiefoto. De soort is een bruine winterjuffer, 1 van de 2 bijzondere libellen die als volwassen beest overwinteren.

Bruine winterjuffer
Een bruine winterjuffer in de vroege ochtend


 • Johannes Klapwijk

  Over de auteur; Johannes Klapwijk
  Johannes Klapwijk heeft zich al een aantal jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In de zomer ligt de nadruk op macrofotografie van vlinders en libellen. Buiten het macro seizoen ligt de nadruk op vogel en landschapsfotografie.
  Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

delen!

reacties (5)

 • Reinoud
  Profiel Reinoud | zaterdag 5 mei 2012, 01:43misschien is het macroseizoen voor insectenfotografen net begonnen, in andere gebieden loopt dat gewoon door hoor!

  (Maar dat doet niet af aan de schoonheid van je foto's!)
 • Jack van Dalen
  Profiel Jack van Dalen | zondag 6 mei 2012, 12:53Je foto's zijn als vanouds, oogstrelend, erg fraai weer!!
 • Herman
  Herman | maandag 7 mei 2012, 10:26Mooie serie om het seizoen mee te beginnen. Tip: voeg voortaan de technische details (camera, objectief, iso, exposure) toe; dan wordt je stuk nog leerzamer!
 • Arjan de Wit
  Profiel Twitter Arjan de Wit | maandag 7 mei 2012, 19:38Foto 1 is absoluut mijn favoriet, geweldige plaat: rustige achtergrond en genoeg te zien om te blijven boeien. Nummers 3 en vier vind ook fijn om naar te kijken vooral door de kleuren. Foto 2 kan mij minder boeien door de onrustige achtergrond. Ben zeer benieuwd naar je artikel over focus stacking: speelt focus breathing daarbij ook nog een rol?
 • mathje
  Profiel mathje | dinsdag 8 mei 2012, 11:52Prachtig, mijn favoriet de "vuurjuffer"

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Jonge wilde zwijntjes fotograferen
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 99.00

Jonge wilde zwijntjes fotograferen

Eind maart worden de jonge biggetjes geboren, een uitgelezen moment voor een workshop wildfotografie dus!

» lees verder

Top artikel

Social media voor fotografen; voorkom deze 9 fouten

Een beetje fotograaf maakt tegenwoordig flink gebruik van social media. Het is een uitstekende manier om je werk onder de aandacht te krijgen bij potentiŽle klanten. Er zijn echter veel ongeschreven regels waar je als fotograaf wel rekening mee moet houden op Facebook, Twitter en andere social media websites.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord