Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Jonge egels in de tuin fotograferen

zondag 19 september 2010, 22:44 door | 24.592x gelezen | 16 reacties

De eer komt toe aan onze hond Kaya, hij ontdekte de drie jonge egeltjes in onze tuin. En tja, al heb je dan nog zoveel op het programma staan, zo'n fotokans laat je natuurlijk niet lopen! Egels zie je niet dagelijks. Ze moeten wijken voor stadsuitbreiding en wegenaanleg, het verkeer eist veel slachtoffers. Het aantal egels loopt achteruit, reden waarom de egel op de lijst van beschermde dieren staat.

Egels kunnen buitengewoon goed ruiken. En zijn gek op kattenvoer. Die combinatie maakt dat je ze naar de juiste fotoplek kunt lokken met een beetje kattenvoer.

Egel


Jonge egels worden tussen mei en september geboren na een draagtijd van 35 dagen. Ze worden blind en doof geboren. Na ongeveer drie weken gaan de ogen en oren open. De egeltjes hebben dan al (nog zachte) stekels. Als de jongen na bijna twee à drie maanden zelfstandig zijn, verdrijft de moeder ze uit het nest. De jongen blijven dan vaak wel bij elkaar, ook tijdens de winterslaap. Het groepje van drie jonge egels wat wij nu in de tuin hebben, zal zo'n door de moeder verstoten groepje zijn. Waarschijnlijk zijn ze in juni-juli geboren.

omschrijving


Een egel eet slakken, rupsen, larven, kevers, jonge muizen, wormen, pissebedden, spinnen, kikkers, padden en soms zelfs bijen en wespen. 's Winters kan hij niet of nauwelijks voedsel vinden en gaat hij in winterslaap. Dat klinkt simpeler dan het is. Om de lange koude periode te kunnen overleven, moet de egel eerst flink eten. Al het extra voedsel dat hij in de herfst eet, wordt opgeslagen als vetreserve. Vervolgens zoekt de egel een geschikte overwinteringsplek.

omschrijving


Die overwinteringsplek kan een composthoop zijn, maar ook een hoop bladeren of een bos takken. Daar maakt hij zijn nest, waarna hij zich stijf oprolt en in winterslaap gaat. Bij ons hebben de egeltjes een mooi droog plekje gevonden onder de met een plastic zeil afgedekte aanhanger. Die kunnen we dus komende winter niet gebruiken! Wanneer je egels namelijk meerdere malen wakker maakt uit de winterslaap, overleven ze dat vaak niet. En dat willen we toch niet op ons geweten hebben!

Egel


Zo'n winterslaap is veel dieper dan een gewone slaap: de lichaamstemperatuur kan van 38 graden celcius dalen naar 4 graden. De hartslag neemt af van 100 tot 150 keer per minuut naar 20 keer per minuut. De ademhaling gaat nog maar heel langzaam. Door het energieverbruik zo'n een laag pitje te zetten, kan de egel het zonder eten of drinken wel een half jaar uithouden.

Egel


Als er in oktober al nachtvorst is, zullen veel eerstejaarsegels moeite hebben om voldoende vetreserves op te bouwen voor de winterslaap. Vooral voor hen is het erg aan te bevelen om ze bij te voeren. Geef kattenvlees uit blik, kattenbrokken, meelwormen, gekookt ei en fruit. Geef water te drinken, NOOIT MELK (dit veroorzaakt diarree). Als het eten wat je de egels geeft ze bevalt, kunnen ze jaren in je tuin blijven bivakkeren. Dus krijgen ze vanaf nu dagelijks een beetje kattenvoer van ons. knipoog

Egel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

16 reacties

  1. mecx
    Profiel mecx schreef op zondag 19 september 2010 om 23:06  | reageer

    Leuk Liesbeth!
    Vooral de tweede foto vind ik persoonlijk echt coolvrolijkVooral dat rechter voetje en het van achteren vastleggen geeft extra charme aan de foto.

  2. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 19 september 2010 om 23:58  | reageer

    Bij ons in de tuin zie, maar vaker nog hoor, ik de egels 's avonds knorren en scharrelen. Overdag zitten ze waarschijnlijk goed verstopt, of in een andere tuin. Maar dat is een stadstuin. In Epe lopen de egels waarschijnlijk ook op fotografeerbare tijdstippen voorbij.

    Het zijn vertederende foto's, maar zeker de eerste drie zijn ook nog eens mooie composities.

    Ik zal wat kattenvoer op het terras neerzetten. Kijken of ze toehappen.

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 20 september 2010 om 01:45  | reageer

    Wat een schattige foto's, vooral foto 3 (portret)! Ook wetenswaardige informatie over deze bijzondere diertjes. Jammer dat ik geen tuin heb...

  4. Sylvia
    Sylvia schreef op maandag 20 september 2010 om 07:28  | reageer

    Mooie serie. Ik heb ook een egelfamilie in onze rommelige tuin. Elke avond schoteltje poezenbrokjes en dan komen ze aanwaggelen. Heb je ze gisteren gemeld? Het was www.egelweekend.nl

  5. edak
    Profiel edak schreef op maandag 20 september 2010 om 07:42  | reageer

    Schitterende plaatjes van dit enige diertje, we moeten ze idd maar goed vertroetelen en beschermen.

  6. Niels
    Profiel  Niels schreef op maandag 20 september 2010 om 07:50  | reageer

    Liesbeth: Wat een leuk artikel. Erg leuk geschreven en de foto's zijn top!

  7. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 20 september 2010 om 08:42  | reageer

    Foto 3 is cute!!

  8. Robert
    Robert schreef op maandag 20 september 2010 om 08:51  | reageer

    Toch gek dat een aantal egels achteruit loopt vrolijk

  9. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 20 september 2010 om 12:27  | reageer

    Dank voor jullie reacties! Egels zijn nachtdieren. Eigenlijk hoor ik ze overdag dus helemaal niet te zien. Maar onze egeltjes zijn ware zonaanbidders, zodra het zonnig is komen ze onder de aanhanger vandaan en scharrelen ze gezellig in de tuin rond! Nu onze hond Kaya nog leren dat er tegen blaffen niet helpt knipoog

  10. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 20 september 2010 om 12:47  | reageer

    @EdC en Sylvia, ik wist het ook niet, maar het was egelweekend afgelopen weekend! Dus heb ik nog gauw onze egeltjes aangemeld voor de telling. Mochten jullie dat ook nog niet gedaan hebben, het kan nog via egelweekend.nl.

  11. Arno
    Profiel  Arno schreef op maandag 20 september 2010 om 13:59  | reageer

    Geweldige reportage!

  12. Makke2
    Profiel Makke2 schreef op maandag 20 september 2010 om 18:56  | reageer

    Niet alleen héél mooie foto's
    maar ik heb ook weeral wat bijgeleerd. Zo'n schattige diertjes, ik wist weinig af van hun levenswijze. Knap Liesbeth! Marc uit België.

  13. Margo
    Profiel Margo schreef op maandag 20 september 2010 om 19:15  | reageer

    GEWELDIGE foto's Liesbeth!! Prachtige aandoenlijke beestjes! vrolijk

  14. Eugène
    Eugène schreef op maandag 20 september 2010 om 20:55  | reageer

    Mooi gedaan. Mag je zeker trots op zijn. Ik vind het mooiste detail het rechterachterpootje van foto 2. Ik denk dat je kleren erna een flinke wasbeurt nodig hadden en je wat zand had knarsen tussen de tanden?

  15. Johan P.
    Profiel Johan P. schreef op dinsdag 21 september 2010 om 00:02  | reageer

    Eigenlijk mist dit artikel de 'technische' kant van de fotoreportage. Er is helemaal geen uitleg over hoe en met wat gefotografeerd! Maar het artikel is zo leuk en boeiend dat het helemaal niet storend is. Foto 3 en de laatste zijn echte toppers!

  16. kmpoel
    Profiel kmpoel schreef op dinsdag 21 september 2010 om 10:15  | reageer

    Wow, wat een fijne foto's!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord