Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Klaprozen fotograferen!

zondag 19 juni 2022, 16:32 door | 3.901x gelezen | 2 reacties

Wie wordt er nu niet vrolijk van klaprozen? Ik vind de klaproos vooral heel fotogeniek en probeer deze ieder jaar wel op verschillende manieren te fotograferen. Meestal heb je wel de tijd tot eind juli om je helemaal uit te kunnen leven.

Laura van der Burgt Klaprozen Fotograferen 1


De fragiele bloemblaadjes doen denken aan crêpepapier. Waarbij, als het nat wordt, de kleuren een beetje uitlopen, alsof je met aquarelverf aan het stoeien bent geweest.

Het hart met zijn zwarte meeldraden steekt lekker af tegen het rood. Een erg mooi detail om te fotograferen. Registrerend van de boven- of zijkant maar ook wanneer ze als silhouetjes door het papaverblad schijnen.

Laura van der Burgt Klaprozen Fotograferen 2


Deze bloem is sowieso erg geschikt om in tegenlicht te fotograferen. Dus wanneer de bloem zich tussen de camera en de zon bevindt. Iets onderbelichten werkt dan het beste. Wanneer de grassen of de omgeving nog bedauwd is, kun je tegelijkertijd een mooi bokeh in de achtgrond creëren.

Laura van der Burgt Klaprozen Fotograferen 3


De bloembladeren zijn iets wasachtig. Daarom fotografeer ik ze zelden in het harde zonlicht, maar zorg dat de bloem in de schaduw staat. Zon op de achtergrond geeft dan een veel mooier contrast.

Een ander interessant detail aan de plant is zijn behaarde steeltje. Ook dit is prachtig in tegenlicht. Je hoeft de bloem niet eens scherp te fotograferen om te weten wat het onderwerp is. Een leuke uitgaging om een meer intrigerende foto te maken.

High Key, een methode waarbij je de foto sterk gaat overbelichten, geeft een heel ander beeld en gevoel. Ook hiervoor zijn klaprozen uitermate geschikt. Ik gebruik bij voorkeur een wit vel papier of een reflectiescherm achter de bloem voor een rustig en stilistisch beeld.

Laura van der Burgt Klaprozen Fotograferen 5


Een combinatie van scherp en onscherpe klaprozen kan ook prachtig zijn. Dit lukt het beste door gebruik van een kleine scherptediepte oftewel een groot diafragma, bijvoorbeeld F2.8.

Juist door over- of onder te belichten krijg je vaak verrassende resultaten (high key of low key).

Misschien wil je eens proberen een schilderachtig beeld maken. De indruk wekken dat je naar een aquarel kijkt in plaats van een foto. Wanneer je het schilderij "Klaprozen" van Claude Monet bestudeerd zie je alleen maar rode verfvlekjes. Er is amper een klaproos scherp in beeld, maar in je fantasie zie een veld vol.

Laura van der Burgt Klaprozen Fotograferen 7


Door te variëren met de kleurtemperatuur op de camera resulteert ook weer een heel ander soort foto. De schakeringen van rood naar oranje en van groen naar blauw vind ik persoonlijk erg mooi.

Laura van der Burgt Klaprozen Fotograferen 8


En dan tot slot het gebruik van meervoudige belichtingen, dus foto's over elkaar nemen is een hele creatieve bezigheid. Helemaal wanneer je gaat experimenteren met standje donker (dark) of licht (light). De wat meer geavanceerde cameras hebben dit standaard in het menu.

Laura van der Burgt Klaprozen Fotograferen 9


Als je in de gelegenheid bent om eens naar Toscane te gaan, dan kom je ongetwijfeld volop velden met klaprozen tegen! Door ze te integreren in je landschapsfotografie krijg je speelse en dynamische foto's.

Laura van der Burgt Klaprozen Fotograferen 11(1)



Meer weten over natuurfotografie?


En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.


In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

2 reacties

  1. Dianne
    Dianne schreef op dinsdag 21 juni 2022 om 18:24  | reageer

    Wat een variaties heb je hier laten zien, prachtig. Verwacht dat vele fotografen weer inspiratie op doen van dit fijn omschreven artikel.

  2. Laura van der Burgt
    Profiel Laura van der Burgt schreef op woensdag 22 juni 2022 om 19:30  | reageer

    Dank je wel, Dianne!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.171 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord