100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Verschillende lichtkwaliteiten - Frans Lanting

donderdag 19 april 2018, 17:34 door | 5.470x gelezen | 1 reactie

De van oorsprong Nederlandse natuurfotograaf Frans Lanting, misschien wel de meest beroemde natuurfotograaf ter wereld heeft een leuke video samengesteld waarin hij uitlegt hoe je op ieder uur van de dag een landschap kunt fotograferen.


Indirect licht


Als het mistig is, fungeert de mist als een extra laag die het licht verstrooit (diffuus maakt). Bewolking heeft eigenlijk hetzelfde effect. Veel fotografen houden er niet van en fotograferen dan liever niet. Maar eigenlijk is het ideaal, dit prachtig verspreide, indirecte licht.

Het lost ook veel problemen voor je op waarmee je te maken krijgt als je met direct (zon-)licht fotografeert. Je hebt namelijk geen last van grote of zelfs onoverbrugbare contrasten (overbelichte hooglichten, dichtgelopen schaduwen), waar je je camera maar op richt.

Je hebt ook indirect licht vóór zonsopkomst en na zonsondergang. Dit wordt door veel fotografen gezien als magisch licht. Je hebt veel meer kleuren in de lucht.

Direct licht


Direct licht raakt je onderwerp. Wees je bewust van waar de zon je onderwerp raakt ten opzichte van waar je bent. Als de zon achter je is, heb je frontlicht.

Frans Lanting gebruikt frontlicht wanneer hij kleuren wil benadrukken. Het kan echter ook zorgen voor een 'platte' tweedimensionale foto door het gebrek aan schaduw, dus pas er wel mee op.

Wanneer de zon het onderwerp onder een hoek van 90 graden raakt, benadrukt het de textuur. Dus als je iets hebt waar er veel interessante dingen te zien zijn aan de oppervlakte van dingen (rotsen bedekt met mos), gebruik dan strijklicht.

Tegenlicht: kijk hoe het licht eruitziet. Je ziet die hele warme gloed op het toneel. Oriënteer jezelf terwijl je kijkt waar de zon het onderwerp treft.

Als de zon al een beetje hoger staat begint Frans zich te oriënteren op strijklicht. Als de zon helemaal op is en er geen kleur meer te zien is in de scène, gebruikt hij vaak tegenlicht om de scène te vereenvoudigen en voor silhouetten te gaan.

Lichtrichting


Dus afhankelijk van wat te benadrukken in je foto kies je voor een bepaalde lichtrichting:

  • Benadrukken van kleur: houd de zon in je rug (frontlicht)

  • Benadrukken structuur: houd de zon op aan de zijkant (strijklicht)

  • Benadrukken vorm: vereenvoudig de scène en fotografeer direct tegen de zon in (tegenlicht)

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

1 reactie

  1. gast schreef op woensdag 25 april 2018 om 09:07  | reageer

    super artikel van een topfotograaf

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord