Photofacts.nl
27 mei 2010, 22:39 | | 5291x gelezen

Bijzonder objectief; Nikkor 6mm f/2.8 fisheye

Soms kom je opmerkelijke objectieven tegen op internet uit een duister verleden. Een goed voorbeeld is deze Nikkor 6mm f/2.8 fisheye. Dit objectief werd ge´ntroduceerd in 1972 en heeft een beeldhoek van maar liefst 220 graden!

Standaard fish-eye objectieven komen niet verder dan 180 graden. Ook is de lichtsterkte van f/2.8 uitzonderlijk te noemen voor dit type objectief. Eigenlijk was dit objectief ontworpen voor industrieel ontwerp. Daarbij werd gedacht aan gebruik voor surveillances of het inspecteren van kleine ruimten zoals pijpleidingen. De Nikkor 6mm f/2.8 fisheye bleek echter ook populair bij commerciele fotografen vanwege het dramatische effect dat ermee bereikt kon worden.

Een erg praktisch objectief is het niet; met een gewicht van 5,2 kilogram en enorme afmetingen is het niet echt iets dat je gemakkelijk bij je draagt.

Nikon heeft ongeveer 600 exemplaren van dit objectief gemaakt dus hij is zeldzaam en onbetaalbaar. Mocht je er toch ÚÚn te pakken krijgen; je hebt wel een full-frame body nodig om de gehele beeldcirkel vast te leggen. In onderstaande foto van Jarle Aasland zie je hoe een foto genomen met dit objectief eruit zit.

Nikkor 6mm f/2.8 fisheye


Grappig detail is dat ongeveer gelijktijdig met deze ultra groothoek ook Nikon's langste objectief ge´ntroduceerd werd; de Nikkor 2.000mm f/11 ultra-tele.

delen!

reacties (6)

 • Henny
  Profiel Henny | donderdag 27 mei 2010, 23:05Haha ik ben wel een fan van extreme groothoek en fish-eye. Enige schatting wat dit ding waard is tegenwoordig? Een hedendaagse 6mm 2.8 zou al veel kosten laat staan dit collectors item!
 • Brian dSLR.nl
  Profiel Twitter Brian (dSLR.nl) | donderdag 27 mei 2010, 23:55@Henny. Laatst is er een verkocht op Ebay voor $35.000 (Dollars dus). De biedingen begonnen op 1100 dollar, en ik ben zelf mee gegaan tot 1600 dollar, dat was in de eerste paar uur dat hij er op heeft gestaan.
 • aradilon
  aradilon | vrijdag 28 mei 2010, 02:31Cool he, ik wist dat deze lens bestond en heb er al veel over gelezen.
  Er is nog zo'n coole lens de Nikon 13mm f/5.6 AI-s.
  Lijkt me wel heel moeilijk werken want vergeet niet dat je bij 220° je voet per ongeluk kan mee trekken!
 • Margo
  Profiel Margo | zaterdag 29 mei 2010, 19:30Waaaauw!! Gaaf hoor!!
 • Ruud de vet
  Ruud de vet | zondag 30 mei 2010, 16:42Inderdaad erg gaaf; ik heb net een Mamiya 37mm voor mijn RB67 gekocht. Gaat tot 180 graden; krijg hem komende week pas thuis. Ik ben erg benieuwd hoe hij presteert.
 • gast | zondag 30 mei 2010, 16:49@Ruud de Wet. Die camera is minstens zo gaaf. Mamiya maakte en maakt geloof ik nog steeds prima objectieven.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Flitsen bij natuurfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Flitsen bij natuurfotografie

De term "strobist" is bij portretfotografie al aardig ingeburgerd. Het gaat dan om flitsen met de flitser los van de camera. Maar deze techniek kan natuurlijk ook in de natuur toegepast worden!

» lees verder

Top artikel

8 tips voor het fotograferen met je smartphone

Telefoons beschikken over steeds betere camera's. Ook heb je een smartphone, in tegenstelling tot je spiegelreflex, eigenlijk altijd wel bij je. Niet vreemd dus dat er ontzettend veel gefotografeerd wordt met deze smartphones. Hoe kun je nu het meeste uit deze toch wel beperkte cameraatjes halen? Wij geven je een aantal concrete tips!

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord