Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Cor Jexo

Photoshop wordt misbruikt als digitale botox

zondag 23 december 2007, 13:18 door | 9.202x gelezen | 7 reacties

De afgelopen week heb ik van diverse media vernomen dat Nederlanders massaal aan het photoshoppen zijn geslagen. Halleluja dacht ik, mensen willen de kwaliteit van hun foto's verbeteren. Maar het verbeteren van de kwaliteit was niet de reden; de oorzaak van dit massale gephotoshop is dat mensen hun 'tekortkomingen' willen wegpoetsen, en als het even kan een perfect beeld van zich zelf of hun dierbaren willen neerzetten.

Zelf ben ik een enorme liefhebber van Photoshop, en ja ik heb bij een professionele fotograaf ook trucjes geleerd om zweetplekken weg te werken voor een mooi plaatje, maar het gaat mij wat ver om mensen een totale makeover te geven voor een perfecte plaat, zeker niet als het om doodgewone privé kiekjes gaat.

Uit commercieel oogpunt heb ik er begrip voor, hoewel ik het tegenwoordig behoorlijk ver vind gaan. Regelmatig zie je iemand op televisie die een cover moet maken voor een of ander glossy magazine, de begeleidende woorden klinken ongeveer zo:

  • Deze vetrol is lelijk die halen we weg.

  • Het oog dat hangt, die geven we een lift.

  • De lippen zijn ook erg klein die maken we wat groter.

  • De borsten staan niet recht, dit fixen we even.
Als je als model hier naar kijkt kan ik me voorstellen dat je een identiteitscrisis krijgt wanneer je niet al te stevig in je schoenen staat.

Wat is er mis met puur natuur; waarom moet er een beeld gecreëerd worden wat zo perfect is dat in werkelijkheid niet te benaderen valt. De kracht van een portret foto vind ik de persoonlijke expressie, en daar hoort een rimpeltje of een kleine of grote neus voor mij gewoon bij.

Het zal een te grote opdracht voor mij worden om een offensief te starten tegen deze ontwikkelingen, Ik ben alleen zeer blij dat schoonheid, emotie en puurheid bij mij een andere definitie hebben.


Extreme make over

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cor Jexo

Over de auteur

Jeroen Cox is vader van drie kinderen en gehandicapten begeleider van beroep bij 's Heeren Loo. Hij houdt zich voornamelijk bezig met portret en lifestyle fotografie. Bekijk zijn foto's op zijn persoonlijke website Jeco-impressions. Ook op Twitter is hij te vinden.

7 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 23 december 2007 om 13:25  | reageer

    Het ligt wat mij betreft ook een beetje aan het doel van de foto in hoeverre je de nabewerking door voert. Bij de familiekiekjes voor in het album hoeft wat mij betreft niks nabewerkt te worden. Ga je diezelfde foto ingelijst in de woonkamer hangen dan is het toch wel prettig om vooral tijdelijke onvolkomenheden als een puistje of koortslip te verwijderen.

    Overigens zet ik mijn vraagtekens bij het nieuwsbericht; hoeveel mensen kunnen nu daadwerklijk zo goed met Photoshop overweg dat ze 'heftige' nabewerkingen kunnen uitvoeren als het corrigeren van lippen, borsten en ogen? Valt het corrigeren van rode ogen ook al onder het nabewerken van je foto's?

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 23 december 2007 om 14:43  | reageer

    Nog een toevoeging op mijn eerdere reactie; normale kiekjes mogen ook nabewerkt worden. Het gaat me dan echter niet om het weghalen van vetrollen en dergelijke, maar om correcties in belichting of een specifieke bewerking om een andere uitstraling aan een foto te geven (zoals omzetten naar zwart-wit, sepia of een cross-processing effect).

  3. Robbie Veldwijk
    Profiel  Robbie Veldwijk schreef op zondag 23 december 2007 om 16:23  | reageer

    Ja ik weet het dit gaat best ver soms! Heb er ook al regelmatig mijn ergenis over uitgesproken op mijn weblog, en ik denk dat dit filmpje er weer één is die ik op mijn blog erbij ga zetten!

  4. Cor Jexo
    Profiel Cor Jexo schreef op zondag 23 december 2007 om 17:15  | reageer

    @Elja bedankt voor de visuele toevoegingen. Die nabewerkingen die jij laat zien ben ik een groot liefhebber van, alleen hoe het op het filmpje gaat daar wordt ik onpasselijk van.

  5. Michaël de Bondt
    Profiel  Michaël de Bondt schreef op zondag 23 december 2007 om 23:38  | reageer

    Elja gebruikt een keyword, dat ik persoonlijk erg belangrijk vind bij het nabewerken van een foto: tijdelijke. Hier heb ik geen problemen mede. Nabewerking, zoals in het filmpje, vind ik ook te ver gaan.

  6. gast schreef op maandag 24 december 2007 om 18:36  | reageer

    Hmmm... ik vraag me serieus af of ik ooit zo ver zou gaan met m'n nabewerkingen, vooropgesteld dat ik 't al zou kunnen, want wat in het filmpje getoond wordt valt om de dooie dood nog niet mee! Maar ik moet eerlijk bekennen, ik heb ook nog nooit van iemand het verzoek gekregen om er "even 20 kilo af te Photoshoppen". Mensen weten meestal donders goed hoe ze er uit zien, ze zien zichzelf elke ochtend in de spiegel. Daarom blijf ik zelf ook mooi ACHTER de camera knipoog . Maar even zonder gekheid, ik denk dat je er als fotograaf zelf voor moet waken om zulke vergaande bewerkingen te maken. Ik vind het zelf toch wel erg belangrijk dat mijn model/onderwerp gewoon zichzelf blijft. Van de zomer heb ik een bruidspaar gefotografeerd, het bruidje was nogal prominent zwanger. Toen ze de foto's terug zag riep ze "Wat ben ik dik!" Waarop ik prompt reageerde "Je bent helemaal niet dik, je bent zwanger." Toen ze hier nog even over moest nadenken, zei ik ook nog: "En dat vinden de meeste mannen hartstikke mooi!". De bruidegom zat erbij en knikte bevestigend. Toen ik dat zei verscheen er een brede glimlach op haar gezicht. Ik bedoel maar, de definitie van "mooi" zit in je eigen hoofd!

  7. Pascal
    Pascal schreef op donderdag 27 december 2007 om 11:21  | reageer

    heel veel reacties hier op!

    Nu ben ik van mening, dat het er maar aan ligt waar je de foto voor gaat gebruiken...
    Word het een portretje voor bij mevrouw aan de muur, tja dan zo normaal mogelijk houden e.v.t. wat pukkeltjes weg halen en een wenkbrauw bij werken vind ik ook nog niet zo erg dan maar KEEP IT REAL!

    Schiet je een foto van een prachtige dame voor op de cover van een magazine of nog beter een parfum advertentie,
    Dan moet er sfeer hangen en moet luxe uitstralen dus vind ik een fixe na bewerking niet erg!
    Je gebruikt dan immers niet het model maar je creëert je eigen figuur die je b.v. parfum moet promoten.

    Kortom als je het doe het goed en gepast!, trouwens wel respect voor de photoshopper in dit filmpje die kan het echt wel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord