Photofacts.nl
27 maart 2011, 23:51 | | 6085x gelezen

Nodal Ninja 4 en Ultimate M serie aangekondigd

Al een aantal jaren gebruik ik met veel plezier de Fanotec Nodal Ninja 3 mark II. Deze versie is goed te gebruiken met een kleinere camera maar voor bijvoorbeeld een Canon 5D of een 50D voorzien van een 70-200mm objectief is de Nodal Ninja 3 mark II te klein.

Hiervoor had men de Nodal Ninja 5 ontwikkeld. Groter, met de mogelijkheid om de arm om de 15 graden vast te zetten met een lockstop. Deze versie heb ik ook in mijn bezit en wordt veel gebruikt in combinatie met mijn 70-200mm f/4.

Helaas komt aan deze serie een abrupt einde doordat de mallen waarin de boel gegoten wordt beschadigd zijn. Men had uiteraard kunnen kiezen om nieuwe mallen te maken maar men heeft er voor gekozen twee nieuwe systemen versneld uit te brengen; de Nodal Ninja Ultimate M Serie en de Nodal Ninja 4.

Voor wie niet bekend is met deze panorama koppen; met behulp hiervan kun je uitstekend professionele panorama foto's maken. Vaak tot volledige 360 graden panorama's.

Nodal Ninja Ultimate M Serie


De Ultimate M1 Serie is een compleet nieuw modulair systeem. Wat zoveel wil zeggen dat het geheel als lego steentjes op is te bouwen. De onderdelen zijn los verkrijgbaar en uitwisselbaar. Het is gebaseerd op Arca Swiss compatibel systeem. De bovenste arm heeft per 7,5 graden een lock waardoor ook zwaardere objectieven geen enkel probleem zijn.

Dit jaar worden nog veel meer onderdelen uitgebracht. Zo zal er ook een arm komen om bijvoorbeeld een 400mm objectief aan op te hangen. een Nadir adapter enzovoort. Een heerlijke (dure) tijd voor panorama fotografen.

Nodal Ninja Ultimate

Op de foto is de duurste versie te zien. Deze versie met de duurste rotator gaat voor het lieve bedrag van 760 dollar over de toonbank (exclusief verzend en invoerrechten). Dat is heel veel geld voor een panoramakop en misschien alleen weggelegd voor professionele panorama fotografen.

Ik hoop er toch wel een te kunnen testen dit jaar. Voor wie dit te duur is heeft Fanotec de Nodal Ninja 4 uitgebracht.

Nodal Ninja 4


De Nodal Ninja 4 is lang geheim gehouden en pas een paar dagen geleden bekend gemaakt. Dit is de echte opvolger van de Nodal Ninja 5. Het enige verschil met de Nodal Ninja 5 is de opbouw van het systeem.

De verticale arm is iets korter geworden maar daar is wel bij gekomen dat de bovenste instelknop elke 7,5 graden Lockvast gezet kan worden (net als de Ultimate M serie). Hiervan kost de duurste versie met meest uitgebreide rotator 439,95 dollar.

Nodal Ninja 4


  • Freddy Stapersma

    Over de auteur; Freddy Stapersma
    Actief als beletteraar en 360 graden fotograaf. Hij fotografeert met een Canon 50D en een 350D. Behalve 360 graden panorama's doet hij ook veel met HDR fotografie. Freddy heeft een eigen 360 graden fotografiebedrijf genaamd Kandiefoto. Ook beheert hij de website Discocandy.

delen!

reacties (0)

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden.
tijden de workshop vallen we droog op een zandbank op de waddenzee, op het laagste watermoment gaat de zon onder, deze workshop wordt als artistieknaak en als landschapsfotografie workshop gegeven.

» lees verder

Top artikel

10 Tips voor het maken van een groepsfoto

Oke, ik zal eerlijk zijn; het maken van groepsfoto's is niet mijn favoriete bezigheid. Een klein groepje is doorgaan nog prima in de hand te houden, maar bij grotere groepen wordt het lastig om een goede foto te maken. Van Arjo kreeg ik echter de vraag voor een aantal tips voor het maken van groepsfoto's. En eigenlijk heb ik er wel een aantal..

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord