100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Baiyun Guan: spritualiteit in beeld gebracht

zaterdag 25 december 2010, 22:11 door | 5.821x gelezen | 12 reacties

Je zou maar Pay-Uun heten en in de veronderstelling leven dat jouw naam volslagen uniek is op deze aardbol. Dat is ie ook, zij het niet dat (buiten een beroemde pandabeer) een tempel in Beijing ook die naam draagt.

Pay-Uun is gewoon geboren en getogen in Nederland en werkt al sinds mensenheugenis bij de Volkskrant waar ze momenteel eindredacteur is en auteur van de populaire rubriek De Volkskeuken. Voorheen schreef ze als musicologe recensies en artikelen over klassieke muziek voor de kunstredactie. Ze was onlangs voor drie weken in Beijing.

Ze besloot zich in haar vakantie te verdiepen in de taoïstische tempel Baiyun Guan waarmee ze acht jaar geleden bij toeval kennis maakte. Ze herkende de Chinese karakters van haar naam op de kaart van Beijing en besloot een taxi naar die plek te nemen, waarna ze belandde bij de Baiyun Guan tempel. Ditmaal wilde ze uitvinden waarom het lot zo had beschikt. Haar naam is trouwens net iets anders gespeld, maar betekent in Chinees ook Witte Wolk.

Baiyun Guan
Foto 1

Pay-Uun ken ik via CRTV magazine (Chinese Radio & Television) in Amsterdam waarvoor ik ook artikelen schrijf. Enfin, we besloten op een zonnige dag naar de tempel te gaan voor een aantal foto's. Na vele bezoeken, gesprekken met taoïstische monniken en aandachtige bestudering van de tempellay-out en alle goden kreeg Pay-Uun uiteindelijk een samenhangend beeld van deze bijzondere wereld. Tao is overigens een van de grondbeginselen van de Chinese spiritualiteit.

Baiyun Guan
Foto 2

Het was 'stralend weer' maar jullie weten dat een hoge zonstand 's zomers nogal hinderlijke schaduwen creëert. Zodoende heb ik mijn benadering aangepast en veel close shots gemaakt. Voor overzichtsfoto's ga ik nog een keer terug. Ik heb in China ondertussen heel wat tempels gezien maar met de uitleg van Pay-Uun kreeg alles nu een ander perspectief; wat je ziet gaat dan ook meer leven. Want het is voor ons westerlingen een bonte, bizarre wereld met al die goden.

Baiyun Guan
Foto 3

Westerlingen zie je er overigens niet zo veel. En erg druk zoals bij andere tempels is het er ook niet. Des te beter; je wordt niet afgeleid door drommen mensen die zulke eerbiedwaardige plekken overspoelen. Elke binnenplaats (en dat zijn er nogal wat, ik raakte de tel kwijt) heeft een brandofferbak (een altaar is het niet) waarin naar hartelust wierookstaafjes worden verbrand. Daarna zie je mensen ootmoedig knielen voor kleurrijke beelden in de gebedsvertrekken.

Baiyun Guan
Foto 4

Helaas heb ik dat allemaal niet in beeld kunnen brengen, dus hoop ik dat mijn tekst (samen met de foto's) jullie fantasie voldoende prikkelt. Altijd weer ben ik verwonderd door de bedwelmende rijkdom van de ornamenten in zulke tempels. In alle hoeken en gaten zie je prachtige, kleurrijke versieringen aangebracht die allemaal een betekenis hebben. Je waant je in een andere wereld ver van dagelijkse beslommeringen; Je komt zowaar tot rust en bezinning.

Baiyun Guan
Foto 5

Ik heb datzelfde als ik in Nederland of elders in Europa oude kerken of kathedralen bezoek en gewoon even wil genieten van de bijzondere atmosfeer. In de Baiyun Guan tempel vroeg ik me af hoe de taoïstische monniken bijvoorbeeld de kruisgang zouden ervaren; een serie met bloederige taferelen waar ik als kleine jongen niet vrolijk van werd; hoe durfden ze Jezus zo te behandelen! Wat beelden al niet kunnen doen; als fotograaf weet je dat als geen ander...

Baiyun Guan
Foto 6

Baiyun Guan
Foto 7

Baiyun Guan
Foto 8

Baiyun Guan
Foto 9

Natuurlijk vragen jullie je af hoe iemand met zo'n zonderlinge naam eruit ziet; daarom als slot deze portretfoto van Pay-Uun die deze naam dankt aan haar Chinese vader. Baiyun betekent in het Chinees dus witte wolk en haar vader heeft dat terwille van de Nederlandse burgelijke stand als Pay-Uun getranscribeerd. Enfin, ze is van zin om een boek te wijden aan haar bijzonder relatie met de Baiyun Guan tempel. Eerder is het boek Oranje Soep van Witte Wolk van haar hand verschenen, een culinaire autobiografie met reisverhalen en recepten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

  1. Alex
    Alex schreef op zondag 26 december 2010 om 03:08  | reageer

    Weer een mooie serie met een goed verhaal erbij. Als je nog eens terug gaat naar de Bai Yun tempel geef je maar een seintje. Ik wil die plek ook nog eens een keer bezoeken.

    Prettige feestdagen

  2. john vingerhoets
    Profiel john vingerhoets schreef op zondag 26 december 2010 om 08:24  | reageer

    hai ton:
    mooi foto's weer.
    ik probeer je de laatste tijd te bellen maar je bent veel op rijs denk ik.

    gr john

  3. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 26 december 2010 om 13:40  | reageer

    Ton, een mooi kerstverhaal bij foto's die opnieuw duidelijk jouw signatuur dragen.

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 26 december 2010 om 14:12  | reageer

    @Alex
    Misschien volgende week dinsdag Alex, ik bel je nog

    @John
    We hebben hier inderdaad een druk en avontuurlijk leven

    @EdC
    Kersttijd is in z'n basis ook een moment van bezinning; Het verhaal van Pay-Uun haar 'pelgrimsreis' naar Beijing past daar mijns inziens prima in.

  5. Jacko
    Jacko schreef op zondag 26 december 2010 om 17:35  | reageer

    @John, in China veel op rijs(t) zijn is nooit grappig! vrolijk Sorry maar ik kon deze inkopper niet laten gaan.

    Mooi verhaal en passende foto's Ton.

  6. tonv
    Profiel tonv schreef op zondag 26 december 2010 om 18:24  | reageer

    @Jacko
    Het is inderdaad een leuke inkopper Jacko; ik heb 'm aan wat Chinezen verteld en die zijn nog aan het bijkomen, hahahahaha. Bedankt voor je reactie!

  7. Leo
    Leo schreef op zondag 26 december 2010 om 19:38  | reageer

    Leuk verhaal en mooie afwisseling van detail, overzicht en portret foto's!

  8. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 26 december 2010 om 23:05  | reageer

    2 en 6 spreken mij het meeste aan: fijn lijnenspel, uitsnede en symmetrie.

  9. Arno
    Profiel  Arno schreef op zondag 26 december 2010 om 23:27  | reageer

    Mooi verhaal weer. Waar haal je het toch allemaal vandaan, geweldig! Ik ben nu alweer een tijdje bezig met mijn volgende artikel (speciaal op verzoek) maar die snelheid die jij tevoorschijn tovert met schrijven kan ik met mijn 1d niet een bijhouden vrolijk

  10. tonv
    Profiel tonv schreef op maandag 27 december 2010 om 01:54  | reageer

    @Arno
    Nog steeds heb ik de verwondering van een kind; om me heen zie ik zoveel gebeuren, zoveel moois dat het een onuitputtelijke bron voor onderwerpen is. Maar ik zie ook uit naar jouw volgende posting!

  11. EricD
    EricD schreef op dinsdag 28 december 2010 om 23:08  | reageer

    Geweldig!! Ton, ga zo door!

  12. tonv
    Profiel tonv schreef op woensdag 29 december 2010 om 05:29  | reageer

    @EricD
    Dank je; in 2011 zullen er nog veel van dit soort postings volgen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord