Photofacts.nl
14 januari 2009, 20:04 | | 7541x gelezen

Boek over zwart-wit fotografie schrijven

Mensen die me op Twitter volgen hadden het wellicht al meegekregen; door Uitgeverij Pearson ben ik gevraagd of ik interesse had in het schrijven van een boek over zwart-wit fotografie. Het schrijven van een boek staat al jaren op mijn to-do list, maar het was er nooit werkelijk van gekomen.

Nu schrijf ik sinds zo'n twee en een half jaar met grote regelmaat op Photofacts en sinds ruim een jaar ook met enige regelmaat artikelen voor Zoom.nl. Een boek schrijven is toch wel weer een flinke stap verder.

De komende maanden (ik heb mijn deadline op eind april gezet) heb ik het dus druk. Hoe druk precies moet ik nog achter komen, maar het is in elk geval niet mijn bedoeling dat de artikelen op Photofacts hieronder lijden. Gelukkig heb ik ook nog een flink aantal medebloggers die me met hun artikelen goed kunnen helpen.

Wat wil je weten?
Natuurlijk heb ik zelf een lading ideeŽn voor het boek. Het onderwerp is dus zwart-wit fotografie en zal onder andere tips bevatten voor het maken van zwart-wit foto's en ook tutorials voor het bewerken/omzetten van foto's. Wat ik me nu afvraag, welke onderdelen zouden jullie graag terug zien in een dergelijk boek?

Als potentiŽle lezers hoor ik graag wat jullie zou aanzetten een boek over zwart-wit fotografie te kopen. Ik hoor het graag, dan kan ik kijken waar jullie vraag ligt en er in het boek zo goed mogelijk antwoord op geven.

Jouw foto in het boek
Voor het boek zal ik uiteraard gebruik maken van mijn eigen foto's. Daarnaast lijkt het me echter leuk om foto's van Photofacts gebruikers op te nemen. Lijkt het je leuk om jouw foto terug te zien in een boek in de Nederlandse boekwinkels? Zoek dan je mooiste zwart-wit foto's op en plaats die in de speciale Photofacts zwart-wit Flickr groep die ik hiervoor heb aangemaakt.

Plaatsing in de groep is natuurlijk geen garantie dat je foto ook daadwerkelijk in het boek terecht komt. Helaas kan ik geen vergoeding bieden voor het plaatsen van de foto. Dus als je daar problemen mee hebt, geen foto aanleveren. Vanuit Pearson kan ik 10 boeken krijgen voor mensen die bijgedragen hebben. Mogelijk zijn dat er echter te weinig voor iedereen die helpt..

Overigens is het wel zo leuk als je bij je foto details geeft over je foto. Waar heb je 'm gemaakt, wat was je idee, wat voor een omzetting heb je uitgevoerd en dergelijke. Dat maakt van de Flickr groep ook een interessant naslagwerk.

Uiteraard wordt je naam wel vermeld in het boek!

Gepassioneerd zwart-wit fotograaf?
Doe je nu zelf erg veel met zwart-wit fotografie en zou je het leuk vinden om hier eens een avondje met mij over te kletsen? Ter inspiratie zou ik graag eens met wat die-hard zwart-wit fotografen spreken om te horen waarom je voor zwart-wit kiest, hoe je werkt en hoe je nabewerkt.

Ook hierbij geldt dat er geen garanties zijn dat er iets over je in het boek komt. Waarschijnlijk verwerk ik de tips en je werkwijze tussen de overige tekst. Uiteraard zal ik ook hier voor naamsvermelding zorgen.

Conceptomslag zwart-wit boek
Conceptomslag voor het zwart-wit boek


Ik hoor graag jullie ideeŽn en zie graag jullie zwart-wit foto's!

delen!

reacties (19)

 • JorisL
  Profiel JorisL | woensdag 14 januari 2009, 20:30Leuk om zo gevraagd te worden om een boek te schrijven, een hele uitdaging. Ik zou als ik jou was eens proberen een afspraak te maken met Guido van Nispen (Twitter / Flickr), hij is een fervent z/w fotograaf.
 • Me!
  Me! | woensdag 14 januari 2009, 20:49Ik ben een groot liefhebber van zwartwit fotografie. Toch maak ik mijn foto's altijd in kleur en zet ze later om. Toch heb ik het idee dat de vroegere zw scherper en meer helder waren. Als je eens wil kijken op demijnen.nl. Daar vind je een schat aan zw foto's
 • Ruud
  Profiel Ruud | woensdag 14 januari 2009, 22:18Ik lees al een tijdje mee hier op photofacts, en al het één en ander opgestoken. Dit artikel over z/w en het boek wat je gaat schrijven hebben mij over de lijn getrokken om me ook maar eens aan te melden, en ook bij je flickr groep. Op flickr heb ik enkele z/w foto's staan net zoals op woophy.
 • Mattijs
  Profiel Mattijs | woensdag 14 januari 2009, 22:46Gefeliciteerd! Lijkt me een ontzettend leuk project, maar ook tijdsintensief vrolijk Het concept van de omslag ziet er al erg mooi uit.
 • EdC
  Profiel EdC | donderdag 15 januari 2009, 00:16Gefeliciteerd!

  Ik hoop dat je een goed honorarium hebt bedongen.

  Je moet (advies, geen plicht) je na verschijning van het boek ook even aanmelden bij Lira, voor de vergoeding leenrecht bibliotheken. Het levert meestal niet veel op, maar een paar centen aan het eind van het jaar is wel leuk.

 • CasperGraaf
  CasperGraaf | donderdag 15 januari 2009, 00:31Goed bezig Elja! Ter inspiratie zou je ook andere zwartwitboeken kunnen bekijken al moet het niet meer van hetzelfde worden. Zelf heb ik 'Digitale zwartwit-fotografie' van John Beardsworth. Dat gaat voornamelijk over het bewerken tot en van zwartwit foto's.
 • Remco
  Remco | donderdag 15 januari 2009, 07:07Gefeliciteerd Elja!

  succes met schrijven.
 • Charles
  Profiel Charles | donderdag 15 januari 2009, 09:05Elja, gefeliciteerd met deze opdracht. Voor elke schrijver is het schrijven van een boek een droom (ben er zelf ook mee bezig).

  Zwartwit is mooi, ik heb er geen verstand van maar hoop wel dat het niet helemaal een photoshopverhaal wordt. In hoeverre een mooie zw foto al tijdens de opname ontstaat, ik lees het straks graag. Een kijkje op internet leert ons dat zw fotografen van uitersten houden. Voor de een moet wit echt wit zijn en zwart ook echt zwart, voor de ander moet zwart en wit juist veel doortekening hebben. Je kunt met je verhaal dus alle kanten op, wel zo makkelijk. Veel succes, want het is noeste arbeid!
 • pabras
  Profiel pabras | donderdag 15 januari 2009, 09:54Gefeliciteerd en succes.

  De fotoclub waar ik bijzit heeft vorig jaar als speciale tentoonstelling voor het 25 jarig bestaan, een fototentoonstelling gehouden van Zundert (waar ik woon) in zwart wit. Een hele leuke (andere) kijk op de wereld. Somige foto's waren heel verrassend. Ik zal een aantal foto's uploaden bij Flickr.

 • JohnMonster
  Profiel Twitter JohnMonster | donderdag 15 januari 2009, 10:27Ik ben nieuwsgierig Elja.

  Zelf ben ik ook een grote liefhebber van zwart-wit foto's.
  In het begin misbruikte ik zwart-wit vaak om bij foto's met een mooie compositie maar niet zo mooie kleuren/licht de focus te leggen op de compositie. Nu maak ik vaak al bewust foto's om om te zetten naar zwart-wit.
  Ik zet eigenlijk altijd pas later digitaal om.
  Ik zal binnenkort ook een paar van mijn favoriete foto's in de flickr groep plaatsen.

  Veel succes Elja.
 • Thomas Dral
  Profiel Twitter Thomas Dral | donderdag 15 januari 2009, 11:09Elja, een hele leuke uitdaging en een hele eer om gevraagd te worden door een grote uitgeverij om zo'n boek te mogen schrijven. Heel veel succes ben benieuwd naar het eind resultaat.
 • JohnMonster
  Profiel Twitter JohnMonster | donderdag 15 januari 2009, 23:23Ik heb er 3 toegevoegd aan de flickr groep, mijn eerste foto uploads ooit.
  Ik ben zelf het meest tevreden over de foto uit Venetië, maar heb ook een paar wat oudere foto's toegevoegd voor de variatie.
 • Kees Krick
  Profiel Kees Krick | vrijdag 16 januari 2009, 21:08Zelf ben ik wel benieuwd of er tips/trucs/ideeën zijn hoe je de kleurenwereld die wij om ons heen zien (of veel van ons althans), zo goed mogelijk in zwart/wit omzet. Met name vòòr je de foto maakt, dus hoe zie je het voor je geestesoog. Zodat je kunt beslissen of de scène in zwart/wit moet, of dat je toch beter in kleur kunt werken.

  Welke keuzes maak je dan zodat je een optimale zwart/wit foto krijgt. Let je dan extra op patronen, lijnen, vlakken. Of toch ook op contrasterende kleuren (maar zijn die in zwart/wit/grijs dan nog steeds interessant).

  Een foto in zwart/wit kan heel andere dingen laten zien dan in kleur mogelijk is, kan ik mij zo indenken. Een verborgen wereld als het ware. Door het ontbreken van kleur, zie je misschien ineens een patroon of structuur, die er in kleur niet is. Daar zou ik wel iets ove rwillen weten.

  Enne... succes! Het is een hele klus om een boek te schrijven en niet te vergeten - om al het fotomateriaal te verwerken, maar erg leuk om te doen.
 • Marcel Wiegerinck
  Profiel Twitter Marcel Wiegerinck | zaterdag 17 januari 2009, 15:14Gefeliciteerd met het aanbod wat je gekregen hebt. Met jouw schrijf kwaliteiten weet ik zeker dat er een geweldig boek tot stand zal komen. Ik zal ook een aantal zwart wit foto's uploaden op de flickr groep van photofacts. Succes en veel schtijf plezier.

  Groeten Marcel.
 • Raymond
  Raymond | zondag 18 januari 2009, 19:36Wat mij zou aanzetten tot koop? Een goed boek over zwart-witfotografie moet voldoende gaan over het maken van een foto en de bijzondere aandachtspunten voor zwartwitfotografie. De meeste boeken slaan dat deel vaak over en duiken meteen de nabewerking in. Wat nabewerking betreft zou e.e.a. zich dan echt op zwart-wit moeten concentreren en de 'standaard' bewerkingen overslaan (er zijn al voldoende algemene Photoshopboeken). Voor mij overigens liever de nadruk op Lightroom in plaats van Photoshop.
 • JohnMonster
  Profiel Twitter JohnMonster | maandag 19 januari 2009, 09:32Ik kom er achter dat mijn foto's alleen zichtbaar zijn wanneer ik (of iemand anders ook?) ben ingelogd. Ik heb toch echt aangevinkt dat iedereen de foto's mag zien.

  Ik kan mijn foto's ook niet terug zoeken via de opgegeven 'tags'.

  Is het omdat ik een gratis account heb?
  Erg jammer hoor.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 19 januari 2009, 09:45@JohnMonster; Volgens mij zijn je foto's ook met een gratis account bij Flickr gewoon zichtbaar. Ik gebruik ook nog steeds een gratis account. Overigens zie ik in de Flickr groep ook gewoon drie van je foto's staan.

  @de rest; Bedankt voor de felicitaties en de tips. Ik ben er sinds vorige week mee aan de slag gegaan en de komende maanden nog wel druk mee. Ik houd jullie op de hoogte!
 • blauwgestreept
  Profiel Twitter blauwgestreept | maandag 19 januari 2009, 23:52Leuk hoor, mijn foto's staan erin. Succes met schrijven!
 • Robbie Veldwijk
  Profiel Twitter Robbie Veldwijk | maandag 9 februari 2009, 19:20Ik zal eens kijken wat ik voor je kan betekenen qua foto's betreft. Ik zou het natuurlijk ook erg leuk vinden om er een foto van mij in te zien! Succes met het schrijven van je boek, ik wil hem dan ook zeker graag zien of misschien wel hebben/kopen! Hangt ook een beetje van de prijs af van het boek en wat voor budget ik op dat moment heb.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Cursus fotografie beginners
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 199.00

Cursus fotografie beginners

De kracht van de fotografiecursussen van Liesbeth van Asselt zit in haar deskundige en praktijkgerichte aanpak. Liesbeth is geen 'stoffige' docent, maar een professionele, bevlogen fotografe die haar vak ontzettend leuk vindt en werkt met vele voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

» lees verder

Top artikel

Tips voor het gebruik van een opzetflitser

Wellicht heb je hem ooit wel eens aangeschaft; een opzetflitser voor bij je camera. Het kan je zeker helpen om betere foto's te maken. Een goede handleiding zit er echter doorgaans niet bij. Vandaar hier een aantal praktische tips over het gebruik van een opzetflitser.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord