Photofacts.nl
9 juli 2011, 20:39 | | 5613x gelezen

Experimenten; blijf scherp en creatief

Ik houd erg van experimenteren in de fotografie. Bewust overbelichten, (bewegings)onscherpte, aansnijden van onderwerpen, inflitsen, indirect fotograferen, et cetera. Het experimenteren zorgt ervoor dat ik minder de neiging heb om foto's waar ik veel complimenten over krijg te blijven herhalen. Experimenteren houd me scherp en creatief. In dit artikel een paar voorbeelden.

1. Onscherpte en zeer laag standpunt


Door een laag standpunt (camera op de grond) en een groot diafragma te gebruiken, ontstaat een impressionistisch beeld. Voor mij een uitgangspunt om nog eens verder op voort te borduren.

Experiment Sault

2. Indirect fotograferen


Waarmee ik bedoel niet het onderwerp zelf te fotograferen meer diens schaduw, spiegelbeeld of silhouet.

Lelietjes van dalen

Schaduwen op de grond of op bijvoorbeeld muren heb ik al vaak gefotografeerd. Hetzelfde geldt voor spiegelingen. Dit keer wil ik daarom het onderwerp meer als silhouet in beeld brengen. Na wat experimenten met Lelietjes van Dalen bij ondergaande zon, ben ik niet tevreden.

Het blijven teveel de standaard plaatjes die je wel vaker van deze bloemetjes ziet. Dan opeens zie ik een bloemetje achter zijn eigen bladeren staan. Dat is het dus! Soms brengt de plek waar je fotografeert je op ideeŽn die je zelf niet bedacht zou hebben.

3. Inflitsen


Al eerder schreef ik een blog over het toepassen van de strobisttechniek bij natuurfotografie.

Zonnebloem

Inmiddels heb ik meerdere bomen op deze manier gefotografeerd, maar ik kon het niet laten om tijdens de vakantie toch ook het experiment met zonnebloemen aan te gaan. En dat gebeurt dan soms: tegenvallende resultaten. Mede omdat we, ondanks de DEET en aangepaste kleding (lange broek en lange mouwen), helemaal opgevreten werden door de muggen..

Dat doen we dus nog een keer over!

 • Liesbeth van Asselt

  Over de auteur; Liesbeth van Asselt
  Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik fotografiecursussen en workshops fotografie. Zie stapfoto.nl. Daarnaast ben ik organisator van het tweejaarlijks Fotofestival Epe.

delen!

reacties (4)

 • Johannes Klapwijk
  Profiel Twitter Johannes Klapwijk | zaterdag 9 juli 2011, 21:47Indirect fotograferen is inderdaad een mooie grafische manier van beelden maken. Ook erg geschikt voor libellen die zich achter een rietblad verstoppen en er zijn prachtige beelden bekend van gekko's en kikkers door tropische bladeren heen.

  Laag standpunt met mooie onscherpe voorgrond is inderdaad ook een goede methode die in macro fotografie goed toe te passen is.
 • leo
  Profiel leo | zondag 10 juli 2011, 00:25Prachtige foto's en nieuwe paden bewandelen is natuurlijk altijd goed om creatief te blijven.
 • Liesbeth van Asselt
  Profiel Twitter Liesbeth van Asselt | zondag 10 juli 2011, 11:58@Johannes, daarom gaan we volgend jaar naar Madagaskar. Hoop er veel kikkertjes, gekko's e.d. op deze manier te kunnen fotograferen. Maar ja, de natuur laat zich natuurlijk niet dwingen knipoog.
 • Margo
  Profiel Margo | maandag 11 juli 2011, 22:07De bovenste foto spreekt mij erg aan. Zelf experimenteer ik ook graag met wat abstractere, wat dromerige beelden.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop portretfotografie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 129.00

Workshop portretfotografie

Hoe maak ik een aansprekend portret van iemand? Welk standpunt kies ik? Welk objectief gebruik ik? Welke hulpmiddelen zijn er? Welke lichtopstelling werkt het beste?

» lees verder

Top artikel

Flitsen volgens de strobist methode

Strobist is een veelgebruikte verzamelnaam voor het creatief werken met opzet/reportageflitsers. Je gebruikt hierbij je opzetflitsers los van je camera en meestal in combinatie met het bestaande licht. De naam is afkomstig van blogger en fotograaf David Hobby die op zijn populaire website strobist.com uitgebreide informatie geeft over deze manier van fotograferen.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord