100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Fotoreportage: Ramsgate zeiltocht 2018

dinsdag 17 juli 2018, 14:28 door | 5.214x gelezen | 0 reacties

In dit artikel een fotoreportage die is opgebouwd via de Life formule. Via deze methode is een fotoselectie gemaakt van de Ramsgate zeiltocht 2018 naar Engeland en terug van een viertal zeezeilers. Op de coverfoto zijn maar drie zeezeilers te zien.

Fictieve cover blad Zeezeilen

Fictieve cover voor het blad Zeezeilen. De Handtekening/Coverfoto (8)

Life formule


Ik schreef al eerder een artikel over hoe je met de Life formule tot een goede en gevarieerde selectie van foto's kunt komen bij het maken van een fotoreportage. Voor deze fotoreportage over de overtocht naar Engeland (Lowestoft) van de zeezeilers hanteerde ik deze formule.

Hieronder de formule nog even in het kort. Je fotoserie of reportage moet de acht verschillende soorten foto's bevatten zoals hieronder opgesomd, die ervoor moeten zorgen dat er een gevarieerd en volledig beeld wordt gevormd:

 L3B8783

Medium foto, iets verder ingezoomd (2)

  1. Introductie- of overzichtsfoto: breed beeld met groothoeklens gemaakt, geeft een idee van de omgeving waar het verhaal zich afspeelt;

  2. Medium foto: iets verder ingezoomd, gedeelte van de omgeving van je hoofdonderwerp;

  3. Interactie foto: ontroerende, dramatische beelden met emotie, interactie mensen onderling of met de omgeving;

  4. Portretfoto: foto's van de hoofdrolspelers in je reportage, bij voorkeur mensen met een aansprekend uiterlijk, een bijzonder beroep, of typerende kleding;

  5. Close-up/detailfoto: minimale details die vaak over het hoofd worden gezien, abstracte beelden en details die de verbeelding prikkelen;

  6. Sequentiefoto: voor- en na foto's of een serie foto's met een begin, midden en eind, iets wat steeds terugkomt in je reportage;

  7. Clincher foto: de 'afsluiter' van je verhaal/reportage, in de vorm van een detail of typefoto's;

  8. Handtekening/coverfoto: iconische en meest krachtige foto van je serie, de foto die in één beeld je hele verhaal laat zien, als coverfoto te gebruiken.


Life formule groepsfoto

Life formule - Portretfoto (4)

Naar Engeland varen


Vlak achter de horizon ligt de Engelse oostkust, wat een wereldreis in kort bestek is om er naartoe te zeilen. Engeland is zo anders, boeiend en toch ook weer zo vertrouwd.

De oversteek is voor een aantal deelnemers hun eerste echte zee-ervaring. Die eerste keer dat je ver weg vaart van de kust, in plaats van dat je erlangs zeilt is voor velen een ervaring om nooit te vergeten. Anderen doen het voor de zoveelste keer en iedere oversteek is anders.

Waarom willen we toch zo graag naar Engeland? Omdat het natuurlijk een zeer interessant land is, met glooiende kusten, lieflijke rivieren, prachtige dorpjes, schilderachtige cottages, middeleeuwse kathedralen en kastelen en natuurlijk de pubs. En natuurlijk de soms excentrieke Engelsen.

Maar hoe moet je er dan komen en hoe pak je dat aan?

Life formule portretfotos zeiltocht

Life formule - Portretfoto's hoofdrolspelers (4)

PZV als organisator


Zeezeilvereniging voor Schippers & Opstappers PZV organiseert regelmatig overtochten waarvoor je je kunt inschrijven. Zij stellen de bemanningen samen op basis van de door de deelnemers verstrekte informatie (gewenste rol, zeil-CV).

Een boot-bemanning omvat: een schipper, een co-schipper, een ervaren opstapper (iemand die voor het eerst oversteekt) met ruime zeezeilervaring en één of twee opstappers met zeilervaring.

De PZV kiest meestal voor de directe oversteek: de kortste route tussen de vertrekhaven (Scheveningen) en de aanloophaven (Lowestoft in Engeland). Dit houdt voor de oversteek vanaf de Nederlandse kust naar Ramsgate een nacht op zee in.

DE PZV organiseert al vele jaren de Ramsgate, een oversteek naar Lowestoft van circa 20 uur waarbij ook een deel van de tocht 's nachts gevaren wordt. De totale vloot bestond uit 16 boten, met een deel van de vloot werd dit jaar verzameld in de haven van Scheveningen om gezamenlijk over te steken.

Ze hadden 5 dagen gepland, zodat er aan de overkant voldoende tijd zou overblijven om rond te kijken.

Vanaf Lowestoft voeren ze langs de Engelse oostkust naar het zuiden. Relatief korte dagtochten waarbij ook wat van de omgeving van Titchmarsh bekeken kon worden. Om vervolgens weer terug te varen naar de Nederlandse kust.

De bemanning van de Pinguin bestond uit: Jacqueline Flink, Ton Buijs, Ellen Kok en Piet Schrijver.

Verzamelen scheveningen voorbereidingen

Aankomst Scheveningen-haven en voorbereiding. Interactie foto's (3)

Het tochtplan en voorbereiding



  1. Vrijdag 4 t/m zondag 6 mei: van thuishaven (Almere) via IJmuiden naar Scheveningen. Circa 25 zeemijl van IJmuiden, circa 44 zeemijl van Roompotsluis;

  2. Maandag 7 en dinsdag 8 mei: van Scheveningen naar Lowestoft (RNSYC), circa 97 zeemijl;

  3. Woensdag 9 mei: van Lowestoft naar Levington (Suffolk Yacht Harbour), circa 45 zeemijl;

  4. Donderdag 10 mei: van Levington naar Titchmarsh, circa 10 zeemijl;

  5. Vrijdag 11 en zaterdag 12 mei: terugreis naar Nederland, circa 100 zeemijl naar Roompotsluis, circa 130 zeemijl naar IJmuiden;

  6. Zondag 13 mei: uitloop, reservedag


Niet elke kustzeiler is ook een zeezeiler. Engeland, met zijn lange, gevarieerde kustlijn, beschutte riviermondingen en mooie oude havenplaatsen lokt de ware kustzeiler als ultiem scharrelparadijs. Maar ja, die oversteek.

Close up detailfotos

Close-up/detailfoto's (5)

Als voorbereiding is het belangrijk om goed naar je materiaal te kijken. Sowieso moet je over een schip beschikken dat geschikt is voor zo'n tocht en dat minimaal 4 personen kan herbergen. Aan benodigde spullen kun je denken aan:

  • Navigatie & communicatie apparatuur: marifoon, kortegolf zender, Raymarine plotter (stuurautomaat), WiFi-antenne, IPAD met INAVX software, satelliettelefoon, papieren kaarten, als noodvoorziening, GPS/Plotter;

  • Stroomvoorzieningen aan boord (aggregaat) voor: koelkast, stuurautomaat, verlichting, navigatie verlichting en andere instrumenten;

  • Actieve radar reflector, reddingsvlot, drijfanker, Man over Boord alarm, noodpakket, veiligheidsalarm;

  • Voedsel en watervoorraden voor minimaal een week en gasfles om te koken;


Detailfotos: voedselvoorraad, hut navigatieboek

Close-up/detailfoto's (5)

IJmuiden-Scheveningen


Op vrijdag 4 mei vertrokken ze vanuit IJmuiden naar Scheveningen. Een afstand van 25 mijl. Als je vertrekt met hoogwater, met een lopende wind en de ebstroom mee leg je die afstand binnen één tij af. Als de tocht niet bezeild ligt, wordt het anders.

Kruisend kan de te zeilen afstand echter toenemen tot het dubbele, waardoor de reis wel tien uur kan gaan duren. Onderweg zul je dan na de kentering de vloed tegen krijgen. Ook dit (relatief korte) stuk moet goed gepland en bekeken worden.

Wil je het zwaarste deel in het begin van de tocht (als iedereen nog fit is maar nog niet gewend aan de zeegang), of aan het eind hebben, zodat het moreel hoog blijft omdat het zo mooi opschiet?

 L3B8769

Aankomst haven Scheveningen. Introductie/overzichtsfoto (1)

Scheveningen - Lowestoft


Deze tocht is ongeveer circa 100 mijl. Je wilt, zeker als je nog niet zo bekend bent met je bestemmingshaven, bij voorkeur met daglicht en met het goede tij aankomen. Dit vergt een goede tijdsplanning van de tocht, als onderdeel van de reisvoorbereiding vooraf.

Aan de hand van de weersvooruitzichten wordt ten eerste bepaald of je vertrekt of niet. Als je vertrekt, is het belangrijk om een realistische schatting te maken van je kruissnelheid. Aan de hand daarvan en van de te zeilen afstand kun je eenvoudig bepalen hoeveel uur de oversteek gaat duren.

Scheveningen lowestoft interactie

Overtocht naar Lowestoft. Interactie foto's (3)

Als de wind afzwakt, moet je bijvoorbeeld niet aarzelen om bijvoorbeeld een spinnaker te zetten of de motor te starten. Het kan ook zijn dat je vertrektijd in de nacht valt, om bij daglicht aan te kunnen komen.

Maar bij donker vertrekken is minder lastig dan bij donker aankomen. Door de lange dagen in mei was het mogelijk om bij licht te vertrekken en tevens bij het ochtendgloren aan te komen.

Scheveningen lowestoft interactie

Overtocht naar Lowestoft. Interactie foto's (3)

Scheepvaart-drukte


De zuidelijke Noordzee is erg druk en goed voor meer dan 250.000 scheepsbewegingen per jaar. Hoe ga je als jacht op zee om met de grote scheepvaart?

Als je een containerschip met een snelheid van 25 knopen voorbij ziet stuiven lijkt het een kil en onpersoonlijk monster dat het op jouw bootje heeft gemunt. Niets is echter minder waar, het risico om overvaren te worden is uiterst klein. Maar ook een klein risico moet je uiterst serieus nemen.

Je zult altijd uitkijk moeten houden, systematisch informatie verzamelen en tijdig en duidelijk moeten uitwijken als dat nodig is.

Scheepvaart drukte

Grote schepen te ontwijken. Interactie foto (3)

Wind en stroming


Zuidwestelijke wind komt op de Noordzee het meest voor. Door de hoge wal onder de Engelse kust kom je daardoor in de luwte aan. Vandaar dat de Engelse oostkust dan ook zo'n aangenaam zeilgebied is.

Bij vertrek vanuit de beschutte Engelse kust de Noordzee op, kan dit echter een valkuil zijn.

Het is zaaks de vlakke zee en het weer goed te doorzien. Het kan ook weleens pittig en hardnekkig uit de noordoosthoek waaien. Wat stroming betreft: op de Noordzee loopt de vloedstroom zuidwaarts en de ebstroom richting het noorden. Over de gehele oversteek heb je te maken met een gemiddeld verzet door stroom.

Sequentie foto

Sequentie foto's (6)

Nacht op zee


Veel zeezeilers die voor de eerste keer zelfstandig oversteken zien op tegen een nacht op zee. Dit is begrijpelijk, want zoiets is een indrukwekkende, grensverleggende ervaring, die ook alle doorgewinterde zeezeilers zich vaak nog goed kunnen herinneren.

Hier zijn zeilers vaak juist altijd weer naar op zoek: spanning, vorming, het de moeite waard zijn.

Als je je goed voorbereidt kun je er echter in alle gemoedsrust van genieten en valt het vaak mee. In de maanden mei tot en met juli zijn de nachten op zee maar kort en wordt het maar zelden helemaal pikkedonker.

Overal om je heen zie je licht: maan, planeten, boorplatforms, andere schepen een de zee zelf, die soms lichtgroen oplicht.

Je hebt genoeg tijd om te wennen aan de nacht en je leeft een paar uur in een klein wereldje. Je staat 'op en af' aan het roer, terwijl dan de rest van de bemanning slaapt. Je slaapt dan maar een paar uurtjes, voordat je het dek weer op moet.

Nacht op zee. Interactie foto (3)

Nacht op zee. Interactie foto (3)

Land in zicht


Enkele uren later begint het alweer te gloren en kun je buiten je opgloeiende instrumentenschermpjes opeens weer andere dingen zien: kleuren, de zee, je zeilen en de kust van Engeland komt in zicht! De eventuele humeurigheid door slaapgebrek is nu snel verdwenen.

Clincherfoto aankomst lowestoft

Aankomst Lowestoft (UK). Clincherfoto's (7)

De Engelse oostkust bestaat voor het grootste deel uit riviermondingen en daar speelt het getij een grote rol. Maar bij aankomst in Lowestoft en Ramsgate hoef je geen rekening te houden met het tij.

Lowestoft is een ideale aanloophaven. Van daaruit kun je de aanloop van de riviermondingen perfect uitkienen.

Aankomst Lowestoft - captains dinner

Aankomst Lowestoft en Captain's dinner in Titchmarsh. Clincher foto's (7)

Conclusie


Ik ben nog steeds erg enthousiast over de inzet van de Life formule bij het maken van een fotoreportage. Het viel niet mee om tot een goede selectie van foto's te komen, het zijn er een stuk meer dan 8 in totaal geworden.

Dit komt ook doordat ik de tocht zelf niet mee heb gemaakt. De foto's tijdens de overtocht zijn gemaakt door Ellen Kok.

Maar desondanks kost het weinig moeite om zo uniforme en gevarieerde foto's te maken en tot een compleet beeld te komen van je onderwerp. Ook het naderhand selecteren van je foto's kost nu veel minder tijd. Aanrader!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord