Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Ik heb een nieuwe camera gekocht

dinsdag 30 november 2021, 22:44 door | 3.201x gelezen | 0 reacties

Na negen jaar plezier van mijn vertrouwde Canon EOS 5D mark III heb ik eindelijk eens een nieuwe camera gekocht. Het is de Canon EOS R5 geworden. Waarom heb ik voor deze camera gekozen?

Unboxing

Ik roep al jaren dat mijn volgende camera een systeemcamera wordt. Vrijwel elke camera die de afgelopen jaren uitgekomen is heb ik wel al eens in mijn handen gehad en het is me al tijden duidelijk dat systeemcamera's beter zijn geworden dan spiegelreflexcamera's.

In eerste instantie was dat alleen zo voor bepaalde onderwerpen binnen de fotografie, maar inmiddels is er volgens mij niet echt meer een goede reden om een spiegelreflexcamera te kopen. Wat je ook fotografeert.

Het grote voordeel van een systeemcamera is dat je door de elektronische zoeker direct kunt zien hoe de foto die je gaat maken eruit gaat zien. Superfijn tijdens het fotograferen.

De Canon EOS R5 sprak mij al direct aan bij zijn aankondiging, maar het stevige prijskaartje hield me wel tegen. Nu heb ik dan toch maar de knop doorgehakt.

Canon EOS R5

Waarom de Canon EOS R5?


Waarom heb ik dan gekozen voor deze camera en niet een ander model? Sowieso is de R5 natuurlijk een logische opvolger van een 5D spiegelreflex. Hij zit op hetzelfde niveau, uiteraard voorzien van een aantal handige upgrades.

Megapixels
Ten opzichte van de Canon 5D mark III is natuurlijk het aantal megapixels een flinke verbetering. De R5 heeft meer dan twee keer zoveel pixels. Een flinke upgrade.

Zelf ben ik een groot fan van meer megapixels (op een grote sensor), want ik vind het erg prettig in de nabewerking. Je kunt veel meer op detail werken. In de praktijk (voor afdrukken en dergelijke) is de 22 megapixel die ik had overigens vaak simpelweg meer dan voldoende overigens.

Oog autofocus
Als portretfotograaf ben ik heel enthousiast over oog autofocus. Dit vind je op de meeste systeemcamera's tegenwoordig en bij de Canon R5 is de uitvoering hiervan ook razendsnel en uitstekend.

Je hoeft je camera maar op je model te richten en de camera stelt direct scherp op het oog van het model. Dat maakt portretfotografie wel erg eenvoudig.

Om er het maximale uit te halen zijn er een aantal handige instellingen die je kunt doen op de R5. Daarover in een later artikel meer.

Beeldstabilisatie op de sensor
Nog een erg mooie verbetering: deze Canon beschikt eindelijk over beeldstabilisatie op de sensor. Iets wat bij bijvoorbeeld Sony al jaren de standaard is. Hierdoor kun je ook bij lagere sluitertijden nog uit de hand fotograferen zonder dat je direct bang hoeft te zijn voor bewegingsonscherpte.

Natuurlijk moet e nog steeds op je sluitertijd letten, maar het geeft je net die extra ruimte die het verschil kan zijn tussen en scherpe en onscherpe foto.

Klapschermpje
Het lijkt een klein detail, maar tjonge wat is dit handig. Eindelijk heeft ook de 5-serie een klapschermpje. Een mogelijkheid die al jaren op de instapcamera's van Canon zit.

Dankzij het draai- en kantelbaar scherm kun je eenvoudig foto's maken vanuit een bijzonder perspectief. Bijvoorbeeld een heel laag of juist heel hoog standpunt. Het maakt het fotograferen gewoon een stuk makkelijker.

Canon EOS R5


Dat zijn wat mij betreft de belangrijkste voordelen van de Canon EOS R5 boven mijn oude Canon EOS 5D mark III. Genoeg verbeteringen om te spreken van een mooie upgrade waarmee ik weer jaren vooruit moet kunnen.

Dankzij de EF-naar-RF adapter kan ik op deze camera trouwens al mijn bestaande EF objectieven probleemloos blijven gebruiken. Er is zelf geen spraken van kwaliteitsverlies, want in de adapter is voor het binnenvallende licht niks anders dan een overbruggingsruimte. Er zit geen glas in ofzo.

Zo, nu gauw fotoshoots inplannen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord