Photofacts.nl
15 november 2009, 22:02 | | 5315x gelezen

Reportage: herfst in de Eifel

Om de herfst in beeld te brengen hoef je het land niet uit. Maar een fotoreportage maken in het zuidwesten van de Eifel is wel aangenaam. Herfst, dus paddestoelen en schitterende bladeren en bergpaden. Geen zon, wel regen en mist. Maar ik was er op het juiste moment: er hingen nog herfstbladeren aan de bomen.

Onlangs schreef Liesbeth van Asselt in haar bijdrage over bosfotografie dat die specialisatie een van de moeilijkste vormen van fotografie is. Als je goede bosfoto's wilt maken, moet je het vooral ervaring krijgen.

Al een paar jaar heb ik geen bosreportage meer geschoten, maar een paar weken geleden kwam het er weer van. Maar dat was ook een beetje het gevolg van teleurstelling dat de digitale fotografie niet bracht wat ik analoog gewend was. Een paar weken geleden deed zich de kans voor dit onderdeel van het vak met mijn jongste full-frame-apparatuur weer eens op te pakken.

Dasburg


Het werd een reportage over de herfst in het Eifelgebergte in het gebied tegen de grens met Luxemburg. Een prachtig gebied, waar je tijdens een berg- en boswandeling uren kunt lopen zonder iemand tegen te komen. Ik wilde er de bergbossen in beeld brengen, maar ook de stroompjes, beken en kleine rivieren, die alle een keer in de Moezel uitmonden en indirect de Rijn voeden. Dergelijke foto's zijn dus ook nog eens bruikbaar bij een verhaal over onze rivieren.

herfst


Reportage
Ik zeg het vaker: een reportage bestaat uit foto's die van elkaar verschillen. Dat geldt ook voor de reis- en natuurfotografie waar het hier om gaat. Een reportage over de bomen en het bos is wel verkoopbaar, maar meer kansen zijn er als je ook details meeneemt. Hieronder een voorbeeld.

zware crop


Stock
Het Eifelgebergte is door de bril van geologen gezien een leisteenplateau. Langs sommige paden in het gebied is dat duidelijk te zien. De schollen leisteen liggen er aan de oppervlakte. Ook dat element hoort daarom in mijn reportage thuis. Dergelijke foto's zijn ook weer heel lang houdbaar in een stock-collectie.

Het doel van dit project is het samenstellen van een fotoreportage over een weinig bekend toeristisch gebied. Maar het verzamelen van stockmateriaal is een duidelijk nevendoel. Wie natuurfotografie beoefent, moet rekening houden met investeringen (tijd, reiskosten) die ver voor het moment van factureren liggen. Dat geldt vooral voor reportages die betrekking hebben op een seizoen. Een herfstreportage maak je nu en wordt eventueel pas volgend jaar oktober gepubliceerd (en betaald). Stockfoto's kunnen dan een additionele inkomstenbron zijn.

leisteen


 • Ed Coenen

  Over de auteur; Ed Coenen
  Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

delen!

reacties (3)

 • tonv
  tonv | maandag 16 november 2009, 00:24Het lijkt me een prachtig gebied voor een mooie bosreportage en de nodige 'wanderspass'. Zeker in de herfst is het fotogeniek door het unieke kleurenpalet zoals jouw foto's dat laten zien. Over stock fotografie kan ik meepraten, begin dit jaar ben ik een samenwerking gestart met een Amerikaanse stock agency en het heeft lang geduurd eer de eerste revenuen kwamen. Of het werkelijk zoden aan de dijk gaat zetten is nog maar de vraag...
 • nldazuu Dave
  nldazuu (Dave) | woensdag 18 november 2009, 19:34Ik ga graag eens met je mee! De opbouw van dit soort fotografie vind ik zelf erg boeiend en je artikel bevestigd de werkwijze voor me, hoewel ik moet bekennen dat stockfotografie wel het laatste is waar ik mee bezig ben! Vooral het gevoel vast te leggen wat je aanspreekt, wat je wilt delen en dat dan proberen weer te geven op uitdagende wijze met beeld is wat me zo aanspreekt in fotografie...zijn er elders foto's van deze reportage te zien?
  In elk geval ik ben benieuwd, lekker prettig leesbaar verhaal overigens.
  //Dave
 • EdC
  Profiel EdC | donderdag 19 november 2009, 21:52@nldazuu. Dave, de complete fotoreportage is voorlopig niet elders te zien, maar zal vast een keer worden gepubliceerd (en dan uiteraard ook niet alle tig foto's). En waarschijnlijk zullen déze dan niet worden gebruikt omdat ze hier al gepubliceerd zijn. Wordt de reportage gepubliceerd dan is de foto 'zware crop' wel bruikbaar, want dat is een klein deel van een groter beeld.

  Als ik jouw portfolio bekijk, dan zie ik ook een aantal potentiële stockfoto's. Alleen noem jij ze niet zo. Zelf wil ik bij elke reportage toch minstens één foto hebben die niet direct gebonden zijn aan de reportage. Die houd ik op voorraad voor gebruik los daarvan.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop compositie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Workshop compositie

"Een foto maken" klinkt zo simpel. Maar in de praktijk wordt aan vele interessante onderwerpen voorbij gelopen omdat de fotograaf ze gewoon niet "ziet". En door de fotograaf die de onderwerpen wel ziet, wordt helaas regelmatig voor een standpunt, compositie en opnametechniek gekozen die tot tegenvallende eindresultaten leidt.

» lees verder

Top artikel

10 tips voor autofotografie

Waarschijnlijk is een auto niet direct het type model dat je voor je camera verwacht te hebben, maar het kan absoluut een interessant en divers onderwerp zijn. Het lijkt wellicht niet zo moeilijk, maar er komt nog aardig wat kijken bij het maken van een goede autofoto. Hierbij tien fotografie tips om de mooiste autofoto's te maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord