Photofacts.nl
17 september 2008, 23:29 | | 8363x gelezen

Roofvogel fotografie bij de Valkenier

Afgelopen zondag zijn we met de fotoclub wezen fotograferen bij een valkenier. Ik had eerder wel eens ergens op een evenement roofvogels gefotografeerd, maar nu hadden we alle rust en tijd om te fotograferen wat en hoe we wilden. De ochtend werd verzorgd door het bedrijf Flying Emotion.

Henri Hommersom, de eigenaar van het bedrijf, heeft zijn website door mijn werkgever laten ontwikkelen. Een tijdje terug was hij op bezoek om wat updates te bespreken en toen kwam hij met het aanbod van een workshop voor mij en Fotoclub Wijchen. Van zo'n aanbod maken we natuurlijk graag gebruik!

Er waren vijf vogels aanwezig deze ochtend, een Woestijn Havik, een Roodstaart Buizerd, een Oeraluil, een Roodpoot Bosuil en een Europese OeHoe. We hadden ook nog geluk met het weer, na een paar druilerige dagen werden we zondag blij verrast door een blauwe hemel en een lekker zonnetje.

Na een kopje koffie konden we de 'modellen' op de foto gaan zetten. Henri konden we daarbij vragen om eventueel vogels te verplaatsen voor bijvoorbeeld een andere achtergrond. Niet dat we echt van die mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, overigens.

Oeraluil


Bovenstaande foto is mijn favoriet van de ochtend. Deze Roodpoot Bosuil Oeraluil vond ik aardig fotogeniek. Een leuke indringende blik.

Vogels in vlucht
Aan het eind van de fotografiesessie kregen we de kans om drie van de de vogels ook nog in vlucht vast te leggen. Dat viel me nog aardig tegen. Ik ben niet zo'n bedreven sportfotograaf, dus snel bewegende onderwerpen vallen me nog wat zwaar.

De camera had ik voor dit doeleinde op AI Servo gezet, de stand waarin de autofocus het onderwerp volgt door het beeld en constant scherp blijft stellen. De ISO, ondanks de mooie zonnige dag, op 400 om hoge sluitersnelheden met een diagframa van 7,1 te halen. In de praktijk viel het echter tegen om een vogel er in vlucht scherp op te zetten.

Roofvogel in vlucht


Je kon voor de foto namelijk mooi tussen de vertrekplaats en de valkenier in gaan zitten. De vogel vloog dan op je af en rakelings over je heen; een mooie positie om foto's te nemen. Blijkbaar vond de autofocus van de camera dit niet zo'n goed idee en waren onscherpe foto's (door een verkeerd focuspunt) het resultaat.

Ik heb overigens de hele ochtend gewerkt met de Canon 70-200mm f/2.8 IS. Dat leek me een geschikt objectief en dat was het ook wel. De rest van mijn objectieven is gewoon in de tas gebleven; wellicht had ik daar nog wat meer in kunnen afwisselen voor wat verschillende type foto's.

Workshop bij de valkenier
Henri biedt deze roofvogelfotografie workshops aan voor geļnteresseerden. Er zijn twee varianten; je kunt bij hem terecht met weinig fotografie ervaring. Henri regelt dan een professionele fotograaf die uitleg en tips geeft over het fotograferen van roofvogels.

Heb je echter al wat meer ervaring dan kun je de hulp van de professionele fotograaf achterwege laten en gewoon zelf aan de slag gaan met de vogels. Henri biedt hiervoor een speciale korting. Momenteel kun je voor 25 euro per persoon (inclusief koffie en iets lekkers) terecht bij Flying Emotion in Faunapark Flakee. Wellicht ook een leuk uitje voor andere fotoclubs.

Video
Sinds vorige week ben ik in het bezit van een videocamera; voornamelijk om Photofacts wat vaker te kunnen optuigen met een videoverslag. Het bezoek aan Flying Emotion was mijn eerste test met deze camera. Mijn videokwaliteiten kunnen nog wat oefening gebruiken, maar hopelijk vinden jullie het een aardige aanvulling op dit artikel.delen!

reacties (11)

 • Henri Hommersom
  Henri Hommersom | donderdag 18 september 2008, 00:04Het is een Oeraluil hierboven, het filmpje geeft je meer gevoel bij deze fotografie ochtend, dit is zeker de moeite waard als aanvulling. Het fotograferen in vlucht is lastiger dan je denkt, daar heb ik dan ook weinig foto's van, een echte uitdaging.

  Fotoclub Wijchen en metname Elja bedankt voor deze aangename ochtend! Ik ben benieuwd naar alle resultaten.

  Henri Hommersom valkenier Flying Emotion
 • Arno
  Arno | donderdag 18 september 2008, 01:40Statiefje gebruiken volgende keer? vrolijk Maakt niet uit is een leuke aanvulling en oefening baart kunst net als met fotografie.
 • Coen Jacobs
  Profiel Coen Jacobs | donderdag 18 september 2008, 09:13Erg leuke foto, ik zou graag meer foto's zien van de vogels. Machtig mooie dieren vind ik deze soorten vogels altijd. vrolijk

  Het filmpje is inderdaad een leuke aanvulling voor je artikelen, ga zo door! Het geeft duidelijk extra waarde aan het hele artikel, want je krijgt veel meer mee van de sfeer die er hangt bij zo'n workshop.
 • antoinette
  antoinette | donderdag 18 september 2008, 10:15hartstikke leuk het filmpje. Ook de foto's zijn goed gelukt.
  Ik weet hoe lastig het is om vogels in hun vlucht
  te fotograferen. Maar de oeral uil is een echt foto model knipoog
 • Charles
  Profiel Charles | donderdag 18 september 2008, 11:00Mooie foto!
  Je ziet het beestje denken, 'Ik zal maar een beetje stilzitten want het is wel voor Photofacts hé!'


 • Robbie Veldwijk
  Profiel Twitter Robbie Veldwijk | donderdag 18 september 2008, 11:16Mooi is het daar hé! Ik las roofvogel fotografie en dacht "leuk" toen las ik valkenier en dacht "cool daar ben ik ook geweest, vroeger!".
 • Alexander
  Profiel Alexander | donderdag 18 september 2008, 12:09Mooie foto's! vrolijk
 • Vincent.Sp
  Vincent.Sp | donderdag 18 september 2008, 14:56Hee elja,
  Die eerste is echt gaaf, doordat alleen het center van het hoofd zo scherp is, geeft het een gaaf effect mee!

  Van die tweede vind ik de achtergrond alleen wat minder.


  gr
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | donderdag 18 september 2008, 19:50Leuk filmpje, geeft wel een extra dimensie aan een artikel. Alleen de aftiteling zou wel iets minder snel mogen.
 • Jan
  Jan | vrijdag 19 september 2008, 18:23Even off-topic, maar roofvogelfotografie lijkt me één woord, niet twee, vermits het een samenstelling is. Doet me een beetje pijn aan de ogen in de titel.
 • Willy van Dreumel
  Willy van Dreumel | vrijdag 19 september 2008, 21:48Hee Elja,

  Ik zit nu met smart te wachten op de lancering van MovieFacts!!
  Even zonder gekheid, hoe beviel het videofilmen? Dat is toch een heel ander vakgebied dan fotografie, hoewel er natuurlijk wel raakvlakken zijn. Voor het overige dient die videocamera natuurlijk niet meer in beeld te komen op fotoclub-evenementen. (Kan het niet laten om even te stangen).

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Flitsen bij natuurfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Flitsen bij natuurfotografie

De term "strobist" is bij portretfotografie al aardig ingeburgerd. Het gaat dan om flitsen met de flitser los van de camera. Maar deze techniek kan natuurlijk ook in de natuur toegepast worden!

» lees verder

Top artikel

De basis van HDR fotografie

HDR fotografie spreekt veel fotografen aan. In eerste instantie worden ze aangetrokken door de bijzondere, vaak wat doorgeslagen, nabewerking van HDR fotos. Dat levert meestal surrealistische foto’s op. Ben je wat langer met HDR fotografie bezig, dan stap je vaak over op een natuurlijkere uitstraling en benader je met je foto het contrastbereik van het menselijk oog.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord