Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

Tegenstellingen in Beijing

woensdag 10 december 2008, 20:04 door | 10.118x gelezen | 4 reacties

Beijing is een stad van tegenstellingen. In een luxueus winkelcentrum op de vijfde verdieping een flesje cola drinken, onderwijl genietend van een gratis nekmassage? No problem, maar realiseer je dan wel dat op de hoek van de straat een oude vrouw smeekt om je bijna lege flesje cola, om die voor 1 cent te kunnen verkopen.

Hoewel de Chinese regering een goede poging had gedaan om tijdens de Olympische Spelen de armoede te verhullen, waren de contouren van maatschappelijke misère soms nog duidelijk zichtbaar. De razendsnel groeiende economie heeft een enorme weerslag op het doorsnee Chinese gezin. Werkdagen van 15 uur zijn geen uitzondering. In hotels slapen receptionistes aan hun balie, om 's ochtends voor uit de kroeg gestrompelde dronken Engelsen met een glimlach en een 'Ni-Hao' de deur open te doen.

Het is dus niet gek dat de gemiddelde Beijinger nogal vermoeid oogt. Een vrije dag wordt daarom ook goed benut. De Verboden Stad is niet alleen een historische trekpleister, maar ook een prima rustplaats.

Verboden stad


Tegelijkertijd hebben de Chinezen veel baat gehad bij de Spelen. Nog nooit had Beijing zoveel toeristen. Iets 'geks' als het Holland Heineken House kenden ze eigenlijk niet, maar oranje t-shirts en petjes waren wel opeens overal te koop.

Zelfs vlakbij de authentieke Chinese Muur kon je oer-Hollandse klompen kopen. Het was dan ook een feest toen alle 300 medewerkers van het HHH besloten richting 'The Great Wall' te gaan. Communicatieproblemen waren er niet: over de prijs van elk product was te onderhandelen. Een rekenmachine werkt grensoverschrijdend.

Niet dat er echt veel gekocht hoefde te worden, want iedere barman, schoonmaker of kok droeg keurig een oranje polo. Het heeft wat gênants, maar het levert wel een mooie plaat op.

De Chinese Muur


Voor de liefhebber: de tweede foto heb ik gemaakt door ongeveer 750 meter verder te gaan staan op de muur.

Wat betreft de eerste foto: ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn met het schieten van foto's van mensen. Persoonlijk heb ik soms een bepaalde gene om 'de plaatselijke bevolking' te fotograferen. Beiden zijn gemaakt met de Canon EOS 400D.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

4 reacties

  1. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 11 december 2008 om 02:26  | reageer

    Ik woon en werk als fotograaf nu bijna vier jaar in Beijing en beaam de tegenstellingen. Inmiddels ben ik eraan gewend maar het eerste half jaar was dat een cultuurshock voor me. Ik fotografeer erg veel in Beijing en met name in oude volkswijken, hutongs en op markten. Zolang je vriendelijk lacht en je foto's laat zien zijn de meeste mensen enthousiast. Natuurlijk ben ik voorzichtig en respecteer altijd hun privacy. Soms ga ik na enkele dagen terug en breng bepaalde mensen een afdruk, tot groot genoegen. De tegenstellingen maakt China sowieso een erg fotogeniek land. Wat de slapende mensen betreft: Chinezen hebben de gewoonte vooral in lunchtijd even een dutje te doen ongeacht waar ze op dat moment zijn. Da's goed voor de gezondheid menen ze...

  2. mreys
    Profiel mreys schreef op donderdag 11 december 2008 om 13:11  | reageer

    Toch wel oppassen wat je filmt/fotografeert. Belgisch journalist werd onlangs in elkaar geslagen omdat hij een reportage had gemaakt over een onderwerp waar de overheid liever geen ruchtbaarheid geeft (aids).
    Dus wat die spelen hebben opgeleverd is me dan toh nog maar de vraag!

  3. tonv
    Profiel tonv schreef op vrijdag 12 december 2008 om 09:27  | reageer

    @mreys:
    Zoals gezegd leef ik inmiddels vier jaar in China en ben naar tien provincies gereisd. Ik heb nog nooit enige hinder of problemen ondervonden en alles gefotografeerd wat ik wilde. China heeft zeker nog een weg te gaan op een aantal fronten maar bepaalde aspecten worden m.i. door westerse media uit hun verband gerukt.

  4. Henri
    Profiel Henri schreef op vrijdag 12 december 2008 om 20:21  | reageer

    Tijdens mijn eerste verre reizen had ik ook wat moeite met het fotograferen van mensen in die landen. Het leek misschien wat "aapjes kijken".
    Ik heb die gène overwonnen (niet zó moeilijk na jaren trouwreportages maken) en fotografeer in alle landen mensen. Wanneer je eerst contact legt en daarna fotografeert is het meestal geen probleem. Soms vraagt men om de foto's en ik regel iets om ze te mailen en desnoods stuur ik wat op.
    Op mijn site en hier staan wat van mijn foto's;

    http://www.wereldshot.nl/henribrands/

    Wanneer je op deze site een account aanmaakt kun je de foto's behoorlijk groot bekijken.

    Helaas werk ik pas ca. 2 1/2 jaar met een 5D en heb dus nog van jaren negatieven in te scannen....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord