Photofacts.nl
24 juli 2010, 23:58 | | 3329x gelezen

Verslag Kelby Photowalk Breda 2010

Vandaag werd de derde wereldwijde Scott Kelby Photowalk gehouden. Gedurende deze dag waren er over de gehele wereld in honderden steden fotografie wandelingen. Daar gingen fotografen er in groepen op uit om samen foto's te maken. De wandelingen werden door lokale fotografen georganiseerd met ondersteuning vanuit Kelby Media.

Zelf was ik aanwezig bij de Photowalk in Breda, georganiseerd door mijn vader. De tocht zou om tien uur beginnen en ik was zo'n half uur eerder al aanwezig. Daarin was ik echter niet de enige, de meeste fotografen waren er op tijd bij. Het was ook een flinke club; maar liefst 48 fotografen hadden zicht ingeschreven. Een drietal kwam niet opdagen, maar er waren ook een paar fotografen bij die zich niet opgegeven hadden.

Dat de club zo groot was kwam voornamelijk doordat mijn vader ook een oproep op het Nikon Club Nederland forum geplaatst had. Die site heeft een vaste schare actieve fotografen die er regelmatig op uit trekken om samen foto's te maken.

Photowalk Leader Jac had netjes een routebeschrijving gemaakt bestaande uit een kaartje met daarbij kort stukjes tekst over de locaties waar je langs zou komen. Zo kon iedereen de route op zich ook zelfstandig lopen en hoefde niet heel de groep bij elkaar te blijven. Dat zou waarschijnlijk ook lastig geweest zijn.

Fotografen trekken door het park


Om klokslag tien uur was iedereen al aanwezig en vertrok de groep vanaf het station richting het centrum van Breda. Een ware invasie van fotografen trok zo door het park. Prachtig om te zien hoe de groep zich in het park opbrak en dat alles en iedereen gefotografeerd werd. Andere wandelaars vroegen zich hardop af wat er aan de hand was.

De tocht bracht ons langs veel verschillende soorten locaties op een route van amper drie kilometer. Toch mooi dat je daarin veel variatie kunt hebben van rustig park tot drukke winkelpassage. Ook een bezoekje aan de grote kerk aan het marktplein was in de route opgenomen.

Afgelopen week heb ik de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Na 200 kilometer had ik niet veel zin om met een stevige rugzak vol fotoapparatuur door de stad te sjouwen. Ik heb het dus simpel gehouden met mijn camerabody en een 50mm objectief. Op zich vind ik het vaak wel leuk om me op zulke dagen te beperken met één objectief. Daardoor moet je vaak net andere foto's maken als je gewend bent.

In principe was er zo'n drie uur uitgetrokken voor de tocht, maar amper twee uur waren ik en wat andere fotografen al op het terrasje bij het eindpunt aangekomen. Heel veel foto's heb ik uiteindelijk niet gemaakt (35 stuks), wat dat betreft is zo'n stad niet helemaal mijn onderwerp.

Met het prachtige weer op een terrasje hangen en met andere fotografen kletsen is echter minstens zo leuk als het fotograferen zelf.

Winkelpassage


delen!

reacties (12)

 • tonv
  Profiel tonv | zondag 25 juli 2010, 05:10Bij de aanhef van het blog vroeg ik me af: wat is in hemelsnaam de verdienste van deze man dat er een wereldwijde photo walk naar wordt vernoemd? Begrijp me niet verkeerd, dat doet verder helemaal niets af aan de happening waar veel fotografen blijkbaar dik plezier aan beleven.

  Misschien komt het wel omdat ik een aversie heb tegen die oh zo Amerikaanse Photoshop-Paus ofwel de vleesgeworden marketing. Waarom roept er nou niemand dat die eer Henri Cartier Bresson ten deel moet vallen of misschien onze Ed van der Elsken? Die verdienen het toch veel meer!
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | zondag 25 juli 2010, 10:54Leuk evenement lijkt me. Maar kan die Scott Kelby eigenlijk wel fotograferen?
 • Niels
  Niels | zondag 25 juli 2010, 11:10Elja, jij bent toch ook lid van een fotoclub??. doen ze dat daar ook van dit soort wandelingen, zo ja, waarom hebben we dit dan nog niet op het form gezien.

  Niels
 • jeroenidema
  Profiel jeroenidema | zondag 25 juli 2010, 11:58Het is inderdaad een heleboel marketing maar ondertussen organiseert hij wel een evenement waar jaarlijks meer dan 30000 mensen veel plezier aan beleven. Dat doet hij helemaal gratis en je kan nog echte prijzen winnen ook. Daar lijkt me weinig mis mee. Op deze manier zorgt hij er wel voor dat mensen naar buiten gaan met hun camera, actief zijn met anderen en dat soms ook blijven. Vorig jaar gaf hij 900 boeken weg, kregen de 900 walkleaders meen ik ook een boek en waren er 11 winnaars met een heel aardig prijzenpakket. Zoiets organiseren kan niet eens zonder marketing.
 • PSpotter
  Profiel PSpotter | zondag 25 juli 2010, 12:02Is het resultaat binnenkort nog ergens te zien?
  Altijd leuk de verschillen te bekijken van diverse fotografen.
 • Michael
  Profiel Twitter Michael | zondag 25 juli 2010, 16:15En dat een dag na de vierdaagse waar je 200 kilometer gelopen hebt! Heb je nog voeten over?
 • Jac Trum
  Profiel Twitter Jac Trum | zondag 25 juli 2010, 19:16Het was een erg leuke dag. Ik heb een Twitterpagina geopend waarop ik hoop dat de meeste fotografen wat foto's plaatsen. Ik heb net even gekeken en er staan er al aardig wat op. Erg leuk! Zoek onder Photowalk Breda.
 • Jac Trum
  Profiel Twitter Jac Trum | zondag 25 juli 2010, 19:21Ik bedoelde natuurlijk een Flickrpagina vrolijk
 • ImgSensors
  Profiel ImgSensors | zondag 25 juli 2010, 20:51Vind je architectuur foto erg mooi en ben daarom nieuwsgierig welk gebouw het is en of er ook een link naar de Photowalk Breda Flikrpagina beschikbaar kan worden gesteld.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zondag 25 juli 2010, 22:09Die foto van mij is genomen in Winkelcentrum de Barones.
  Even wat linkjes voor de Breda's Photowalk:

  - Topic bij het Nikon Club Forum
  - Foto's van de Walk bij Bredavandaag.nl
 • ImgSensors
  Profiel ImgSensors | maandag 26 juli 2010, 13:52@Elja Trum: Na het zien de 'gewone' beelden van het winkelcentrum heb ik zelfs meer waardeering voor je interpretatie ervan. Vind licht, lijnen en kleur van je foto een zeer boeiend geheel vormen.
  Dank voor het antwoord.
 • marijkef
  marijkef | dinsdag 27 juli 2010, 10:28@Elja,
  Dankzij jouw berichtje van vorige week heb in Livorno aan de photowalk meegedaan. Was een bijzondere ervaring, de eerste keer dat ik samen met andere fotografen op stap ging...

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Fotografiecursus gevorderden
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 199.00

Fotografiecursus gevorderden

Leer nog meer over fotografie…
De basisbegrippen van het fotograferen met een spiegelreflex camera zijn u bekend. Maar nu wilt u meer. Schrijf u dan in voor de cursus fotografie voor gevorderden.

» lees verder

Top artikel

8 tips voor een perfecte achtergrond bij portretten

Een bekend probleem bij veel (beginnende) fotografen zit niet zozeer in het hoofdonderwerp, maar juist in wat daar omheen gebeurt: door de compositie staat je model te centraal, of de omgeving leidt te veel af. Daarom: een aantal tips voor een perfecte achtergrond bij je portretten!

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord