100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Alles over generatief vullen in Photoshop Beta

donderdag 1 juni 2023, 16:32 door | 2.615x gelezen | 4 reacties

Met de komst van generatief vullen is er heel wat commotie ontstaan in de fotowereld. Dat is bijzonder, want het is niet echt iets nieuws. Er worden nu op voorhand al vraagtekens geplaatst bij foto's. Is het echt, of is het nep? Is generatief vullen een goede ontwikkeling? Of toch niet?

Het is grappig dat er vergeten wordt dat het manipuleren van een foto niet nieuw is. Zelfs in de doka gebeurde het, en met de digitale fotografie is het alleen maar eenvoudiger geworden. We gebruiken clone brushes en vullen met behoudt van inhoud. Generatief vullen is gewoon het volgende stapje.

Generative fill photoshop banner

Toeristen uit een foto halen kon altijd al in Photoshop. Generatief vullen maakt het nu een stuk eenvoudiger. Dat is toch mooi?

Wie films kijkt weet dat er hele werelden worden gegenereerd uit het niets. Soms is het nauwelijks van echt te onderscheiden. Met foto's kan hetzelfde gedaan worden, en dat gebeurd ook al decennia. Dit proces was ooit een langdurig en nauwkeurig werk dat heel wat Photoshop expertise nodig had.

Met generatief vullen is het eenvoudiger geworden. We kunnen met behulp van selecties en sleutelwoorden de zogenaamde kunstmatige intelligentie opdragen een beeld te bouwen dat nooit bestaan heeft, en nooit zal bestaan. Het is een digitaal schilderwerk dat fotorealistisch is.

Not real generative fill

Een verzonnen wereld uit het niets creëeren was altijd al mogelijk, maar het was veel werk. Het is eenvoudiger geworden met generatief vullen.

Generatief vullen is meer dan dat. Een beeld opbouwen is slechts één aspect. Net zo goed als het toevoegen van beeldelementen een ander aspect is. Misschien heb je dit zelf ook al eens gedaan door de lucht in een foto te vervangen. Generatief vullen gaat daarin alleen maar een stapje verder.

Toevoegen van beeldelementen is niet het enige wat mogelijk is. De ware kracht voor fotografie is niet het toevoegen of veranderen van beeldelementen, het is het verwijderen van storende beeldelementen.

Je hebt ongetwijfeld wel foto's waar je met pijn en moeite storende elementen uit weggehaald hebt. Het is soms uren werk met een clone-brush tool. Hoe blij waren we met de komst van vullen met behoud van inhoud, waarbij de slimme algoritmes van de software een vervangende inhoud creëerde. Generatief vullen is slechts de volgende handige stap.

Removing objects 1 generative fill

Heb je een vakantiefoto waar storende elementen in zijn, zoals deze toeristen? Ze zijn nu eenvoudig weg te halen. Dat was altijd al mogelijk in Photoshop, maar niet zo automatisch als nu.

Gebruik generatief vullen om storende elementen uit je foto weg te halen. De andere toeristen in een vakantiefoto, een lantaarnpaal of prullenbak, of een hoogspanningsmast aan de horizon. Dat was ooit veel werk, nu is het in een handomdraai gedaan. Dat is toch fantastisch?

Removing objects 2 original

Generatief vullen heeft de ruimte die de toeristen innamen gevuld met niet bestaande content. Het is niet hoe het in de werkelijkheid eruit ziet, maar slechts een benadering. Ik heb ook de wolken vervangen om het iets speelser te maken.

Je kunt een lampstatief met flitser eenvoudig uit je strobist foto weghalen, of een nooduitgang bordje uit een trouwfoto. Desnoods vul je de witte randen in, die ontstaan zijn doordat je de foto moest roteren voor een rechte horizon.

Generative fill lampstatief

Echt praktisch gebruik van generatief vullen. Dit deden we al zonder deze nieuwe functie, maar het is nu eenvoudiger.

Heb je een liggende foto die je liever staand wilt hebben? Dat kan ook. Generatief vullen kan invulling geven voor de missende pixels. Zo kan je ook een staande foto liggend maken. Natuurlijk had je beter ter plekke een goede keuze voor compositie kunnen maken.

Voeg desnoods foto's samen. Passen ze niet goed op elkaar, dan kan generatief vullen je helpen door het naadloos op elkaar aan te sluiten. Je moet de juiste foto's wel bij elkaar zoeken en de belichting op voorhand op elkaar afstemmen. Anders werkt het niet overtuigend.

Merging generative fill

Voeg eenvoudig twee verschillende foto's samen. Of het realistisch wordt hangt af van jouw keuze van foto's. Je kunt ook een mislukte panorama repareren, als je wilt.

De inhoud die gegenereerd wordt is nooit echt. Het is niet een enkele bestaande foto die ervoor gebruikt wordt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat er stukken van een bestaande foto met copyright in je beeld verschijnt.

Generatief vullen maakt volledig nieuwe content uit al die beeldinformatie die ter beschikking is. Je kunt het proces sturen door de juiste selectie te maken, met de goede grootte en vorm. Je kunt sleutelwoorden geven om te bepalen wat er moet komen.

Het huidige generatief vullen heeft beperkingen. Zo kan je vooralsnog geen grotere content genereren dan 1080 x 1080 pixels, iets wat snel over het hoofd gezien wordt. Is het deel dat je wilt invullen groter, dan wordt die 1080x1080 pixels opgerekt.

Gezichten en ledematen is iets wat ook nogal eens fout gaat. Verhoudingen kloppen niet, of vingers en gezichten zien er niet realistisch uit. Ook dieren kunnen misvormd zijn, of rare houdingen en kleuren krijgen.

Generative fill differences

Generatief vullen is geen echte slimme software. Was het dan wel, dan zou de verhouding van de lichaamsdelen altijd goed kloppen, en dat doet het in de eerste twee voorbeelden niet. Maar desondanks is veel mogelijk.

Ben je op zoek naar een echt fotorealistisch resultaat, dan moet je nog altijd zelf de content verder aanpassen. Het is mooi op postzegelformaat, maar niet op hoge resoluties. Dit zal nog wel beter worden in de komende jaren, maar we zijn er nog niet.

We hoeven als fotograaf niet bang te zijn dat generatief vullen ons bestaan bedreigt. Het is nu nog een nieuwigheid waar iedereen mee speelt, waar veel lol aan beleefd wordt.

Maar als het nieuwtje eraf is zal het gewoon een bewerkingsmogelijkheid zijn zoals alle andere. Degene die al zogenaamde nep-foto's maakte, zal dat nog steeds blijven doen, zij het met iets meer gemak.

Wij als fotograaf moeten functies zoals generatief vullen zeker wel toejuichen. We kunnen nog makkelijker en sneller storende elementen weghalen, of lege ruimte invullen wanneer je moeten roteren. Dat deden we al, maar het wordt minder tijdrovend.

Willen je als fotograaf dan toch de werkelijkheid van de foto veranderen, of het geheel mooier maken dan het was? Dan kan dat eenvoudiger dan ooit. Mits we op de details letten.

Creating generative fill

Maak je foto interessanter door het toevoegen van objecten. Wees er wel eerlijk over en doe niet alsof het echt was. Let ook op het resultaat, want een oplettende kijker zal zien dat de reflectie compleet fout is.

Verander je de foto, wees er dan ook eerlijk over. Dat zal je namelijk sieren. Het maakt je zeker niet een slechte fotograaf, het maakt je een beeldenmaker met een eigen stijl en visie. Zo lang je maar niet doet alsof het allemaal echt is.

Generatief vullen is een mooie optie waar zeker veel nuttige toepassingen uit zullen voortvloeien. Het moet echter eerst nog uit de Photoshop Beta komen. Dan pas zullen we zien hoe functioneel het wordt. Ik heb een uitgebreide video gemaakt waarin ik generatief vullen in vrijwel alle aspecten uitleg.


Wat vind jij van generatief vullen? Is het een leuke gimmick, een bedreiging voor fotografie, of een nieuw speeltje waar de nieuwigheid al snel vanaf zal gaan? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

4 reacties

  1. kok.f@ziggo.nl
    Profiel kok.f@ziggo.nl schreef op zaterdag 3 juni 2023 om 11:31  | reageer

    100% eens met dit verhaal. Eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. Het grootste verschil is dat dit soort manipulaties vroeger specialistisch vakwerk was, zeker in de doka tijd. Nu kan bij wijze van spreken iedereen het voor elkaar krijgen. Het is in het begin leuk om er allerlei speelse dingen mee te doen, zoals bijvoorbeeld een kameel in de huiskamer zetten. Dit soort speelse dingen zijn echter niet de hoofdzaak, daar gaat lol wel vanaf. Het helpt wel om de techniek in de vingers te krijgen. Veel belangrijker is dat je allerlei verbeteringen en subtiele wijzigingen nu snel, eenvoudig en ook geloofwaardig kunt toepassen. En ja, eerlijkheid duurt het langst, maak er dus geen geheim van als je dit soort dingen doet en wek niet de suggestie dat je de foto zo origineel hebt genomen. Journalistiek of documentair is dat helemaal uit den boze. Bij creatieve fotografie siert de eerlijkheid ook de maker van het beeld.

  2. Fons Bitter
    Fons Bitter schreef op dinsdag 6 juni 2023 om 13:08  | reageer

    Binnenkort heb helemaal geen dure camera meer nodig om foto's te maken. Je tikt een paar kernwoorden en termen in en je foto rolt zo uit je AI systeem...Toch?

  3. FonsBitter
    Profiel FonsBitter schreef op dinsdag 6 juni 2023 om 13:11  | reageer

    Binnenkort heb helemaal geen dure camera meer nodig om foto's te maken. Je tikt een paar kernwoorden en -termen in en je foto rolt zo uit je AI systeem...Toch?

  4. Chris
    Chris schreef op dinsdag 6 juni 2023 om 15:05  | reageer

    Plezant om mee te spelen. Ik knutsel graag maar dat staat er dan ook altijd bij of het is zo fantastisch dat het wel op valt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord