Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Reflecties in brillenglazen vermijden of verwijderen

zaterdag 23 februari 2019, 20:02 door | 36.237x gelezen | 7 reacties

Het is altijd een droevig moment als je ontdekt dat er ongewenste reflecties zijn in iemands brilglazen! Het beste is natuurlijk om dit te voorkomen, maar soms lukt dat eenvoudigweg niet.

In dit artikel laat ik zien wat de standaard truc is om reflecties in brillenglazen te voorkomen en als dit niet lukt, hoe je ze dan kunt verwijderen met Photoshop.

Reflecties brillenglazen storend


Reflecties voorkomen


Als je met studiolampen werkt, zet deze dan zo min mogelijk op ooghoogte. Als je dat namelijk doet weerkaatst het licht recht in de bril en krijg je die lelijke witte reflecties op het glas.

Zet je licht dus iets hoger dan je model zodat het licht echt vanaf boven naar beneden schijnt. Je bent dan meteen je reflectie kwijt.

Hoek van inval is hoek van uitval. Dit kun je ook teruglezen in het artikel van Frank Doorhof. Licht beweegt zich alleen in rechte lijnen. Brillen weerkaatsen het licht net zoals een spiegel. Als je dus weet waar het licht de bril raakt, kun je daar rekening mee houden en de hoek van uitval ontwijken.

Laat je model dus niet in het licht kijken zodat de hoek van inval zeker geen hoek van uitval is. Wat ook goed helpt is je model iets naar beneden laten kijken.

Meestal heb je je softboxen wat schuin staan, aan weerskanten van je model. De reflectie loopt dan in ieder geval niet dwars door het oog heen, maar zit wat meer aan de zijkant. Daar is hij ook gemakkelijker te verwijderen.

Reflecties brillenglazen voorkomen


Vaak zie je bij brildragers de schaduw van de pootjes of het montuur door het gezicht lopen. Soms zelfs recht door het oog... Als je je model verder weg zet van de lichtbron of je gebruikt een lichtvormer zoals een softbox, dan kun je het licht wat dempen en het licht en dus ook de schaduwen wat verzachten.

Reflecties verwijderen met Photoshop


Voor deze techniek, moet je ervoor zorgen dat er één oog vrij is van reflecties, zodat je dat kunt gebruiken om te kopiëren naar het andere oog.

Je stelt onderstaande kloon-instellingen in in Photoshop:
Bedekking: 100% (maar mag ook wat lager), Vloeisnelheid voor streek: 100%, Uitgelijnd: aan, Monster: Huidige en Onderliggend

Om naar het dialoogvenster te gaan van de kloonstempel, ga je naar Venster "Bron klonen". Check of onderstaande instellingen zijn ingeschakeld: Schakel "Bedekking tonen" in om een voorbeeld van wat je gaat klonen zichtbaar te maken.

Vink "Bedekking omkeren" aan, zodat het klonen horizontaal wordt omgedraaid. Schalen van hoogte en breedte zet je op 100%.

Reflectie brillenglazen verwijderen


Vervolgens kun je beginnen met het klonen van stukjes van het rechter- naar het linkeroog. Zorg er wel voor dat de uitlijning van de bril zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Het kloonvoorbeeld is een goede hulp voor dit uitlijnen.

Eventueel kun je ook laagmaskers gebruiken om alle gebieden die te veel werden gekloond ongedaan te maken met een zwart penseel.

Reflectie brillenglazen wegwerken bena


Vaak geeft het kloonstempel de beste resultaten. Helemaal perfect zal het nooit worden, want je moet iets gaan terug-creëren dat er niet is!

Als het clone-tool ook niet tot de gewenste resultaten leidt en je hebt in ieder geval één 'goed' oog, dan zou je ook het in te vullen stukje uit het goede oog kunnen selecteren met het lassotool.

Je kopieert en plakt dit stukje en je spiegelt en draait het met behulp van het 'vrije vorm' tool totdat het precies op het door de reflectie ontbrekende stukje oog valt.

Meer of betere tips?


Het blijft natuurlijk behelpen en helemaal perfect zul je het niet krijgen (ik tenminste niet). Het blijft een lastig euvel om te verhelpen.

Mocht iemand betere tips hebben, dan zijn we natuurlijk heel blij als je ze even zou willen delen in de comments!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

7 reacties

  1. Jan Kleinjan
    Jan Kleinjan schreef op dinsdag 26 februari 2019 om 11:41  | reageer

    Waarom zou je brilreflecties willen verwijderen? Een brillenglas zonder enige reflectie oogt doods en vlak, zonder enige diepte. Lijkt nergens op, vind ik.
    Natuurlijk, iedereen fotografeert op zijn eigen manier en dat hoort ook zo. Mijn manier is om naderhand in Lightroom de foto precies zo te krijgen als wat ik zag toen ik die foto maakte. Hoe zag de lucht eruit, wat was de kleur van het water, welke reflecties zag ik. Dát vind ik spannend, om de eerdere werkelijkheid terug te vinden op mijn uiteindelijke foto.
    Dus voor mij geen polaroidfilter, ben je gek? Die schittering hóórt op dat water of op dat brillenglas.
    En zo doen we het allemaal op onze eigen manier en dat is leuk.

  2. Jan Kleinjan
    Jan Kleinjan schreef op dinsdag 26 februari 2019 om 11:51  | reageer

    Waarom reflecties verwijderen van een brillenglas. Als je dat doet slaat de boel dood, geen gezicht.
    Iedereen fotografeert op zijn eigen manier en zo hoort het ook natuurlijk.
    Ik probeer in Lightroom de foto uiteindelijk precies zo eruit te laten zien als wat ik zag toen ik die foto maakte. Een hele klus vaak, want: wat was de kleur van de wolken, het water enz.
    Dus voor mij geen polaroidfilter, ben je gek? Die schittering hóórt op dat water, op dat brillenglas. En zo doen we het ieder op zijn eigen wijs en zo hoort het ook.

    Vriendelijke groet,
    Jan Kleinjan
    Zwolle.

  3. Richard
    Richard schreef op dinsdag 26 februari 2019 om 15:01  | reageer

    Je kun je model ook een bril zonder glazen laten opzetten.
    Dan heb je geen reflectie meer.

  4. Kees
    Kees schreef op dinsdag 26 februari 2019 om 16:07  | reageer

    Is dit ook mogelijk met LR ?

  5. gast schreef op dinsdag 26 februari 2019 om 18:46  | reageer

    @Jan Kleinjan: een natuurlijke schittering vind ik wel iets anders dan lelijke softboxen als reflectie in brillenglazen.. Je moet het alleen weghalen als het je stoort hoor, geen must.

    @Kees: met Lightroom zou ik het niet weten, ik denk het eigenlijk niet.

  6. Fotogroep Klazienaveen
    Fotogroep Klazienaveen schreef op dinsdag 26 februari 2019 om 19:18  | reageer

    Als het om een portret gaat, kun je eerst het model zonder bril fotograferen en later met bril. in Photoshop leg je de laag zonder bril onder en poets je in bovenste laag de bril de glazen weg.

  7. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 26 februari 2019 om 19:26  | reageer

    @Fotogroep Klazinaveen: bedankt, goeie tip!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Photoshop Tips

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord