Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

De Nikon Z fc. Heeft het vintage uiterlijk meerwaarde?

vrijdag 1 oktober 2021, 22:44 door | 3.878x gelezen | 12 reacties

Nikon heeft de Nikon Z fc uitgebracht. Een mirrorless camera die wat uiterlijk betreft op een oude Nikon FM of Nikon FE lijkt. Nu is de vraag: heeft dat ouderwetse uiterlijk meerwaarde? Ik kreeg twee Nikon Z fc camera's voor een review en om deze vraag te beantwoorden.

Wie in het analoge tijdperk gefotografeerd heeft of het leuk vindt om oude camera's te sparen, zal ongetwijfeld de instelwielen herkennen. Een ring op het objectief om het diafragma in te stellen en een ring op de camera om de sluitertijd in te stellen.

Er zit een zekere logica in deze lay-out. Het diafragma zit in het objectief, dus het is logisch om die instelling ook op het objectief te doen. De sluitertijd zit in de camera, dus die moet op de camera ingesteld worden. Dat maakte het instellen redelijk intuïtief.

Sized NH20210808 160103

De diafragmaring op het objectief vertelt dat je de lensopening in het objectief aanpast. Logisch, toch?

De ISO bestond niet als dusdanig. Hoewel de term ook toen gebruikt werd, was ASA de afkorting voor de gevoeligheid van de film in de camera. Eenmaal gekozen stond die vast gedurende 12, 24 of 36 foto's.

Wie zich een halfautomatische camera kon permitteren had ook een EV-instelknop, die het mogelijk maakte om een of meer lichtwaarden (stops) af te wijken van wat de camera aan belichting mat en instelde.

Al die dingen zijn met de digitale camera verborgen onder knopjes en wieltjes die geen zichtbare instelling meer laten zien. Alles wordt afgelezen van een LCD scherm en het zijn waarden geworden die niet meer zo makkelijk als intuïtief gezien worden.

Nando 2nd camera panasonic

Allerlei knoppen waarmee je instellingen doet bij elkaar. De informatie op het scherm moet je vertalen naar wat het doet. In feite kan dit lastig zijn voor het begrip. In dit voorbeeld zie je een Panasonic Lumix camera.


De Nikon Z fc



Nikon heeft een moderne mirrorless camera in een oud jasje gestopt. Dit is de Nikon Z fc geworden, een camera met een APS-C sensor - een cropcamera dus - die er uitziet als een oude Nikon FE of Nikon FM. Kortom, wederom met de instelwieltjes als vanouds.

Sized NH20210808 152723

Analoog en digitaal broederlijk naast elkaar. Zoek de verschillen.

Dit is niet nieuw. De fabrikant bracht jaren geleden al een Nikon Df uit, een camera die helaas niet erg populair is geworden. Maar wie deze camera kon waarderen had er een uitstekende camera aan met een goed kwalitatief beeld.

Sized NH20210810 164012

Een vintage uiterlijk vroeg bij mij om op een ouderwetse manier te fotograferen. Ik koos zelfs voor het fotograferen in jpeg.

Ook andere fabrikanten grepen terug naar een oud uiterlijk. Met name Fujifilm is populair juist vanwege de 'ouderwetse' uitstraling van veel van hun camera's.

Nikon is met de Z fc echter een stapje verder gegaan door het hele design van de body op die eerder genoemde FE- en FM-modellen te baseren.

Sized NH20210808 152532

De Nikon Z fc naast de Nikon FE, een camera waar het design van de eerstgenoemde op gebaseerd is.

Ik heb de camera heel uitgebreid gereviewed voor Cameraland.nl, in samenwerking met Nikon zelf. Ben je geïnteresseerd in die review, kijk dan op de website van Cameraland.nl. In dit artikel wil ik wat nader induiken op het uiterlijk en het nut daarvan. Vandaar mijn uitgebreide intro.

Gebruik van instellingen op de Nikon Z fc


Even terug naar het gebruik van de instellingen. De belichting stel je in met diafragma en sluitertijd. Door een diafragmaring op het objectief te hebben is het vanzelfsprekend dat je een lensopening verandert. Met een sluitertijdring op de camera, is het direct duidelijk wat je daarmee instelt.

Breng deze terug naar de digitale camera en de fotograaf - met name de beginnende fotograaf - zal veel sneller doorhebben welke instelling wat doet. De instellingen hebben een plek gekregen.

Natuurlijk is tegenwoordig de ISO per foto in te stellen. Het is dus logisch om een terugwikkelhendel te vervangen voor een ISO-instelwiel. De transporthendel is vervangen door een mooi belichtingscorrectiewiel.

Sized NH20210808 155257

Geen terugwikkelmogelijkheid voor fotorolletjes, maar een ISO-instelwiel.

En zo is de Nikon Z fc geboren. Een ISO-instelwiel, een sluitertijdeninstelwiel, een belichtingscorrectiewiel, maar geen diafragma-instelring. Dit is zoals het in digitale camera's gewoon is, in te stellen met een half verzonken instelwiel aan de voorzijde van de camera.

Afgezien van het diafragma is de Nikon Z fc dus als een ouderwetse, vintage camera te gebruiken. Juist dat maakt deze nieuwe digitale mirrorless camera zo leuk. Je hebt overigens nog steeds alle gemakken van de moderne technieken ter beschikking, en dus ook de mogelijkheden.

Wist je dat met een eenvoudige instelling de camera volledig als een moderne camera werkt? De 1/3 step waarde op de sluitertijdenring vergrendeld de ring, waarna je met de verzonken instelwieltjes zowel diafragma als sluitertijd kunt wijzigen.

Sized NH20210808 155924(1)

Kies voor de 1/3 step instelling op het sluitertijdenwiel, en je kan dan de instelwieltjes gebruiken voor het kiezen van je sluitertijd.

Het uiterlijk zelf


Hoewel het een moderne camera is, wijkt het uiterlijk veel van de moderne vormgeving af. Niet alleen wat instelwieltjes betreft. De body heeft dezelfde vorm als de Nikon FE en FM. Dat wil zeggen, zonder een opvallende handgrip. De body is recht, hoekig, en niet naar je hand gevormd.

Dit is natuurlijk de charme van de camera en noodzakelijk om hem op die oude camera's te laten lijken. Toch is het wennen als je de moderne camera's gewend bent. De grip is beduidend minder.

Sized NH20210808 154053

Het ouderwetse uiterlijk betekent dat de ergonomische gemakken van tegenwoordig niet of slechts deels aanwezig zijn. Dat hoeft echter geen probleem te zijn.

Ik kan me voorstellen dat mensen met grote handen dit minder prettig vinden. Daarom heeft Nikon een grip aangekondigd die dit euvel verhelpt. Maar het zal wel de vorm en het uiterlijk doen afwijken van de camera's waar de Nikon Z fc op gebaseerd is.

Wat voor zin heeft dit ouderwetse uiterlijk?


En nu de grote vraag. Wat voor zin heeft dit uiterlijk? Is het slechts een modegril, een manier voor sommige fotoliefhebbers op te vallen? Of verandert het de manier van cameragebruik en fotograferen?

Bij het gebruik van de camera was het heel aantrekkelijk om weer alles handmatig in te stellen. Ik heb zelfs het LCD-touchscreen helemaal dichtgeklapt zodat ik het niet kon gebruiken. Het voelde aan alsof ik een analoge camera in handen had en zo meer bewust bezig was met het maken van beelden.

Sized NH20210810 164756 2

Straatfotografie met de Nikon Z fc was leuk om te doen. Fotograferen in jpeg, met de monochroom beeldstijl ingesteld. Het is net alsof je een zwartwit filmpje in je digitale camera hebt.

Dit is natuurlijk heel persoonlijk, en niet iedereen zal daarvan gecharmeerd zijn. Het is mijns inziens ook geen camera voor snelle fotografie, veel beelden schieten en echt professioneel werk - hoewel dat natuurlijk wel kan.

Het is een camera om heerlijk mee te fotograferen, om met fotografie bezig te zijn. De instelwieltjes die je ter beschikking hebt helpen daarmee. Alleen is het jammer dat er geen diafragmaring op de objectieven zit. Dat is dan een gemis.

Sized NH20210808 155332

Het is jammer dat er geen diafragmaring op de objectieven zit. Je moet het doen met een onooglijk LCD-scherm om je diafragma af te lezen. Tenzij je het grote LCD-scherm gebruikt, of je EVF.

De camera is modern. Je hebt een mooie resolutiesensor met een fantastisch dynamisch bereik. De camera is met 11 frames per seconde snel en de autofocus omvat oog-AF en gezichts-AF voor snel en accuraat scherpstellen.

De camera biedt timelapse, interval, focus stacking, HDR en dubbele opnamen. Alles kan naar wens ingesteld worden en er is een volledig kantelbaar touchscreen ter beschikking, ideaal voor content creators die zo nu en dan een korte video willen maken.

Zijn er minpunten? Natuurlijk, net zoals alle camera's zijn er dingen die beter zouden kunnen. Lees in de review op de website van Cameraland.nl over de plus- en minpunten.

Sized NH20210808 153319

De Nikon Z fc is een moderne digitale camera, met een kantelbaar scherm en uitgebreide functies die via het menu in te stellen zijn. Het is heel anders dan vroeger, met een fotorolletje.

Conclusie


Of de camera voor jou geschikt is, dat kun je natuurlijk alleen zelf beantwoorden. Ik vond de Nikon Z fc prettig in het gebruik, mede door de fysieke sluitertijdenknop.

Bovendien wil het oog ook wat. Een camera mag er best wel mooi en aantrekkelijk uitzien. De Nikon Z fc is dan ook een camera waarmee je gezien mag worden.

Kortom, ik vind het vintage uiterlijk een meerwaarde. Maar wel voor de liefhebber die heerlijk met zijn fotografie bezig wil zijn.

Sized NH20210805 083349

Fotograferen met de Nikon Z fc was leuk. Ik zie zeker wel meerwaarde in het ouderwetse uiterlijk en (deels) ouderwetse instelmogelijkheden. Maar het is niet voor iedereen geschikt.

Wat vind jij van een camera die op deze manier gebaseerd is op zijn verre voorlopers? Zie je het als een modegril, of vind je het meer dan dat? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Ik kijk uit naar je mening.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

12 reacties

  1. Aart Van wijk
    Aart Van wijk schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 11:11  | reageer

    Ziet er geweldig uit. heb er het geld niet voor, anders haalde ik er subiet een.

  2. Freddy Van Erp
    Freddy Van Erp schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 12:08  | reageer

    Wat NIKON hierboven doet kennen we al lang!
    Olympus is met deze vormgeving niet aan zijn proefstuk toe als het gaat om uiterlijk. Bovendien zelfs veel mooier dan deze NIKON.
    Wat me tegenwoordig opvalt dat Olympus (of nu OMDS) zowat overal "het vergeten kind" is geworden. Wat zeker onverdiend is!

  3. Bertus Klarenbeek
    Bertus Klarenbeek schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 12:35  | reageer

    Ik ben opgegroeid in het analoge tijdperk en had een Nikormat ftn inmiddels fotografeer ik al ongeveer 20 jaar digitaal en heb ook een Nikon D810 en die bevalt mij prima maar toen ik de aankondiging zag van de Nikon Zfc begon mijn hart toch echt sneller te kloppen en heb hem direct besteld. Inmiddels heb ik hem nu ongeveer 2 maanden en hinderen foto’s verder en ben er zeer blij mee, het is weer echt ouderwets fotograferen en je ziet wat je doet. In principe zou eigen iedereen de basisprincipes moeten leren en op deze manier is dat mogelijk.
    Ik ben erg enthousiast over de Nikon Zfc.

  4. Guy Ackermans
    Guy Ackermans schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 13:27  | reageer

    Grappig dat dit opeens als een Nikon-noviteit wordt gezien. Ik fotografeer al jaren met Fujifilm ...

  5. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 13:50  | reageer

    @Freddy: mooi vinden is subjectief. Wat jij vindt, hoeft een ander niet te vinden. Dat Olympus niet veel in het nieuws komt is vanzelfsprekend. Ze blijven momenteel erg achter in het uitbrengen van nieuwe camera's (voor zover ik weet). Dat wil niet zeggen dat het geen goede camera's zijn, zeer zeker niet. Er valt alleen zo weinig over te schrijven.

  6. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 13:53  | reageer

    @Guy Ackermans: Het is geen Nikon noviteit, het is gewoon een nieuwe camera die gebaseerd is op die oude modellen. Of het meerwaarde heeft, dat uiterlijk, dat is de vraag.
    Fujifilm heeft dit idee al geruime tijd, en dat juich ik toe. Zeker de diafragmaring op de objectieven maakt het nog intuïtiever. Dit mis ik bij Nikon.
    Overigens, Fujifilm neigt ernaar om van deze 'analoge look' af te stappen. De wieltjes verdwijnen weer...

  7. Paul Laarman
    Paul Laarman schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 14:00  | reageer

    De Olympus systeemcamera (OM-D) is er al lang. Ik fotografeer al sinds 1973 met Olympus OM-1. Dus voor mij was de Olympus OM-D E-M een logische keuze bij de overschakeling naar digitaal. Ten onrechte is deze camera niet meer zo populair terwijl de reviews juist zeer lovend zijn.

  8. Nando
    Profiel Nando schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 17:00  | reageer

    @Paul Laarman:
    Ik heb al eens nagedacht waarom Olympus zo achterblijft in het nieuws en in de aandacht alom. Nu rommelt het achter de schermen wel, bij deze fabrikant, naar wat ik begrepen heb. Misschien dat dit (deels) een reden is. Het is inderdaad zonde want deze camera's hebben bijzondere en unieke mogelijkheden.

  9. wim flohr
    wim flohr schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 20:52  | reageer

    Fantastische camera - op het eerste gezicht- ik kan er nog niet over oordelen. Wel heb ik vroeger een FM gehad, die ze tijdens een Indonesië reis helaas stolen. Vreselijk ontdaan, want hij was een fijne camera, waarmee ik zelfs nog een lokale fotowedstrijd won. Ik kon er goed mee omgaan en op het fotorolletje van destijds stonden maar een paar foto's, dus niet alle foto's kwijt. Bij een digitale zou dit wel het geval zijn.
    Hiep hiep hoera, voor de Zfc.

  10. Edzo
    Edzo schreef op dinsdag 5 oktober 2021 om 20:56  | reageer

    Mijn eerste SLR was een Praktica. Al heel snel opgevolgd door een Pentax MX. Een wereld camera destijds. Ik fotografeer nog steeds met Pentax (ondertussen de K3-III), maar heb enige jaren geleden "om nostalgische redenen" de MX-1 gekocht. Ook retro look. Gewoon "voor het leuk".
    Toen ik deze Nikon zag, vond ik het direct een gave camera. Als geld geen rol speelde.......... Maar goed, ik blijf maar gewoon trouw aan Pentax denk ik vrolijk.

  11. info@trigona.nl
    Profiel info@trigona.nl schreef op woensdag 6 oktober 2021 om 09:30  | reageer

    Ik heb hier helemaal niets mee, waarschijnlijk omdat ik vroeger nooit een Nikon camera heb gehad. Eigenlijk ook best vreemd om een oude look te willen hebben, met moderne technieken.

  12. Paul
    Paul schreef op donderdag 7 oktober 2021 om 13:06  | reageer

    De kamers ziet er prachtig uit, veel beter dan de Z5-6-7-9,
    Maar wat een vreselijke objectieven!
    Een soort pinhole lensjes, hoewel het beeld wel goed zal zijn.
    Vooral als je ze, zoals jij hier doet, naast elkaar zet, dan is zo'n 1.4 of 1.8 toch heel wat meer objectief.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord