100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Elinchrom ELC PRO HD Compact 500 en 1000 flitsers

maandag 24 februari 2014, 23:41 door | 9.798x gelezen | 4 reacties

Als fotograaf spelen we met licht, maar bovenal spelen we met tijd. Voor mij is fotografie het 'bevriezen van een uniek stukje tijd/geschiedenis dat nooit meer in die vorm terug komt'. Binnen de studio wereld zijn er grofweg twee keuzes voor verlichting; continue verlichting en flitsverlichting. Natuurlijk is het ook mogelijk een combinatie van beide te maken en zelfs tegelijkertijd te gebruiken.

Voorstanders van continue verlichting spreken over het 'what you see is what you get' principe. Voorstanders van flits spreken over de kracht van de flitsers en de mogelijkheid om beweging te bevriezen. Ik zelf schaar me onder deze laatste groep van fotografen.

Begrijp me goed, ik werk ook regelmatig met continue verlichting maar dat geeft me simpelweg niet de mogelijkheid om op locatie de zon weg te drukken, beweging te bevriezen en met middenformaat camera de juiste scherpte- diepte te bereiken.

Eén van de 'nadelen' van flitsers is dat na elke foto er even gewacht moet worden tot de volgende gemaakt kan worden. In deze tijd 'herlaad' de flitser. Bij Elinchrom was dit altijd al redelijk snel maar het kan natuurlijk altijd sneller.

Elinchrom ELC Pro HD

Met de introductie van de ELC serie flitsers heeft Elinchrom een nieuwe high-end flitser lijn op de markt gezet die zeer hoge ogen zal gooien op performance maar zeer zeker de fotografen die met de units gaan werken zal pushen tot nieuwe creatieve foto's die hiervoor nog niet mogelijk waren.

Natuurlijk staan er in de handleiding altijd leuke omschrijvingen, en ook op de specsheets kunnen mensen vaak al dingen vinden die aangeven wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn, maar laten we eens kijken naar wat ik als fotograaf er mee doe.

Elinchrom heeft me een paar maanden geleden de ELC's gegeven om ze uit te proberen en aan de tand te voelen. Natuurlijk is het altijd spannend en leuk om nieuwe dingen uit te proberen zo ver voor de release maar in dit geval was het ook om een andere reden heel moeilijk.. Ik ben RAZEND enthousiast over deze flitsers, en om dan zes maanden niet te mogen praten over deze units en alleen met een zeer select groepje je ervaringen te mogen delen.. Pfff dat was pittig. Gelukkig mogen we ze vanaf nu gewoon demonstreren in de workshops en op beurzen.

Wat maakt de ELC zo bijzonder?


Laten we simpel beginnen. De vormgeving van de units is zoals we van Elinchrom gewend zijn, met één verschil: de 500 en 1000 wat units zitten in dezelfde behuizing. Dit is makkelijker met transport en het maakt het geheel ook wat rustiger in de studio als je de units mixed in je setup. Het grootste verschil op de units zelf is echter iets dat veel fotografen met gejuich zullen verwelkomen.

Elinchrom display elc

Het display


We kennen het allemaal, je moet even snel iets veranderen aan je setup en.. oeps waar zat dat ook al weer, moest ik nu die knop of die knop indrukken in combinatie met die knop. Als je dat gevonden hebt dan is het vaak even zoeken in afkortingen als Fb, Fx, F1, F2, et cetera. En daaronder weer nieuwe menu opties.

Even heel eerlijk, ik ben een groot liefhebber van Elinchrom en werk er dagelijks mee maar ik heb soms ook nog een spiekbriefje nodig als ik een setting moet veranderen die ik niet wekelijks of maandelijks gebruik.

Vanaf nu is dit allemaal verleden tijd. De nieuwe ELC units hebben een fantastisch menu systeem. Geen cryptische omschrijvingen meer, maar een zeer duidelijk te lezen display met volle zinnen en menu structuren, in één woord fantastisch.

Binnen het menu vind je natuurlijk alle settings voor de Skyport (draadloze bediening), maar veel meer. Je kan bijvoorbeeld de geluidssignalen aanpassen, de snelheid van recyclen, de modellamp instellingen, de flitsers in serie schakelen, de delay instellen, de strobe effecten et cetera.

Ik hoor je al denken 'hé, ik zie instellingen die ik nog niet eerder gezien heb'. Inderdaad, de ECL is een flitsers die niet alleen maar een simpele flits geeft voor het bevriezen van je onderwerp. Het zou veel te veel ruimte innemen om alles uit te leggen maar laat ik gewoon even simpel door wat 'basis' mogelijkheden met je heengaan die ik persoonlijk veel ben gaan gebruiken.

De modellamp


'He Frank ik dacht dat we het over de flitser gingen hebben?' Ja, ja maak je geen zorgen, maar dit hoort er zeker bij. Tegenwoordig zijn veel fotografen (inclusief ikzelf) ook bezig met video, en voor video heb je natuurlijk continue verlichting nodig.

Nu kun je daarvoor ledpanelen of Elinchroms scanlights gebruiken maar dat kost allemaal extra budget. Vandaar dat veel fotografen met video de modellampen van hun flitsers gebruiken. Nu geven die vaak niet echt bijster veel licht.

Bij de ELC zitten echter zware modellampen in de units waardoor je niet alleen sneller scherp kunt stellen in de studio (hoe meer licht, des te sneller pakt de focus) maar je kan de ELC units nu ook zeer goed inzetten voor video opnames.

Dedicated panelen zullen altijd beter zijn qua lichtoutput maar dit is de perfecte tussen oplossing en zal voor vele fotografen betekenen dat ze geen extra budget hoeven vrij te maken voor panelen. Tel hierbij op dat je natuurlijk alle modifiers kunt gebruiken van Elinchrom en je hebt een fantastische video oplossing.

Fd nadine elc

De snelheid


Voor het bevriezen van sprongen hebben we snelheid nodig. Voor mij ligt dat meestal op een minimum van rond de 1/2000 tot 1/2500ste van een seconde maar liever meer. Met de ELC hoef je je daar helemaal geen zorgen om te maken, met flitssnelheden van boven de 1/5000ste van een seconde kun je nagenoeg elk springend of dansend model perfect en haarscherp bevriezen.

'Wanneer krijg je deze snelheid?' is een veel gehoorde vraag. Bij bepaalde flitsers op vol vermogen, bij andere flitsers op het laagste vermogen. Dit betekent ook meteen dat er dus variatie in een flitser zit. Met deze variatie zou je leuk kunnen werken. Je zou bijvoorbeeld veel bevriezing op het gezicht kunnen gebruiken en weinig op de voeten waardoor je een zeer dynamische foto krijgt, maar waar vind je deze snelheden..

Fd lenaa elc

Bij de ELC serie wordt je dit wel erg makkelijk gemaakt. Als je het vermogen van de flitsers veranderd zie je direct in de display ook de flitssnelheid veranderen. Je kan dus letterlijk zien hoe snel de bevriezing van de flitsers is. Je zal ook zien dat bij de nieuwe ELC de snelste bevriezing ongeveer in het midden van het vermogen ligt. Maar maak je geen zorgen, zowel op de laagste als hoogste stand heb je meer dan genoeg 'stopping power'.

De snelheid - vervolg


Soms is het pittig om net dat juiste moment te pakken, bij een sprong valt het wel mee.. '1,2,3' en timen. Maar denk eens aan modellen die een vloeiende beweging maken, continue dansen of sprongen maken, een confetti of rook machine die gebruikt word et cetera.

Het is ook dan mogelijk om meerdere goede (scherpe) foto's te maken in bijvoorbeeld één seconde, maar hoe doe je dat als de gemiddelde flitser er ongeveer één a twee seconde over doet om te recyclen vanaf vol vermogen?

Dit is waar de ELC menig Elinchrom liefhebber zal doen watertanden, met mijn camera is de maximale serie snelheid die ik haal zeven frames per seconde en de ELC houdt dit makkelijk bij op de snelste bevriestijd (dus ongeveer half vermogen van de flitser zelf)!

Fd sammie elc

Dit betekent in de praktijk dat ik nu gewoon aan mijn model kan vragen om zich helemaal uit te leven, met haar haar te zwaaien, te springen enzovoorts. En ik met een snelheid van zeven foto's per seconden de serie kan schieten, de beperkende factor is de snelheid van opslaan maar niet de flitser.

Vooral bij beweging kan dit betekenen dat je nu de 'perfecte' foto binnen 2 a 3 shots hebt in plaats van in 20 tot 30 pogingen. Ik hoor je vragen: 'Maar ik wil dit op vol vermogen'.

Flitsers in serie


Ook hier heeft Elinchrom met de ELC serie een oplossing voor. Als je op vol vermogen met dit soort snelheden wilt schieten, of laat zeggen op 14 frames per seconden dan kun je meerdere ELC units in serie zetten. Dit betekent dat bijvoorbeeld eerst unit 1 flitst, dan unit 2, dan unit 3 en dan weer unit 1.

Echter.. Als je je creativiteit laat spreken kun je bijvoorbeeld dit ook gebruiken voor een skater (of andere sporter) die zich over een langere weg beweegt en waar je simpel weg voor elke foto de sporter volgt met opeenvolgende flitsers.

Fd nadine elinchrom

Delays


Maar daar stopt het niet natuurlijk. Elke flitser (inclusief als je er maar één gebruikt) kan een delay gebruiken. Deze kun je zeer fijn instellen via het menu in 100 milliseconde, 10 milleseconde of zelf 1 milliseconde. Op deze manier kun je dus zelfs een sporter die bijvoorbeeld accelereert perfect timen met verschillende flitsers.

Werk je echter maar met één flitser kun je hier ook zeer creatief mee bezig zijn en bijvoorbeeld een tweede gordijn flits effect creëren. Zet bijvoorbeeld de camera op een sluitertijd van één seconde met de modellampen op vol vermogen en laat de flitser na 950 milliseconden af gaan (houd altijd rekening met vertragingen in signaalweg) en je kan bijvoorbeeld een sleep van licht achter een springend model vangen. Gebruik hier een felle opvallende kleur voor en voila: Instant art! vrolijk

Fd linda koster elc

Strobing


Als je denkt 'Dat is leuk maar zou je ook meerdere foto's samen kunnen voegen?' begin dan maar vast met het verzinnen van leuke ideeën want ook dat is mogelijk, de ELC units hebben een optie die het mogelijk maakt om in een vastgestelde periode een vast aantal flitsen te geven, denk bijvoorbeeld aan 10 flitsen in 1 seconde. Als je de sluiter van de camera dan voor die seconde open laat staan zie je dus feitelijk 10 momenten bevroren in de tijd in één enkele foto.

Combinatie met kleine flitsers


Net als met voorgaande series is het ook bij ELC natuurlijk weer mogelijk om de zogenaamde 'pre-flash' van de systeem flitsers te leren zodat je een combinatie kan maken van de ELC series met bijvoorbeeld je Canon of Nikon of Sony flitsers.

Geheugens


Met veel mogelijkheden komen ook problemen als je snel wilt schakelen, want hoewel het menu zeer handig en makkelijk werkt is het toch vaak een kwestie van meerdere items veranderen om bijvoorbeeld een bepaalde opstelling te maken.

Combineer dit met een wat meer gecompliceerde opstelling met meerdere flitsers en je zult al snel een kladblokje nodig hebben om alles op te schrijven als je schakelt tussen bijvoorbeeld standaard flitsen en serie schakelingen.

Ook Elinchrom snapt dit, vandaar dat je verschillende gebruikers voorinstellingen kan aanmaken waar je bliksemsnel kan schakelen tussen de volledige setup van de flitsers. Je kan dit simpel maken met bijvoorbeeld USER 1 is snel recyclen met een piepje (hard of zacht), USER 2 is langzaam recylcen zonder geluid of met een heel zacht piepje, maar je kan natuurlijk ook volledig andere setups opslaan..

Green


Met de ELC is Elinchrom ook zeer vriendelijk voor de stroomrekening. De units kunnen in stand-by gezet worden in plaats van helemaal uit, dit is bijvoorbeeld ook handig als je flitsers aan het plafond hebt hangen of in posities waar je niet even snel bij de aan en uit schakelaar kunt komen.

De lijst met creatieve mogelijkheden is nagenoeg oneindig en gecombineerd met de zeer snelle werking en stabiliteit van de ELC units zal menige fotograaf die nu wel eens wat nieuws wil in zijn fotografie met de ELC units een schot in de roos zijn. Maar de ELC units zijn natuurlijk ook perfect voor de fotograaf die gewoon de absoluut beste kwaliteit en stabiliteit wil voor zijn studio.

Elinchrom levert met de ELC units een serie flitsers af die mij persoonlijk nieuwe creatieve mogelijkheden heeft gegeven en die zonder enige twijfel zeer hoge ogen zal gaan gooien bij het flitsende publiek.

Prijs


De 500 watt unit gaat los zo'n 850 euro kosten terwijl de 1.000 watt versie voor circa 1.200 euro in de winkels komt te liggen. De nieuwe flitser van Elinchrom zijn voor te bestellen bij Foto Flits.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

4 reacties

  1. Brian
    Brian schreef op dinsdag 25 februari 2014 om 01:24  | reageer

    Cool Frank, Ik kom over 2 weken even bij je kijken tijdens je demonstratie. Ben erg benieuwd vrolijk

  2. Rob
    Rob schreef op dinsdag 25 februari 2014 om 23:43  | reageer

    Hebben Elinchrom ala bronclolor dit gedaan tijdje terug. Ken de snelheid.

  3. Fenna
    Profiel Fenna schreef op dinsdag 28 augustus 2018 om 18:40  | reageer

    ELB 500 TTL to go of de ELC PRO HD 500???

  4. Frank Doorhof
    Profiel Frank Doorhof schreef op dinsdag 28 augustus 2018 om 23:19  | reageer

    Ligt eraan wat je ermee gaat doen Fenna
    Wil je op locatie werken de elb
    Voor de studio elc.

    Maar kijk ook eens naar de hensel flitsers knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord