Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Megaview; je camera op zeven meter hoogte

woensdag 26 oktober 2011, 20:12 door | 23.185x gelezen | 14 reacties

Van het bedrijf Megaview.nl ontving ik een telescopische fotomast waarmee je foto's kunt nemen vanaf een hoogte van zo'n zeven meter. Een slimme manier om foto's te maken die net even anders zijn dan gemiddeld.

De Megaview fotomast is niet alleen maar een monopod van zeven meter hoog, er wordt ook een draadloos systeem meegeleverd waardoor je het beeld van je camera vanaf de grond kunt zien en de sluiterknop kunt bedienen. Je moet hiervoor een zender op de flitsschoen van je camera plaatsen en via een kabeltje aansluiten op de draadontspanner aansluiting van je camera.

Zelfportret vanaf zeven meter

Live-view


Tevens kun je ook de videoaansluiting van je camera doorlussen naar het apparaatje. Je kunt dan ook daadwerkelijk je live-view beeld vanaf de grond bekijken en zo dus precies zien wat je compositie is. Het alternatief is gebruik te maken van de camera die in de zender ingebouwd zit. Hierbij krijg je dus niet de exacte compositie te zien, maar kun je in elk geval ongeveer zien waar je op richt.

Het doorsturen van je live-view beeld verdient in mijn ogen de voorkeur. Je ziet dan gewoon exact het beeld dat je vast legt. Afhankelijk van het gebruikte objectief kan dit ook behoorlijk verschillen van het beeld dat de zender zelf met zijn camera opneemt. Sowieso is het bepalen van de compositie zo veel nauwkeuriger.

Hahnel draadloze verbinding

De kwaliteit van het beeld is matig, maar voldoende voor het goed kunnen bepalen van de compositie. Met een formaat van 3,5 inch is het scherm wel prima van formaat.

Makelaars


Een voor de hand liggende toepassing voor deze vorm van fotografie is natuurlijk het fotograferen van huizen voor makelaars. Door hierbij de hoogte in te gaan kun je al snel een veel beter overzicht krijgen van het huis dan vanaf de grond. Zeker een tuin kan er op deze manier voordelig uitkomen.

Megaview voor makelaars

Natuurlijk zijn er ook meer toepassingen te bedenken. Zelf heb ik het statief gebruikt om een groep schoolkinderen op de foto te zetten. Vanwege het afscheid van een leraar die 40 jaar bij de school had gewerkt wilden ze graag een canvasafdruk van de groep kinderen die opgesteld stonden in het getal 40.

Hiervoor is de Megaview natuurlijk erg praktisch. Op het sportveld van de school hadden we de foto's zo gemaakt en het leverde een leuk eindresultaat op. Prima geschikt voor groepsfoto's dus. Ik kan me ook voorstellen dat je een dergelijk statief bijvoorbeeld ook voor de groepsfoto bij een bruiloft even uit de auto haalt. Je hoeft niet per se de volledige zeven meter de lucht in, in veel gevallen zal een meter of drie ook al een prima effect geven.

Praktisch gebruik


Ingeschoven is de Megaview nog steeds zo'n twee meter lang. Dat maakt vooral het vervoeren niet de eenvoudigste klus. Je moet in je auto wel plek hebben voor een dergelijk statief; hij past niet in de achterbak. Zelf heb ik hem via het luikje in de achterbank (bedoeld voor ski's geloof ik) door de auto heen gelegd. Nadeel is dan dus dat je altijd zo'n statiefpaal door je auto hebt steken.

Het statief is ook best zwaar om te tillen (al schijnt deze met een gewicht van drie kilogram relatief licht te zijn). Zeker als je er flinke stukken mee moet wandelen dan ga je het gewicht wel voelen. Door het statief op je schouder te laten rusten (op het punt waar de monitorbevestiging zit) is het wel te doen, maar comfortabel is anders.

Megaview ingeschoven

Wanneer je de Megaview paal (bijna) helemaal uit schuift is het geheel niet super stabiel. Je camera swingt wel het nodige heen en weer. Volgens mij niet echt iets dat heel eenvoudig te voorkomen is, maar je moet er in elk geval rekening mee houden. Een opname met een lange sluitertijd zit er niet in wanneer je van zeven meter hoogte een foto wilt maken. Om bewegingsonscherpte in je foto te voorkomen moet je dus een korte sluitertijd gebruiken.

Hoeveel de camera op de paal wiebelt hangt ook een beetje af van het gewicht. Ik heb de Megaview geprobeerd met een Canon 1100D voorzien van kitlens. Het statief is dan gemakkelijker te hanteren dan wanneer ik mijn 5D mark II met 24-70mm objectief erop zet. Het kan beide, maar een lichtere camera (en objectief) werkt wel zo prettig.

Camera instellen


Hoewel je wel kunt afdrukken (en daarmee ook gebruik kunt maken van de autofocus van je camera) via de draadloze zender en ontvanger is het niet mogelijk om camerainstellingen aan te passen. Je moet dus voordat je de camera omhoog brengt zorgen voor de juiste instellingen.

Door de beweging in de paal is een snelle sluitertijd belangrijk. Ook is het prettig om je diafragma voldoende dicht te kunnen knijpen voor een grote scherptediepte. Exact scherpstellen is er immers niet bij, dus dan is het prettig als een groter gebied scherp is. In de meeste gevallen zal de sluitertijdvoorkeuze het handigste programma zijn, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar licht en de ingestelde lichtgevoeligheid wordt er dan een diafragma gekozen door de camera.

Je bevestigt je camera overigens via een Manfrotto koppeling aan het statief. De statiefkop die gebruik wordt is te verstellen zodat je de camera meer naar beneden of meer omhoog kunt richten. Ook deze keuze moet je uiteraard maken terwijl de camera nog op de grond staat. In de praktijk kun je hiervan in de meeste gevallen van te voren best een goede inschatting van maken.

Mocht je overigens een instelling niet goed hebben staan dan is dat op zich geen probleem, binnen enkele seconden heb je de camera weer omlaag gehaald. Wel voel je na een aantal keren het statief in en uit schuiven je spieren wel zitten..

Video


In onderstaande video van Megaview.nl zie je de Megaview in de praktijk.


Prijs en beschikbaarheid


De Megaview mast is er vanaf 999 euro. Dit is inclusief zender, beeldscherm, Manfrotto snelkoppeling en uiteraard de mast zelf. Controleer ook even of jouw camera geschikt is voor gebruik met de Megaview. Voor de meeste camera's is dit overigens geen probleem.

Conclusie


Met de Megaview ben je in staat foto's te nemen vanaf een ongebruikelijk standpunt. Je moet wel regelmatig opdrachten uitvoeren waarbij een dergelijk standpunt gewenst is om de toch stevige prijs te verantwoorden. Het statief en de draadloze bediening zijn eenvoudig in het gebruik en ook op het gebied van camerainstellingen hoef je weinig moeite te doen.

Al met al is de Megaview een prima manier om vanuit een hoog standpunt te fotograferen en dankzij de live-view mogelijkheid kun je ook aardig nauwkeurig een compositie samenstellen. Vooral geschikt voor makelaars, maar daarnaast voor elke fotograaf die regelmatig vanuit dit bijzondere standpunt wilt fotograferen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

  1. Bram Berkien
    Profiel  Bram Berkien schreef op woensdag 26 oktober 2011 om 20:59  | reageer

    Elja, leuk speeltje. De aparte viewpoint kan zeker iets toevoegen aan foto's, ook bijvoorbeeld in de stad, van menigten, bij evenementen etc.

    Ik keek net even op de site van het bedrijf, en ik moet zeggen dat dat er toch niet heel professioneel uitziet. Willekeurig gebruik van hoofdletters en (groepjes van drie) uitroeptekens geven het geheel een ietwat amateuristische uitstraling. 'Slechts' 999 euro voor zo'n set vind ik ook erg veel geld. Wat dat betreft inderdaad alleen aantrekkelijk voor makelaars vrolijk

  2. Koos Lanting
    Koos Lanting schreef op woensdag 26 oktober 2011 om 21:14  | reageer

    Elja, ik heb op deze manier ook foto's gemaakt maar met de camera op een eenpoot statief. De camera op de zelfontspanner en maar knippen. Dit is natuurlijk wel een stuk goedkoper. Ja, 7 meter hoog haal je niet maar ik vind de resultaten leuk.

  3. gast schreef op donderdag 27 oktober 2011 om 00:10  | reageer

    Ja 14 dagen geleden gezien bij Calumet in Amsterdam,de meeste profs vonden het niks zo'n grootte te "hengelen" dan liever een hoogwerker met de camera aan je oog voor de compositie.

  4. tonv
    Profiel tonv schreef op donderdag 27 oktober 2011 om 07:50  | reageer

    Uit ervaring weet ik dat een hoog standpunt vooral bij architectuurfotografie mooie beelden kan opleveren. Maar ik zie me toch niet snel staan balanceren met m'n gear zwiepend op zeven meter hoogte. Liever zoek ik een hoog standpunt in de omgeving van de lokatie of als het niet anders kan de hoogwerker.

    Niettemin een superspeeltje voor makelaars. Voor 999 euro incl. BTW nog een mooie aftrekpost voor het einde van het jaar.

  5. Karel
    Karel schreef op donderdag 27 oktober 2011 om 09:43  | reageer

    Ik vind de Fanotec pole van NodalNinja een beter alternatief. Die is uitgeschoven weliswaar een meter korter (6 meter), maar ingeschoven is hij maar ongeveer één meter lang. Bovendien erg stabiel en er is ook een statiefhouder voor.

    Ik maak er dit soort panoramafoto's mee.

  6. rbrt
    Profiel rbrt schreef op donderdag 27 oktober 2011 om 10:30  | reageer

    @Karel: wat een fraaie pano van het Haagse Piet Heinplein!

  7. Karel
    Karel schreef op donderdag 27 oktober 2011 om 12:45  | reageer

    @rbrt: Dank!

    Hier is er eentje met de 'korte stok' (3 meter) van Muiden.

  8. discocandy
    Profiel discocandy schreef op donderdag 27 oktober 2011 om 19:32  | reageer

    Dan is mijn 7,3 meter Manfrotto heel wat goedkopere en veel stabieler. a 289,- euro ook een stuk goedkoper! De mijne is zelf omgebouwd voor fotografie, maar je kan ook een verbouwd bestellen. Alleen die link heb ik niet paraat.

    Voorbeeld.

    Ik heb zelf ook nog een Nodalninja carbon pole maar daar gooi ik mijn 5D echt niet aan.. wel mijn 350D.

  9. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 28 oktober 2011 om 13:18  | reageer

    Het is natuurlijk wel geweldig om zo je standpunt te kunnen kiezen, er zijn ook wel oplossingen met een ballon, kun je nog veel hoger.
    Vind het heel fascinerend.

    Zelf een gespeeld met mijn monopod en ja hoor, die klapte mooi op de grond mét camera. Was gelukkig een Canon S90 en die kunnen wel een stootje hebben.

  10. JPH
    Profiel JPH schreef op dinsdag 1 november 2011 om 08:33  | reageer

    @discocandy,
    Wat heb je extra nodig om het Manfrotto (lamp)statief geschikt te maken voor een camera? en is deze dan nog enigzins stabiel te noemen? Het lijkt mij ook wel een leuke investering aangezien ik geregeld architectuur fotografeer en op deze manier een hoog statief goed betaalbaar is.

  11. Arno
    Profiel  Arno schreef op dinsdag 1 november 2011 om 10:20  | reageer

    Er zullen zeker markten zijn waarbij de investering het waard blijkt te zijn echter zal dat bij mij niet het geval zijn en laat ik liever anderen hengelen vrolijk

  12. Safetyman
    Profiel Safetyman schreef op zondag 27 mei 2012 om 11:48  | reageer

    De telecopische fotomast is zeker fascinerend. Anderzijds is een zogeheten UAV (radiografisch bestuurd) wellicht een veel beter alternatief. Je kan er elke willekeurige camera onderhangen, zelfs een videocamera. Kijk maar eens op de site van uavframe.com Dit is een Nederlands bedrijf dat qua design aardig aan de weg timmert. Een UAV van hen wordt momenteel ook gebruikt voor een documentaire over het Oostvaardersplas gebied.

  13. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 27 mei 2012 om 22:17  | reageer

    @Safetyman; Mooie frames, maar volgens mij komt er wel het nodige extra kijken bij het gebruik van zo'n quad of hexacopter ten opzichte van een telescopische fotomast.

    Op de site die je noemt (en waar je vast mee verbonden bent knipoog) worden zo te zien alleen frames verkocht. Als fotograaf zou ik liever een kant en klaar product zien waar ik mijn camera gemakkelijk onder kan hangen en op eenvoudige wijze mee kan vliegen.

    Ik ben bang dat de prijs van zo'n quadcopter in zijn geheel toch een heel stuk hoger is dan bij een mast. Daarbij heb je (wellicht) met extra regelgeving te maken wanneer je hiermee gaat fotograferen of filmen?

    Owh; en de frames van uavframe.com zien er best prima uit, maar die site dat kan anno 2012 toch echt niet meer. knipoog

  14. Safetyman
    Profiel Safetyman schreef op zondag 27 mei 2012 om 23:59  | reageer

    @Elja. Dank voor je reactie waarin je je mening geeft. Ter informatie: met de genoemde website heb ik geen enkele binding, laat staan zakelijk belang.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord