100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Iris van Liempt

Mijn kennismaking met de Nikon D7200

vrijdag 1 januari 2016, 22:22 door | 16.520x gelezen | 13 reacties

Momenteel schiet ik foto's met een Nikon D3100. Toen ik begon in 2012 was dit een leuk dingetje, maar inmiddels loop ik steeds meer tegen de beperkingen ervan aan. Zo zijn mijn foto's al nauwelijks meer bruikbaar als ik de ISO hoger dan 1600 wil hebben, en loopt de ISO überhaupt maar tot 6400.

Verder is deze camera met zijn drie beelden per seconde ook iets te traag naar mijn zin. Tijd voor een nieuwe camera dus.

Helaas heb ik echter drie lenzen in mijn bezit die niet passen op een full frame camera van Nikon, en strekt mijn budget niet dusdanig ver dat ik me een nieuwe (full frame) body én nieuw glas kan veroorloven. Daarom ben ik de D7200 van Nikon eens uit gaan proberen: een high end APS-C camera.

Nikon D7200

Ik heb in mijn leven in de categorie spiegelreflexcamera's eigenlijk alleen maar met mijn D3100 geschoten. Dit is dan ook mijn eerste 'review' van een andere camera. Ik acht mezelf daarom niet in staat om deze camera te vergelijken met zijn voorgangers en te vertellen wat er allemaal aan verbeterd is ten opzichte van bijvoorbeeld de D7100.

Deze review zal dan ook hoofdzakelijk gaan over hoe ik de camera ervaren heb. Hierbij zal ik uiteraard vaak vergelijken met mijn D3100. Ik pretendeer niet alles te weten, reken me er dus ook niet op af als ik informatie mis of als ik iets verkeerds zeg. Aanvullingen zijn altijd welkom.

Nikon D7200 specificaties


- 24,2 megapixels APS-C CMOS-sensor (cropfactor 1,5x)
- ISO bereik 100 – 25.600
- 6 beelden per seconde
- Nikon F-vatting
- 51 scherpstelpunten (waaronder 15 kruissensoren)
- WiFi (54 Mb/s)
- 765 gram (inclusief accu en geheugenkaart)
- Buffergrootte: 18 RAW, 100 JPEG
- Twee SD sleuven

De camera instellen


De camera beschikt over twee wieltjes: één op de voorkant en één op de achterkant. Deze gebruik je voor het instellen van verschillende functies. Ik moest daar best aan wennen, want op mijn D3100 werkt dat heel anders, maar het is eigenlijk best fijn.

Bij mijn D3100 moet ik met pijltjes door het menu heen lopen om bij de verschillende instellingen te komen, zoals ISO of witbalans. Daar ben ik aan gewend, dus dat stoort me niet. Maar met de D7200 merkte ik, zodra ik er wat handigheid in kreeg, dat ik de camera sneller kan instellen dan de D3100 en dus ook sneller kan aanpassen, mocht ik er tijdens het schieten onverhoopt achter komen dat de belichting toch niet is zoals ik het wil.

Autofocus


De camera is in staat om heel snel en accuraat scherp te stellen. De camera kan scherpstellen tot lichtwaarde -3 EV en dat maakt dat je ook in situaties met weinig licht nog makkelijk en snel automatisch kunt scherpstellen.

Beeldkwaliteit


Mijn D3100 heeft een ISO die loopt van 100-6400 en dan nog twee functies, Hi 1 en Hi 2. die ik eigenlijk nooit goed begrepen heb. Vanaf ISO 1600 krijg je met deze camera al dusdanig veel ruis dat je foto's eigenlijk onbruikbaar worden.

Ik was dus erg benieuwd hoe de D7200 het zou doen bij hogere ISO waardes en dat heb ik dan ook getest. Hieronder zie je 8 foto's van hetzelfde onderwerp met verschillende ISO's. De foto's zijn ingezoomd om goed zicht te krijgen op eventuele ruis. Ze lopen, van links naar rechts en van boven naar onder, als volgt: 100; 400; 800; 1600; 3200; 6400; 12800; 25600.

ISOwaardes


Wat je ziet is dat zichtbare ruis ongeveer ontstaat bij ISO 3200 (linksonder, je ziet ruis in het rode deel links bovenin de foto). Om te zien in hoeverre dit storend is in een foto, heb ik de foto's met ISO 1600, ISO 3200 en ISO 6400 geëxporteerd.

Je ziet dan dat je bij ISO 3200 toch al wel zichtbare ruis krijgt, als je goed kijkt. De ruis is in deze foto niet heel storend, maar het betekent wel dat je vanaf ISO 3200 moet gaan werken met ruisreductie. De ruis is denk ik licht genoeg, zowel bij 3200 als bij 6400, om met ruisreductie een eind te komen zonder dat je volledige foto zacht wordt.

ISO 3200


ISO 6400 geeft nog steeds een stuk acceptabeler resultaat dan ISO 1600 op mijn D3100 en dat is voor mij dus een stevige verbetering.

In de praktijk


Het allereerste wat me opviel aan de camera is dat hij een stuk stiller is dan mijn D3100. Dat vond ik echt een verademing.

Ik was vooral benieuwd naar hoe deze camera zou functioneren tijdens het fotograferen van een voetbalwedstrijd. Dat doe ik de laatste tijd namelijk vaak, omdat ik dat erg leuk vind. Met 6 beelden per seconde en een flink veel grotere ISO range dan de D3200 waren mijn verwachtingen hoog gespannen.

Ik had twee verschillende SD kaarten in de twee sleuven gedaan. In sleuf 1 zat een kaart met een snelheid van 45 mb/s, in de tweede sleuf een kaart met een snelheid van 90 mb/s. Ik merkte al snel dat de kaart van 45 mb/s te langzaam was om de 6 beelden per seconde van de D7200 bij te houden. Zo zat ik met regelmaat een aantal seconden te wachten totdat alle beelden vanuit de buffer naar de kaart overgeschreven waren.

Toen heb ik de twee kaarten omgedraaid, en met 90 mb/s werkt de camera meteen een stuk fijner. Met een buffercapaciteit van 18 RAW beelden kun je dan ook echt lekker door schieten.

Voetbal


1/1500s, f/6.7, ISO 400 @ 135mm

Ik had wel de pech dat het die dag heel erg zonnig was en de zon vrij laag stond, wat voor een nogal overheersende nevel over veel van mijn foto's zorgde. Buiten dat vond ik de camera heel fijn in het gebruik tijdens voetbalwedstrijden. Het verschil met mijn eigen camera was heel erg goed te merken.

Ik weet dat het niet de beste sportcamera op de markt is en dat er camera's zijn die meer frames per second hebben. Toch kom je met 6 fps, als je het voor je lol doet, best een eind.

Ik heb de camera ook gebruikt voor een mooie close-up foto van een kitten. Dit was binnenshuis, maar met voldoende daglicht. Ook hier deed de camera zijn werk naar behoren.

Luna


1/180s, f/5.6, ISO 6400 @ 105mm

Wat me tegenviel van de camera is dat hij geen kantelbaar LCD scherm heeft. Dit is zo'n feature die ik in de D3100 echt vanaf het begin al gemist heb. Ik ben inmiddels redelijk geoefend in het schieten vanaf de grond of vanaf mijn buik zonder dat ik kan zien wat ik doe, maar dat is meer noodzaak dan dat ik het leuk vind.

Ik vond het dus erg jammer dat ook de D7200 weer geen kantelbaar scherm heeft. Dat vind ik echt een gemiste toevoeging aan deze camera; met een kantelbaar scherm had ik hem zeker nog een stuk fijner in het gebruik gevonden.

Foto's terugkijken


Een ander nadeel van de camera in het gebruik vond ik dat de camera er vrij lang over doet om de foto's te laden als je wil terugkijken. Op zich is dat niet een heel groot probleem als je niet snel hoeft te zijn, maar tijdens het fotograferen van een voetbalwedstrijd is het toch irritant.

Als je dan even wil kijken of je belichting nog steeds goed is (wat ik toch wel vaak tussendoor extra check), dan ben je toch alweer een paar seconden kwijt en dat is storend als je snel wil of moet zijn.

Conclusie


Ik vond de Nikon D7200 een erg fijne camera om te gebruiken. Hij ligt lekker in de hand, de besturing is even wennen maar wel praktisch, en voor het geld wat je ervoor neerlegt (€1096,-), is het mijns insziens echt een goede camera. Zeker voor mij, aangezien het een cropcamera is en ik dan geen nieuw glas hoef te kopen.

Ten opzichte van mijn eigen camera is hij in bijna alles verbeterd. Hij is sneller in te stellen, functioneert beter met hogere ISO's en met weinig omgevingslicht, is sneller (6 fps tegenover de 3 fps van de D3100), heeft een grotere buffer, twee SD sleuven en is ook nog eens stiller. Het enige jammere is dat de camera geen kantelbaar scherm heeft.

Ik houd deze camera bij het zoeken naar een vervolgcamera zeker in mijn achterhoofd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Iris van Liempt

Over de auteur

Iris fotografeert sinds 2012 en heeft daar een passie in gevonden. Ze volgt daarom een online opleiding aan het New York Institute of Photography. Daarnaast studeert ze psychologie aan de universiteit en houdt ze ontzettend van taal en schrijven.

13 reacties

  1. Leo Jongen
    Leo Jongen schreef op zaterdag 2 januari 2016 om 10:45  | reageer

    Goed artikel, sinds 2013 beschik ik eveneens over een Nikon D3100 en ervaar dezelfde dingen zoals beschreven in het artikel. Voor het moment ben ik toch nog enthousiast over deze camera maar ik ben ook al aan het uitzoeken welke Nikon de D3100 gaat opvolgen.

  2. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 2 januari 2016 om 14:26  | reageer

    Goed en uitgebreid artikel. Maar even een kanttekening bij je uitspraak over ruis: http://prntscr.com/9l7b5s
    ISO3200 van de D7200 is te vergelijken met ISO1600 van de D3100. Dat is 1 stop verschil (geen 2 stops zoals jij lijkt te ondervinden), maar als je gaat kijken naar de werkelijke iso-waardes zijn de verschillen een stuk kleiner en komt het meer in de richting van een halve stop. Nikon heeft de ISO-waardes behoorlijk overrated (nog niet zo erg als Fuji, maar een halve stop is heel flink). In de praktijk betekent het dat je bij dezelfde isowaarde een langere sluitertijd moet gebruiken, of in de nabewerking meer moet opkrikken om de belichting goed te krijgen.

  3. Danny de Jong
    Danny de Jong schreef op zaterdag 2 januari 2016 om 16:40  | reageer

    Leuk verhaal, ik heb zelf een D7100 en mijn volgende body wordt een D750 of zelfs een D810, beide full frame. Voor zover ik het begrepen heb kun je gewoon een aps-c objectief op een full frame camera draaien en in de instellingen opgeven dat er een cropfactor objectief is opgezet voor zover dit niet automatisch gaat. Nu zit ook in mijn D7100 de mogelijkheid om de cropfactor van 1,5 te vergroten van 24x16mm naar 18x12mm

  4. Reinoud
    Profiel Reinoud schreef op zaterdag 2 januari 2016 om 16:48  | reageer

    Voor mij is juist de aanwezigheid van een kantelbaar LCD schermpje de reden om niet naar een D750 te kijken. In mijn optiek kan dat allemaal veel te makkelijk kapot. Als je je camera regelmatig onder wat minder vriendelijke omstandigheden gebruikt hoeven dat soort dingen niet.

  5. Ronald Kuik
    Ronald Kuik schreef op zondag 3 januari 2016 om 10:29  | reageer

    Ik heb nog steeds de D3100 en liep ook tegen beperkingen aan ondanks dat het een hele fijne camera is. Ik gebruik heb nog steeds naast mijn andere camera de D610. Deze camera heeft uiteraard meer mogelijkheden in vergelijking met de D3100. Alle ervaringen die al genoemd zijn hoef ik natuurlijk niet nog eens te benoemen over de D3100 en doe dat dan ook niet. Ik heb bewust voor de D610 gekozen als opvolger en merk ook heel duidelijk dat de foto's beter zijn in vergelijking met mijn vorige camera.

  6. A Molenkamp
    A Molenkamp schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 13:21  | reageer

    Ik ben al jaren gebruiker van Pentax mijn eerste was een Pentax MV, en gebruik inmiddels een paar camera's verder een Pentax K3 ii.
    Voordeel van een Pentax is ook dat je alle bestaande lenzen kan gebruiken. (probeer dat maar eens bij Nikon of Canon)
    Alles wat ik hier lees gaat over Nikon of Canon of er geen andere camera's zijn.
    Als jullie de gegevens van een Pentax K3 ii eens vergelijken met een Canon of Nikon zul je zien dat de Pentax beter uit de bus komt.

  7. Ton Brosse
    Ton Brosse schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 17:11  | reageer

    Beste Iris,

    Hoe komt het toch dat bij de vervoeging van het werkwoord WILLEN,
    voor de tweede en derde persoon enkelvoud in de tegenwoordige tijd aantonende wijs, de "T" weggelaten wordt?
    Dit gebeurt in het verhaal drie keer in het stukje Foto's terugkijken.

    Ik heb geleerd: Stam plus t voor de tweede en derde persoon enkelvoud.
    Dus: Je wilt en ook: U wilt.

    ik zie dit heel vaak.Je bent helaas niet de enige maar ik stoor mij er altijd aan.

    Verder een goed verhaal over deze camera. Ik ben n.l. op zoek naar een andere camera waarbij ik ook mijn huidige lenzen kan gebruiken.
    Misschien dat ik hem dus wel ga aanschaffen.

    Bedankt in ieder geval.

  8. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 17:27  | reageer

    A Molenkamp: ik kan gewoon alle Pentax lenzen op mijn Canon kwijt knipoog Beat that. Daarnaast, over welke specs hebben we het en bovendien zeggen specs niets over real life prestaties.

    Ton: "je wil" is gewoon correct. Het is misschien informeel, maar wel correct.

  9. gast schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 17:47  | reageer

    Hallo Iris, Ik heb een 3200 en een 7100 en qua pixels en iso waarde zijn dit in essentie vergelijkbare toestellen. De 7100 is wel sneller en er zit een auto focus aandrijving in. Voor jou denk ik niet relevant, omdat je lenzen ook met jou 3100 gebuikt worden. Dus met een 3200 ben je al stuk geholpen, en ze worden nu gedumpt voor minder dan 300 Euro.
    Als je een kantelscherm wilt hebben zou ik een kijken naar de 5300, een ook stuk goedkoper dan de 7200.
    Overigens is en kaneelscherm wel heel handig, heb ik gemerkt met mijn canon G1X. Sussen met je zoektocht,
    Maurice

  10. Casanova56
    Profiel Casanova56 schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 17:56  | reageer

    Ik heb dit verhaal van de Nikon D7200 eens heel goed gelezen.
    Ja, ik ben voor 2 jaar terug dus overgestapt van de D3200 naar de D7000.
    Nu ga ik binnen kort, als alles mee zit overstappen naar de D7100.
    Glaswerk heb ik daarvoor al.
    Volgens mij kan je de ISO nu dus wel met een knopje en draaiwieltje bedienen, zonder in het menu te moeten duiken.

  11. Petra
    Petra schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 21:13  | reageer

    @Ton: zie hier uitleg over 'jij wil(t)': https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/je-wil-je-wilt
    Ik zie zelf nogal eens 'hij wilt' geschreven staan, maar dat is dus echt fout....

    Voor mij als Canon- (en Fuji-)gebruiker was het artikel op zich niet zo relevant, de Nikon-modelnummers zeggen me niet zoveel. Wel interessant vond ik de aanvulling van Paul over de overrated iso-waarden, blijkbaar zijn fabrikanten hier dus ook niet consistent in.

    Ik verbaas me soms wel een beetje over de behoefte aan nieuwe apparatuur omdat onze huidige camera 'beperkingen' heeft. Maar ik heb leren fotograferen in het analoge tijdperk, dus ik heb daar toch wat andere ideeën over. Ik heb zelf niet het idee dat ik met (= door) een nieuwe, duurdere camera per se een betere fotograaf wordt. Bij de eerste fotocursus die ik deed (en waar ik goed heb leren kijken) kregen we juist de opdracht om te gaan fotograferen met een wegwerpcamera, een erg leuke uitdaging om met écht beperkte apparatuur toch een mooi beeld te creëren...

  12. Palex
    Palex schreef op dinsdag 5 januari 2016 om 23:02  | reageer

    De 7100 kan je nu beter links laten liggen. Beter zelfs van de markt halen. Die had gewoon teveel imperfecties. De strepen in de sensor in schaduwen (dag toshiba). De buffer. De ruis is afhankelijk van hoeveel licht jij binnenlaat. Hoe het in tests word weergegeven is nooit een praktisch feit.
    Leuk hoe iemand van een goedkoop toestel een duurder toestel beter ervaart. Dit zal meestal zo zijn. Een kantelscherm was voor mij ook handig. Hoe meer ik fotografeerde, hoe meer ik het juist niet gebruikte. Breken of stoten deed en doet het nooit ingeklapt.
    Bedankt voor de "ervaring".

  13. Pat
    Profiel Pat schreef op zondag 10 januari 2016 om 10:18  | reageer

    Dank Jou Iris

    Jou artikel is superrrrrrrrrrrrr en was zeer goed leesbaar en te begrijpen.
    (hoop dat ik geen fouten heb geschreven).

    Groetjes

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.288 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord