Photofacts.nl
13 juni 2011, 19:53 | | 4639x gelezen

Panasonic Lumix DMC-GF3 preview

Panasonic brengt weer een nieuwe Micro Four Thirds-camera op de markt. De Panasonic Lumix GF3 is beduidend dunner dan de Lumix GF2. En juist om die reden mag de GF3 niet als opvolger worden gezien, ondanks dezelfde beeldsensor van 12,1 megapixel. In het pittoreske Rome had ik de eer om de nieuwe camera alvast te testen.

Het regende voor de officiële press-release geruchten over de GF3. Veel techblogs waren ervan overtuigd dat de DMC-GF3, net als de Panasonic G3 een 16,2 megapixelsensor zou GF2, dankzij de verplaatsing van de flitser - die zit nu in het midden, in plaats van links. Daardoor kun je helaas geen externe flitser meer gebruiken, maar volgens Panasonic gebruikt de doelgroep van de GF-serie die niet of nauwelijks. Een accessoireschoen ontbreekt dus.

Panasonic Lumix DMC-GF2 Panasonic Lumix DMC-GF3

Zoek de verschillen

Full HD video


De camera kan verder Full HD 1080i-video opnemen (dat ziet er zo uit) en heeft een 3 inch touchscreen met 460.000 beeldpunten. De Panasonic Lumix GF3 is vanaf juli leverbaar in diverse kleuren voor een adviesprijs van 499 euro inclusief 14-42mm-kitlens.


Panasonic Lumix GF3 praktijktest


Goed, tot zover de ietwat droge feitjes over de GF3. Afgelopen week was ik op uitnodiging van Panasonic, tezamen met tien andere Nederlandse en Belgische journalisten, in Rome om daar een middag te fotograferen met de DMC-GF3. Tijdens een wandeling door 'de historische binnenstad van Rome' viel me direct op hoe snel en accuraat de autofocus van de GF3 was.

Maar goed ook, want onze tourguide was niet happig op getreuzel. De dame in kwestie wilde heel Rome in een uurtje of twee laten zien, en dus was het rennen geblazen. Bovendien sprak de vrouw ook nog een Italiaanse versie van Stonecoal English dus ik heb geen idee wat ik feitelijk allemaal gezien heb.

Bovendien moest ik tussendoor ook nog een filmpje schieten, dus het zweet droop letterlijk van mijn rug af. Laten we het erop houden dat het mooi, klassiek en historisch was. Of zoals wereldreiziger, publicist, fotograaf en wat al niet meer Johan Elzenga treffend zei: 'Reden om nog een keertje hier terug te komen.'

Terug naar de test. Panasonic mikt met deze camera op de groep fotografen 'die iets meer willen dan een gemiddeld compactje', maar geen tassen met objectieven, statieven en ander fotogerei wil meesjouwen. Een volledige handmatige bediening is dus mogelijk, maar er is ook een iAuto-stand en bestaat er de mogelijkheid te spelen met creatieve filters.

Er zijn er in totaal zes, varierend van sepia en high-key (beiden redelijk standaard) en 'expressive', voor warmere foto's met meer kleurcontrast. Nieuw is het miniatuur-effect. Fotografeer een willekeurig kruispunt van boven en je waant je in Madurodam. Grappig.

Overigens zijn alle foto's geschoten met de nieuw gelanceerde Leica 25mm f/1.4 lens.

Miniature effect
Miniature' geeft een grappig miniatuureffect.

Expressief
Expressief is één van de filters.

Ook bij gebruik van de handmatige instellingen lijkt de camera goed te presteren. Uitgebreide ISO-testen, vertekeningscontrole en dergelijke heb ik niet kunnen doen (nogmaals: zweet op mijn rug) - dat volgt ongetwijfeld later in een uitgebreide review - maar de scherpstelling en kleuren lijken op het eerste gezicht vrij natuurgetrouw.

Panasonic had speciaal voor de trip een model ingehuurd. Terwijl ongeveer iedere journalist/fotograaf zo close mogelijk op de vrouw dook, pakte ik het iets anders aan. Verder viel me de grote hoeveelheid aan gelovigen op en ook dat wilde ik vastleggen.

Model in Rome
Een model in Rome. Ze heeft er zin in. Althans, zo lijkt het.

Non
Let vooral op het gezicht van de non.

Deze camera is dus klein, maar in de praktijk ondervond ik er niet echt hinder van. De besturing gaat overwegend via een touchscreen en een draaiwieltje aan de zijkant. Het scherm reageert verdacht goed, al is het niet van smartphone-niveau. Tot slot nog een videopreview van de Panasonic GF3. • Ger de Gram

  Over de auteur; Ger de Gram
  Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

delen!

reacties (5)

 • aradilon
  Profiel Twitter aradilon | maandag 13 juni 2011, 20:06Achteruitgang, geen hotshoe en lelijk als de pest, lijkt op een bultenaar.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | maandag 13 juni 2011, 20:13Ik denk inderdaad ook dat veel fotografen het ontbreken van de flitsschoen erg jammer zullen vinden. Het design stoort me verder niet zo. Beelkwaliteit lijkt zo op het eerste gezicht (weer) best prima!
 • leo
  Profiel leo | maandag 13 juni 2011, 20:36Eens met aradilon, een camera moet er toch wel een beetje fraai uitzien. Wat er nu gewonnen is tov van de G2 blijft onduidelijk. Geen mogelijkheid een viewfinder te plaatsen. De foto's zeggen me niet zoveel, lensje lijkt op het eerste gezicht wel aantrekkelijk.
 • aradilon
  Profiel Twitter aradilon | maandag 13 juni 2011, 21:53@elja het stoort me enorm eigenlijk, normaal kan het mij niet schelen hoe een stuk elektronica er uit ziet (ik ben een pc-guy), maar in dit geval is het gewoon idioot dat ze er zo'n gedrocht van hebben gemaakt, de GF1-2 vond ik daarentegen niet lelijk. En ik ken uit mijn hoofd al 3 mensen die deze camera niet zouden kopen puur omdat er geen hotshoe meer op staat, wat juist zo handig was.
 • hans jansen
  hans jansen | dinsdag 14 juni 2011, 16:25Ik vind deze camera eindelijk goed gelukt. Het vorige model vond ik juist erg lelijk. Dit model ziet er in mijn ogen juist erg mooi uit. Deze zou ik best willen kopen. Ben erg benieuwd naar de prijzen én het hangt af wanneer komt de GH3. De GH2 is van vorig jaar. Maar met name is er veel kritiek op de GH2 vanwege het slechte beeld bij weinig licht en hoge ISO.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop portretfotografie met model
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Workshop portretfotografie met model

Het fotograferen van mensen is in de fotografie een vaak voorkomende bezigheid, je zult merken dat elk mens een ontelbaar aantal gezichtsuitdrukkingen kent, tel daarbij de diverse uitlichtingsmogelijkheden bij op en je zal zien dat geen enkele foto hetzelfde is. Met deze wetenschap blijft het mensen fotograferen daarom zo boeiend.

» lees verder

Top artikel

5 handige Lightroom tips

Met Lightroom kun je erg eenvoudig foto's beheren en bewerken. Als fotograaf kun je er zo ongeveer je complete workflow in kwijt; alles wat je met je foto's wilt doen nadat je ze geschoten hebt in één programma. In dit artikel vijf tips om nog prettiger en sneller met Lightroom te werken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord