100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura Vink

Praktijktest: DxO ONE

vrijdag 10 juni 2016, 14:41 door | 10.185x gelezen | 7 reacties

Op de Professional Imaging beurs in Nijkerk zag ik 'm voor het eerst: de DxO ONE. Een camera die je via de lightning port (oplaadpunt) aan je iPhone vastklikt, waarbij de telefoon fungeert als LCD en bedieningspaneel.

DxO is het bedrijf dat ook de software Optics Pro maakt. In dit beeldbewerkingsprogramma corrigeer je onder andere volautomatisch lensfouten, waarvoor het bedrijf al jarenlang ontelbaar veel objectieven test. Dat schept natuurlijk direct hoge verwachtingen voor de DxO ONE camera.

Het apparaatje heeft inmiddels al enkele prijzen in de wacht gesleept (zoals DP Review Awards 2015 voor 'mobile product of the year') en mijn interesse was direct gewekt. Van de importeur Transcontinenta kreeg ik daarom de DxO ONE mee om te testen tijdens een vakantie in Gambia.

Voor- en zijaanzicht van de DxO


Specificaties


Eerst even wat technische gegevens. De sensor is 1 inch (2,54 centimeter) en geeft 20,2 megapixels foto's. Ter vergelijking: bij een iPhone 6 is de sensor 1/3 inch en heeft 'maar' 8 megapixels.

De DxO ONE heeft een lens met vaste brandpuntsafstand, die vergelijkbaar is met 32mm op een fullframecamera.

Het objectief heeft een maximaal diafragma van f/1.8 en gaat tot f/11. Het grote diafragma zorgt dat je nog wat met de scherptediepte kan spelen als je dichtbij het onderwerp bent. Dit effect blijft natuurlijk wel beperkt door de korte brandpuntsafstand.

De sluitertijd kan ingesteld worden van 1/20000 (nee, daar staat niet per ongeluk een nul teveel) tot 30 seconden. Lichtgevoeligheid gaat van 100 tot 51.200 ISO (high 2).

Verder heeft de camera de bekende M-A-S-P standen, waarmee je de volledige controle hebt over de instellingen. Er is natuurlijk ook een automatische stand en scene modus voor sport, portret, landschap en nacht.

Met de schuifjes in beeld op je iPhone regel je heel makkelijk de instellingen als diafragma, sluitertijd en ISO, maar ook de zaken als de witbalans en lichtmeting (spot/center/meervlaks). Je tikt op je iPhone om het scherpstelpunt te bepalen.

DxO fotograferen


De bediening van de camera voelt heel intuïtief, daarvoor hoef je de handleiding er niet bij te pakken.

Toegegeven: die had ik wel even nodig voor het inklappen van het connectorstukje dat aan de zijkant zit. Door het schuifje dat de lens bedekt omlaag te duwen, klapt het connectorstukje uit. Deze staat dan vast onder een hoek van negentig graden. Maar hoe klap je 'm weer terug? Het bleek eigenlijk heel simpel. Duw je hetzelfde schuifje nog iets verder omlaag, dan kun je het connectorstukje ook weer inklappen.

Als je de camera in je broekzak of tas hebt, weet je zo zeker dat het connectorstukje nergens aan blijft hangen en ook je lens is beschermd.

Een klein puntje van kritiek op dit vlak is denk ik wel het feit dat als de connector uitsteekt van de camera, dat er - vanwege het klapsysteem - een kleine opening lijkt te zitten in de 'body'. Dat lijkt mij natuurlijk niet handig voor stof en zand. Misschien heeft DxO hier wel iets op bedacht, maar vanaf de buitenkant is dat in ieder geval niet zichtbaar.

Er zit maar één knop op de camera zelf en dat is de ontspanknop. De bediening doe je via de gratis te downloaden DxO ONE app of via het touch control display aan de achterkant. Als je de DxO ONE aan de iPhone hebt zitten, dan zie je het livebeeld van de camera op het scherm van je telefoon. Het maken van de foto doe je met de eerdergenoemde ontspanknop of met de 'knop' in het beeld van je iPhone.

Het apparaatje weegt net iets meer dan 100 gram (iPhone niet meegerekend). Dat is natuurlijk een stuk lichter dan veel andere camera's. De DxO ONE kun je ook los van de iPhone gebruiken. Je hebt daarbij dezelfde mogelijkheden met het instellen.

Omdat het - net zoals met bijvoorbeeld een GoPro - zonder zoeker lastig is om de compositie te bepalen, bedacht DxO daarop de zogenaamde Framing Assist. Het kleine schermpje achterop is vergelijkbaar met het tweede display dat veel spiegelreflexcamera's bovenop hebben, maar dan in zwart-wit.

Bij het fotograferen zie je er hier de gekozen instellingen terug. Door te swipen over het beeld zet je de framing assist aan. Er verschijnen dan allemaal witte puntjes in beeld die het contrast laten zien in de foto. Eigenlijk zoals een foto met maar twee kleuren.

Op die manier zie je bijvoorbeeld waar in beeld de horizon is en of je de persoon die je fotografeert er wel helemaal op staat. Slim bedacht, al blijft het natuurlijk een beetje 'zoeken' als je maar twee kleuren ziet.

DxO ONE framing assist


RAW


Een enorm pluspunt van de camera is het feit dat-ie foto's opslaat in RAW. Je hebt de keuze uit twee soorten RAW-files. Een 'standaard' .DNG en de 'superraw' .DXO. Bij de laatste worden er meerdere opnames gecombineerd om ruis te reduceren. Die ben ik helaas vergeten te testen, maar ik kan wel vertellen dat de 'gewone' .DNG's voldoen aan mijn verwachting bij het bewerken in Lightroom.

DxO vissen markt


Beeldkwaliteit


De DxO ONE levert erg scherpe foto's met mooie kleuren.

Dxo afrikaansekunst

Zonder bewerking of verscherping, alleen verkleind

Dxo 100procentcrop

100% crop zonder bewerking of verscherping

Ook over de ruisprestaties ben ik te spreken gezien het formaat van de sensor. Het is niet te vergelijken met een fullframe DSLR, maar de ruis vind ik nog steeds acceptabel bij bijvoorbeeld ISO 3200.

DxO ONE bij 3200

ISO 3200

Links ISO 100, Rechts ISO 3200

100% crop: Links ISO 100, Rechts ISO 3200

Bij weinig licht laat de DxO ONE ook echt zijn meerwaarde goed zien. Niet alleen omdat-ie minder ruis geeft dan een iPhone, waardoor de foto dus ook scherper is, maar ook gewoon veel beter weet om te gaan met een donkere situatie.

Zie hier het verschil tussen een foto gemaakt met mijn iPhone (boven) en de foto gemaakt met de DxO ONE tijdens het blauwe uurtje (onder). Beide foto's werden direct na elkaar gemaakt.

Vergelijking tussen iPhone (boven) en DxO One

Foto onder: ISO 6400, f/1.8, 1/30s

Ook met tegenlicht laat de DxO ONE goede resultaten zien, helemaal als je de foto in RAW opslaat en daarna nog even bewerkt - je haalt de hooglichten zonder problemen wat omlaag en de schaduwen licht je makkelijk op om het dynamische bereik verder te vergroten.

Vergelijking tegenlicht met en zonder bewerking in RAW

Boven: zonder bewerking geëxporteerd vanuit Lightroom. Onder: na RAW-bewerking in Lightroom.

Volgens DxO is het dynamische bereik bij de SuperRAW 13.3 stops, dat is zelfs één stop meer dan een Nikon D700. En één stop minder dan m'n D750. Een uitstekende prestatie dus en weer een pluspunt ten opzichte van alleen de iPhone.

Een ander voordeel van de DxO ONE is natuurlijk dat je met 20 megapixels net iets creatiever kan croppen dan bij een iPhone, bijvoorbeeld als je niet dichtbij genoeg kon komen.

Vasthouden en meenemen


Tijdens de vakantie kwam ik er al snel achter dat de DxO ONE gemakkelijk mee te nemen is en je hebt de DxO ONE en de iPhone ook binnen no time verbonden. Het is wel een combinatie die je met twee handen moet vasthouden. Volgens DxO is de connector sterk genoeg om je iPhone te houden, maar het voelt soms toch net iets te wiebelig.

Dxo vasthouden met een hand


Omdat ik niet mijn iPhone op de grond wilde laten kletteren - dat gebeurt al te vaak - maar ik natuurlijk dit lot ook niet voor een geleende camera wilde, hield ik ze meestal dus beiden vast.

Als ik de camera los gebruikte, dus zonder iPhone, dan was ik vooral in het begin nog zoekende hoe je 'm handig vasthoudt. Door het kleine formaat ligt het niet meteen lekker in de hand. En ook maakte ik daarbij wel eens wat foto's met een deel van mijn vinger ervoor.

Dat gezegd hebbende; een iPhone alleen vind ik eigenlijk ook niet lekker om in één hand vast te houden als ik foto's maak. Daar staat tegenover dat ik mijn spiegelreflexcamera regelmatig thuislaat omdat ik geen zin heb om er mee te sjouwen, terwijl dat excuus voor de DxO ONE echt niet opgaat. Vooral omdat ik mijn iPhone sowieso al bij me heb.

Dxo in de avond, spelen met scherptediepte in het restaurant


Opslag & delen


De foto's worden opgeslagen op een microSD kaartje. Ik gebruikte er eentje van 32 gigabyte en met (RAW) bestanden van zo'n 45 megabyte per stuk was dat ruim voldoende. Een Jpeg is zo'n 15 megabyte.

Je hebt de optie om er bovendien voor te kiezen dat de foto's daarnaast ook direct opgeslagen worden op je iPhone. Dit maakt de foto's natuurlijk makkelijk en snel deelbaar; je stuurt ze zo via WhatsApp naar familie/vrienden of plaatst ze op Instagram.

De foto's staan georganiseerd in de app van DxO, maar ze verschijnen ook gewoon in de filmrol van je iPhone.

Zonsondergang op het strand


Batterij


Ik heb het niet exact bijgehouden, maar de batterij duur van de camera viel me wel wat tegen. Je kunt er echt niet een hele dag vrolijk op los klikken, zoals bij m'n spiegelreflex wel het geval is. De camera gaat tussen het fotograferen wel op stand-by, maar toch blijkt de batterijcapaciteit beperkt.

Volgens de website van DxO ONE maak je ongeveer 200 foto's met één batterij-lading. De iPhone dient trouwens niet als voeding voor de camera, ook niet als deze aangesloten is. Omdat de batterij niet te wisselen is, is het handig om een externe/mobiele lader bij je te hebben. Ik hoop dat DxO dit in de toekomst verbetert.

Iemand nog een nieuwe bank?


En verder...


Wat ik jammer vind - en om een of andere reden wel had verwacht - is dat je geen macro-opnames kan maken met de DxO ONE. Bij veel compactcamera's heb je de optie om soms wel op elke centimeters scherp te stellen. Dat kan niet bij de DxO ONE.

De minimale scherpstelafstand is twintig centimeter en de lens mist de echte vergroting om het een macro-opname te noemen.

Een pluspuntje is wel weer dat de camera een ingebouwde GPS heeft en je de foto's in zowel de filmrol van je iPhone als in Lightroom direct op de kaart kunt bekijken.

Kust

De zachte kleuren in de lucht legt de DxO ONE prima vast

In de praktijk


Ik nam de DxO ONE mee naar Gambia en Senegal, naast natuurlijk mijn 'gewone' spiegelreflexcamera. Blijft die laatste de komende vakantie thuis? Zeker niet. Alleen al vanwege de vaste brandpuntsafstand vind ik de DxO ONE geen vervanger voor m'n huidige camera.

Ik denk wel dat het heel erg afhangt van je wensen en ook wat je fotografeert. In Senegal heb ik tijdens een safari een foto gemaakt van een giraffe, maar of ik nou een iPhone of de iPhone met de DxO ONE gebruik; voor beiden had ik voor een geslaagde foto een stuk dichterbij moeten staan.

De DxO ONE vond ik wel weer ideaal voor (onopvallende) straatfotografie. Het cameraatje past gemakkelijk in je hand en valt nauwelijks op bij de mensen om je heen. Natuurlijk is het even oefenen met richten zonder beeld (hit&miss) maar wie dit goed onder de knie heeft, kan hier hele toffe platen mee maken.

De beeldhoek geeft je dan ook echt het gevoel in de situatie te staan. Of je kijkt op je iPhone, terwijl je de camera wel naar voren hebt gericht, om onopvallend foto's te maken.

Straatfotografie bij de visafslag van Gambia


De DxO is zeker de moeite waard om te overwegen als het gewicht een grote rol speelt bij de aankoopbeslissing van een camera. Misschien omdat je gewoon geen zin hebt op veel mee te nemen, of omdat je een meerdaagse wandeltocht door de bergen gaat maken - om maar wat te zeggen. Juist omdat het zo klein en lichtgewicht is, neem je het gemakkelijk altijd en overal mee naar toe.

De DxO One lijkt me bovendien ook interessant voor fotografen die graag selfies of vlogs maken. Het is niet zo dat de camera altijd wijst naar de kant tegenover het scherm van je iPhone, maar is kantelbaar (zie ook de foto eerder in het artikel). Voor een selfie zet je de camera gewoon 'omgekeerd' op je iPhone.

Ben jij iemand die eigenlijk altijd al met een iPhone fotografeert, dan adviseer ik je de DxO ONE vooral voor situaties met weinig licht of tegenlicht. Op die momenten ga je het het snelst de meerwaarde zien. Maar ook in andere situatie levert de DxO ONE vaak een hogere beeldkwaliteit dan de iPhone door de grotere sensor en de betere f/1.8 lens.

Aapje


Smartphones/Tablets/Android


Maar wat als je geen iPhone hebt? Hierboven heb ik het telkens over iPhones, maar de DxO ONE is ook voor iPads te gebruiken. Zolang deze de (8-pins) lightning poort hebben en minimaal op iOS 8 draaien.

Voor Android is er geen ondersteuning en op de website van DxO wordt het mij ook niet echt duidelijk of dit in de nabije toekomst op de planning staat. Zelf schrijft de support van DxO erover: 'Right now the DxO ONE is designed exclusively for iOS so that we can focus on creating the best possible product experience on one platform before extending it to others.'

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura Vink

Over de auteur

Laura Vink is gek op reizen, fotografie en een combinatie van die twee. Ze schreef het boek Reisfotografie en op haar website Vink Acacemy vind je veel artikelen met fotografie tips, inspiratie en (gratis) eBooks. Ook geeft ze een online fotografie cursus. Volg Laura op Instagram.

7 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op vrijdag 10 juni 2016 om 15:39  | reageer

    Ja, dit is het helemaal he? We zijn net terug van een korte vakantie waarbij ik steeds met m'n SLR liep te zeulen. (dan had ik de rest van de spulletjes nog in de auto laten liggen)
    Ik heb er een zere rug aan overgehouden.
    En dit steek je in je broekzak!!

  2. eroktame
    eroktame schreef op dinsdag 14 juni 2016 om 12:43  | reageer

    Wat kost zoiets? En op elke gsm te gebruiken?

  3. Laura
    Laura schreef op dinsdag 14 juni 2016 om 13:22  | reageer

    Op het moment van schrijven kost de DxO One € 499,-
    En zoals je kan lezen in de laatste alinea; voorlopig is het alleen voor iPhones en iPads.

  4. Tillie
    Tillie schreef op dinsdag 14 juni 2016 om 22:04  | reageer

    Ik zag het toestelletje al in het blad van Mediamarkt. Lijkt me geweldig! Wat ik mij echter afvraag is wat gebeurt er als er een nieuwere versie Iphone of Ipad uitkomt met een andere uitgang. Dat is tenslotte al eerder gebeurd!

  5. Laura
    Profiel  Laura schreef op dinsdag 14 juni 2016 om 22:09  | reageer

    @Tillie: Goede vraag natuurlijk! Daar heb ik vanzelfsprekend geen antwoord op, maar als DxO een beetje slim is, laten ze hun klanten dan niet zomaar ineens met een onbruikbaar product zitten. Dan komt er vast een aangepast connector stukje of iets dergelijks.

  6. Eugène
    Eugène schreef op woensdag 15 juni 2016 om 09:38  | reageer

    Wat mij betreft mag dit soort camera's volledig uit de gadget sfeer komen. Met de huidige technologie zijn de reguliere camera's lomp zwaar en duur. Maar we kopen het nog steeds dus blijven ze bestaan. Hoe lang nog? Prachtige beeldkwaliteit.

  7. Henk Heijnen
    Profiel Henk Heijnen schreef op zondag 5 mei 2019 om 23:07  | reageer

    Laura, ik ben benieuwd of je de One nog regelmatig gebruikt?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord