Photofacts.nl
25 december 2008, 23:59 | | 11412x gelezen

Preview; Canon 5D mark II

Later dan gebruikelijk kreeg ik ditmaal de Canon 5D mark II in handen. Canon organiseerde geen speciale persbijeenkomst, terwijl ik dat juist graag gezien had voor deze camera. Op de EOS Discovery heb ik de 5D opvolger dan ook pas voor het eerst goed kunnen proberen. In deze Canon 5D mark II preview mijn eerste indruk.

Echt laat dus, want de meeste mensen die hem in voorbestelling hadden, hebben de camera inmiddels al thuis staan. Op internet zijn dan ook al genoeg echter reviews te vinden. Onderaan dit artikel vind je linkjes naar reviews die ik tegen ben gekomen.

Canon 5D mark II


Bij de EOS Discovery werden nog geen productiemodellen gebruikt, dus officieel mag je nog niet teveel opmaken uit de beeldkwaliteit. In de praktijk is het verschil meestal amper merkbaar met een productiemodel. Het was ook gewoon toegestaan om zelf je geheugenkaartje in de camera te stoppen en ook om te filmen.

Minder flexibel was de man achter de balie over de werkruimte. Ik mocht van hem nog geen meter van de balie weglopen waardoor ik wat betreft foto's en video's maken erg beperkt werd. Gelukkig bood het plafond van de hal een aardig beeld om hoge ISO foto's te maken en mijn eigen camera werd dan maar onderwerp van een kort probeerseltje met de videofunctie.

In de hand
De Canon 5D mark II ligt gewoon lekker in de hand. Vergelijkbaar met de oude 5D en een stuk beter dan de vele malen kleinere Canon 450D of 1000D. De camera is erg solide afgewerkt. Ik heb de camera zowel met als zonder grip in mijn handen gehad en moet eerlijk zeggen dat ik zelf nog twijfel of ik een grip zou kopen.

Zonder batterijgreep is de camera immers al groot genoeg. In tegenstelling tot de instapmodellen van Canon is een grip bij de 5D mk2 niet nodig. Het geeft je echter wel extra ruimte voor accugebruik en daarbij is het fotograferen in de portretstand een stukje prettiger met de grip. Voor een accessoire van 235,- euro is het in elk geval iets om te overwegen.

Full-frame
Net als zijn voorganger is de Canon 5D mark II een full-frame camera. De sensor is dus even groot als het negatief bij de analoge film camera's vroeger was. Het voordeel hiervan is dat je objectief ook daadwerkelijk het brandpuntsafstand heeft waar ie voor bedoeld is. Nadeel is overigens dat alle EF-S objectieven niet bruikbaar zijn op deze camera.

Behalve het brandpuntsafstand (een 24mm is weer een echte groothoek en schroef je een 12mm objectief op je lens dan moet je moeite doen je voeten niet op de foto te krijgen) is ook de scherptediepte kleiner bij een full-frame camera. Dit betekent dat het gedeelte dat scherp is op een foto kleiner is dan bij een crop-camera. Vooral voor creatieve fotografie waarbij je speelt met scherptediepte is dit ideaal.

Nog een voordeel van full-frame is dat er meer ruimte is voor pixels op de sensor. Ze kunnen in verhouding verder uit elkaar staan dan bij een crop-camera bij eenzelfde resolutie. De sensor is immers groter. Nu heeft Canon deze extra ruimte voornamelijk gebruikt om meer pixels in te proppen, maar de kwaliteit -gezien per pixel en vooral bij hogere lichtgevoeligheden- ligt vaak hoger bij grotere sensoren.

Canon 5D mark II


Videofunctie
Bijzonder aan de Canon 5D mark II is natuurlijk ook de nieuwe videofunctie. Het is de eerste digitale spiegelreflex van Canon die over deze functie beschikt. Over het nut valt te discuseren, maar uiteraard is het ook je eigen keuze om er gebruik van te maken of de optie links te laten liggen.

Om de videomode te gebruiken moet je eerst overschakelen naar live-view (met de knop die hiervoor linksboven naast de zoeker zit) en vervolgens kun je direct gaan filmen door op de grote 'select' knop te drukken. Nogmaals drukken en de camera stopt met opnemen. Eenvoudig genoeg dus, maar er zijn geen extra knopjes voor aangebracht. Geen interesse in de filmfunctie? Dan laat je 'm net zo makkelijk links liggen..

Vincent Laforet heeft met zijn film Reverie laten zien waar de filmfunctie van de Canon 5D mark II toe in staat is. Een indrukwekkende film die ook nog eens binnen één weekend opgenomen is. Mocht je hem nog niet gezien hebben, dan is het zeker de moeite waard de film te bekijken.

Waarschijnlijk zullen de meeste fotografen niet direct een op een dergelijk niveau films maken, maar dat de mogelijkheid er is vind ik persoonlijk wel interessant. Ik kan me best voorstellen dat ik bijvoorbeeld tijdens een bruiloft zo nu en dan een kort filmpje zou maken. Dat kan een aardige aanvulling zijn op een reportage.

Autofocus op de Canon 5D mark II werkt gewoon tijdens het maken van een video. Er wordt echter wel gebruik gemaakt van het tragere contrast-autofocus. Natuurlijk kun je daarnaast ook handmatig scherpstellen. Deze laatste optie is, met een beetje oefening, waarschijnlijk het meest geschikt.

Wanneer je tijdens het filmen de ontspanknop in drukt kun je gewoon een foto maken. Wel wordt de video hiervoor onderbroken. Je mist dan circa een seconde beeld. In noodgevallen kun je vanuit de video zelf ook een zogenaamde 'still' pakken; je hebt op de HD resolutie een feitelijk 30 foto's van 2,3 megapixel per seconde.

Er zijn overigens twee videostanden; de Full-HD stand en de VGA stand. Het full-hd formaat levert enorme bestanden op en je kunt er maximaal 12 minuten achter elkaar mee filmen. Uiteraard kun je dan wel direct weer beginnen met een nieuwe opname, dus in de praktijk zal deze grens niet zo'n probleem hoeven zijn.

Voor gebruik van de filmmodus zul je moeten beschikken over een groot en snel geheugenkaartje. Behalve video neemt de Canon 5D mark II ook direct geluid op. Hier kun je met de standaard mono opname niet te veel van verwachten, maar gelukkig is er ook de mogelijkheid om een externe microfoon (dan wel ook in stereo) aan te sluiten. Wil je het helemaal goed doen dan zul je het geluid seperaat opnemen, maar dat zal voor de meeste fotografen zeker te ver gaan.


© Vincent Laforet


Hierboven een kort filmpje gemaakt met een Canon 5D mark II hangend aan een op afstand bestuurbare helicopter. Het bijzondere effect in het filmpje is mede te danken aan de gebruikte tilt-shift lens. De hogere resolutie versie is ook aan te raden (bron: Vicent Laforet blog).

Lichtgevoeligheid
Een ander sterk punt van de Canon 5D mark II is de lichtgevoeligheid van de sensor. Het ISO bereik loopt van 50 tot 25.600 ISO. Een enorme bereik! Persoonlijk is dit voor mij een van de belangrijkste redenen om zelf de Canon 5D mark II aan te gaan schaffen.

Tot 6400 ISO zijn de foto's zelfs zonder extra nabewerking gewoon nog goed bruikbaar. Bij mijn Canon 400D is de koek bij ISO 800 toch al aardig op. Dat betekend dat je 3 stops extra licht krijgt zonder dat de beeldkwaliteit er op achteruit gaat. Een geweldige prestatie en hiermee komt de Canon 5D mark II qua lichtgevoeligheid ook op (ongeveer) gelijk niveau als de uitstekende Nikon D3.

Canon 5D mark II op 6400 ISO


In de afbeelding hierboven zie je een 100% crop met op de achtergrond de volledige foto. De crop geeft tevens een indruk van de resolutie van de sensor. Zoals je kunt zien is er wel sprake van ruis, maar bij afdrukken tot 20 bij 30 centimer verwacht ik zeker geen problemen. En dan is er hier ook nog geen nabewerking op toegepast.

Megapixel kanon
De 5D mark II is voorzien van een full-frame sensor met maar liefst 21,1 megapixel. De sensor verwerkt de beeldinformatie ook nog eens naar RAW bestanden met 14 bist per pixel per kleur. Dit alles zorgt voor enorme bestanden. De volledige RAW bestanden zijn zo'n 20 a 25 megabyte per foto. Bij aanschaf van een Canon 5D mark II moet je de 8 en 16 gigabyte geheugenkaartjes dus niet vergeten.

Wil je zo nu en dan ook wat familiekiekjes schieten dan kun je er gelukkig ook voor kiezen om op sRAW te schieten. Hierbij kun je in twee stappen de resolutie verlagen terwijl je toch gewoon RAW bestanden krijgt in plaats van Jpegs. De sRAW1 lijkt me met 10 megapixel een mooie tussenmaat om minder belangrijke foto's mee te schieten.

Canon 5D mark II


Zwarte pixels
Zoals bij zoveel nieuwe camera's hebben de pixelpeepers bij de Canon 5D mark II een fout ontdekt. Bij grote contrastovergangen heeft de camera last van zwarte pixels in het beeld. Dat klinkt ernstiger dan het is, want met de enorme resolutie zul je de zwarte pixels in een afdruk niet terug zien.

Canon heeft bevestigd dat er een probleem is met de zwarte pixels en zijn aan het kijken naar een oplossing. Canon is hierover ook met een officieel standpunt gekomen:

We have learned that some users of the Canon EOS 5D Mark II digital SLR camera have identified two types of image quality phenomena that appear under certain shooting conditions.

- “Black dot” phenomenon (the right side of point light sources becomes black)
- Vertical banding noise

We are currently investigating and analysing the causes, and examining measures to reduce or eliminate these phenomena by providing correction firmware. An announcement will be made on the Canon Web site when such measures have been determined.

Details of the phenomena and shooting conditions under which they are likely to occur are as follows.

“Black dot” phenomenon
When shooting night scenes, the right side of point light sources (such as lights from building windows) may become black. The phenomenon may become visible if the images are enlarged to 100% or above on a monitor or, if large prints of the images are made.

Vertical banding noise
If the recording format is set to sRAW1, vertical banding noise may become visible depending on the camera settings, subject, and background.

Vertical banding noise is not noticeable if the recording format is set to sRAW2.
Vertical banding noise does not occur if the recording format is set to RAW or JPEG.
Noise can be reduced if C.Fn II-3: Highlight tone priority is set to 0: Disable.


Er wordt verder gewerkt aan een oplossing. Waarschijnlijk zal dit middels een firmware update ook op reeds verkochte modellen doorgevoerd kunnen worden.

Voorlopige conclusie
Zoals het er na uit ziet is er weinig aan te merken op de nieuwe Canon 5D mark II. De camera is een prachtige opvolger voor de populaire en uitstekende Canon 5D. Voor de gevorderde amateur, maar zeker ook voor de professional is dit een camera die nog jaren vooruit moet kunnen. Het is te hopen dat Canon wel snel met een update komt om de probleempjes op te lossen die bij de eerste modellen zijn waargenomen.

Zelf sta ik op het punt een Canon 5D mark II aan te schaffen. Ik heb er nog geen in bestelling, dus het zal nog wel een aantal weken duren. De 5D mark II is schaars verkrijgbaar..

Meer informatie
- Canon 5D mark II sample foto's
- 14 dagen met een 5D mark II
- dfpro; 5D mk2 en D90 vergeleken met videocamera'
- Canon 5D mark II white-paper (PDF)
- Canon 5D mark II hands-on review door Digital Rev
- Canon 5D mark II first look door Anandtech
- Canon 5D mark II review door Photography BLOG
- Canon 5D mark II review door Pro Photo Home
- Canon 5D mark II review door Phil Holland
- Canon 5D mark II review door Camera Labs
- Canon 5D mark II review door Photo Review
- Canon 5D mark II review door Pop Photo
- Canon 5D mark II review door Roland Lim
- Canon 5D mark II review door Ken Rockwell
- Canon 5D mark II review door Imaging Resource


delen!

reacties (45)

  • aradilon
    aradilon | vrijdag 26 december 2008, 00:23Ik wil je toch op 1 foutje betrappen, de Nikon D90 was de eerste Dslr met video functie ook al was dit maar een maandje.
    Mooie en handige preview voor de rest§ vrolijk .
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 26 december 2008, 00:24@Adadilon; Vandaar dat ik ook zei dat het de eerste van Canon was. knipoog
    Maar Nikon was zeker de eerste met een videofunctie op een digitale spiegelreflex.
  • aradilon
    aradilon | vrijdag 26 december 2008, 00:36Oei daar heb ik precies over gelezen, ik moet wel zeggen dat de 5D mark II wel de enige van de 2 is die ook echt goed is, nikon heeft ook geen of bijna geen ervaring met video camera's.
  • tonv
    Profiel tonv | vrijdag 26 december 2008, 05:02Het is waarschijnlijk de meest begerige Canon camera op dit moment. Eens kijken of de prijzen in de loop van volgend jaar in Beijing (waar ik woon) nog wat willen zakken voordat ik er een aanschaf. Hij wordt hier nu al te koop aangeboden voor rond de 1900 euro. De komende tijd ga ik veel fashion schieten wat vaak hoge resoluties noodzaakt en De 5D MKII lijkt me een uitstekende camera voor dit doel. Vanwege m'n voorliefde voor de portretstand (en m'n overmaatse handen) zou ik de 5D MKII met een batterygrip prefereren ondanks z'n goede ergonomie. Nu nog even doorploeteren met m'n 40D + batterygrip (wat geen straf is)...
  • EdC
    Profiel EdC | vrijdag 26 december 2008, 12:10Ik heb hem nu een paar dagen in huis en ben hem aan het verkennen. In grote lijnen is de bediening gelijk aan mijn oude 20D. Met de 16-35 mm op 16 mm ingesteld is het al lastig om je voeten niet in beeld te krijgen. vrolijk

    Ook al ontdekt dat de oude Canon 580 EX flitser niet via de persoonlijke instellingen is in te stellen. Dat wordt dan een nieuwe kopen (maar dat heeft geen haast) en de oude als slave gebruiken.

    Zwarte pixels nog niet ontdekt in een ISO 6400 foto van de lampjes in de kerstboom. Nog maar wat verder vergroten. Banding, soms al een probleem bijde 20D, heb ik ook nog niet gezien. Maar wat niet is, kan nog komen.
  • aradilon
    aradilon | vrijdag 26 december 2008, 12:23@EdC, eljatrum ik heb is wat opzoek werk gedaan over die zwarte plekjes, en naar wat ik al heb gevonden hangt het van camera tot camera af, sommige camera hebben geen probleem andere wel.
    Nu ik zou wel wachten tot dit is opgelost want volgens de meeste mensen is het een hardware probleem dus kan het niet worden opgelost met een firmware update.(al wil ik niet zeggen dat ik hier zeker van ben)

  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 26 december 2008, 12:34@Aradilon; Helaas is het natuurlijk nog wel de vraag hoe lang het gaat duren voordat het opgelost is. Het lijkt me overigens dat iedereen die er last van heeft zijn camera kan laten repareren zodra er een oplossing beschikbaar is.

    @EdC; Goed te horen dat jij er blijkbaar geen last van hebt!
    En veel plezier met je 5D mark II. Leuk kerstcadeautje. knipoog
  • EdC
    Profiel EdC | vrijdag 26 december 2008, 13:08Mocht het een hardware-probleem zijn dan heeft Canon echt een probleem.

    In de kerstboom bij 6400 ISO overigens twee lampjes ontdekt met toch iets van een zwarte pixels. In één lampje één zwarte pixel, in een ander lampje een paar pixels naast elkaar. Dus niet structureel in alle lampjes. Aan de andere kant: ik heb niet scherpgesteld op die kerstboom en misschien speelt dat ook een rol.

    De komende dag ga ik een paar avondwandelingen maken. Met camera, uiteraard.

    Overigens, het is wel weer wennen aan het diafragmeren. Was ik toch weer een beetje verleerd. Aan de andere kant: ik vond het storend dat bij een portret de scherpte bij de 20D zo groot was dat ook het achtergrondpapier nog scherp tekende.

    @Elja, ik had er op gerekend dat ik hem pas volgende maand zou kunnen afhalen. Volgens mijn eigen financieringsregel ga ik nu weer sparen voor een nieuwe camera.

  • Greenfield
    Profiel Greenfield | vrijdag 26 december 2008, 13:22Ik ben natuurlijk niet echt verbaast over al het moois dat er over deze camera te melden is. Waar ik wel van onder de indruk ben zijn de films die met deze camera gemaakt zijn. Dat is toch wel bijzonder. Zeker op vakantie kan dit erg makkelijk zijn. Nu maak ik nooit video opnames aangezien "mijn hart bij fotografie ligt". Ook heb ik geen zin in het extra meezeulen van een camcorder. Kortom deze camera staat zeker op mijn wensenlijstje voor de komende 2 jaar. Ik ga eerst nog even genieten van mijn 40D waarmee ik zeer tevreden ben. En een mens moet wat te wensen over hebben niet?!
  • Tobias
    Tobias | vrijdag 26 december 2008, 17:09Goede camera, heb 'm besteld en ben benieuwd naar m'n eigen bevindingen. Ik lees weinig kritisch hier over de 5D Mark II. Vraagje; welke lens wordt eigenlijk standaard geleverd bij de 5D2?
  • Roy
    Roy | vrijdag 26 december 2008, 18:42@tobias
    Volgens mij heb je een besteloptie zonder objectief en een kit met de 24-105L/IS. Mooie combi op zich, zeker met oog op de video mogelijkheden (als je daar van houdt).

    @Elja
    Wel of geen grip. Hangt vooral af van de grootte van je handen. Kleine handen? Dan is een grip in principe overbodig (wel handig voor portretten). Grotere (NAP) handen: dan is een grip een uitkomst. Doe je veel portretten? Dan is een grip eigenlijk noodzaak.
    Heb zelf lang met NAP handen een 5D gebruikt zonder grip en dat ging perfect. Zorgt voor een mooie (relatief) kleine camera die niet overal even bedreigend wordt ervaren (de 5D met de 50mm 1.4 is zo'n mooi onschuldig setje). Dat heeft voordelen. Kocht uiteindelijk een grip op advies van een vriend en dat was een welkome versterking vooral bij de zoom objectieven (70-200L/IS en up). Je hebt net meer ruimte voor je twee onderste vingers en dat maakt uiteindelijk je hand minder moe aan het eind van een lange dag.

    Ben nu enige tijd met de Mk2 aan de gang en doe het nog zonder grip, maar die gaat er zeker komen zodra ik over de frustratie heen ben dat batterijen en grip van de 5D niet compatible zijn met de Mk II ... Canon had 'ons' daar als gebruikers iets tegemoet kunnen komen, aangezien ze zelf ook nul wijzigingen aan de body hebben doorgevoerd om productiekosten lekker laag te houden. Maar goed, de geweldige low light resultaten maken veel goed vrolijk

    De kwaliteit van de video is echt geweldig en ik merk dat ik in toenemende mate ermee 'klooi', ondanks dat mij hart bij fotografie ligt. In tegenstelling tot wat je links en rechts leest, hoef je geen super cinemast te zijn om 'aardige' films uit de hand te schieten. Een IS objectief is wel noodzakelijk (die 24-205 bijvoorbeeld) of anders een degelijk statief met snel glas. Reken niet op de autofocus in filmmodus, want daar heb je weinig aan. Neemt niet weg dat de low light kwaliteit met goed glas je een super camera geeft voor binnen .... Je moet wel vrede hebben met 'automatische instellingen', aangezien de camera in videomodus bijna alles automatisch doet. Maar goed, je bent zelf ook druk zat met je lens vrolijk

  • anne
    anne | vrijdag 26 december 2008, 21:56Helaas is de audiokwaliteit ver beneden peil en kun je niet zonder een externe micofoon. In dat opzicht is er dus zeker geen sprake van vervanging van een camcorder.

  • EdC
    Profiel EdC | vrijdag 26 december 2008, 22:42Kritiek? Het is maar wat je gewend bent, of wat je zou willen. Mijn nieuwe camera is de afgelopen dagen door familie en vrienden bekeken. Iemand vond het maar niks dat er geen waterpasje in zat. 'Heeft de Nikon D700 wel'. En iemand die 'veel van fotograferen weet' maakte gisteravond een foto binnenhuis bij 125/f2.8/ISO 100. 'Wel erg donker, hè?'.
    Dat schiet niet op. Wil je wat voorlopige kritiek, afgezien dan van het zwarte puntjes vraagtstuk en bandvorming bij sRaw (zover ben ik zelf nog net gekomen).
  • EdC
    Profiel EdC | vrijdag 26 december 2008, 23:06Ik drukte even op de verkeerde knop. Kritiek? De zoekstructuur is in vergelijking met de 20D wat uitgebreid (en op dit moment vind ik hem ingewikkelder). En ik moest Lightroom upgraden naar LR 2, want LR 1 biedt geen update voor deze camera. Maar goed, ik heb voor de foto's van 21-25 MB per stuk toch ook maar een nieuwe externe harde schijf aangeschaft.

    Een voordeel is dat de software in de camera bij gebruik van een Canon-objectief de kenmerken gelijk meeneemt (is overigens een uit te schakelen functie). Op de 16-35 mm zie ik in RAW geen vignettering. Hulde aan Hasselblad, die daarmee twee jaar geleden kwam. Dat objectief is op dit moment mijn enige passende. Volgend jaar koop ik er nog wat glas bij.

    Live View? Ik heb gekeken hoe ik dat moet regelen, maar heb het nog niet in de praktijk beproefd. Videograferen komt ook nog wel. Anne zal gelijk hebben. De interne microfoon (drie openingen onder de aanduiding 5D rechts naast het objectief (van voor af gezien) zal geen top-kwaliteit leveren. Maar er is een aansluiting aanwezig voor een externe microfoon0.

    Zelf wilde ik vooral even zeker weten of mijn afstandbediening ook werkte en hoe ik 'spiegel opklappen' kon activeren.

    En het zwarte puntjes vraagstuk? Ik zit er voorlopig niet zo mee. Ik ben gewend om ook avond-opnemen te maken met 100 of 200 ISO. Na de overstap op digitaal werd dat soms ISO 400 of 800 en een enkele keer 1600. Als de aard van mijn fotowerk niet veranderd, dan blijft het zo. Maar ik zal nu zeker ook wel naar ISO 3200 of 6400 gaan. En voorlopig moet ik dan wellicht wat zwarte puntjes moeten wegwerken als de foto groter dan 40x50 cm wordt gebruikt.

    Als er vragen zijn, dan zal ik zo zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.
  • tonv
    Profiel tonv | zaterdag 27 december 2008, 01:45Ik vraag me af of het altijd noodzakelijk is op full resolution te schieten met de 5D MKII aangezien de bestanden enorm zijn qua omvang. Wanneer je bijvoorbeeld foto's nodig hebt uitsluitend voor webpublicatie kan ik me voorstellen dat sRAW een betere optie is. RAW's uploaden naar je computer lijkt mee ook een tijdrovende zaak. Ondanks de gestadige groei van de bestanden gebeurt dat uploaden nog steeds met een USB 2 interface i.p.v firewire 800. Hoog tijd voor innovatie...
  • EdC
    Profiel EdC | zaterdag 27 december 2008, 10:55@tonv. Voor het web heb je de grote bestanden niet nodig. Maar ook de sRAW2-beelden uit de 5D2 zijn volgens het boekje 10,8 MB. Dan heb je een beeld van 5,2 megapixels (volgens de gebruiksaanwijzing). De 6 MP Canon 300D produceerde in RAW kleinere bestanden. Als web je werk is, dan is aanschaf van deze camera naar mijn idee helemaal niet nodig, tenzij je foto en video wilt combineren.

    De innovatie zit voor mij aan de achterkant van de computer: eSata-verbinding met de externe harde schijf.
  • Evert
    Evert | zaterdag 27 december 2008, 11:17heb 'm nu ook binnen. Interessante camera. Ik heb nog niet gezocht naar zwarte gaten. De 1e indruk is ok. Feel van de camera is gelijk aan die van de 5D (autofocus helaas ook knipoog), maar hij lijkt wel wat sneller te reageren. De video output is fenomenaal; gisteren een filmpje op een full hd scherm bekeken en dat is simpelweg belachelijk goed.

    De output is groot, erg groot maar de sRaw functie is dan weer erg prettig. Ik kan die resolutie wel goed gebruiken voor mijn trouwreportages waarbij ik graag achtergronden maak over 2 pagina's (van soms wel 35x70cm groot in totaal) en waarbij ik nu ook makkelijker kan croppen om stukjes te gebruiken. De hoge iso output is ook erg bruikbaar moet ik zeggen.

    Nadeel? Ja, de AF is soort van schandalig eigenlijk als je er over nadenkt....
  • Hans Braakhuis
    Hans Braakhuis | zaterdag 27 december 2008, 14:49Evert, Roy, EdC; Welk programma gebruiken jullie om video's van de 5d te bewerken?

    Hans
  • JerryBig
    JerryBig | zaterdag 27 december 2008, 16:33@Tobias: Lees het stukje "What still sucks in the 5D Mark II" van Ken Rockwell.

    Ondanks dat Ken Rockwell een Nikon fan is, is hij helemaal weg van bepaalde aspecten van de 5D en schroomt niet dit van de daken te schreeuwen.
    Genoeg kritiek in zijn review zou ik zeggen, naast voldoende positieve zaken overigens. Maar dat Canon veel kansen heeft laten liggen is duidelijk.

  • EdC
    Profiel EdC | zaterdag 27 december 2008, 17:20@Hans Braakhuis. Ik ben nog niet echt bezig met de videofunctie. Ik ga komende week onderzoeken wat kan en wat dat kost.
  • tonv
    Profiel tonv | zaterdag 27 december 2008, 18:00@EdC
    Heeft sRAW 1 + 2 ook invloed op de ISO performance van de 5D MKII? Met andere woorden heb je bij een lagere resolutie nog minder ruis? Misschien een overbodige vraag omdat de 5D MKII naar het schijnt een fenomenale noice reduction heeft maar technisch gezien toch wetenswaardig. Is de 5D MKII AF tracking overigens beter dan de 40D? Nog een vraag: In een EF 17-40 4L USM review las ik voor de eerste keer dat deze lens op een ful frame camera zoals de 5D MKII beter presteert dan op een 1.6 crob DSLR. Dat ie zich anders gedraagt is me bekend maar dat dit een betere IQ oplevert verbaast me.
  • Evert
    Evert | zaterdag 27 december 2008, 18:14@ Hans: ik moet je eerlijk zeggen dat ik voorlopig me niet bezig ga houden met videobewerking. Standaard output is quicktime formaat en dat kun je rechtstreeks downloaden en afspelen.

    @ Jerry: Kennie is natuurlijk wel een beetje een oude zuurpruim knipoog. Natuurlijk zijn er zaken die voor verbetering vatbaar zijn, maar het netto resultaat is nog altijd erg positief.
  • EdC
    Profiel EdC | zaterdag 27 december 2008, 18:35@tonv. Jouw vraag over de ISO-performance vraagt een bijna wetenschappelijke vergelijking vrolijk. Ik heb de camera sinds dinsdag en ben ook nog aan het onderzoeken. Maar het zou mij niet verbazen als de performance beter is. Je gaat van A2-papierformaat naar A3 (sRAW1) of A4 (sRAW2) -alles volgens het boekje bij de camera- en dan krijg je hoe dan ook een ander resultaat.
    Je moet dan weer niet te veel in Photoshop, DPP of wat voor ander programma ook gaan verhelderen, want kan steekt bij hoge ISO-waardes bandvorming de kop op (was ook al zo bij ISO 1600 in eerdere Canons).

    Of de AF tracking beter is dan bij de 40D? Geen idee. DE AF-tracking lijkt wel beter te werken dan bij mijn 20D. Maar bij het AF-punt in het centrum (en gerekend bij diafragma 16, dat schijnt het lastigst te zijn) werkt hij sneller dan bij een AF-punt links of rechts, onder of boven. Maar ook hier, ik heb niet alles al gezien.
  • tonv
    Profiel tonv | zaterdag 27 december 2008, 18:45@EdC
    In ieder geval hartelijk dank voor je snelle reacties. De 5D MKII lijkt me een giga camera die ik overweeg volgend jaar aan te schaffen. In Beijing (waar ik werk en woon) kost ie aanzienlijk minder dan in Nederland. Eerst nog even met m'n 40D doorploeteren en wat munten verdienen. Sowieso heb ik iets om naar toe te werken volgend jaar. Veel plezier toegewenst met je nieuwe 5D MKII!
  • Hans Braakhuis
    Hans Braakhuis | zaterdag 27 december 2008, 20:15EdC en Evert bedankt. Adobe Premiere zou ook overweg moeten kunnen met .mov van de 5D.

    @ JerryBig Rokwell schreeuwde altijd voor Nikon maar aangezien hij wat extra inkomsten kan gebruiken doet hij het nu ook voor Canon. De man kan een review doen zonder over de hardware te beschikken...ga maar na.

    Hans
    -------------------------------------------------
    Ken Rockwell doesn't wait for the light when he shoots a landscape - the light waits for him.
  • Roy
    Roy | zaterdag 27 december 2008, 20:59@Anne: audiokwaliteit
    Die is inderdaad 'matig': je hoort de AF en de IS motor. Maar je kunt er best aardige dingen mee doen. Schoot zelf vorige week een 7 minuten muziekitem in Deventer (Dickens) en moet zeggen dat de kwaliteit van de audio (zonder richtmicrofoon) me niet tegenviel.

    @Hans Braakhuis
    Ik werk op een Mac en gebruik iMovie HD, iMovie 2 en Final Cut Express voor wat gehobby met video. Maar let op: voor full HD werk heb je een serieuze computer of heel veel geduld nodig. Adobe Premiere kan ook uit de voeten met het (Apple) MOV formaat dat Canon gebruikt.

    De videomodus zit erop omdat het kan ivm. liveview, niet omdat Canon dacht dat het zo geweldig zou zijn. Althans, die indruk heb ik. De videorate van 30fp is in lijn met videowerk. Op zich jammer, want 24 fps ziet er meer uit als film en zou nog meer aansluiten bij het beeldformaat (vooropgesteld dat je breedbeeld TV 24 fps ondersteunt). Neemt niet weg dat de kwaliteit echt uitzonderlijk is en dat we de komende maanden bergen 'geweldig' materiaal gaan zien. Daar ben ik van overtuigd.

    @EDC
    Over video op de 5DMkII en wat het kost: CF. Bergen! Gb's vliegen er doorheen of het niets is.
  • EdC
    Profiel EdC | zaterdag 27 december 2008, 21:36@Roy. Ik heb nog geen kaart gekocht, maar inmiddels twee 9 GB UDMA-kaarten gekregen. Ik kan dus een minuut of twintig filmen.

    En weer een stap die ik wil delen:
    Net even de camera bediend vanaf de computer. Lijkt me meer voor een globaal beeld, dan voor het fijnere fotowerk. Het is een vergroting van LiveView, dus echt lekker de scherpte beoordelen is er niet bij. En het 'loepje' over het beeld manoeuvreren gaat ook klikje voor klikje met de pijltjesfunctie. Ook de ontsnpanknop lijkt maar twee functies te kennen: niet aankomen of foto maken. De knop een beetje indrukken, dat kent-ie niet. Belichtingscompensatie werkt hier niet (of ik zie de functie niet op het scherm). Verder: het vreet stroom (kenmerk van LiveView?). Met enige overdrijving: je ziet de batterij leeglopen.
    Ik weet nu dat het kan, maar ik zal deze functie niet vaak gebruiken.
  • EdC
    Profiel EdC | zaterdag 27 december 2008, 21:57Nog één puntje voor vanavond. Dead pixels. De tethered gemaakte RAW-foto lijkt bezaaid met groene en rode puntjes. In DPR vaak besproken en daar is ook de/een remedie beschreven. In DPP blijven ze te zien, in Lightroom geïmporteerd zijn ze verdwenen.
  • EdC
    Profiel EdC | zaterdag 27 december 2008, 22:24Dead pixels? Het waren hot pixels. Echt schrikken was een witte pixel op een vaste plek. Na een handmatige sensorclean was-ie weg (hoop ik). In het persbericht zegt Canon niet dat dit een camera is voor mensen met stalen zenuwen? vrolijk
  • JerryBig
    JerryBig | zondag 28 december 2008, 13:55@Hans Braakhuis: nu klink je als een jaloerse zuurpruim.

    Zo lyrisch als Ken af en toe is over de 5D, heb ik hem zelden over een Canon gehoord. En dat dat met geld te maken heeft, vind ik een tamelijk laffe ongefundeerde conclusie. Jij verdient zeker geen drol met je foto hobby?
    Ondanks dat ik het niet altijd eens ben met Ken zijn opmerkingen, snijden ze veelal wel hout. Dus al lezend door zijn verhalen probeer ik het op waarde te schatten en het waardevolle mee te nemen.
    Jouw opmerking over een review doen zonder hardware, slaat totaal nergens op, want als je zijn review gelezen had, dan had je geweten dat hij de 5D vollop getest heeft en aan het testen is. Je kunt dus nog meer waardevols over de 5D terug gaan vinden op zijn site. Maar gezien je reactie, zul je wel niet de moeite nemen er eens te gaan kijken, laat staan het toe te geven dat je er geweest bent. Bang voor kritiek?
  • Nikonlover
    Nikonlover | zondag 28 december 2008, 16:56Als we tegenwoordig Ken Rockwell serieus gaan nemen, dan is het einde echt in zicht!!
  • JerryBig
    JerryBig | zondag 28 december 2008, 19:26@Nikonlover: opnieuw zo'n ongefundeerde opmerking, een nietszeggende losse vlodder.
    Reageer a.u.b. op de inhoud van Kenn's opmerkingen i.p.v. zulke denigrerende opmerkingen over iemand die tenminste een gefundeerde mening heeft en durft te geven. M.a.w. blijf bij de topic (5D mk II) en zijn positieve en negatieve kanten. Als je tegen Kenn's opmerkingen terechte argumenten kunt vinden, dan heb je recht van spreken.
  • Nikonlover
    Nikonlover | zondag 28 december 2008, 20:05@Jerrybig

    Sla internet er maar eens op na hoe er tegen Rockwell aangekeken wordt, voordat je zelf zo dom uit de hoek komt.

    Misschien handig als je eerst zelf eens wat research doet, voordat je reageert. Wat mij betreft ook meteen einde discussie wat betreft onze geliefde Ken. Het is trouwens Flodder ipv Vlodder. Alsjeblieft zeg!!

    5D mk II is ongetwijfeld een fantastisch toestel, maar zwarte punten en bandvorming, zijn wel heel grote minpunten.

  • Charles
    Profiel Charles | zondag 28 december 2008, 20:27@Nikonlover
    Wat doet het er nu toe hoe er door anderen tegen Ken wordt aangekeken. Hij heeft een inspirerende site en uiteraard heeft ook Ken net als iedereen op een aantal punten voorkeuren. Als ik je goed begrijp moeten we op jouw verzoek research doen om te ontdekken hoe 'dom' we zijn...
    Ik maak zelf wel uit wat ik interessant of leuk vind!
  • JerryBig
    JerryBig | zondag 28 december 2008, 21:33@Charles: Amen

    @Nikonlover: Ik fotografeer al bijna 20 jaar met Nikon en heb niets met Canon, maar dat neemt niet weg dat ze bij Canon, net als bij Nikon, fantastische maar niet volmaakte toestellen maken. Als de discussie over een geweldig toestel als de 5D mk II gevoerd wordt ga ik liever te rade bij Kenn dan bij zo'n lulhannis als jij. Ik heb nog geen gefundeerde opmerking van je gezien, tenzij je hier op deze site zit om schrijfvaudjes te corrigeren.....
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | zondag 28 december 2008, 21:42Zullen we nu weer lief zijn voor elkaar en inhoudelijk over de Canon 5D mark II praten? Of is iedereen de kersgedachte al weer vergeten. knipoog
  • Nikonlover
    Nikonlover | zondag 28 december 2008, 22:19@Jerrybig : Het is Lulhannes ipv lulhannis. Het is Ken ipv Kenn. Als je me uitscheld, doe het dan in ieder geval zonder spelfouten. Heel volwassen gedrag van je.

    @Elja : Lief zijn is een voornemen voor 2009. Maar ik wens in ieder geval iedereen alvast een goed nieuwjaar (zelfs Jerrybig)
  • EdC
    Profiel EdC | zondag 28 december 2008, 22:58We gaan na dit intermezzo maar weer door over de camera.
    Vandaag geen zwarte puntjes in beeld gekregen en geen bandvorming gezien. Wel zelf koude handen gekregen, maar ook dat hoort er soms bij als je met een camera op stap gaat.

    Moiré opgemerkt in het beeld van een muur van profielplaat (goed, het is erom vragen bij zo'n wand). Het effect is scherper in een jpg-beeld dan in het RAW-beeld. In het 1:1-beeld is het weg, dus waarschijnlijk zie je het alleen in web-beelden en kleine prints, niet op een A3-print. Overigens las ik vandaag de Photokina-uitgave van Victor, het blad van Hasselblad. In de top-camera's van dat merk is dat effect soms ook zien, maar Phocus, de Hasselblad-versie van Lightroom en Aperture, heeft een Deep Impact Moiré Filter om de zaak aan te pakken.

    Er valt nog veel meer te bestuderen. Daarover later misschien meer.
  • Menno
    Profiel Menno | woensdag 31 december 2008, 13:55Beste allemaal. Met plezier (en grote interesse knipoog) lees ik alle eerste reacties. Zelf heb ik een 5D en de 'nummer 2' gaat zéker zijn opvolger worden... Eérst maar even wachten tot de kinderziekten er een beetje uit zijn.

    Wel een vraag aan degene die hem al wél hebben:
    Is bij het gebruik van de sRAW 1 stand (de 10 megapixelstand) de ruis ook (nog)minder ?

    Bij de introductie bij Calumet A'dam stelde ik die vraag ook al en bij een eerste 'test' leek het er nl wel op...
    Mijn logica is nl. dat je wel (?) alle pixels gebruikt voor een bestand dat de helft kleiner is, waardoor je 2x zoveel photo-sites zou kunnen hebben om het hetzelfde licht te vangen... dus : minder hoeft te versterken en dus ook minder ruis hebt...
    Van die dingen ! Graag hoor ik meer !!!
    Geweldig uiteinde allemaal !
    Menno
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 8 januari 2009, 08:28Canon heeft vandaag een firmware update uitgebracht die het probleem van de zwarte pixels en de banding moet verhelpen.
  • EdC
    Profiel EdC | donderdag 8 januari 2009, 23:09Elja, bedankt. Ik vond het spannend om te doen, maar mijn Canon is weer up to date.

    Inmiddels een paar weken gespeeld en deze week de eerste foto's voor het eggie gemaakt. Presentatie van een nieuwe Volvo truck bij Spyker in Zeewolde. Weinig licht en ik moet zeggen: ISO 6400 ziet er redelijk uit. Maar je moet zo'n foto niet heel groot huis hangen, lijkt mij, want je ziet kleurige spikkels. Maar goed, er is software om dat weer een beetje netjes te maken.
    Overigens, niemand viel het op dat er een nieuwe camera aanwezig was, terwijl je dat duidelijk ziet aan de schouderriem. Kennelijk zijn de vrachtwagenfotografen niet erg bezig met camera'. Voor wie het wil weten: Nikon D300 is bij hen favoriet.

    Foto's van de ijsschotsen bij de Hardersluis waren helemaal naar mijn zin.

    Vandaag met de 16-35mm in een bedrijf foto's gemaakt. Het blijft nog even wennen aan de andere scherptebeleving. Statief, afstandbediening en spiegelopklapper komen soms van pas.

    Wat me ook opvalt: het grote scherm achterop is mooi, maar in de koud beslaat het glas bij het uitademen en ik heb geloof ik een vettige wang. vrolijk

    @Menno. Trek je niet te veel aan van kinderziektes. Ik heb een paar zwarte pixels gezien (met de update van vandaag verleden tijd?), maar ook in het donker viel het me mee. Als ik het forum op dpr.com lees, dan lijkt het met deze camera één bak ellende, maar zo ervaar ik het niet. Ik ben het wel eens met de kritieken op de gebrekkige communicatie tussen de 5D2 en de 'oude' flitser 580EX. Ik ben er nog niet achter hoe ik de prestaties kan verbeteren zonder investering in vervanging.

    De sRaw's heb ik nog niet geprobeerd. Is misschien wel eens handig, maar ergens heb ik geen 5D2 (en een snellere computer met meer opslagruimte voor beelden) gekocht om 'kleinere' beelden te maken.

    Tot slot dan nog: ik begin nu ook te wennen aan het aparte geluid van de spiegel.

  • Henri
    Profiel Henri | vrijdag 9 januari 2009, 19:34Op de site van Canon zie ik dat ze adviseren om ook de nieuwe Digital Photo Professional (DPP) 3.5.2 en Picture Style Editor 1.4.2 software te gebruiken om kleurveschuivingen te voorkomen met de 5D2 in combinatie met de nieuwe firmware.
    Zodoende ben ik benieuwd of er ook snel een update van Adobe Camera RAW komt....
  • Henri
    Profiel Henri | vrijdag 9 januari 2009, 19:36P.S.;
    Heeft er iemand ervaring met de op bovenstaande foto getoonde 1,2/50 mm L?
    Ik heb wel zin in die glaswinkel maar lees er nogal wisselende berichten over in reviews en fora.... Sommigen zijn lyrisch en anderen vinden er van alles mis mee!
  • EdC
    Profiel EdC | vrijdag 9 januari 2009, 19:46@Henri. Over alle objectieven van dit merk lees ik dezelfde wisselen berichten. Dus ook over alle 50mm-ers. Bij dit objectief vraag ik mij af of de hoge prijs nu echt zoveel meer kwaliteit geeft dan de 1,4/50 mm.

    En over de aanpassingen van Adobe: elke maand een update, lijkt het, zodat de volgende er wel aan zit te komen.
  • Elja Trum
    Profiel Twitter Elja Trum | vrijdag 13 februari 2009, 17:23Op DPReview is een review van de Canon 5D mark II verschenen. Het oordeel valt erg positief uit voor de 5D mark II met uiteraard een aantal kleine kritische opmerkingen.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

De magie van het natuurlijk licht
Gevorderdenworkshop gegeven door Willie Kers | kosten: € 125.00

De magie van het natuurlijk licht

We weten allemaal dat licht hét sleutelwoord is voor fotografie. Maar hoe vang je nu het juiste licht en hoe creeër je met behulp van het prachtige licht de 'wow-factor" in je foto's!

Tijdens deze groepsworkshop gaan we leren om met gebruik van natuurlijk en aanwezig licht, magie in je foto's te brengen! We gaan letterlijk op zoek naar het licht!

» lees verder

Top artikel

7 tips voor de mooiste portretfoto's

Mensen zijn elke dag anders. Met portretfotografie raak je dus nooit uitgeschoten, je 'landschap' verandert dagelijks. Ook als je dezelfde personen fotografeert. Reden genoeg om regelmatige leuke portretfoto's te nemen van familie, vrienden en zelfs onbekenden. In dit artikel 7 tips om de mooiste portretfoto's te maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord