Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: Canon EOS M systeemcamera

maandag 23 juli 2012, 23:06 door | 9.957x gelezen | 11 reacties

Vanochtend vroeg heeft Canon haar eerste systeemcamera aangekondigd; de Canon EOS M. Eigenlijk waren alle details reeds uitgelekt, maar we hadden vanmorgen vroeg in Noordwijk ook de mogelijkheid de nieuwe EOS M daadwerkelijk uit te proberen.

Canon eos m fruit

De introductie van deze nieuwe systeemcamera viel samen met de viering van 25 jaar EOS. In 1987 kwam Canon voor het eerst met deze nieuwe elektronisch EF-vatting. Voor Canon reden om de pers, waaronder Photofacts, uit te nodigen voor een feestje.

Gisteren bezochten we met Canon de Musical Soldaat van Oranje (een bezoekje is erg aan te raden!) waarna een diner en overnachting bij Hotel Huis ter Duin volgde. Vanochtend om half zes werden we wakker gebeld om ons voor de presentatie van de Canon EOS M te melden. Behalve dat vroege tijdstip werden we dus goed door Canon in de watten gelegd.

Canon EOS M specificaties


- Nieuwe EF-M vatting
- 18 megapixel APS-C 'Hybrid CMOS' sensor
- Lichtgevoeligheid: 100 - 25.600 ISO
- Continue autofocus, ook tijdens het filmen
- 14-bit DIGIC5 processor
- 4,3 foto's per seconde (3 fps met autofocus tracking)
- Full HD, 1080p30 video opname
- Stereo geluidsopname
- 1,04 megadot 3:2 touch-sensitive ClearView II LCD
- SD(XC) geheugenslot

Canon EOS M

Met de EOS M voegt Canon zich eindelijk bij alle andere merken die reeds een systeemcamera aanboden. Canon heeft er duidelijk voor gekozen om de camera te richten op consumenten die op zoek zijn naar een vervanger van hun compactcamera.

Het goede nieuws is dat Canon hierbij niet voor een compacte camerasensor gegaan is, maar voor het reeds bekende APS-C formaat. In deze systeemcamera zit exact dezelfde sensor als in de recent aangekondigde Canon EOS 650D.

Hoewel we de beeldkwaliteit nog niet hebben kunnen testen verwachten we dus dat dit wel snor zit; de Canon 650D beschikt over een prima sensor.

Canon EOS M

Opmerkelijk is wellicht voor deze camera dat hij niet standaard met een flitser geleverd wordt. Je kunt wel elke Canon Speedlite flitser gebruiken; ook is er een nieuwe Speedlite EX90 aangekondigd. Een compacte flitser die goed bij deze compacte systeemcamera past.

In de praktijk


De Canon EOS M is een compacte camera die stevig gebouwd is. Voorzien van de platte EF-M 22mm f/2.0 is de camera ook goed uitgebalanceerd. Wanneer je de EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 erop zet vind ik hem helaas al een beetje topzwaar. Hoewel dit geen heel groot objectief is, is het compacte er wel direct vanaf met deze kitzoom.

Op de camera zitten maar weinig knoppen; je kunt de meeste functies vinden via het 3,0 inch formaat capacitieve aanraakdisplay. Deze reageert vlot en nauwkeurig op aanrakingen en biedt ook ondersteuning voor multi-touch. Zo kun je bijvoorbeeld bij het bekijken van je foto's snel inzoomen op een onderdeel binnen je foto om bijvoorbeeld de scherpte te controleren.

Via de Q/set-knop kun je snel opname instellingen wijzigen. Je krijgt een overzicht te zien van de huidige instellingen waarna je deze via het touch-screen kunt wijzigen.

Canon EOS M


Canon EF-M vatting


Voor deze nieuwe systeemcamera was het nodig om met een nieuwe vatting te komen. Dit heeft vooral te maken met de dikte van de camera. Er is een vastgestelde ruimte die een EF-objectief moet hebben tussen de vatting en de sensor. Vooralsnog zijn er slechts twee EF-M objectieven aangekondigd; een 18-55mm zoom en een 22mm f/2.0.

Canon eos m objectieven

Die 22mm geeft met de 1,6 cropfactor een mooie lichtsterke 35mm. Een bereik waarmee je prima in veel situaties kunt fotograferen. Aangezien de camera hiermee ook nog aardig compact blijft zou dit persoonlijk mijn voorkeursobjectief zijn voor de Canon EOS M.

Met behulp van een optionele convertor kun je ook alle bestaande EF en EF-S objectieven op deze systeemcamera zetten. De convertor zorgt ervoor dat de afstand tussen vatting en sensor weer correct is. Uiteraard wordt je camera hier wel direct een stuk dikker van en dan heb ik het nog niet eens over de objectieven gehad.

Zo heb ik in onderstaande foto de Canon EF 24-70mm f/2.8 L met behulp van de convertor gekoppeld aan de Canon EOS M. Dat ziet er erg vreemd uit en je hebt dus ook voornamelijk nog een objectief in je hand. De camera zelf valt al bijna niet meer op.

Canon EOS M met de EF 24-70mm f/2.8

Het viel me overigens op dat er best traag werd scherpgesteld door de camera. Wij werkte echter met een pre-productie model, dus we mogen hier nog niet al te veel waarde aan hechten.

Video


De Canon EOS M is ook erg gericht op video opname. Er zit zelfs een specifieke video opname knop rechtsboven op de camera (aan de achterzijde). De camera schiet video uiteraard in full HD en kan geluid in stereo opnemen.

De Canon EF-M objectieven zijn momenteel allebei nog voorzien van de nieuwe STM autofocus motor. Deze stappenmotor zorgt voor vloeiende en geruisloze scherpstelling tijdens video opname.

Voorlopige conclusie


De Canon EOS M heeft het zeker in zich om een populaire camera voor de juiste doelgroep te worden. Als gevorderde fotograaf ben je wellicht wat teleurgesteld, maar wie weet is het nog een leuk cameraatje voor wanneer je eens wat minder wilt sjouwen.

Voor beginners die een spiegelreflex nog wat te massief vinden is de Canon EOS M zeker een leuk alternatief. Wel is er concurrent van flink wat andere merken in dit gebied. Puur op specs bekeken heeft bijvoorbeeld de Sony NEX wellicht de betere kaarten in handen.

Prijzen en beschikbaarheid


De Canon EOS M komt begin oktober dit jaar in de winkels te liggen. De camera voorzien van de 18-55mm kitlens gaat 849 euro kosten. Heb je liever de 22mm f/2.0 dan kost de camera je 979 euro. Je krijgt hier dan wel ook direct de EF(-S) adapter bij. Voor beide objectieven, inclusief de camera, betaal je 1.049 euro.

De objectieven zijn ook los verkrijgbaar. De EF-M 18-55mm gaat 299 euro kosten en de EF-M 22mm gaat voor 249 euro over de toonbank. De EF(-S) adapter zal voor 129 euro beschikbaar komen. De Speedlite 90EX flitser wordt standaard meegeleverd bij de EOS M.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EOS M

 » CameraTools  25 juli 2012   € 849,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

  1. Harry
    Harry schreef op dinsdag 24 juli 2012 om 08:20  | reageer

    Dankjewel voor de aankondiging en het delen van je eerste ervaring met deze camera.
    Ook fijn eens een keer te lezen hoe zo'n introductie gaat.
    Met zo'n onthaal (van de "reviewers"knipoog moet het wel een goede camera zijn knipoog

  2. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 24 juli 2012 om 08:26  | reageer

    Erg prijzig als je wat meer wilt dan een leuke compact camera. Ik vraag me af of deze camera kan concurreren met wat bijv. Sony en Panasonic te bieden hebben.

  3. Cornelius
    Cornelius schreef op dinsdag 24 juli 2012 om 10:27  | reageer

    Ik denk dat dit een goede aanvulling op het assortiment is, en zeker als je al 1 of meerdere EF(S) lenzen hebt. Daardoor denk ik een geduchte concurrent.

  4. ingrid-1950
    Profiel ingrid-1950 schreef op dinsdag 24 juli 2012 om 10:42  | reageer

    heb er eigenlijk lang op gewacht, want canon bleef wel erg achter bij de concurenten... Vraag me nu echter af of ik dit als extra camera wel wil... hoewel ik mijn eigen lenzen er op kan gebruiken, dit schiet dan wel weer het doel voorbij..een kleine compacte voor in de tas.. dan zijn erheel wat betere voorhanden denk ik. Voorlopig hou ik het toch evenbij zijn grote broer en mijn kleine casiootje in de handtas.
    Elja, nog een vette proficiat voor het uitlopen van de Nijmeegse... top !

  5. sylmar
    sylmar schreef op dinsdag 24 juli 2012 om 10:57  | reageer

    Ik wil je alleen feliciteren met het uitlopen van de Nijmeegse vierdaagse. het is een hele prestatie! Klasse!!!!

  6. Erik
    Profiel  Erik schreef op dinsdag 24 juli 2012 om 11:42  | reageer

    Ik vraag me af wanneer er een camerafabrikant eens het lef heeft om een oude analoge rangefinder om te bouwen naar een digitale.. Ik denk dat voor een dergelijke camera een flinke markt is als er tenminste geen Leica-achtige prijs aan hangt. Ik had gehoopt dat Canon dat nu wel zou doen, maar ook Canon richt zich op de consument in plaats van fotografieliefhebber, jammer.

  7. gast schreef op dinsdag 24 juli 2012 om 12:07  | reageer

    @ Erik: heb je de Fuji X100 al eens bekeken?

  8. Erik
    Profiel  Erik schreef op dinsdag 24 juli 2012 om 14:40  | reageer

    Zeker bekeken, maar daarmee zijn ze ook de enige. Ik had gehoopt dat ze gevolgd zouden worden door o.a. Canon en Nikon maar geen van beiden lijkt dat risico te durven nemen.

  9. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 24 juli 2012 om 16:31  | reageer

    Als je de reviews mag geloven is de AF en MF van de Fuji niet aanbevelingswaardig. Erg vreemd voor zo'n dure camera.

    Hier de conclusie van Nasim Mansurov na grondig testen:

    "Until Fuji fixes the AF and Manual focus issues (hopefully via a firmware upgrade), I cannot recommend this camera for any sort of serious work. It certainly has a great potential, especially for street photography, but for now, it is just an overpriced point and shoot camera"

  10. Wunigard
    Wunigard schreef op donderdag 26 juli 2012 om 12:17  | reageer

    Ik mis in het artikel en de commentaren de vergelijking met de Pentax K 01. Deze camera is leverbaar met een nieuw ontwikkelde pancake voor de handelbaarheid, maar alle ooit door Pentax gefabriceerde lenzen met K-bayonet passen direct op de camera. En dat maken de grote twee, Canon en Nikon niet waar. Ook bij hun spiegelreflexcamera's niet.

  11. Erik
    Profiel Erik schreef op donderdag 26 juli 2012 om 14:44  | reageer

    Als ik de review op Dpreview over de Pentax lees, dan komt niet zo geweldig uit de test. De autofocus moet erg langzaam zijn in verhouding met de concurrenten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord