Photofacts.nl
29 januari 2008, 06:07 | | 44916x gelezen

Preview: Nikon D60

Vrijdag 25 Januari was er een persconferentie van Nikon en Photofacts was wederom aanwezig. Helaas was ik door een klapband laat maar gelukkig nog op tijd om de presentatie van de verwachte Nikon D60 bij te wonen. De D60 zal de succesvolle D40x opvolgen en zal moeten concurreren met onder andere de 450D van Canon die eind vorige week is aangekondigd. De Nikon D60 is het nieuwe instap model digitale spiegelreflex en is bedoeld voor degene die de overstap van compact camera naar SLR willen maken. Dit betekent dat de D60 weinig lastige instelmogelijkheden zal hebben voor de beginnende SLR gebruiker. De D60 maakt dan ook meer gebruik van algoritmes om met enig gemak een perfect beeld tot stand te brengen.

Nikon D60
De D60 met 18-55mm kitlens


Het uiterlijk
De Nikon D60 heeft dezelfde 10.2 megapixel CCD als beeldsensor en behuizing als de D40X en ook de specificaties komen aardig overeen. Dit geeft aan dat de upgrade voornamelijk 'semi-softwarematig' is. Ik heb zelf de D40X nog niet echt geprobeerd maar ik vond de D60 goed in de hand liggen. Op het eerste gezicht was alles gemakkelijk toegankelijk en het 2.5 inch LCD scherm was scherp en duidelijk afleesbaar.

Net als de Nikon D40 en D40X werkt de D60 met SD kaartjes wat de overstap van compact camera naar SLR moet vereenvoudigen. Verder zit er net als de D40 en D40X geen focus motor in de body waardoor er alleen lenzen met interne focus motor gebruikt kunnen worden. Op het moment dat dit werd ge´ntroduceerd bij de D40 was dit een punt voor discussie maar de ervaring heeft geleerd dat dit geen enkel probleem heeft opgeleverd waardoor het in de D60 wordt doorgezet. Dit is op zich niet vreemd gezien de doelgroep, newbies in het SLR gebeuren, veelal geen oude lenzen in de kast zullen hebben. Zij zullen dan ook nieuwe lenzen aanschaffen welke een focus motor bezitten. Het weglaten van een focus motor in de body zal afmeting en de prijs zeker drukken.

Airflow Control-system
Een upgrade die wel aan de constructie is gedaan is de stofverwijdering maatregelen. Deze bestaat uit twee componenten. De eerste fase is het Airflow Control-system dat de luchtcirculatie tijdens het op en neer klappen van de spiegel zo aanpast dat het ophopen van stofdeeltjes op de beeldsensor wordt geminimaliseerd. En wanneer er toch nog stof op de beeldsensor komt is er nog de tweede component welke stof verwijderd door het vibreren van een optisch low-pass filter op 4 verschillende resonantie frequenties. Met deze doordachte methode past Nikon duidelijk de visie 'voorkomen is beter dan genezen' toe.

Beeldverwerking
Nikon's Expeed beeldverwerkings chipDeze beeldprocessing technologie optimaliseert automatisch de foto's om de beste kwaliteit te garanderen door middel van verscherping, kleur optimalisatie en ruisonderdrukking. Daarnaast bevat de camera nog D-lighting waarmee het dynamisch bereik lokaal in de foto kan worden aangepast voor een optimaal resultaat. Een overbelichte hemel of weinig detail in schaduwen zal daardoor tot het verleden behoren. Dit lijkt mij een zeer nuttige feature gezien de beperkte lineaire dynamic range regelmatig voor problemen kan zorgen.

Indien men nog niet tevreden is met het resultaat bevat de Nikon D60 ook nog een groot scala aan retoucheer mogelijkheden. Deze bestaat uit onder andere kleur filters en een ster filter voor een mooier effect. Met de functie snel retoucheren kan men achteraf simpel het contrast en de verzadiging van de foto verbeteren. Ook bevat de D60 een ingebouwde NEF verwerking waarmee de ruwe bestanden kunnen worden geoptimaliseerd in beeldkwaliteit, witbalans en beeldgrote en worden omgezet in Jpeg bestanden. Met deze functies wordt een investering in een krachtige PC overbodig geacht wat de beginnende SLR gebruiker zeker zal aanspreken. Maar hoewel het LCD scherm zeer helder en duidelijk is vraag ik mij toch af hoe dit in de praktijk zal werken en we zullen hier zeker op terug komen bij de review.

Roterende menu's
Het menu scherm draait mee met de camera


Funny extra's
De camera bevat ook een aantal 'fun' features welke het gebruik van de D60 vergemakkelijkt en/of plezieriger maken. Net als bij de D40x kan de
achtergrond worden gekozen waarbij natuurlijk op de leesbaarheid gelet moet worden. Wanneer de camera gedraaid wordt en het menu scherm is zichtbaar zal deze meedraaien. Het LCD scherm gaat uit als men door de zoeker kijkt en gaat weer aan als men de camera weer van het oog weg beweegt. De datum van de foto kan net als bij menig compact camera op de foto worden afgedrukt wat blijkbaar uniek is bij SLR camera's. En wanneer er een foto serie is gemaakt kan deze via de Stop Motion Animatie als een diapresentatie worden getoond door alleen de eerste en laatste foto van de serie te selecteren.

Ervaren SLR gebruiker zullen bij veel van deze functies vraagtekens hebben. Maar ik denk wel dat ze de D60 voor "compact camera gebruikers" zeker aantrekkelijker maken waardoor ze de stap van compact naar SLR sneller zullen maken. Een gemis is toch wel de afwezigheid van live- view. Hoewel ervaren fotografen zullen zeggen dat het gebruik van de zoeker altijd superieur is zou een live-view door "ex-compact camera gebruikers" worden gemist. Waarom dan juist de professionele D300 en D3 wel over live-view beschikken en de D60 niet is mij dan ook een raadsel.

Prijs
De D60 zal in 4 vormen worden aangeboden:
- Alleen de body met een adviesprijs van € 679,-
- Body + AF-S DX 18-55mm 3.5-5.6G ED met een adviesprijs van € 749,-
- Body + AF-S DX VR 18-55mm/3.5-5.6G ED met een adviesprijs van € 799,-
- Body + AF-S DX VR 18-55mm/3.5-5.6G ED+ AF-S DX VR 55-200mm/4-5.6G ED met een adviesprijs van € 1.029,-

Conclusie:
De Nikon D60 is duidelijk een camera welke voor een specifieke doelgroep is ontworpen. Deze doelgroep bestaat duidelijk uit mensen die gewent zijn aan het gemak van een compact camera maar graag de mogelijkheden en betere kwaliteit van een SLR willen. Dit blijkt ook duidelijk uit de meer geautomatiseerde beeld verwerking en aanwezige fun features welke die doelgroep zeker zullen aanspreken. Een ervaren fotograaf of beginneling met potentie zou ik dan ook adviseren om 150,- extra te investeren voor een D80 vanwege de professionelere instelmogelijkheden.

Of de Nikon D60 een duidelijke verbetering is op de D40x durf ik nog niet te zeggen. De harde specificaties zijn redelijk gelijk gebleven en de verbeteringen zitten hem voornamelijk in de beeldverwerking en gebruikers mogelijkheden. Hoewel een aantal hiervan op papier goed in de oren klinken zullen we de Nikon D60 toch eerst eens goed moeten testen.

Maar zo op het eerste gezicht is de Nikon D60 is een mooi klein en handzame camera voor wie zich liever niet wilt bezig houden met welke setting hij of zij nou precies moet gebruiken om een mooie foto te schieten. Vooral de kit met de VR lenzen lijkt mij dan een goede optie.

Meer informatie
- Productinformatie Nikon D60
- Dpreview hands on
- Dpreview aankondiging

 • Richard Hijmering

  Over de auteur; Richard Hijmering
  Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

delen!

reacties (14)

 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | dinsdag 29 januari 2008, 09:04Bedankt voor je review, Richard!

  Eigenlijk jammer dat het maar zo'n minimale upgrade is ten opzichte van de Nikon D40x, maar zo te zien toch weer een mooie camera. Weet je toevallig of Nikon nu de D40(x) uit hun assortiment haalt?

  Ook leuk om eens van te voren te weten over nieuwe producten door de persconferentie van Nikon. Al is het dan wel jammer dat we er gisterenavond (toen de eerste berichten gelekt werden) niet over mochten schrijven. En storend dat Dpreview.com doodleuk een uur eerder publiceerd dan wij. Schijnbaar gelden voor hen andere regels.. knipoog
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | dinsdag 29 januari 2008, 09:31Antwoord op mijn eigen vraag al gevonden; de 6 megapixel D40 blijft gewoon bestaan, de D40x wordt vervangen voor de D60.
 • Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering | dinsdag 29 januari 2008, 10:30Gezien de specs is de D60 inderdaad niet echt een upgrade vanuit de D40X. Maar Nikon heeft duidelijk gekeken naar wat de doelgroep wilt en softwarematige updates geproduceerd. Of dit een grote vooruitgang is op de D40X durf ik nog niet te zeggen.
 • Pietel
  Pietel | dinsdag 29 januari 2008, 15:36@ Elja: D40x zal binnenkort uit stock zijn. is nu in Japan al het geval dacht ik.

  Daarnaast: Nikon Europa en Nikon Amerika zijn twee andere organisaties. Valt DPReview onder US of UK?
 • Derk
  Derk | dinsdag 29 januari 2008, 15:56Maar ja... Hoe verhoudt de D60 zich nu tot de Canon 450D...
  Afwezigheid van Live View vindt ik in ieder geval opvallend (gemiste kans?)
 • Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering | dinsdag 29 januari 2008, 16:44De D60 is heel duidelijk bedoeld voor de overstappende fotograaf. Hij geeft dus een goed resultaat zonder er veel zelf bij na te hoeven denken. Volgends kan je bij de 450D meer zelf uitmaken wat voor een eindresultaat je krijgt.
  En daarnaast ken ik je wel een beetje Derk en jij valt wel onder de beginneling met potentie dus zou ik je eerder de D80 aanraden.
 • Gerrit
  Gerrit | dinsdag 29 januari 2008, 18:06Ik ben benieuwd hoeveel van bv de D300 verbeteringen in de D60 zijn verwerkt. En dan denk ik vooral aan kleuren, schaduwen, highlights enz.
  Dan klinkt het op papier een magere update, maar de foto's worden aanzienlijk mooier en daar gaat het uiteindelijk om.
  Afwezigheid van Live-View voor de doelgroep van de D60 lijkt me geen probleem. Tenzij ze echt geen afscheid kunnen nemen van hun manier van foto's maken met de compact camera. Persoonlijk was ik blij dat ik van dat gedoe af was, toen ik mijn Coolpix 5000 en 5700 opruimde. Alleen bij speciale situaties waar serieuze amateurs en de profs mee te maken krijgen misschien interessant (daarom juist wel in de D3 en D300?). De opvolger van de D80 zal het vast weer wel hebben t.z.t.. Live-view wordt misschien net zo'n puntje als het ontbreken van de scherpstelmotor bij de D40. Een "misser" die niemand uiteindelijk mist in dit segment.
 • Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering | woensdag 30 januari 2008, 11:01Zo ver ik begreep is de Expeed juist overgenomen vanuit de compact cameras maar het zal vast een verbetering zijn. Daarnaast is de D-lighting naar mijn mening een groot voordeel omdat dit inderdaad de schaduwen en highlights zal verbeteren. Maar hoe het in de praktijk zal uitpakken kan ik pas oordelen als we het getest hebben.

  Persoonlijk ben ik van mening dat live-view geen echte waarde toevoegd aan een SLR camera dus missen zal ik het niet. Maar ik kan me voorstellend at de gemiddelde overstapper het wel gaat missen. Maar gelukkig heeft Nikon echte marketing mensen in dienst die dat waarschijnlijk veel beter kunnen beoordelen.
 • Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering | woensdag 30 januari 2008, 22:21Kleine correctie. Het EXpeed systeem is inderdaad ook gebruikt in de D300 en D3 wat zeker voor een goede kwaliteit gerand staat. Alleen slaat de D60 de foto's niet op in 14 maar in 12 bits op.
 • Noortje
  Noortje | donderdag 31 januari 2008, 16:36Richard,
  Ik wil je het volgende vragen:
  Ben je het me eens en kun je je wel voorstellen dat er mensen zijn, zoals ik, met een kniebuig beperking, het heerijk vinden dat we toch enigszins lager bij de grond kunnen fotograferen en dat liveview een toegevoegde waarde is?
  Uiteraard voor mensen zonder enige lichamelijke beperking kan ik het me wel voorstellen dat jullie het kunnen missen.

  Vr.gr.

  Noortje
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | donderdag 31 januari 2008, 17:02@Noortje; Ik heb het idee dat zodra we aan live-view gewent zijn, we niet meer zonder willen. De zoeker werkt in veel gevallen prettig, maar er zijn zeker momenten en situaties waarbij Live-view een erg bruikbare toevoeging is.

  Bijvoorbeeld wanneer je werkt met statief, dan is het kijken door de zoeker vaak onpraktisch.
 • MR.T
  Profiel MR.T | donderdag 3 april 2008, 21:54Beste Elja, of anderen die mij kunnen helpen.

  Ik dacht dat ik eruit was en de 450D ging kopen. Echter vandaag heb ik hem in m'n handen gehad in de winkel, De LiveView vond ik redelijk waardeloos. Toen kwam de verkoper met de sony Alpha 350. deze had een goede live-view,maar hij lag raar in mn hand. Toen D60 daarentegen beviel het beste, maar heeft helemaal geen live-view. Ook verschillen de prijzen nogal. Kun jij mij helpen met het maken van een doordachte keuze? Wat zijn de belangrijkste verschillen / voor en nadelen? wat kan ik het beste kopen?

  Ik hoop dat ik eruit kom.
  BVD!
 • Jeroen Cox
  Profiel Jeroen Cox | donderdag 3 april 2008, 22:20is live view het belangrijkste voor je?
  Zoals je zelf al aangaf een camera die niet lekker in jou hand ligt zou ik niet nemen.
  verder is het goed om te bedenken dat je met het oog op toekoms met canon/nikon veruit de beste mogelijkheden hebt met het kopen van een objectief en dat zegt een pentax gebruiker!!
  in ons archief staan trouwens wat artikelen hierover, misschien heb je daar wat aan
  in ieder geval succes
 • MR.T
  Profiel MR.T | vrijdag 4 april 2008, 12:14nee, het is niet het belangrijkste voor me. Maar het lijkt me wel een zeer handige functie in sommige situaties.
  Verder weet ik niet zo goed wat de voor en nadelen zijn van de 3 genoemde camera's. Ik weet echt niet welke ik het beste kan kopen. Waarom heeft die canon een live view waarin je niet kunt scherpstellen? als die dat wel kon, was mijn keuze gemaakt. Maar nu heb ik het idee dat ik er niets aan heb. Waarom kan Sony dit wel en Canon niet? echt jammer!
  Ik hoop dat jullie mij goed kunnen adviseren.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt fotografie met model in de studio
Beginnersworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 150.00

Artistiek naakt fotografie met model in de studio

Artistiek naakt fotografie met een naakt model in de studio.

Volg een dag programma artistiek naakt en leer alle in en outs over mooi zacht licht, mooie artistieke poses en het omgaan en aansturen van een naakt model.

» lees verder

Top artikel

Hoe koop ik veilig tweedehands lenzen

Hoe koop ik veilig tweedehands lenzen? Dit is een vraag die ik regelmatig tegenkom. Niet alleen bij mijn cursisten, maar ook op de diverse fotofora lees ik vaak dat mensen toch erg huiverig zijn om tweedehands lenzen te kopen, aangezien ze bang zijn om de befaamde 'kat in de zak' te kopen.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord