Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Canon EOS 80D

vrijdag 13 mei 2016, 23:46 door | 27.608x gelezen | 3 reacties

In februari kondigde Canon de opvolger van de Canon 70D aan: de Canon EOS 80D. Deze vernieuwde spiegelreflex camera beschikt over een nieuwe 24,2 megapixel sensor en kan 7 foto's per seconde maken. Wij gingen een paar weken met de camera aan de slag.

Canon EOS 80D

Canon EOS 80D specificaties


- 24,2 megapixel CMOS APS-C sensor
- DIGIC 6 processor
- SD(XC) geheugenkaart slot
- Draai- en kantelbaar 3,0 inch touchscreen (1 miljoen beeldpunten)
- Lichtgevoeligheid: 100 - 25.600 ISO
- 45 punts autofocus systeem (kruistype)
- 7 foto's per seconde
- Full HD video (60 beelden per seconde)
- Wifi en NFC
- Gewicht: 730 gram

In de hand


De Canon 80D ligt erg prettig in de hand. Vergelijkbaar met andere camera's in deze range (70D, 7D mark II, 6D). Ten opzichte van de 70D zijn er een paar kleine veranderingen waardoor de camera net weer een fractie prettiger vast te houden is.

Voor wie een Canon gewend is zal het geen probleem zijn met deze camera te werken. Alle bedieningen zit op een logische plek. De menustructuur werkt helder en prettig en is op meerdere manieren te bedienen.

Canon 80D

Zo kun je de draaiwieltjes gebruiken, maar ook de joypad en uiteraard kun je ook gewoon direct met je vingers het touchscreen bedienen. Erg prettig, want je gebruikt gewoon de methode die je zelf het prettigste vind werken (persoonlijk hebben de draaiwieltjes mijn voorkeur).

Dynamisch bereik


Het dynamisch bereik van de 80D is een stuk groter dan op andere Canon APS-C formaat sensoren. Dat is erg prettig bij de nabewerking, omdat je gewoon meer details terug kunt halen uit de schaduwen.

Verbeterd dynamisch bereik zagen we eerder als bij andere cameramerken, dus het is prettig dat Canon hierin nu ook mee gaat.

Lichtgevoeligheid


De lichtgevoeligheid van de camera loopt van 100 tot 25.600 ISO. Tot 6400 ISO zijn de foto's goed bruikbaar, daarboven begint de ruis toch wel een rol te spelen. Geen heel bijzonder resultaat dus vergelijken met andere cameramerken, maar als je wilt upgraden van een ouder model een bruikbare verbetering.

Autofocus


Een opvallende verbetering is het autofocus systeem van de Canon 80D. Bij zijn voorganger, de 70D, had je slechts de beschikking over 19 autofocus punten. De 80D heeft maar liefst 45 autofocus punten en ze zijn ook nog allemaal van het 'cross type'.

Het middelste autofocus punt is ook nog extra gevoelig; ben je bij weinig licht aan het fotograferen dan kun je waarschijnlijk dit punt het beste gebruiken om scherp te stellen.

Vera

De autofocus is meer dan snel genoeg om een spelend kind te volgen

Hoewel de autofocus prima werkt en een verbetering is op zijn voorganger, is er in Canon's duurdere modellen een nog beter autofocus systeem te vinden. Dit is vooral interessant voor sportfotografen.

Video


Als je als fotograaf ook met video aan de slag wilt, dan is de Canon 80D een erg geschikte camera. Dankzij het dual-AF systeem kun je ook tijdens het filmen automatisch scherpstellen. Je kunt de camera bijvoorbeeld zo instellen dat ie automatisch een gezicht volgt in beeld en daar op scherp stelt.

Filmen is echt erg gemakkelijk gemaakt op de 80D. Door op het touchscreen te klikken kun je de camera ook direct laten scherpstellen en als je STM-objectieven gebruikt is dit ook nog eens muisstil.

Wat ik persoonlijk een handige toevoeging vind is de hoofdtelefoon uitgang. Hierdoor kun je tijdens het filmen de audio direct meeluisteren zodat je het direct door hebt als er iets niet helemaal goed gaat. Het is een klein detail, maar voor filmers een erg prettige toevoeging.

Canon 80D als videocamera


Wat ontbreekt is natuurlijk een 4K video mogelijkheid. Jammer, maar wat mij betreft (nog) niet per se noodzakelijk. Full HD is qua kwaliteit voor 98 procent van de gebruikers voldoende. Het zou echter wel erg mooi geweest zijn als het wel ondersteund werd.

Naast 4K moet je het ook stellen zonder clean HDMI output en een vlak profiel. Voor fotografen en veel videografen geen probleem, maar voor de veeleisende videograaf is het wel een nadeel.

Accessoires voor de videograaf


Canon kondigde gelijk met de 80D ook het Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM objectief aan. Dit objectief heeft een nano-USM motor dat de voordelen van STM-motoren (stil en zonder over het focuspunt heen te schuiven voordat hij definitief scherp stelt) en het voordeel van USM-motoren (razendsnel) combineert.

Zo kun je met het objectief dus zowel snel scherpstellen als stil. Een mooi objectief dus om aan te schaffen als je wilt gaan filmen met deze camera.

Canon 80D met power-zoom adapter

Op dit objectief past ook nog de Power Zoom Adapter PZ-E1. Deze adapter koppel je aan het nieuwe objectief en dit geeft je de mogelijkheid subtiel in en uit te zoomen via een T-W knop zoals je ze ook kent van videocamera's.

Deze Power Zoom adapter heb ik niet kunnen testen, maar het objectief is me verder prima bevallen. Het objectief kost 590 euro. De zoom-adapter moet voor 160 euro te krijgen zijn.

Alternatieven


Ben je fotograaf, dan zal de 80D nooit een verkeerde keuze zijn. Wel zou ik zeker ook de Canon 6D overwegen. Deze full-frame camera mist een aantal mogelijkheden van de 80D, maar beschikt wel over een full-frame sensor. Zeker voor een portret-, reis- of landschapsfotograaf een voordeel.

Voor sportfotografen heeft de 80D ook prima specificaties. Je kunt dan echter ook de 7D mark II overwegen. Deze camera is een fractie sneller (10 beelden per seconde) en heeft een iets betere autofocus (vooral op het gebied van beweging volgen). De autofocus op de 80D is echter ook al indrukwekkend. De 7D mark II mist weer praktisch zaken zoals het draai- en kantelbare touchscreen.

Ook de Canon 760D kan een alternatief zijn. Deze camera is aanzienlijk goedkoper en mist wel de geavanceerdere autofocus en is een fractie langzamer als je veel foto's per seconde wilt maken. In de praktijk zullen weinig fotografen specifiek tegen deze beperkingen aanlopen. Je kunt je geld dan stoppen in betere objectieven. Dat is slimmer dan een duurdere camera.

Conclusie


De Canon EOS 80D is een uitstekende camera voor fotografen, maar in mijn ogen specifiek heel interessant voor wie graag video vastlegt met een spiegelreflex. Ik zou het zelfs dé camera noemen voor videografen, mits je kunt leven zonder 4K mogelijkheid.

De Canon 80D zorgt ervoor dat je veelzijdig te werk kunt gaan. De camera staat zijn mannetje bij alle vormen van fotografie, van portret tot sport en maakt ook filmen gemakkelijk. Heb jij al een specifieke tak van fotografie waar je mee bezig bent, dan kunnen de alternatieven die hierboven genoemd zijn echter wel een slimme keus zijn.

Meer informatie


- Canon 80D review op EOS Zine (Nederlands)
- Canon 80D review door DP Review
- Canon 80D review door Ken Rockwell
- Canon 80D review door The Digital Picture
- Canon 80D review door Imaging Resource
- Canon 80D review door Petapixel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

  1. Eugène
    Eugène schreef op dinsdag 17 mei 2016 om 00:13  | reageer

    Zoals altijd mooi betrouwbaar materiaal, maar....... Ik sta telkens weer verbijsterd als ik lees "geen clean HDMI out". Dit is voor ieders vakantieplezier wél noodzakelijk op je hotelkamer TV met je mede-vakantiegangers. Jullie kunnen je Vincent Laforet vast nog wel herinneren met Reverie (lancering Canon 5 Mark II) en hoe openlijk diezelfde Vincent zich verzette bij de lancering van de Mark III "zonder clean HDMI out". Ik meende zelfs tussen de regels te lezen dat hij om die reden niks meer wilde doen voor Canon's promotie. Liever géén HDMI out (zoals mijn gouwe ouwe 5D) dan een HDMI output met massa's cijfertjes in je beeld.

  2. 100
    Profiel 100 schreef op dinsdag 17 mei 2016 om 03:53  | reageer

    Clean hdmi out betreft het live signaal uit de camera en is voor het opnemen op een externe recorder.
    Voor het terugkijken van vakantiefilmpjes op de tv van je hotel kamer heb je geen clean hdmi out nodig.

  3. Eugène
    Eugène schreef op dinsdag 17 mei 2016 om 17:22  | reageer

    OK, ik zit het nog even terug te lezen en 100 heeft zeker een punt. Geen probleem om clean terug te kijken (niet live) maar live is dan dus blijkbaar helemaal niet mogelijk. Goed dat ik dat helder heb wat voordat je het weet koop je de verkeerde. Dank.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord