100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Canon RF 100mm f/2.8L IS macro lens

vrijdag 24 september 2021, 20:10 door | 4.970x gelezen | 1 reactie

Voor de macro liefhebbers onder de Canon mirrorless fotografen heeft de Canon een prachtig objectief voor de RF vatting uitgebracht. Dit objectief is bovendien extra bijzonder, want het biedt 1,4x vergroting en een SA control ring.

Het was natuurlijk een kwestie van tijd voor Canon met een macro objectief voor de mirrorless camera's kwam. Dat objectief is er nu: de Canon RF 100mm f/2,8L IS macro. Zoals verwacht is het brandpunt gelijk aan de EF versie, maar Canon biedt wel een grotere vergroting.

Canon RF 100mm f/2.8L IS USM macro

De Canon RF 100mm f/2.8L IS USM macro

Opvallend is een SA control ring. Deze ring biedt de fotograaf de mogelijkheid om het uiterlijk van het beeld te beïnvloeden. Het verandert de sferische aberratie en is daarmee in feite een heel creatief middel om de onscherpte (bokeh) te veranderen.

Nando rf100macro in gebruik 02

Fotograferen met de RF 100mm f/2,8L IS macro bij de Vlindersafari in Gemert

Ik kreeg van Canon Nederland een exemplaar voor een uitgebreide review. Op zoek naar macro onderwerpen bezocht ik de Vlindersafari in Gemert, de bloeiende heide, en nam het objectief mee voor het fotograferen van trouwringen tijdens huwelijksreportages.

Uiterlijk en enkele kenmerken


Het objectief is een stuk langer dan ik gewend ben. De EF versie van de 100mm f/2.8L IS macro is een stuk korter. Maar wanneer ik een EF-RF adapter erbij tel blijken beide objectieven even lang te worden.

Nando rf100macro vergelijk

De RF 100mm f/2,8L IS macro is langer dan de EF 100mm f/2.8L IS macro. Maar met de EF-RF adapterring maakt het niet meer uit.

Het nieuwe RF objectief heeft een grote brede scherpstelring en de programmeerbare control ring. Beiden zijn goed blindelings van elkaar te onderscheiden. Er is nog een derde instelring aanwezig, de SA control ring. Deze is te blokkeren in de neutrale stand zodat de ring niet onbedoeld verdraaid kan worden.

Op de RF 100mm f/2.8L IS macro ontbreekt een venster met scherpstelafstand. Niet dat die bij moderne objectieven erg bruikbaar is, maar het geeft je wel een eerst indicatie waar het scherpstelpunt zit.

Gelukkig biedt de camera een handige scherpstelbalk op het LCD scherm, die nauwkeuriger is dan het venstertje op een objectief. Bovendien geeft het de vergrotingsfactor ook weer, die bij de RF 100mm f/2.8L IS macro tot 1,4x gaat.

Nando rf100macro details

De RF 100mm f/2,8L IS macro in detail.

De schakelaars die aanwezig zijn omvatten de AF/MF schakelaar, een focus limiter en natuurlijk de IS schakelaar. Fotografeer je uit de hand, dan kan objectief tot maximaal 5 stops stabiliseren. Bij een 1:1 macro is dat verminderd tot 2 stops. Gebruik je een camera met een IBIS systeem, dan haal je maar liefst maximaal 8 stops.

Het gebruik in de praktijk


In feite valt hier weinig bijzonders over de vertellen. Met een gewicht van 730 gram is het objectief prima uit de hand te gebruiken. De beeldstabilisatie helpt je om kleine bewegingen te compenseren. Naarmate de vergroting toeneemt wordt de effectiviteit van de IS minder, wat logisch is.

De minimale scherpstelafstand is 26 centimeter. Daarmee haal je een vergroting van maar liefst 1,4x. Zelfs een ademtocht is dan voldoende om je camera te bewegen. Daarom is het zeker aan te raden om bij die vergrotingen een statief te gebruiken.

Canon RF 100mm f/2.8L IS USM macro

Met een vergroting van 1,4x is een statief aan te raden. Voor de meeste stabiliteit is de optionele statiefgondel aan te raden. Het resultaat van deze foto is hieronder te zien.


De RF 100mm f/2.8L IS macro heeft geen statiefgondel. Met een lengte van 14,8 centimeter betekent dit dat je statiefkop van goede kwaliteit moet zijn. Wil je de stabiliteit vergroten, dan is er een optionele statiefgondel beschikbaar.

Anders dan de EF versie is de RF 100mm f/2.8L IS macro helaas niet te gebruiken met een teleconverter.

Op het moment van dit schrijven zijn er geen RF tussenringen beschikbaar, en het mag duidelijk zijn dat de EF tussenringen niet passen. Met een vergroting van 1,4x is heb je die ook niet snel nodig, verwacht ik.

Nando rf100macro vlinder 03

De minimale scherpstelafstand is 26 centimeter. Je haalt dan een vergroting van 1,4x. Deze foto is met de maximale vergroting, niet gecropt. De opstelling van de camera is in de vorige foto te zien. (EOS R5 - ISO800 - f/11 - 1/20s)

Nando rf100macro rups focusstacking

Met een 1,4x vergroting is de scherptediepte heel kleine. Door focusstacking te gebruiken kun je dat vergroting. Deze focusstack is gemaakt van 20 beelden. (EOS R5 - ISO800 - f/8 - 1/40s)

Bij het fotograferen van ringen op een bruiloft is de 1,4x vergroting zeker niet nodig. Het is echter prettig om geen rekening te hoeven houden met scherpstelafstand.

Je gaat zo dichtbij - of veraf - als je zelf wilt. Desgewenst zou je met de RF 100mm f/2,8L IS macro de bokeh kunnen beïnvloeden door de SA control ring te gebruiken. Bij de onderstaande foto heb ik dit overigens niet gedaan.

Nando rf100macro trouwringen

Foto's van trouwringen (EOS R5 - ISO1600 - f/5,6 - 1/125s)

De SA control ring


De SA control ring een een bijzondere mogelijkheid van de RF 100mm f/2,8L IS macro. De afkorting SA staat voor Sferische Aberratie wat, zonder het ingewikkeld te maken met natuurkundige termen, neerkomt op het veranderen van de onscherpte in de foto.

Deze onscherpte wordt de bokeh genoemd, wat niet verward moet worden met scherptediepte. Het effect is goed te zien door de schitteringen van zonlicht in het water waar bewust niet op scherp gesteld is. Deze ringen worden ook wel bokeh ringen genoemd.

Nando rf100macro SA verschil 03

Bokeh ringen door schitteringen van zonlicht in het water. Links is de SA control naar negatief gedraaid, rechts naar positief. In het midden is de neutrale stand.

Je ziet een duidelijk verschil in het verschijnen van deze bokeh ringen. Draai je de SA control ring naar negatief, dan worden de ringen kleiner. De positieve stand laat extreem grote ringen zien. Hoe dit eruit ziet in de praktijk laat de onderstaande foto van een met dauw behangen spinnenweb zien.

Nando rf100macro SA verschil 02

Je ziet een duidelijk soft-focus effect bij de spin in het web. Boven is de SA control naar negatief gedraaid, onder naar positief. In het midden is de neutrale stand.

Niet alleen de bokeh ringen veranderen door de SA control ring te verdraaien. Er ontstaat ook een soort soft-focus effect wat duidelijk te zien is bij de spin in het web. Een foto van de heide in bloei laat dit effect nog eens duidelijk zien in het onderstaande vergelijk.

Nando rf100macro SA verschil 01

De SA control ring geeft je mogelijkheden om je onderwerp creatief in beeld te brengen. Links is de SA control naar negatief gedraaid, rechts naar positief. In het midden is de neutrale stand.

Het lijkt erop dat het verdraaien van de SA control ring ook een klein beetje effect heeft op de vergroting, maar ik kan dit niet met zekerheid bevestigen. Wat belangrijker is, is het effect dat je bereikt met deze SA control ring.

Heb je er geen behoefte aan om deze te gebruiken, dan kan de ring vastgezet worden. Zo ben je er zeker van dat deze niet per ongeluk verdraaid wordt. Dat is heel belangrijk.

Nando rf100macro vlam

Een opvlammende lucifer met bokeh ringen op de achtergrond. De SA control ring geeft je de mogelijkheid het uiterlijk van de bokeh ringen te veranderen. (EOS R5 - ISO100 - f/2,8 - 1/2000s)

Conclusie


Eerder heb ik de RF 85mm f/2 IS macro gereviewed. Dit mooie objectief biedt je een 1:2 vergroting, ofwel weergave in de helft van de ware grote.

Met de RF 100mm f/2.8L IS USM macro heeft Canon nu een volwaardig macro objectief voor het mirrorless systeem op de markt gebracht dat met 1,4x vergroting zelfs verder gaat dan het afbeelden op ware grootte. Het biedt daarmee extra mogelijkheden.

Nando rf100macro introductie 01


Die mogelijkheden gaan zelfs nog verder met de SA control ring, een optie die ik vooralsnog niet op andere objectieven ben tegengekomen. Het effect van deze Sferische Aberratie manipulatie zal echter niet iedereen aanspreken omdat het gepaard gaat met een soft-focus effect.

Natuurlijk is de RF 100mm f/2.8L IS macro ook uitermate geschikt voor portret fotografie. Dit is niet anders dan andere macro objectieven met dit brandpunt. Scherpstelling is snel en geruisloos, en de f/2.8 levert een fijne kleine scherptediepte. Hoewel ik geen portretten gemaakt heb, vermoed ik dat de SA control ring ook voor dit soort fotografie bijzondere effecten kan geven.

Het is een groot objectief, weather-sealed en met de kwalitatieve bouw en afwerking van een Canon L-lens. Ben je in het bezit van een Canon mirrorless camera, dan vind ik de RF 100mm f/2.8L IS macro zeker een aanrader. Het objectief is verkrijgbaar voor 1.579 euro.

Nando rf100macro vlinder 01

EOS R5 - ISO 800 - f/5 - -1/640

Wat mij bevalt



  • Fijn formaat en niet al te zwaar
  • Beeldstablisatie tot 5 stops (tot 8 stops in combinatie met IBIS)
  • Een maximale vergroting van 1,4x
  • Snel en geruisloze scherpstelling
  • Focus limiter met drie scherpstel bereiken
  • SA control ring voor manipulatie van de Sferische Aberratie
  • Schakelaar om de SA control ring in de neutrale stand vast te zetten
  • Weather-sealing
  • Statiefgondel bevestigingsmogelijkheid


Wat mij minder bevalt



  • Statiefgondel wordt niet meegeleverd


Het zal je verrassen - of misschien niet - dat er weinig is dat niet aan dit objectief bevalt. Ik heb geen test gedaan voor vignettering en hoe de Chromatische Aberratie (CA) is. Net zo min hoe het objectief met flare omgaat. Tijdens het gebruik in de praktijk heb ik echter geen last van deze dingen gehad.

Galerij


Nando rf100macro rupsen

EOS R5 - ISO 800 - f/5,6 - 1/80s


Nando rf100macro tijderspin

EOS R5 - ISO 400 - f/4 - 1/1600s)


Nando rf100macro vlinder 02

EOS R5 - ISO 800 - F/5,6 - 1/100S


Sized NH2nando rf100macro groene kikker

EOS R5 - ISO 100 - F/4 - 1/320S


Nando rf100macro waterjuffer

EOS R5 - ISO 100 - F/4 - 1/320S


Nando rf100macro vlinder 04

EOS R5 - ISO100 - f/2,8 - 1/160s


Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van dit objectief, en aan Vlindersafari Gemert voor de mogelijkheid om het objectief uit te proberen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Harry Hollegien
    Harry Hollegien schreef op dinsdag 28 september 2021 om 11:53  | reageer

    Ik heb onlangs tussenringen van Viltrox gekocht met RF vatting bij Cameranu.nl

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.289 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord