100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Leica T systeemcamera

zaterdag 11 juli 2015, 15:02 door | 11.845x gelezen | 10 reacties

Een jaar geleden bracht Leica haar eerste systeemcamera uit; de Leica T. Een compacte camera met nieuwe Leica objectieven en een bijzonder menu. Recentelijk nam ik de camera mee op reis om te kijken hoe deze Leica zou bevallen.

Leica T systeemcamera

Leica T (typ 701) Specificaties


- 16 megapixel APS-C CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 100 - 12.500 ISO
- 5 foto's per seconde
- 1080p video op 30 fps
- 3,7 inch touchscreen display
- Wifi
- 16 gigabyte intern geheugen + SD kaart
- Gewicht: 384 gram
- Optionele elektronische zoeker (met GPS)

Eén blok camera


De Leica T wordt gemaakt met als basis een massief blok aluminium van 1,2 kilo. Na het nodige frees en polijst werk blijft er een geraamte van 92 gram over. Op de camera zitten amper knoppen, de bediening verloopt hoofdzakelijk via het grote 3,7 inch touchscreen.

Smaken verschillen, maar zeker na een paar weken met de camera rondgelopen te hebben, vind ik het wel een mooi ding. Vooral de strakke afwerking valt op wanneer je de camera in het echt vast hebt.

Bediening


De bediening van de camera is afwijkend van veel andere camera's. Er zitten amper knoppen op de camera. Bovenop de camera zit de ontspanknop (gecombineerd met de aan/uit schakelaar en de knop op de flitser uit de body te laten springen), daarnaast zit een video-opname knop en daarachter vind je twee wieltjes waarmee je twee functies kunt bedienen.

Dat is het eigenlijk wat knoppen betreft aan de voorkant vind je nog een knopje waarmee je het objectief van de body kunt ontgrendelen en onder op de camera is nog een klein hendeltje te vinden waarmee je de batterij kunt ontgrendelen.

Die ontgrendeling van de batterij is eigenlijk ook al direct iets bijzonders. Door de hendel opzij te schuiven springt de batterij er een halve centimeter uit. Hij blijft dan echter vast zitten. Je kunt hem dan ofwel weer terugduwen in de body, of -en ik moest even zoeken voordat ik het uitgevogeld had- je drukt hem een klein beetje in en laat hem daarna weer los. Pas dan komt de batterij echt los van de camera.

Kleuren


1/640s, f/5.7, ISO 100 @ 23mm

Touchscreen


Voor de overige instellingen gebruik je het touchscreen aan de achterkant van de camera. Aan de rechterkant van het display staan de knoppen; de rest van het scherm wordt gebruikt als live-view en om gegevens over de instellingen en te tonen.

Met de drie iconen aan de rechterkant van het scherm kun je snel instellingen aanpassen. Bovenin bepaal je de opnamestand van de camera; program, diafragmavoorkeurze, sluitertijdvoorkeuze, handmatig of scene.

Het tweede icoontje geeft je toegang tot jouw eigen instellingen pagina. Hier kun je zelf de instellingen neerzetten die je snel wilt kunnen bereiken. Door op de + te drukken kun je een item toevoegen, door een icoon wat langer in te drukken kun je hem naar de prullenbak slepen.

De overige instellingen vind je op deze pagina via een nieuwe knop aan het rechterkant van het scherm. Het slim opgezette manier om de camera naar je eigen smaak in te delen en snel veel gebruikte instellingen te kunnen vinden.

Leica t menu

Terug op het hoofdscherm is er nog een derde icoontje; hiermee pas je aan welke informatie er over je live-view heen geprojecteerd wordt. Je kunt hierbij kiezen voor geen informatie, camera instellingen, een regel-van-derden raster en een versie met een histogram in beeld.

Nog een klein handigheidje; druk je per ongeluk vaak op de icoontjes, dan kun je door van boven naar beneden over de icoontjes te swipen, deze ook tijdelijk uitschakelen. Je kunt er dan niet per ongeluk op drukken en moet ze eerst weer aan swipen door van beneden naar boven opnieuw over de icoontjes te swipen.

Swipe je van links naar rechts over het scherm, dan kom je in de video modus. Dat gaat overigens ook automatisch als je op de video opnameknop drukt. Om foto's terug te kijken trek je met je vinger van bovenaf over het scherm naar beneden (andersom kan ook; van beneden naar boven). Je schakelt dan over naar de afspeelweergave.

Al met al best een slim systeem! Ondanks dat je maar weinig knoppen hebt zijn de belangrijkste instellingen razendsnel aan te passen en de paar knoppen die je hebt zijn allemaal erg functioneel.

Beeldkwaliteit


De Leica T gebruikt dezelfde sensor als de Leica X-Vario. De beeldkwaliteit is prima te noemen, maar ook niet super bijzonder.

Leica T op 3200 ISO


100% crop, 1/80s, f/2.0, ISO 3200 @ 32mm

Hoge ISO waarden zijn bruikbaar tot circa 3200 ISO. Daarna krijg je toch wel aardig wat ruis. Het is overigens wel prettige ruis, waardoor ook foto's op hogere ISO's nog best bruikbaar zijn inclusief de zichtbare ruis.

Nieuwe vatting


Het nieuwe T-systeem is het vierde systeem dat Leica gemaakt heeft na de eerdere R, M en S-systemen. Je hebt voor deze camera dus specifieke objectieven nodig met de nieuwe T-vatting. Tijdens de review heb ik de Leica Summicron-T 23mm f/2.0 ASPH gebruikt op de camera.

Omgerekend naar full-frame is dit een 35mm objectief. Een prettig brandpuntsafstand om mee te werken. Ook zorgt het objectief voor een mooie achtergrond onscherpte.

Plezierige bokeh


1/100s, f/3.5, 100 ISO @ 23mm

Via een adapter kun je uiteraard ook de uitstekende Leica M objectieven op de camera gebruiken. Je verliest dan wel de autofocus. Dit is overigens ook de eerste camera van Leica met een autofocus systeem (compactcamera's niet meegeteld).

Leica Q


Met een prijs van ruim 1.500 euro (exclusief objectief, de 23mm die ik gebruikt hebt kost ook ruim 1.600 euro) is de Leica T geen goedkope camera. Dat is natuurlijk ook niet wat je verwacht van dit merk. Zoals we van Leica gewend zijn is wel alles tip-top in orde.

Wil je gaan werken met maar één objectief, dan is de Leica Q wellicht een interessant alternatief. Deze recent aangekondigde Leica beschikt over een vast 28mm objectief en een full-frame sensor. Helaas ontbreekt het innovatieve menusysteem dat Leica in de T gebruikt.

De Leica Q is met een adviesprijs van 4.000 euro wat duurder, maar het kan een interessante optie zijn.

Conclusie


Het Leica T is een mooie systeemcamera die prima beeldkwaliteit levert. Er zijn echter veel merken die voor (veel) minder geld camera's bieden met meer mogelijkheden en vergelijkbare beeldkwaliteit. Dat maakt de Leica vooral geschikt voor Leica fanaten die graag een bijzonder model aan hun collectie toevoegen.

Wil je een bijzondere camera waar niet veel fotografen mee rond lopen, die prima beeldkwaliteit biedt en kijk je niet zo nauw naar de kosten? Dan is de Leica T een interessante systeemcamera voor je.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

  1. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 12 juli 2015 om 00:29  | reageer

    Prima review en aardig wat ergonomie aspecten aangekaart.
    1 puntje: Leica M camera's zijn ook systeemcamera's (net zoals dslr's btw).

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 12 juli 2015 om 14:17  | reageer

    @Paul; Ja, over zo'n definitie kun je discussies hebben. vrolijk
    Leica M camera's zou ik onder de meetzoekercamera's vatten en een dslr noem ik simpelweg een spiegelreflexcamera.

    Met een systeemcamera bedoel ik een camera met verwisselbare objectieven en geen spiegel/prisma om het zoekerbeeld via het objectief te laten lopen.

  3. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 12 juli 2015 om 15:33  | reageer

    Dan is een Leica M nog steeds een systeemcamera, want het beeld loopt niet via het objectief knipoog
    De Leica T is de eerste aps-c systeemcamera van Leica.

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op maandag 13 juli 2015 om 09:20  | reageer

    @Paul; bij een systeemcamera loopt het beeld wel via het objectief, maar dan met een digitale zoeker. Bij een Leica M gebruikt de zoeker het objectief helemaal niet.

    Eerder zijn er ook Leica M modellen met APS-C formaat sensor uitgebracht, dus jouw insteek klopt dan ook niet. knipoog

  5. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op maandag 13 juli 2015 om 12:10  | reageer

    Mijn opmerking over hoe het beeld loopt, was vanwege wat jij zei. Zoals jij het stelde zou een Leica M nog steeds een systeemcamera zijn. Ik weet hoe een meetzoekercamera werkt. Overigens zijn er ook hybride systeemcamera's met een optische en elektronische zoeker (Fuji X-Pro 1).

    Leica M is nog nooit in aps-c uitgebracht. De M8 en M8.1 waren aps-h (net zoals de oude 1D-serie van Canon).

  6. leo
    Profiel leo schreef op dinsdag 14 juli 2015 om 10:52  | reageer

    Zelf vind ik het wel een zinnige opmerking van Paul over het woord systeemcamera. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de enige camera's die geen systeemcamera's zijn, camera's zijn met een vast objectief.

    In het Engels worden systeemcamera's mirrorless camera's genoemd, ook dat dekt de lading niet. Daar zou een camera met vast objectief ook onder vallen. Maar een iets betere omschrijving is het wel. Een mirrorless systeemcamera is eigenlijk de juiste omschrijving.

    Overigens vind ik de ruis bij iso 3200 al behoorlijk sterk.

    Maar goed, ik ben niet onbevooroordeeld, zelf zou ik in geen 1600 jaar 1600 euro neerleggen voor een 23mm f/2.0.

  7. Victor Alting van Geusau
    Victor Alting van Geusau schreef op dinsdag 14 juli 2015 om 12:06  | reageer

    Leuk zo'n discussie. Ik kom uit de tijd dat in de ICT allerlei methodologieën bedacht werden. Hele oorlogen werden hierover uitgevochten (ha ha). Voor mij is een systeemcamera het genus van alle camera's waar je de objectieven, zoekers etc. etc. kunt verwisselen (dus ook OM systeem, Hasselblad, etc. valt onder systeem). Het species is dan nog nader te definiëren. Dat lees ik nog niet zo terug in de reacties...

  8. Victor Alting van Geusau
    Victor Alting van Geusau schreef op dinsdag 14 juli 2015 om 12:13  | reageer

    Overigens vind ik deze Leica wel veel weg hebben van een Sony NEX 3. Als je wat ouder wordt en je ogen achteruitgaan, heb je toch echt een zoeker nodig. Zo'n schermpje is meer een gadget, waar teveel informatie wordt samengepropt. Ik heb ook liever knoppen. Gewoon gevoel voor kwaliteit. Niet geschikt voor iedereen deze Leica. Mooi is wel het 'geraamte', maar ja, we hadden ook de Leica Minilux titanium. Dat is dan nog net ff meer 'high end'...voor de liefhebber...

  9. Wouter Vereycken
    Wouter Vereycken schreef op woensdag 15 juli 2015 om 22:50  | reageer

    Ik vind het, los van de exuberante prijs, een prachtig ogende camera.
    Bedankt voor de review!

  10. Jacob van Sluis
    Profiel Jacob van Sluis schreef op zaterdag 21 november 2015 om 15:46  | reageer

    Sinds enkele maanden gebruik ik de Leica-T en de ervaringen zijn boven alle verwachtingen, veel beter dan bij de Sony Nex-6. Het LCD-scherm is beslist geen gadget: handmatig scherp stellen werkt prima, ook bij fel zonlicht en een losse EVF-zoeker is niet nodig. Enorme scherpte, waarschijnlijk mede vanwege ontbreken AA-filter. Voor wie oude Leica-lenzen bezit is dit echt een geweldige camera.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord