Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Skylum's AI Sky Enhancer filter

vrijdag 14 december 2018, 21:12 door | 4.498x gelezen | 0 reacties

Softwarefabrikant Skylum heeft onlangs een (voor bestaande gebruikers) gratis update voor Luminar 2018 uitgebracht. Versie 1.3.2 bevat nu met AI Sky Enhancer een opvallend nieuw filter, waarmee je vrij snel een saaie lucht in een foto kunt verfraaien. Ik nam de proef op de som.

Skylum luminar ai sky enhancer


Je kunt één licentie gebruiken op maximaal 5 computers! Luminar 2018 is in principe een standalone programma, maar kan eventueel ook worden gebruikt als plug-in in Adobe Photoshop, Lightroom, Apple Aperture en Photos for Mac. Op die manieren kun je Luminar 2018 gemakkelijk integreren in je eigen workflow.

Al met al biedt het programma gebruikers alle functionaliteit die je van een volwaardig beeldbewerkingsprogramma mag verwachten, zoals RAW-ondersteuning, lagen, filters, voorinstellingen, aanpasbare gebruikersinterface, maskers, niet-destructieve bewerkingen et cetera.

AI Sky Enhancer


Met de preset Sky Enhancer kun je door middel van een Adjustable Gradient en een Polarizing Filter ook luchten verbeteren. Nadeel van deze voorinstelling is dat ook andere delen in de opname door het verloopfilter en het polarisatiefilter worden beïnvloed.

Als je een foto hebt waarin bijvoorbeeld ook water zichtbaar is, wordt niet alleen de lucht maar ook het water blauwer gemaakt door deze preset. Het filter AI Sky Enhancer doet wat dat betreft haar werk veel beter.

En de werking is echt heel eenvoudig. Je opent de te bewerken foto, je past het eventueel eerst naar wens helemaal aan en en vervolgens kies je in de Filters Catalog onder Essential het filter AI Sky Enhancer.

In het venster Layers verschijnt nu het filter AI Sky Enhancer en via de bijbehorende schuifbalk Amount kun je vervolgens de mate waarin je het filter op de geopende foto wil toepassen instellen. Je ziet meteen dat ook echt alleen de lucht wordt aangepakt.

Is de schuifbalk Amount na het toepassen van het filter grijs en niet beschikbaar, dan heeft het filter geen lucht in het beeld gedetecteerd of is een verbetering niet nodig.

Skylum luminar ai sky enhancer


Als je toch iets wil doen, dan zijn de filters Polarizer, Vibrancy, Golden Hour en HSL geschikter. Met de knop Before/After boven in beeld kun je het uiteindelijke resultaat vergelijken met het origineel.

Er is ook een knop Compare waarmee je via een schuifbalk de verschillen tussen het origineel en het bewerkte beeld zichtbaar kunt maken. In combinatie met bijvoorbeeld Clarity en Details Enhancer kun je je foto's vrij snel behoorlijk verbeteren.

Skylum luminar ai sky enhancer 2


Vroeger zeer bewerkelijk


De meeste fotografen, zowel professionele als amateurs, gebruiken een ingewikkelde workflow om de lucht in hun foto's te bewerken.

Eerst worden de lucht en de objecten gescheiden, vervolgens wordt dan de helderheid en het contrast in verschillende delen van de afbeelding aangepast, en worden de details verbeterd, enzovoort. Dit kost tijd en vereist veel inspanning en vaardigheden.

De nieuwe AI Sky Enhancer verandert deze benadering volledig. Met behulp van een diep neurale netwerk dat is getraind met behulp van honderdduizenden afbeeldingen met verschillende soorten luchten, analyseert Luminar een foto, detecteert de lucht en past deze aan.

Zoals een professional het zou aanpakken, zo behandelt AI Sky Enhancer verschillende afbeeldingen op diverse manieren en past hij selectief verschillende aanpassingen toe op elke foto.

Je kunt nu diepe, gedetailleerde luchten krijgen door alleen maar een enkele schuifregelaar te verplaatsen. Of het nu gaat om zonsopgangen, blauwe luchten of onweerswolken.

Skylum luminar ai sky enhancer


Conclusie


Bij gebruik van een verloop- en polarisatiefilter zien saaie luchten er al snel wat mooier uit. Nadeel hiervan is echter dat ook andere delen van het beeld door de toegepaste filters worden aangetast.

AI Sky Enhancer doet zeker wat het belooft: luchten verbeteren zonder de rest van het beeld aan te tasten. Met dit nieuwe filter toont Skylum aan dat ze door het toepassen van kunstmatige intelligentie filters nu echt slimmer zijn dan vroeger.

Ook filters als Dodge & Burn (het klassieke doordrukken en tegenhouden) en Issue Fixers als Clarity, Dehaze, Denoise, Remove Color Cast en Sharpening zijn erg handig om te gebruiken. En dankzij de diverse masking tools kun je ook delen van een beeld bewerken.

Skylum Luminar 2018 kost 69 euro (of 49 euro als je al andere Macphun software gebruikt) en voor dat geld krijg je een krachtig beeldbewerkingsprogramma boordevol handige gereedschappen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord