Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Review: Sony ZV-E10 vlogcamera

vrijdag 10 september 2021, 13:31 door | 4.474x gelezen | 0 reacties

Sony heeft speciaal voor de vlogger een nieuwe camera op de markt gebracht. Dit is de Sony Alpha ZV-E10, een compacte vlogcamera met verwisselbare objectieven. Hiermee kan de content creator zijn vlogs en foto's maken zonder zich teveel bezig te houden met allerlei instellingen.

De ZV-E10 is niet de eerste vlogcamera die het merk op de markt heeft gebracht. Eerder had Sony de ZV-1, een camera met een 1 inch sensor en een vaste zoomlens.

De ZV-E10 heeft de grotere APS-C sensor en de mogelijkheid om lenzen te wisselen. Daarin zitten dan ook de grootste verschillen.

Sony zv e10 sensor

De Sony ZV-E10 met de 16-50mm kitlens. Klein, compact, met een mooie APS-C sensor.

Een overzicht van de belangrijkste kenmerken.

  • 24 megapixel APS-C CMOS sensor
  • Gezicht en oog autofocus
  • 4K/25p video opname
  • 1080/120p slow motion opname (met crop)
  • Ingebouwde richtingsgevoelige microfoon array met windscherm
  • Multi functionele hotshoe
  • Product Showcase instelling
  • Volledig kantelbaar en draaibaar LCD scherm
  • 3,5mm koptelefoon en microfoon aansluiting
  • Livestream mogelijkheid via de USB-C aansluiting
  • 440 opnames of 80 minuten continu video per acculading
  • Mogelijkheid tot verticale video opnamen
  • Sony E-mount


Ik kreeg de camera samen met de 16-50mm f/3,5-5,6, de 10-18mm f/4.0 OSS, en de GP-VPTBT Bluetooth grip ter beschikking voor deze review.

Sony zve10 camera kantelscherm

Samen met de GP-VPTBT bluetooth grip is de ZV-E10 een fijne camera om te gebruiken.

Uiterlijk


De camera is in veel opzichten gelijk aan de Sony A6100, maar wat het uiterlijk betreft zijn belangrijke wijzigingen aangebracht die de camera geschikt maken voor het vloggen.

Veel van die uiterlijke kenmerken lijken op die van de ZV-1, zoals een volledig kantelbaar scherm en het ontbreken van een zoeker.

Sony zve10 overview

Een overzicht van de camera met de verschillende knoppen en instelwieltjes.

De camera heeft een handzaam formaat met een vrij ondiepe grip. Bij de ontspanknop vinden we een zoomhendel voor het bedienen van gemotoriseerde zoomlenzen zoals de 16-50mm f/3,5-5,6 die als kit met de camera verkrijgbaar is.

Er is gekozen voor twee instelwieltjes, het wiel op de achterkant en een wiel bovenop de camera. Ze moeten beide met dezelfde duim bediend worden, wat niet ideaal is. De achterkant is heel herkenbaar voor de Sony gebruiker.

Alle knoppen zijn naar wens in te stellen, en kunnen zowel voor video als foto aparte functies krijgen.

Sony zve10 bovenzijde

De aan en uit knop zit bovenop, naast de grote knop voor video. Het rode lijntje verschijnt ook in beeld als je de opname start.

Bovenop de camera is de aan/uit knop te vinden, naast een grote rode knop voor video, en de S&Q (slow & quick) knop die tevens dient om tussen video en foto te schakelen. De rest van de bovenkant wordt in gebruik genomen door de microfoon array en de hotshoe.

Sony zve10 vlogbeeld

Met het scherm naar je toe gedraaid zie je hoe je in beeld verschijnt. Helaas is het geen touch screen en is het niet mogelijk om wijzigingen in instellingen te maken. Daarvoor moet je de camera weer omdraaien.

De ZV-E10 heeft een volledig kantelbaar 3" LCD scherm van 1,44 megapixels dat een rudimentaire touchscreen functionaliteit heeft. Het is alleen bruikbaar tijdens het filmen of fotograferen om het focuspunt te verleggen. Dubbelklikken in de afspeelstand laat het beeld tot 100% inzoomen.

Sony zve10 customizemenu

De ZV-E10 heeft het oude menu gekregen. Dat is jammer.

Sony heeft voor de oude menustructuur gekozen met de veelal onlogische verdeling van functies. Er is wel een Mijn Menu optie om de meest gebruikte functies te bundelen. Het quick menu (Q toets) geeft je ook de mogelijkheid om de belangrijkste mogelijkheden onder handbereik te houden.

Sony zve10 aansluitingen

De aansluitingen zijn verborgen achter een mooi klepje en een rubber plaatje aan de zijkant van de camera. De SD kaart zit naast de batterij.

De aansluitingen van de camera zijn de koptelefoon en microfoon aansluiting, naast een USB-C poort voor zowel het opladen van de accu in de camera of directe stroomvoorziening (mits de batterij in de camera zit). Er is ook een micro-HDMI poort.

De opslag gebeurd op een SD kaart. Opslag gaat via UHS-I, maar je kunt wel UHS-II kaartjes gebruiken. De UHS-I is voldoende snel om volledig gebruik te maken van de mogelijkheden van de camera.

Gebruik van de camera


Ik heb de camera nauwelijks voor het fotograferen gebruikt want alles in deze camera is duidelijk gericht op het gebruik voor video. Tijdens het vloggen heb ik vrijwel continu gebruik gemaakt van de optionele GP-VPTBT Bluetooth grip.

In de onderstaande vlog laat ik de camera de revu passeren waarbij ik de belangrijkste aspecten aan bod laat komen. Onder de video noem ik nog even de belangrijkste punten op.


Tijdens het filmen wordt een groot rood kader om het beeld getoond. Hiermee is overduidelijk dat je aan het opnemen bent. Er is bovendien een rode LED aan de voorzijde die eventueel uitgezet kan worden.

Hoewel de camera een snelmenu heeft, is dit niet te bedienen als het scherm naar voren is geklapt. Je moet het terugdraaien voordat je het kan bedienen. Dat geldt ook voor het normale menu.

De enige mogelijkheid om een instelling te wijzigen als je aan het vloggen bent, is het programmeren van de background-defocus knop, wat gelijk is aan de C1 toets op de GP-VPTBT Bluetooth grip.

Filmen kan in 4K of full HD met 25 frames per seconde. Wil je naar 30 frames per seconde, dan zal de 4K resolutie een 1,23x crop geven. In de full HD resolutie heb je de beschikking over slowmotion. Hou ook daar rekening met een kleine crop van 1,14x.

Sony zve10 cropfactor

Het effect van de crops die de camera heeft. De active beeldstabilisatie is 1,44x en als je bovendien 4K kiest komt er nog 1,23x bij.

De ZV-E10 heeft de beschikking over een softwarematige beeldstabilisatie, die in twee standen geschakeld kan worden. De standaard beeldstabilisatie biedt slechts een minimale stabilisatie. Wil je meer, dan moet je overgaan op de stand active. Hou dan wel rekening met een flinke exra crop van 1,44x.

Sony zve10 filmmenu

Een overzicht van enkele film instellingen in het menu. Hoewel er S-Log2 en 3 beschikbaar is, is die wel in 8-bit.

De camera heeft de beschikking over S-Log 2, S-Log 3, en HLG om in laag contrast te filmen en color grading toe te passen. De ZV-E10 neemt echter alleen in 8-bit op, waardoor de mogelijkheden beperkter zijn dan wanneer je een 10-bit camera gebruikt.

Wat beeldkwaliteit betreft is de ZV-E10 in 4K heel goed en gedetailleerd. Dat is minder als je in full HD opneemt, waarbij het beeld veel zachter is. Dit geldt ook voor de 120 frames per seconde opnames. Hou alleen rekening met aanzienlijk rolling shutter effect in 4K, zoals in de vlog ook gedemonstreerd wordt.

Sony zve10 microfoon

De ingebouwde microfoon is goed, en de windvanger haalt veel windruis weg. In de hotshoe zitten aansluitingen voor gebruik van Sony microfoons. Er is dan geen aparte microfoonkabel nodig.

De ingebouwde microfoon array werkt goed en het geluid is heel acceptabel. De bijgeleverde windvanger zorgt zelfs in sterke wind voor redelijk goed geluid.

Wil je beter geluid, dan is het mogelijk om gebruikt te maken van de speciale microfoons van Sony, die via de hotshoe met de camera communiceren. Of je gebruikt een andere microfoon die via een 3,5mm aangesloten kan worden.

Sony zve10 opnamescherm

De autofocus werkt perfect en houdt het beeld scherp waar het scherp moet zijn. Let op het rode kader dat verschijnt als je aan het opnemen bent. Dat is erg handig.

De autofocus van de ZV-E10 werkt zoals dat van een Sony camera verwacht mag worden. De oog/gezichts-AF houdt het focuspunt op de gewenste plek. Er zijn 425 PDAF punten die 84% van het sensoroppervlak bestrijken.

Leuke functionaliteiten


Er zijn een aantal functionaliteiten die kunnen helpen in het gebruik. Zo is er de Product Showcase knop die het gedrag van de autofocus beïnvloed.

Normaal zal er direct op een gezicht en ogen scherp gesteld worden. Met deze functie zal echter een object dichtbij de prioriteit krijgen. In het vlog demonstreer ik deze functie.

Sony zve10 achterzijde

Achter op de camera is de Product Showcase knop. Je verandert daarmee het gedrag van de autofocus zodat er overgeschakeld wordt van ook-AF naar een object heel dichtbij. Je kunt dit niet schakelen als je aan het filmen bent.

De ZV-E10 heeft ook de soft-skin functie waarbij een softfocus filter over een gezicht wordt gelegd. Dit komt in drie sterktes, waarbij het sterkste effect net te ver gaat in het effenen.

Met een druk op de defocus background knop schakelt de camera over op een hele kleine scherptediepte. Hierdoor wordt de achtergrond onscherp zodat je onderwerp los komt van die achtergrond. Hou er wel rekening mee dat dit onder daglicht kan resulteren in een overbelichte opname. De ZV-E10 heeft helaas geen ingebouwd ND filter waarmee dit opgelost zou kunnen worden.

Wie zelf zijn belichtingsinstellingen doet, kan dit ook handmatig voor elkaar krijgen. De toegewezen knop voor deze functie kan gelukkig ook geprogrammeerd worden voor een andere functie.

Conclusie


Ik heb twee weken met deze camera gewerkt, waaronder onder stormachtige omstandigheden aan de Wadden. In deze tijd is het duidelijk geworden dat deze camera een laagdrempelige vlogcamera is waarin je rustig alles aan de camera kan overlaten.

Met andere woorden, het is een camera die gericht is op de content creator die niet bezig wil zijn met instellen. De functionaliteiten zoals defocus background en soft-skin wijzen ook duidelijk in de richting van het eenvoudig bereiken van een gewenst resultaat.

Sony zve10 helpmenu

Schakelen tussen de verschillende belichtingsinstellingen laat een kleurrijk maar druk voorbeeld op de achtergrond zien. Dat komt de leesbaarheid van de tekst niet altijd ten goede.

De bediening van de camera laat wat te wensen over. Het menu is helaas nog steeds het oude menu, en het ontbreken van een bruikbare touchscreen functionaliteit maken het lastig om snel en doeltreffend instellingen te wijzigen tijdens het vloggen.

Wat beeld betreft hinkt de camera een beetje op twee benen. Van de ene kant is de 4K kwaliteit simpelweg uitstekend, maar je hebt veel last van rolling shutter effect bij bewegende onderwerpen. Van de andere kant is dit rolling shutter effect nauwelijks aanwezig in full HD, maar het beeld is dan niet meer dan redelijk van kwaliteit.

Hou ook zeker rekening met de cropfactors die de ZV-E10 heeft. De beeldsensor heeft al een 1,5x crop, maar daar komen nog extra cropfactors bovenop. Er is een 1,23x crop voor 4K30p en een flinke 1,44x crop als je de active beeldstabilisatie aanzet.

Sony zve10 camera lens

De E-mount geeft de gelegenheid om andere objectieven te gebruiken.

Om een idee te geven, de standaard zoomlens die in de kit verkocht wordt is 16mm brandpunt, wat door de APS-C sensor een beeldhoek oplevert van 24mm. Met een active beeldstabilisatie wordt dat dan 35mm beeldhoek, en in 4K30p zelfs een beeldhoek van 43mm.

Gelukkig kan de ZV-E10 gebruik maken van alle E-mount objectieven zodat je altijd uit kan wijken naar een korter brandpunt om dit op te vangen.

Sony zve10 camera


De Sony ZV-E10 is een leuke vlog camera voor de content creator. Gebruik is laagdrempelig en het resultaat is redelijk tot goed, afhankelijk in welke resolutie je filmt. Je moet zelf bepalen of de voordelen voor jou opwegen tegen de nadelen.

De camera is verkrijgbaar voor 749 euro en met de 16-50mm lens voor 849 euro. Wil je de GP-VPT2BT grip erbij komt het bedrag op 949 euro.

Wat mij bevalt



  • Klein en compact
  • APS-C sensor
  • S-log 2, S-log 3 en HGL opname mogelijkheden (maar wel 8-bit)
  • Product Showcase knop
  • Heel goede autofocus met tracking, oog-AF en gezichts-AF
  • Goede 4K25p beeldkwaliteit
  • Rode kader op LCD scherm bij opname
  • Goede ingebouwde microfoon array
  • Mijn Menu functie
  • Alle knoppen naar wens te programmeren
  • E-mount biedt ruime keuze aan beschikbare objectieven
  • Stroomverziening en opladen via USB-C is mogelijk
  • Kan eenvoudig gebruikt worden voor livestreaming


Wat mij minder bevalt



  • Oude verwarrende menustructuur
  • Geen bruikbare touchscreen mogelijkheden
  • Sterk rolling shutter effect bij 4K resolutie
  • full HD heeft een soft beeld, bij 120p is dit nog sterker aanwezig
  • Geen ingebouwd ND filter
  • Beelstabilisatie is alleen softwarematig en vertoond flinke crop in active mode (1,44x)
  • 4K30p geeft nog een extra 1,23x crop


Met dank aan Sony Nederland voor het beschikbaar stellen van de ZV-E10.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord